21 Gün Kuralı nedir?
Uzmanlar, yeni bir alışkanlık kalıbını oluşturmak için gerekli sürenin 21 gün sürdüğünü söylüyor desem 🙂 21 günün hücrelerimize yeni bir şeyi öğretmek ya da varolan alışkanlıklarımızı değiştirmek için gerekli olan bir süre olduğunu söylesem 🙂
İnsanın inanası gelmiyor değil mi?
Örneğin otomatik olarak yani istesek de istemesek de bizlerin her zaman yaptığı alışkanlıkları vardır. Örneğin sabah kalkarız, elimizi yüzümüzü yıkarız. Ya da yanan bir sobaya elimizi değdirmeyiz. Biliriz ki canımız yanacak. Ya da gece yatarken dişlerimizi fırçalama alışkanlığı. Bu alışkanlıkları dediğim gibi sorgulamadan ve düşünmeden yaptığımız alışkanlıklarımızdır.
Ama diğer yandan isteyip de bir türlü yapamadıklarımız vardır. Hatta 1-2 gün yaparız ve sonra canımız sıkılır ve bıkarız. Mesela her Pazartesi günü diyete başlayanlar gibi. Sürekli bu Pazartesi günü diyete başlayacağım deriz ama devamı bir türlü gelmez 🙂 Ya da sigarayı bırakmak. Önce 1-2 tane azaltırız sigara içmeyi. Ama sonra içmediklerimizin de acısını çıkararak paket paket içmeye devam ederiz.
Ve bazen öyle anlar vardır ki ya bir hastalık ya da zor bir durum ile karşılaştığımızda yapmak isteyip de yapamadıklarımızı yapma gücü gelir. Sigarayı bırakamayan kişi aniden sigarayı bırakır. Kilo vermek isteyen diğer bir kişi de hızlıca ve istekle kilo vermek için çaba sarfeder.
Yani öyle ya da böyle hayatımıza artık yeni adını koyduğumuz bir alışkanlık girmiş olur. Sıra tam olarak harekete geçmektir.
Bu yeni alışkanlıkların hayatımızda tam olarak yerine oturması için 21 güne ihtiyacımız gerektiğini söylüyor uzmanlar.
Biraz da size bilimsel açıklamalar yapayım. 21 günün sonunda beyin hücreleri bölünmeye başlıyor. 1 nöron 2’ye… 2 nöron 4’e…. 4 nörona 16’ya bölünerek kardeş hücreler ortaya çıkacak. Yani bu ne demek; hücrelere verilen bilgi çoğalacak…
Bundan sonrasında bir hafta nadasa bırakıyorsunuz. O esnada bazı değişimlerin olduğunu görüyorsunuz. Ancak kesin sonucu ancak 3 aylık sürecin sonunda göreceksiniz.
Sonra ikinci 21 günlük periyoda gireceksiniz. Ve sekiz gün nadas dönemi. Son olarak bir 21 günlük periyotla 3 aylık süreci tamamlayacaksınız.
3 Aylık sürecin sebebi, nörobioloji çalışmalar şunu gösteriyor. Bir düşünce sisteminin değişmesi ya da yeni bir düşünce sisteminin oluşabilmesi için olması gereken olmazsa olmaz süreçtir.
Bu yüzden kesin sonucu ancak 3 aylık sürecin sonunda görebileceğiz. Ama şu ilk 21 gün bizler için çook kritik.
21 gün kuralı ile özellikle ben tip-1 diyabetli hayatımdaki beslenme düzenimi değiştirmeyi hedefliyorum. Normalde karbonhidrat sayım yöntemi ile her türlü besini doğru zamanda ve doğru insülin eşleşmesi ile tüketeceğimi biliyorum. Ama bazen her şeye kolay ulaşabileceğimi bildiğim için sıklıkla yememem gereken besinleri sıklıkla yemeye başlıyorum. Bu sebeple de 21 gün kuralını hiç fire vermeden uygularsam tip-1 diyabetli hayatım ile glisemik indeksi de glisemik yükü de fazla olan ve özellikle şekerli, çikolatalı besinlere daha mesafeli olacağımı düşünüyorum. Ki olacağım da.
Bu bir diyet programı değil. Sadece bence kötü olan besinlerden uzaklaşmam için bir yol izliyor olacağım. Bence diyetisyenlerimiz ve endokrin doktorlarımız bu yöntem ile tip-1 diyabetli bireyler üzerinde başarı sağlayabilirler.
Yönteme başlayan tüm arkadaşlarıma kolay gelsin 🙂 (Görsel kaynak: thehealthychange.wordpress.com)
Giriş:
1.aşama 21 gün oyunca gösterilen çabadan sıkılırsak ne yapmalı?
21 gün boyunca yapılmazsa ne olur?
Gelişme:
Vücudumuzun herhangi bir yeniliye adaptasyon süreci 21 gün.
Bu yüzden bu uygulama 21 gün sürüyor.
Örnek:
Bir öğrenciyi baz alırsak.
Amaç sınavdır, ve genelde sınava 1 gün kala çalışmalar hız kazanır 🙂
21 gün boyunca kendine bir çizelge hazırlayıp, noktasından virgülüne uyguladığı zaman.
Bu çalışmalar için öğrenci gereken zamanı da ayırdığın da, kesinlikle bazı sonuçlar elde der.
Bu 21 gün süre zarfında ilk etapta kendisinde bir plan program yapacağı için, zaman sorunu olmayacaktır.İleri ki süreçte ise derslerinde belirgin iyileşme ve not grafiğinde yükselişi görmek kendi için de, ayrıca ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır.
AMA öğrenci, ilk birkaç gün hevesle başlayıp sonrasında bu süreci tamamlayamadığı zaman, hem kendine hemde çevresine karşı kendini mahcupluk ve suçluluk hisseder.
Sonuç:
Buradaki amaç fiziksel-zihinsel-ruhsal gelişim iken olumsuz duygulara yer olmamalı ancak, kişi kendisinin hayatında gerçekten değişiklik istiyorsa, o zaman amacına uygun davranmalı.
21 gün kuralındaki ana amaç insanın kendi özgüvenini geliştirmek, insanın var olan kendi özsaygısını arttırmaktır.
Tüm olumsuzluklara rağmen hedef ilk 21 gün olmalı.
Bu kadar yazdık ettik, bizde 21 gün yapalım bakalım, yarın başlıyorum Pazartesi 😉
merhabar
bugün bende başladım 21 gün kuralını uygulamaya.bakalım hayırlısı. umarım başarırız.
[…] şey yolunda gidiyor 21 Gün Kuralı‘nda. Bu sefer video ile değil yazarak size son durumu anlatmak […]
[…] 23 Şubat 2014 Pazar günü başlamıştım 21 Gün Kuralı‘na. […]
[…] 21 Gün Kuralı […]
[…] gün kuralı hakkında detaylı bilgiye http://www.diyabetimben.com/21-gun-kurali/ linkinden […]
21 gün kuralı doğrudur ama bilimsel açıklamanız yanlış. Beyin hücreleri (nöronlar) bölünmez. Aralarında yeni bağlar oluşur.
Arda Bey Merhaba,
Bölünmeden kastımız amip gibi yayılmasından elbette bahsetmiyorum. İroni yapmıştım ve açıklamayı daha basite indirgemiştim. Tam anlaşılmamış galiba.
Dikkatiniz içinse ayrıca teşekkürler.
sevgiler