Yaz mevsimi ile birlikte tüketim rekorları kıran dondurmada tek sorun katkı maddeleri değil.
İşte uzmanların ciddi uyarısı…
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, Türkiye’de dondurmalardaki şeker oranının Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, şeker oranının yüzde 18’lere düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurmanın halk sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığının iyi araştırılması gerektiğini belirterek, halk sağlığına zararlı olan dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti.
Yeterince pastörize edilmeyen dondurmaların halk sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini bildiren Özdemir, ”Dondurmanın içerisinde buz kristallerinin kalmaması lazım. Dondurma yapılırken karıştırma işleminin iyi yapılması gerekiyor” dedi.
Büyük firmaların tamamen kaliteli dondurma ürettiklerini söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Özdemir, ”Dondurma yerken maalesef Türkiye’de şeker yiyoruz yani sanki şekerli bir ürün yiyoruz. Biz dondurmanın tadını alırken önce süt tadı alınması gerekiyor. Ama şu andaki dondurmaları yediğimiz zaman önce şeker tadı alıyoruz” diye konuştu.
”Çocuklar sevdiği için dondurmaya çok şeker konuluyor”. Türkiye’de dondurmada şeker oranlarının yüksek olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti: ”Büyük firmalarla konuşuyoruz. Şeker miktarını soruyoruz, en az yüzde 25. Avrupa standartlarında yüzde 18’den yüksek şeker kullanılmıyor. Onun için Türkiye’de maalesef şeker miktarının dondurmalarda çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Şeker miktarının yüksek olması aşırı kalori demektir. Dondurmayı bir fayda olarak tüketiyoruz, sağlık yönünden iyi bir ürün olarak tüketiyoruz ancak tükettiğimiz zaman aşırı enerjiyle karşılaşıyoruz.” Özellikle çocukların daha çok alması için dondurmaya fazla şeker katıldığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: ”Çocukların bilindiği gibi şekerli ürünlere istekleri var. Bunu tatmin edebilmek için, ikinciyi satabilmek için büyük firmalar genellikle bu yola başvuruyorlar. İkinci bir durum ise dondurma çok uzun süre dayansın diye bu şeker oranını yüksek tutmaya çalışıyorlar. Şeker az miktarda olduğu zaman dondurmanın yumuşama riski vardır. Şeker miktarı çok olduğu zaman dondurmayı daha uzun süre o şekliyle muhafaza imkanı oluyor. Şeker miktarımızı mutlaka sanayicimizle de konuşuyoruz.
Bu şekilde devam edemez, etmemesi lazım. Şeker miktarının mutlaka yüzde 18’e düşürülmesi lazım. Diyabet hastalarının dondurmayı bu şekliyle tüketmesi mümkün değil.”
(http://gundem.milliyet.com.tr/dondurmadaki-gizli-dusman/gundem/gundemdetay/22.05.2012/1543657/default.htm’den, görsel ise pelince.com’dan alınmıştır.)
Takipçimiz : Emre Bey
Not: Ben kağıt helva arası dondurmayı hiçbir şeye değişmem 🙂 .
afiyet olsunnnn esra hanım 🙂
Emre Bey,
Yazı için ben de size teşekkür ederim.
sevgiler
ee peki yaz geliyor, biz dondurma olmadan nasıl serinliycez. nasıl nasıl buna uzmanlarımızdan esra hanımdan bir açıklama bekliyoruz vesselam 😀
Taha’cım,
Tanıdık ve bildik yerden alacaksın. Mesela Eşref ve ben her şeyin doğalı güzelden yola çıkarak iyi dondurmacılar bulduk.
L’era Fresca, Dondurmacı Abdullah Usta gibi 🙂 Yaz gelsin de seni götürürüz 🙂
Sevgiler
Ahhh Emre beyy 🙂
dondurma reklamlarının gözümüze gözümüze vurduğu şu günlerde ne iyi ettiniz yazmakda …inanın ciddi bir sorun, gecen yazdan kalan dondurma korkumuz Eymen’e öyle bir yansımışki hafta sonu dışarda elinde dondurma ile gezenleri görünce şiddetle Anne bunlar ne yapıyor dedi 🙂
diyabetikleri denedik gecen yaz ama genede mutlu olamadık
Esra hanımın gecen yazdan yazısı olan dondurma önerileri aklımızda bu yaz onları deneyeceğiz hatta
Esra hanımmmm
Yaz gelsin dondurma buluşması yapalım E1 VE E2 buna bayılır 🙂
Sevgiler
Türkan Hanım,
Diyabetik dondurmadan ziyade normal yolla yapılmışı kullanmak bence daha mantıklı. Dondurma o kadar başa bela değil.
Dondurma Buluşması fena fikir değil aslında 🙂 Hem Eymen i de yeri o arada 🙂
sevgiler
Merhaba,
Dondurma bence tatlilarin en masumlarindan. Seker miktarini ayarlayabilmenin de otesinde diger katkilardan da kacinabilmek icin evde kendimiz yapabiliriz. Hatta seker yerine tatlandirici kullanarak diyabetik dondurma da yapmak mumkun. Ve, evde pasta, borek yapmaktan cok da zor degil. Bir iki denemede halis maras dondurmasi kivami da yakalaniyor, bir daha hazir dondurmanin yuzune bakmazsiniz 🙂 Yaza dogru resimli tarif de paylasabilirim, simdilik kisaca anlatayim:
Malzemeler:
2 lt tam yagli sut
1 su bardagi toz seker ya da esdeger tatlandirici (asil tarifte 2 bardak ama sekeri azaltiyoruz)
2 seker kasigi saf salep (aktarlardan bulunabilir)
1 paket sekerli vanilin (ya da tercihen vanilya ekstrati)
Yapilisi:
Bir kasede salep, 1/4 bardak seker, 1 bardak sut ve vanilya iyice karistirilir. Salep ve vanilya cok kolay topaklandigi icin sutu azar azar yedirerek karistirmka gerekiyor. Dilenirse kaymakli dondurma icin bu asamada 2 yemek kasigi kadar krema da eklenebilir.
Derin bir tencerede kalan sut surekli karistirilarak ve kopurtulerek kisik ateste isitilir. Kaynamaya baslayinca once kalan seker ve bir kac dakika ardindan diger karisim yavas yavas ilave edilir. Bu arada surekli karistirmaya devam edilir. Buyuk bir tahta kasik kullanaiblirsiniz. Yarim saat kadar surekli kisik ateste kopurterek karistirmamiz gerekiyor. Sonra altini kapatiyoruz ve bes dakika kadar daha karistirmaya devam ediyoruz. Bu asamada dilenirse ceviz, bitter cikolata parcalari vb eklenerek sade disinda dondurma denemeleri de yapabilirsiniz.
Sonra kapakli bir kaba bosaltiyoruz (ben buyuk hazir dondurma kaplari kullaniyorum) ve kapali olarak derin dondurucuya ya da dolabin buzluk bolumune aliyoruz. Her saat cikarip once el blenderi sonra kivam almaya baslayinca kasikla iyice karistirip tekrar dondurucuya koyuyoruz. Uc dert kez bu islemden sonra zaten artik karistirlamaz hale geliyor ve en az 6-8 saat kadar dondurucuda kaldiktan sonra servise hazir 🙂
Bu malzemelerle yaklasik 1250gr dondurma cikmakta. Yaklasik besin degeri tablosu:
——————-Kalori—–Protein—–Yag——Karb
Sut (2 lt)——–1210——60gr——-66gr——94gr
Seker(200gr)—-800—————————–200gr
Vanilin (1 pkt)—–36——————————–9gr
Toplam———-2046——60gr——-66gr—-303gr
===================================
100gr————-164—– 4,8gr——5,3gr—-24,2gr
Afiyet olsun 🙂
Yavuz bey merhaba,
Dondurma tarifi çok iyi oldu sağolun.merAk ettiğim soğumasını bekleyip mi dolaba kaldıracağız yoksa sıcak olarak mı?birde pasta tarifiniz varsa paylaşırmısınız?
Selamlar