Bu Aralar

Tip-1'imBu Aralar

Bu aralar biraz iştahım açıldı. Sizlerin iştahı ne durumda? Bu bana özel mi, yoksa mevsimsel olarak hepimize özel mi?

Sebebini bilmiyorum ama sabah 2 adet biri kepekli+cevizli+peynirli, biri ise tam tahıllı poğaça yemeden güne başlayamıyorum. Başlasam bile doyma hissiyatına bir türlü varamadığım için de aklım hep yemekte oluyor.

Aylık regl dönemi olabilir mi diyeceksiniz. Ama değil.

Sabah dışında günün diğer kalan zamanları bu ‘açlık duygusu’ pek olmuyor. Ama yine de var 🙂 .

Peki kan şekeri nasıl gidiyor sabahtan öğlene kadar? Pek de iyi gittiğini söyleyemem. Genelde öğlen 11:30 gibi kan şekerim 200 mg/dL’lerde geziniyor. Peki karbonhidratını saymıyor muyum? Sayıyorum. Ama ortalama olarak sayıyorum. Standart bir pastane poğaçası 30 gr KH içeriyor. Ben 2 adet yediğimi düşünerek 60 gr KH girdiğimde kan şekerim 280 mg/dL civarındaydı. Sonrasında karbonihdrat miktarını arttırarak biraz daha normal düzeyde kan şekeri seviyelerine getirdim ama ah bu sabah yaşadığım açlık hissi bir geçse 🙂 .

Bir de bu aralar bazal insülin dozlarımı da arttırdım. Gün boyunca devam eden yüksek kan şekeri saatlerine göre bazallara yeni ayarlamalar yaptım. Kan şekerim şimdi daha iyi gidiyor. 19 Aralık’ta gideceğim Nilgün Hanım randevuma dersine iyi çalışmış bir öğrenci gibi gitmeye de çabalayacağım.

Ruh halim de düzeldi 🙂 . İş yoğunluğum çok fazla şirkette. Bu sebeple birçok saçma sapan konuya kafamı dahi takmamaya çalışıyorum. Bu yoğunluk  ‘geçici ruh halimi’ düzeltmem için terapi gibi geliyor bana. Fakat mesaiye kaldığım zamanlar akşam yemeğimi biraz öteliyorum. Yine dışarıdan değil, evimizde yaptığım yemeği yemek istiyorum. Bu sebeple de akşam yemeği zamanı normale göre biraz geç oluyor.

Bu hafta evde pek yemek te pişiremedim doğrusu. Genelde annem gildeydik 🙂 . Anne yemekleri de insana daha bir iyi geliyor 🙂 .

Ama şunu da unutmamam, unutmamamız lazım. Ne kadar iyi bakarsak bakalım bu yol arkadaşımız diyabete, ara sıra bizi çıkardığı bazı sorunlarla iyice uğraştırıyor. Bunu neden mi söyledim? Geçtiğimiz hafta yine Eşref ile gece 22:00 gibi kadın doğum doktoruna gitmek durumunda kaldık. Yine br nefeksiyon ve yine önlenemez bir kan şekeri yükselişi. Aldığım ilaçlardan sonra ise adam oldu yol arkadaşım. Yolunda gitmeye çalışıyor.

Bu arala durumum bu şekilde. Sizlerle paylaşmak istedim.

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

2 YORUMLAR

  1. Genel olarak dikkatimi ceken bir sey oldugu icin paylasmak istedim. Yoksa sizin yaziniza istinaden yazmiyorum 🙂

    Piyasada satilan kepekli ekmeklerin aslinda hic bir anlami olmadigini biliyorsunuz degil mi? Rafine edilmis bugday ununa sonradan kepek katilarak elde ediliyor bir cogu. Glisemik index leri incelendiginde ( bir cok web sitesinde karsilastirmali bulunabilir ) beyaz ekmekle kafa kafaya bir durumu var. Ustelik icerdigi fitatlar nedeniyle vucutta kalsiyum demir ve cinko gibi minerallerin etkisini dusuruyor. O yuzden doktorlar kepek ekmek tuketimine ozellikle belli bir yas gurubunda olan kisiler icin sicak bakmiyorlar.

    Ben beyaz ekmek ve kepek ekmek arasinda hic fark gormuyorum. Tahil gurubu lif oranlarina ragmen tamamen karbonhidrat ve uzak durmamiz gerektigini savunanlardanim. Benim ekmek grubu tuketimim sifira yakin diyebilirim. Tuketirsemde sadece tam cavdar ekmegi yada yulaf ekmegi tuketmeye ozen gosteriyorum.

    • Emrah Bey Merhaba,

      Öncelikle paylaşımınız için teşekkürler.

      Zaten şunu biliyoruz; her ekmeğin 25 gr aynı karbonhidrat miktarını içeriyor. Ancak glisemik indeksleri hepsinin aynı değil. Ki bu sebeple bilinen bir markanın ya da sizlerin bildiği üreticilerden kepekli, tam tahıllı ya da çavdar unu almak lazım.

      Kepek unu aslında glisemik indeksi beyaz ekmeğe göre düşük olmasına rağmen sürekli kepekli ürünler tüketmek yarar sağladığı kadar zarar da sağlıyor. Yanlış hatırlamıyorsam böbreklere vb. konulara olumsuz etkisi varmış. Öyküm ile konuşurken söylemişti bana.

      Önemli olan tam tahıllı, çavdarlı veya yulaflı undan yapılan ekmekleri ya da unlu mamülleri tüketmek lazım.

      Bir konuyu da belirtmek isterim; sadece kepke ya da sadece tahıldan pasta dahi yapmak oldukça zor. Çünkü hamur haline getirmek oldukça zor. Bu sebeple içerisinde beyaz un ya da birleşmeyi sağlayacak herhangi bir malzeme koyulmalı.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: