Diyabet ve Saç Dökülmesi: Neden Olur ve Ne Yapmak Gerekir
Diyabet’in (Şeker Hastalığı) en az bilinen yan etkisi; saç dökülmesinde yaşanan artıştır. Bu genelde diyabetin vücuda olan etkisidir ama kullanılan ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilir.
Saç dökülmesi diyabet başlangıcında ortaya çıkabilir ve bazı bireylerde erken diyabet uyarısı olabilir. Beklenmeyen şekilde saç dökülmesi başlayan kişilerin mutlaka bir doktor ile görüşmesi gereklidir.
Saç dökülmesinin potansiyel nedenleri
Diyabetin saçların incelmesine neden olabileceği bir çok sebep olabilir.
Kötü Dolaşım Sistemi
Kılcal damarlardaki hasar nedeni ile kan ile taşınan besinler ve oksijen gerektiği kadar eller, ayaklar ve saç derisine taşınamaz. Besinsiz kalan saç folikülleri (kökler) zayıflayabilir ve saç diplerine tutunma oranlarında azalma olabilir ve durum bu şekilde devam ederse yeni saç oluşumu gerçekleşmeyebilir.
Hormon Bozukluğu
Diyabet vücudunuzun hormon üretiminin dengesizleşmesine ve hormonların yanlış şekilde çalışmasına sebep olabilir. Hormonlardaki bu dengesizlikler saç büyüme döngüsünün etkilenmesine sebep olabilir. Hamile veya menopozda olan bayanların saç dökülmesi sorunu yaşamaları da bu gibi nedenlere bağlıdır.
Riskli/Kötü Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sisteminiz hastalık sebebiyle veya stres nedeni ile zayıflamış ise, saç deriniz de hastalıklara açık duruma gelir. Mantar ve bakteri enfeksiyonarı tutam halinde saç dökülmesine sebep olabilir.
Yavaş Saç Yenilenmesi
Diyabet vücudun hücre yenileme hızını yavaşlatabilir, saç büyüme döngüsünü kesintiye uğratabilir.
Saçın uzama süresinde saçımızın büyüme evresine anajen denir, saçımızın %15’inin dinlenme evresine geçtiği süreye ise telojen denir. Hastalıklar, stres veya hormonal bozukluklar saçın büyük bölümün telojen evresinde kalmasına (dinlenme evresi) sebep olabilir, telojen effluvium’ a öncülük edilmesi saçlarda yaygın bir şekilde incelmeye sebep olur.
Ne Yapabilirsiniz?
- Diyabet nedeni ile oluşan saç kayıplarını önleyici ana madde, doğal olarak, iyi bir diyabet yönetimidir. Kontrol altında tutulan kan şekeri değeri hormonların da dengeli olmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve saç büyüme döngüsünün normale dönmesini sağlar .
- Eğer beklenmeyen saç dökülmesi ile karşılaşırsanız, hemen bir doktor ile görüşüp saç dökülmesinin nedeninin diyabet olup olmadığını öğrenmelisiniz.
- Eğer saç dökülmesinin sebebi diyabet ise doktorunuz diyabetinizi kontrol altına almak için bir diyabet yönetim programı hazırlayabilir ve bir dermatolog ile görüşmenizi önerebilir. Saç dökülmesinin nedeni eğer kullandığınız ilaçların yan etkisi ise ilaçlarda değişiklik yapılarak sorun çözülmeye çalışılabilr.
- Saç dökülmesinin sebebi diyabetle ilgili olmayabilir veya dolaylı olarak diyabetle ilgili olabilir. Örneğin, kalıtsal nedenler, bağışıklık sistemi hastalığı olan alopecia areata, veya bir uzman tarafından tedavi edilmesi gereken tiroid fonksiyon bozukluğu.
- Saç kökleri yok olmaya başladığı zaman saç kayıpları kalıcı hale dönüşür, bu nedenle erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Çoğu saç dökülmesi sorunu dönemseldir, bazı saç dökülme sorunları uzun süreli veya döngüsel olabilir. Spesifik tedavi seçenekleri için doğru tanı koyulması çok önemlidir.
Saç Seyrelmesi Bakımı İçin İpuçları
Saç seyrelmesi için bakım yapılması ve yeni saç büyümesini kolaytırmak için uzmanlar şunları öneriyor:
- Saç fırçanızın kıllarının geniş aralıklı olmasına özen gösterin, saç kurutma makinelerini, maşa ve düzleştiricileri daha az kullanın.
- Saçlarınızı daha kısa kullanın (omuzların üzerinde); kafa derisinin gerilmesine neden olan örgü ve tokaları kullanmayın.
- Perma, saç düzleştirici kullanımı ve boya kullanımı sınırlandırın veya hiç kullanmayın.
- Nazik, toksik madde içermeyen ürünler kullanın.
- Saçlarınızı güneşten, rüzgardan ve klordan koruyun.
- Düzenli ve dengeli beslenin, doktorunuz ile besin ve vitamin takviyeleri ile ilgili görüşün.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Stres azaltmak için rahatlama teknikleri öğrenin.
Şiddetli saç dökülmesi özgüven eksikliği ve bazen de sosyal anksiyete veya depresyona neden olabilir. Bu durumdan fazlasıyla etkilenen bireyler için duygusal olarak aile, arkadaşlarının desteği çok önemlidir. Destek grupları ve danışmanlardan destek almaları faydalı olabilir.
(Kaynak: http://www.informationaboutdiabetes.com/lifestyle/lifestyle/diabetes-and-hair-loss-why-and-what-to-do, Çeviri: Merve Demir)
Merhaba,
Bu konuyu görünce inanın çok şaşırdım. 3 sene önce ketoasidoz ile tip1 diyabet teşhisi konduktan sonra ben de aynı şeyleri yaşadım. Normalde çok sık (gür) ve kalın telli saçlarım vardır. Teşhis öncesi ve sonrasındaki süreçte saçlarım anormal derecede dökülüyordu. Aklıma ilk gelen insülinin yan etkisi olabileceğiydi. İnternette araştırdığımda bunla ilgili bir şey bulamadım. O dönemki doktoruma bunu sorduğumda böyle bir şeyi hiç duymadığını, stres gibi başka bir sebebi olabileceğini söyledi. Açıkçası şaşırma sebebim de bu başlığı görene kadar saç dökülmesiyle ilgili bu kadar net bir paylaşım ya da doktor söylemi görmememdi. Aynı dönemde berberim de saçlarımın zayıfladığını ve kötü gözüktüğünü söylüyordu, bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
İnsülin tedavisine başlayıp, diyabet kontrolünü de öğrendikten sonra 3-4 ay daha dökülmeler azalarak devam etti. Artık normal her şey. Diyeceğim şudur ki; benzer şeyi yaşayan diyabetliler endişeye kapılmasın, düzgün şeker kontrolü ile her şey eskisi gibi olabilir.
Burhan Bey Merhaba,
Aynı şaşkınlığı ben de yaşıyorum. Çeviriyi yapan Merve Hanım ile bu çalışmayı görünce ‘Ben de aynısını yaşıyorum’ demiştik birbirimize. Bu arada benim halen devam ediyor. Ve her banyoda bir miktar saç tarakta kalıyor maalesef 🙂
sevgiler
Esra hanım benimde saçlarım dökülüyor bunu hep troide bağlıyodum ama degilmis.. Troidlerim iyi cıktı. Bir sey soracagım. En ufak bi hastalanmada şekerim 400lere cıkıuor. Ne yapmalıyım. Bir parca pilav ve bir parca kurabiye ile 150den 400oldu. İnanamadım. Bir kaç gün böyle seyretti ve bu on gün sürecek hemen hemen. Bunu cok kez yasadım ve artık vucuduma zarar vermek istemiyoeum. En ufak bişeyde şekerim cok yükseliyor 🙁
Yusuf Bey Merhaba,
Unuttuğum için soruyorum. Hangi ilde yaşıyorsunuz? Doktor ya da diyetsiyen desteği alıyor musunuz? Yaşınız kaç?
sevgiler
Hastalanırsan çok yükselir insilün dozu artar .Kendine dikkat et😉
esra hanım merhaba. yaş 18, ehliyeti yeni aldım :)) doktor ya da diyetisyen desteği almıyorum. istanbulda yasıyorum. son ha1c 8.3 cıktı. 3 ayda 4 sefer grip oldum ve sekerler haliyle tavan. cok kızdı doktorum. normalde hep 6 7 aralığı cıkardı. simdi kısta yaklasıyor hastalıklardan korkuyorum acıkcası. sekerim yükselmesin diye ekmeği bile kestim ama bir iki kasık pilav yiyince yükseliyor :simdide. hastalıktan dolayı olduğuna eminim. cünkü abartı yükseliyor. 400 leri buluyor hep 20 30 küsür ünite iğne vuruyorum. normalde 5-10 aralığı iğne vururum.
Yusuf Bey,
Peki İstanbul’da olup da ve çok fazla doktor ve diyetisyen alternatifi varken neden doktora gitmiyorsunuz?
Bu destekleri almazsanız neyin ne olduğunu en doğru şekilde bilemezsiniz.
Bence burada cevap aramayın. Durumun önemini kavrayıp profesyonel destek alın.
Sevgiler
esra hanım diyetisyene gerek duymadım acıkcası. beslenmem iyi. cok nadir fast food yerim. ekmek dahi yemem. meyve günde bir iki adet. yediğim en şekerli besin pilav. gündelik beslenmem hep yumurta tavuk et türü. ama şekerimi bunlar dahi yükseltiyor hastalandıgımda. bunu demek istedim, sevgiler. elinizde bir diyet listesi varsa şeker hastalarına yönelik paylasırsanız sevinirim. kilo vermekte istemiyorum boy 181 kilo 68
Yusuf Bey Merhaba,
Diyetisyene gitmenin amacı kilo vermek değil yediğimiz besinlerin kan şekerimize etkisini görmek, doğru insülin dozunu bulmak ve en sağlıklı şekilde beslenmek. Protein ağırlıklı beslenme ve meyveyi az oranda tüketmek ile doğru yapmıyorsunuz. Hele ki vücudun yapı taşı olan karbonhidrat almamakla. Fast food yemeyin tamam ama karbonhidrat, yağ, protein ve vitamin olmadan tip-1 diyabetinizi iyi yönetemezsiniz.
Daha da önemlisi doktora gitmemek.
Ben en geç 6 ayda 1 diyetisyen ve diyabet doktorumla görüşüyorum. Doğru yaptığımı düşündüğüm yanlışlarımın farkına varıyorum.
Karar yine sizin ama diyetisyen ve doktora gitmeden olmaz.
Sevgiler
Esra hanım diywtlistenizi paylasırmısınız. Ne tür yiyecekler var merak ediyorum, diyetisyene gidecegim en kısa sürede. Sevgiler
Bir diyet listem yok Yusuf Bey. Karbonhidrat miktarları var. Yazsam bile anlayabileceğiniz bir şey değil.
Zaten her öğünde protein, karbonhidrat ve sebze alıyorum. Sadece miktarlar var.
sevgiler
Esra Hanım Merhaba. Ben annem için yazıyorum size. Kendisi 49 yaşında şekere 2yıl önce Şubat ayında yakalandı. 2016 haziran ayında şekeri çok yükseldi için 3gün hastahaneye yatırdık ve sonrasında indirime kullanmaya başladık. İlk etapta gizli şekeri 11idi. Fakat ben ona iyi baktım her gece yoğur limon yedirdim ilaçları aldatmadım ve gizli şekeri 9a düştü. Sonrasında yine kendisine bakmadı ve şekeri yükseldi bayağı. Şuan gizli şekeri 12ye yükselmiş durumda. Az önce saçlarının on kısmında bir seyrelme fark ettim. Şekerin etkisinden mi? Annem için çok üzülüyorum . Sigara kullanmasına engeli olmaya çalışıyorum tetikliyor hastalığını diyorum ama nafile tamamen bırakmıyor azaltyo sadece. Bana ne önerebilirsinz? Sürekli doktor gözetiminde, ama ben bu hastalık hakkında bilgi edinmek adına araştırmanın sormanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Yazımın fazlaligini, Söz konusu annelerimizin kıymetli oluşuna veriniz Lütfen .saygilarimla
Zuhal Hanım Merhaba,
Doktor olmadığım için size uzman bilgisi veremem. Tecrğbelerine göre sürekli yüksek giden şeker saç dökülmesine sebep olabiliyor.
Gizli şeker 12 demişsiniz ama bahsettiğiniz değer galiba HbA1c. Öyleyse bu değer çok yüksek. Bunun 7’lere düşmesi lazım.
Anneniz insülin kullanıyorsa yoğurt+limon karışımında fayda yerine zarar verebilir. Bu da aklınızda olsun.
Kolay gelsin.
Sevgiler
Yazın oldukça riskli bir operasyon üzerine 70 günü aşkın devam eden yoğun bir ilaç tedavisi aldım ve saçlarımın üçte ikisi döküldü yan etki olarak. Sonra bir öneri aldım ve dökülmeler durduğu gibi saçlarım çok güçlendi yeri gelmişken paylaşayım . Eczaneden alacağınız 350 ml sarımsak özlü şampuan içine 1 cc çam terebentin 0,5 cc badem yağı. Saç kremini gerek kalmıyor saçlar yumuşacık oluyor . Ben şu an bu şekilde kullanıyorum dökülme neredeyse hiç kalmadı
Öyküm,
Diyabete son karışımları gibi olmuş 🙂
Sarımsak kokusu oluyor mu peki?
sevgiler
Yok canım sarımsak kokmuyor 🙂 Gayet güzel kokuları
Yusuf Bey Merhaba,
Sizden ricam sorduğunuz soruyla alakası olmayan yazılar altına yorum yapmamanız.
http://www.diyabetimben.com/serbest-kursu/ linkinde Serbest Kürsü yazımız var. Oraya yorum yapın lütfen. Konuyla alakasız yorumlar yaptığınız maalesef yayınlayamıyor olacağız.
sevgiler
Merhabalar bende neredeyse iki yıldır unsulun direncim yüksek çıktı ilaç olarak matofin 850 mg kullanıyorum ve bir yıldır saçlarım aşırı dökülüyor ne yapmalıyım
Merhaba öncelikle böyle yararlı bir platform kurduğunuz için teşekkür ediyorum
Bana yaklaşık 1 yıl önce diyabet başlangıcı teşhisi kondu son 5 ay içerisinde aşırı şekilde saçlarım dökülüyor bende farklı çözümler deniyordum araştırma yaparken bu makaleyi buldum makaleyi hazırlayan arkadaşa teşekkür ediyorum
peki nasıl bir önlem almalıyız bilgi verebilirmisiniz? (kel olmak istemiyorum ) 😀
Not: ilaç olarak metformin 1000mg kullanıyorum
Esra abla merhaba
17 yaşındayım 9 ay oldu diyabete yakalanalı.diyabetten 2 ay sonra saç dökülmesi oldu ve bu hızlandı.dermatolojiye gittim ve b12,d3 vitamini eksikliği cikti.devit3 damla ve b12 vitamin iğnesi yazdı ayda bir iğne yaptırıyorum.hergün damla kullanıyorum.ama genede dökülme devam ediyor.ne yapmalıyım ne olur yardım edin.her duşta sabuna 40 tane falan saç teli geliyor.ne yapmalıyım yardımcı olursanız Allah razı olsun