Diyabetli Çocuklara TEOG Düzenlemesi ve Son Bilgiler

Çocuklar ve T1DDiyabetli Çocuklara TEOG Düzenlemesi ve Son Bilgiler

Esra’nın Notları: Milli Eğitim Bakanlığı Tip-1 Diyabetli Çocukların Merkezi Sınavlardaki Durumları İle İlgili Diyabetli Çocuklar Derneği’nin Önerilerini Kabul Etti başlıklı yazımızda tip-1 diyabetli çocuklarımızın özellikle TEOG’da yaşadığı zorluklar sebebiyle bu zorlukların giderilmesi adına atılan adımlardan bahsetmiştik. Aşağıda gazete haberi yansımalarından da birini paylaşıyorum.

Aynı zamanda Prof Dr Şükrü Hatun’a konuyla ilgili bana gelen en temel soruyu da maille gönderdim. Özellikle insülin pompası ve/veya sensör kullanan çocuklarımızın durumu hakkında bir talep ve buna yönelik bir cevap olmadığını, çocuklarımızın bir sorunla karşılaşma ihtimallerinin olduğunu yazdım. Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği bu konudaki taleplerini belirtirken insülin pompası ya da insülin kalemi kullananlar şeklinde bir ayrıma gidilmemiş. Ya da sensör kullananlar gibi. Her ne kadar ayrıma gidilmemiş olsa bile yayınlanan bu tebliğ ile insülin pompası ve/veya sensör kullanan çocuklarımın sınava girerken en azından yanlarında pompa ve/veya sensör rapolarını da götürürlerse herhangi bir sorun yaşanılmayacağını belirtti. Yani kısacası hiçbir görevli rapor olmasına rağmen insülin pompanı, sensörünü çıkar diyemez ve dememeli de. Ola ki bir sorun yaşanırsa da Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği’ne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ben de elimden geldiğince destek olurum.

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği’nin girişimi üzerine tip 1 diyabetli (şeker hastası) çocukların TEOG sınavlarında şeker ölçüm cihazını kullanabilmesi ve insülin yapabilmesinin önü açıldı. 

MEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, TEOG e-Kılavuzunda konuyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler ile derneğin Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, geçen 27 Kasım’da, TEOG sınavıyla ilgili MEB’e, üniversite sınavlarıyla ilgili ise ÖSYM Başkanlığı’na birer yazı yazarak, tip 1 diyabet hastası çocuk ve gençlerle ilgili bazı düzenlemeler yapılması talebinde bulundu. İlk yanıt MEB’den geldi. Halen Okulda Diyabet Eğitimi Programı’nı da dernekle birlikte yürüten bakanlık, gerekli düzenlemeler için harekete geçti.

TUVALETE DE GİDEBİLECEK

Düzenlemeye göre, tip 1 diyabet hastası çocuklar insülin kalemi ve iğnesi, şeker ölçüm cihazlarını sınavda bina sınav sorumlusu yardımcısına teslim edecek ve ihtiyaç halinde kullanabilecek. Hipoglisemi (şeker düşmesi) durumunda ek gıda almak zorunda oldukları için kutu meyve suyu ve paket içinde karbonhidrat içeren gıdalar, adaylar tarafından getirilebilecek. Gıdaları diğer aparat ve cihazlarla bina sınav sorumlusu yardımcısına teslim edecekler. Bina sınav sorumlusu yardımcısı sınav başladıktan sonra salon başkanının masasına bunları koyacak. Uzun süren sınavda çocuk ihtiyaç duyarsa kullanabilecek. Hiperglisemi (şeker yükselmesi) durumunda ise adayın çok yoğun tuvalet ihtiyacı olacağı için salon gözetmeninin eşliğinde tuvalete gitmesine izin verilecek.
Ayrıca tip 1 diyabetli çocuklara insülin ve diğer tedavi malzemelerini alabilmeleri için verilen “ilaç raporu”, “Tip 1 diyabetli olduğunu gösterir” raporu olarak kabul edilecek. Ayrı rapor istenmeyecek. Tip 1 diyabetli çocukların “özürlü” kategorisinde ve farklı bir salonda sınava girmelerine gerek olmamakla birlikte bu haktan yararlanmak isteyenlere imkân sağlanmaya devam edilecek. Dernek ÖSYM Başkanlığı’ndan yanıt gelmesini bekliyor.

Yardımcı Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/diyabetli-cocuklara-teog-duzenlemesi

Görsel Kaynak: itanne.com

8 YORUMLAR

  1. esra hanım belki bu yazdığım sizi rahatsız edecek ama abartılıyor gerçekten abartılıyor
    bakın ben de geçen sene ygsye ve lysnin üç oturumuna bir diyabetli olarak girdim ama kimsenin diyabetimden haberi dahi yoktu
    zaten ösym gerekli düzenlemeleri yapıyor insülin pompası kullanıcıları için tercih yapılırken belirtme imkanı mevcut
    ayrıca ben sanmıyorum ki ağır hipoglisemiler dışında en fazla üç saat süren bir sınavda dramatik tablolar oluşsun
    bazı konularda ısrarla hak talep etmek şimarıklık ve de çığırtkanlıktır
    ben sanmıyorum ki gerekli presedür izlendiğinde ve sınav sabahı diyabetli çocuk ve ailesi de gerekli özeni gösterdiğinde bir sorun çıkacak

    • Bu sınava girenler daha çoçuk. Diyabetin bile doğru dürüst ne olduğunu bilmiyorlar. Yetişkin kafasıyla düşünüp yorum yapmamalıyız. Çoçuk diyabet hastası olduğunu söylemeye utanıyor tuvalet ihtiyacını gidermek için. Eğer siz diyabeti normalleştirirseniz çoçuk bunu saklama gereği duymaz

    • Mert Bey Merhaba,

      Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Ancak Kaptan tsubasa’nın dediği gibi sınava girenler daha çocuk ya da adolesan. Bu durum da oldukça önemli bir fark. Yani kendimi gibi düşünmemeliyiz.

      Prof Dr Şükrü Hatun’un organize ettiği bir çalıştayda özellikle tip-1 diyabetli çocukların okul ve sınavlarda yaşadıklarını birebir yaşayanlardan duyunca çok şaşırmıştım. Bence güzel bir adım atıldı tip-1 diyabetli çocuklar için. Umarım bu tarz efektif çözümler ve sonuç odaklı yaklaşımlar artar.

      sevgiler,

  2. Ben teog sınavına girenlerdenim hiç abartılacak bir durum yok daha önceden okulun rehber öğretmeniyle konuşup başınızda duran öğretmenlere söylüyorsunuz sınav stresiyle kan şekeri fırlayabilir ancak fazladan insülin yapmayın çünkü hipoglisemi durumlarında zaman kaybediyorsunuz ve her geçen saniye çok önemli kafanızı toplamanız lazım
    Ayrıca şunu da belirteyim normal bireylerde tuvalete gidebiliyor diyabetlilere özel bir ayrıcalık yok

  3. Ben de bu sene YGS-LYS sınavlarına gireceğim. Okulda yapılan denemelerde bugüne herhangi bir sorunla karşılaşmamış da olsam o gün ne yaşanacağını kimse bilemez. Diyabetli olmayan bireyler dahi stresten şeker düşüklüğü yaşarken biz “kesinlikle böyle bir durumla karşılaşılmaz” ya da “ısrarla hak talep etmek şımarıklıktır” diyemeyiz. 160 dakikalık bir sınav elbette ki uzun bir süre değil ama yanımızda Glükometremizin olması belki o süre zarfında kullanmayacağımız halde kendimizi daha güvende hissetmemize yardımcı olacaktır. Bu hakka engelli sınıfında girmeden sahip olunabilecekse tabii ki sonuna kadar talep edeceğiz. Hem benim gibi diyabetli arkadaşlarım hem de TEOG’a girecek kardeşlerim umarım bu gelişmeler konusunda bilgilendirilirler.

  4. hilal hanım merhabalar
    ben de geçen sene ygs ve lysye girmiştim
    sınav stresiyle elbette şekerinizde oynamalar olabilir eğer düşmesi gibi bir endişeniz varsa ösymnin verdiği şekerlerden sınav sonuna doğru bir tanesini tüketebilirsiniz ya da ben öyle yapmıştım sınava girmeden ara öğün alabilirsiniz
    sınav uzun fakat her dakika da değerli sınavda şeker ölçmek sizin vaktinizden çalabilir hem olası bir kötü sonuç moralinizin bozulmasına neden olabilir ayrıca yanlış anlamayın fakat çevrenizdeki diğer öğrenciler makinanın sesinden ya da benzeri sebeplerden rahatsız olabilir
    elinizden geldiğince 2-3 saat diyabeti unutmaya çalışın rahat olun ben bi sorun çıkacağını sanmıyorum en basitinden bir sinemaya bile gittiğinizde 2 saat sürüyor böyle düşünmeye bakın
    sınavda başarılar sınavla ilgili aklınıza takılan her hangi bir sorunda mert__onal@hotmail.com buradan bana yazın

  5. İlginiz için teşekkürler,
    Ben sınav süresince bir sorunla karşılaşmayacağımı düşünüyorum tecrübelerimden ötürü yorumumda da belirttiğim gibi. Ama diyabetli olan bunca arkadaşımız diyabeti sizin ya da benim kadar iyi yönetemeyebilir. Endişem de bu yönde.
    Yazdığınız durumları ve çok daha fazlasını en ince ayrıntısına kadar düşündüğüme şüpheniz olmasın. Bu herhangi bir şey almayacağınızı bildiğiniz halde dışarıya cüzdanınızla çıkmanız gibi bir durum ya bir şey beğenirseniz? Tedarikli olmakta fayda var hayatın her alanında.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: