Haziran ayında Oğuzhan Bey’in yanına kontrol için gittiğimde kilo alamadığım için benden Çölyak testi yaptırmamı istemişti. Bense o günden beri hem iş yoğunluğu hem de özel sağlık sigortamın aktif hale gelmemesi sebebiyle test yaptırmaya gidememiştim.
27 Temmuz Cuma günü sonunda testlerimi yaptırmaya gittim. En büyük amacım şu Çölyak testini yaptırmaktı. Gitmişken HbA1c, troid ve böbrek fonksiyon testlerim ile beraber birçok testlerimi yaptırdım. 6 tüp kan alındı 🙂 . Bir de 1 bardak idrar.
En önemli sonuç yani Çölyak negatif çıktı 🙂 . Çölyak gluten denilen bir maddeye olan duyarlılık. Bu madde peynir, süt, ekmek gibi birçok üründe bulunuyor. Genelde çocuklarda çıkar ama biz diyabetliler de olabilen bir hastalıkmış. Yetişkinlerde kansızlık ve kilo alamama gibi önemli belirtileri varmış. Ki Çölyak’ta olsaydı inanın yemek yiyebilir miydim bilemiyorum. Hem diyabet hem de çölyak ile beslenme anlamında yaşamak zor olurdu.
Aramızda Çölyak’lı olan arkadaşlarım olduğunu biliyorum. Bize Çölyak’ı yaşayan kişiler olarak Çölyak’ı tüm yönleriyle anlatırlarsa sevinirim.
HbA1c değerim ise 6,3 çıktı. Normal referans aralığı ise 5-6,2’dir. Gayet iyi çıktı sonucum.
Troid testlerim ise beklediğimden yüksek çıktı. Ki bildiğiniz gibi benim bir de Haşimatom var. Bunun için Euthyrox kullanıyorum. Hafta için 2 adet 50 mg’lık tabletlerinden, hafta sonu ise 1,5 adet alırken hafta sonu dozlarım 2 adete çıktı. Ki bu arada bende 1-2 aydır hafiften unutkanlık başlamıştı. Bunun sebebi troid değerlerinin yüksekliğindeymiş meğersem 🙂 .
Gelelim böbrek fonksiyonlarıma. O hafta mensturasyon dönemindeydim. Ve bu dönem benim için çok sancılı geçti. Normal şartlarda eğer bir kadın mesturasyon dönemindeyse idrar verilerek yapılan testler çok yanıltıcı olabiliyor. Böbrek fonksiyonlarına 2 yöntemle bakılabiliyor. 1. si küçük bir kaba idrar yaparak bakılan ve aynı gün sonucunu alabileceğimiz spot idrar ile bakılan, 2. si ise 24 saat boyunca toplanılan idrarla yapılan yöntem.
Benim spot idrar ile bakılan testimin sonucu kötü çıktı.
ÖRNEK NO 526408 |
LABORATUAR Laboratuvar |
|||||
MİKROALBUMİN (Spot idrar) / LBY-000376 | 64.73 | mg/g kreatinin | ÜSTÜNDE | <20 | UZM. DR. TÜRKAN ÖZER | 27.07.2012 |
Üstte görebilirsiniz sonucu. Normalde çıkan sonucun 20’den küçük olması gerekirken benimki 64,73 çıktı. Ben hemen panik doktoru aradım. Mensturasyon döneminde olduğum için bu tarz bir yüksekliğin normal olabileceğini ama yine de 24 saatlik idrarımı toplamamı istedi. Ki ben aldığım cevaptan tatmin olmayınca bir de Öyküm ile konuştum. İçim biraz daha rahatladı.
Şimdi bugün idrar topluyorum. İdrar toplamak için en uygun zaman evde olunan zaman. Zira bir kabın içerisine tüm idrarı toplamak lazım. Sabah ilk idrarımı kutuya değil klozete yaptım. Sonraki tüm idrarımı aldığım kutuya yapıyorum. Yarın sabah kalktığımda ilk idrarı yine kutuya yapıp hastaneye götüreceğim. Böylece 24 saatlik idrar toplanmış ve teste hazır hale gelmiş olacak.
Bakalım böbrekler bu testin sonucunda nasıl çıkacak? (Görsel gidahareketi.org’dan alınmıştır.)
Merhaba Esra Hanım,
HbA1C değeriniz çok güzel sizi tebrik ediyorum.Bizde Yiğit’in kontrollerini birkaç gün önce yaptırdık.Böbrek fonksiyonları testlerinde bir sorun yok çok şükür ama HbA1C miz 8.45 çıktı.
:(Bundan bir önceki üç aylık kontrolümüzde 7.8 geldiği için çok üzülmüştük.Onun üzerine daha dikkatli davranmaya çalıştık diyetlerine dikkat ettik kendimizce.Sadece kan şekerleri düşükken dondurma yedirmeye çalıştık.Parmak ucu ölçümlerimizde değerler düşük geliyor eksik doz yaptığımız bile oluyordu.Biz bu işi öğrendik HbA1C kesin 7.8’den daha düşük gelir derken 8.45 i görünce tekrardan yıkıldık.Genelde hergün kan şekeri düşüklüğümüz olduğu için gün içindeki herhangi bir ara öğünde kh sayımına dikkat ederek dondurma yemesine izin veriyorduk.Yemeklerde karpuz yediriyorduk .(Tabii bunları kh sayımına uyarak yaptık.) Ve herşey yolunda gidiyordu ölçümlerimiz gayet normaldi.Acaba biz dondurma ve karpuzumu abarttık sanki diyabetimiz yokmuş gibi rahatça tükettik ?? Anlık ölçümleri etkilemesede HbA1C
neden bu kadar yüksek çıktı?Siz dersiniz değerli yorumlarınızı bekliyorum.Saygılar…
Serap Hanım Merhaba,
Öncelikle yazdığınız şu konuyu açığa kavuşturmak lazım. Şekeri düşük birine dondurma yedirmek ve sanki şeker düşüklüğü olursa diyabetliyi ödüllendirmek adına dondurma gibi besinler vermemek lazım. Dondurma gibi çikolatalar da kana meyve suyundan daha geç karışan besinler. Karıştıktan sonra da kan şekerini yükseltirler ama 3. ya da 4. saat yükselmeleri olur. Ve siz her hipoglisemide bu şekilde dondurma yediriyorsanız göremediğiniz yüksek kan şekerlerinden dolayı HbA1c’nin bu şekilde çıkması normal olabilir.
Yemeklerde neden karpuz yediriyorsunuz anlayamadım. Yiğit’in günlük alması gereken karbonhidrat, protein vb. besinleri yok mu? Yani ana öğünlerde alması gereken gıdalar yok mu? Eğer her gün bu şekilde yani hipoglisemi anlarında dondurma, ana öğünlerde de karpuz gibi bir beslenme stili varsa doğru yolda olmadığınızı söyleyebilirim.
Bir de özellikle çocuklara hipoglisemi anlarında dondurma ya da sevdiği besinleri ödül gibi sunmamak lazım. Eğer böyle yaparsanız kan şekerini hep düşürmeye çalışacak. Ve sizin dondurma ya da çikolata getirmenizi bekleyecek. Getirmediğinizde de huysuzlanacak.
Bu yorum elbette benim kişisel yorumum ama en önemli konu doktorunuz ne diyor? Onun yorumu en önemlisi.
sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Yiğit’in akşam ve öğle yemeklerinde
60gr protein,1/2 su bar. ayran,1 tabak sebze yemeği,4 kaşık pilav yada makarna yemesi gerekiyor.
Mağlum yaz sıcaklarından hepsini yedirmek mümkün değil.
Şöyle ki mesela 2 kaşık pilav yedirip, geri kalan 2 kaşık yerine 4 dilim karpuz veriyorduk.(Aynı karbonhidrat yani 15 gr karbonhidrat içeren yiyeceklerin değişim yapılabileceğini düşünerek yaptık.)
Takiplerimiz Ankara’da yapılıyordu.Bu seferki kontrollerde Ankara’ya gidemedik.Yaşadığımız şehirde yaptırdık.Sonucu doktorumuza mail yoluyla bildirdik.Oda bu değere şaşırdı ve tetkiklerin güvenilir bir merkezde yapılıp yapılmadığını sordu ve tetkikleri tekrarlamamazı söyledi.(Beslenme şeklimizden doktorumuza henüz bahsetmedik.)
Yeni tanı olduğumuz için ve çevremizde de hiç diyabetli olmadığı için çok zorlandık.Sizden çok şey öğrendik ve inşallah öğrenmeye de devam edeceğiz.Yorumlarınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Serap Hanım Merhaba,
Yemeklerde karbonhidrat değişimi yapmada elbette bir sıkıntı yok. Ki doğru oranda değişim de yapmışsınız.
Belkide doktorunuzun da söylediği gibi tetkiklerin yapıldı yerde de sıkıntı olabilir. Eğer siz tüm kan şekeri ölçümlerinizde çok yüksek değerler görmediyseniz bu yorumu rahatlıkla yapabiliriz. O halde yine bence tekrar bir HbA1c’ye baktırın.
Bir de şu dondurma ve karpuzlu öğünlerden sonra 3. ya da 4. saat kan şekeri ölçümlerine bakmanızı öneririm. Acaba göremediğiniz yükseklikler mi oluyor? Eğer bulunduğunuz şehirde CGMS taktırabileceğiniz bir yer varsa taktırın. Bu cihaz 3-4 gün vücuda takılı kalıyor ve takılı kaldığı süre boyunca her 4 sn de bir kan şekerini ölçüyor. Bu cihaz hem insülin dozu ayarlamalarında hem de görünmeyen şeker yükseklikleri ya da düşüklüklerini tesbit etmede baya başarılı.
Sizin yerinizde olsam diyabet doktoru yanında bir de diyetisyene giderim. Özellikle karbonhidrat saymayı bilen bir diyetisyene.
Bloğumuzun amacına ulaşması inanın beni çok mutlu ediyor.
sevgiler
Esra Hanım,
Amcamın da diyabet teşhisiyle birlikte çölyak riski de vardı ama çok şükür öyle bir sorun çıkmadı sonuçlarda. Sizin adınıza da çok sevindim. Yine amcam dolayısıyla duyduğum bu rahatsızlığı Selim’le sık sık ziyaret ettiğimiz diyabetik ürün reyonlarında genelde alt raflarda yer alan glutensiz ürünler dolayısıyla sık sık hatırlamış oluyoruz. Gerçekten bir diyabetlinin bu rahatsızlığa sahip olması oldukça zorlayıcı olmalı, kolaylıklar diliyorum.
Çoooook umarım ki idrar sonuçlarınız da tertemiz çıksın.
Sevgiler
Ajda Hanım,
Çölyak ve glütensiz ürün ikilisi inanın çok zorlardı. Bir de glütensiz ürünler pahalı ürünler. ETİ sosyal sorumluluk adına glütensiz bisküvilerini eczanelerde ve bazı büyük marketlerde uygun fiyata satıyor.
Glütensiz ürün pazarı kar amacı güden firma sahiplerine eminim çok para kazandırıyordur.
Ama iyiki de çıkmadı Çölyak 🙂 .
İdrar toplamaya devam ediyorum. Yarın işe gitmeden hastaneye bırakacağım. Bakalım nasıl çıkacak sonuç?
sevgiler
Esra hanım bu CGMS cihazını nasıl taktırabiliyoruz eğitim ve araştırma hastanelerinde olan birşey değil sanırım daha öncede suymuştum yani bundan çooook önce 2000 lerde ama o zaman Türkiyede olmadığını ve çok pahalı olduğunu duymuştum sonrada hiç araştırmadım sanırım 2003 de gelmiş tr ye.. biraz bilgi verirmisiniz
teşekkürler
Vildan Hanım Merhaba,
http://www.diyabetimben.com/hba1c-ve-cgms-kiyaslamasi-surekli-ciltalti-glukoz-olcumu-continuous-glucose-monitors.html linkindeki yazımızı incelemenizi rica edeceğim.
CGMS devlet hastanelerinde bulunuyor ama bir hasta olarak taktırmak istediğinizde sıranın size gelmesini beklemeniz lazım. Ben medikal cihaz firmasından bulup taktırıyorum. 45-50 dolar civarına kadar düşmüş taktırması.
sevgiler
Serap hanım 2 kaşık pilav yerine 4 dilim karpuz veriyoruz yazmışsınız. Bir hata mı var bu yazıda yoksa uygulamanız mı bu şekilde. Karpuz ölçüsü 2 kilo bile olmayan bir karpuzun sekizde biri, yani çok çok küçük bir karpuzun. Başka bir deyişle 200 gr karpuz 15 gr karbonhidrat içerir. ! kereliğine tartmanızı öneririm oldukça küçük bir parça oluyo, 4 dilim karpuz ölçüsünü karşılaması mümkün değil. Doğru sayım yapmamak da kan şekerlerini etkileyebilir o nedenle dikkatli olmak lazım. Bunun yanında aynı öğünde 3-4 porsiyon meyve yemek de çok doğru bir beslenme davranışı değil. En fazla 2 porsiyonu mümkünse karıştırmadan ( tek çeşit ya da yakın meyveler) tüketmek daha doğru
Öyküm Hanım merhaba,
Çok haklısınız yazımda dilimlenmiş 4 parça diyecekken 4 dilim yazmışım.
Dondurma konusundada yanlış davrandığımın farkına vardım, tavsiyelerinize uyacağım.Sizlerden öğreneceğim daha çokk şeyler var.İlginize teşekkür ederim.Hoşçakalın..
İkinci bir uyarı kan şekeri düşükken dondurma yemekle ilgili olacak. Dondurma yapılışı nedeniyle glisemik indeksi yüksek grubundan çıkan bir besin. Diğer tatlılar gibi değil yani. Siz hipoglisemiye müdahaleyi dondurma ile yaparken doğru zamanda kana karışmaz o dondurma. Bu da ilk etapta kortizol ve adrenalin, sonrasında glikagon hormonları ile vücudun kan şekerine müdahale etmesine neden olur. Tip 1 diyabette glikagon mekanizması da sorunlu olduğundan böyle durumlar sonrası ciddi yükseklikler yaşanır. Hipogelimiye mutlaka kana 10 dakika içinde karışacak besinlerle müdahale etmek lazım, yani şeker meyve suyu şekerli içecekler ya da glikoz tablet. Bu arada karbonhidrat saymak tek başına kan şekeri regulasyonu için asla yetmez. Doğru öğün seçmeyi ve doğry besinleri yanyana koymayı da bilmeli diyabetli. Ayrıca hangi besini hangi saatlerde ne şekilde tüketmeli bu konuda da dikkatli olmalı. Yazdılarınızdan bulduğum hata olabilecek konuları yazdım umarım işinize yarar. Sevgiler …