Bildiğiniz gibi tip-1 diyabetimle birlikte haşimato tiroidim de var. Haşimato tiroidi teşhisim çok ilginç bir şekilde koyulmuştu. Bana göre ilginç ama işin profesyonelleri için elbette normal bir süreç 🙂
Sene galiba 2008. Pfizer’de çalıştığım dönem. Çalıştığım ofiste neyi nereye koyduğumu ya da işlerimle ilgili çoğu şeyi unutuyorum. Bu unutkanlık artınca Beşiktaş’ta gittiğim bir küçük hastane, muayene olduğum bir dahiliye uzmanı ve tiroid hormonlarınıza bakalım demesiyle ortaya çıkan ‘haşimato tiroidi’.
Tip-1 diyabet, bağışıklık sisteminin zayıf ve saldırıya açık bir hal oluşturduğu için, immün sistem hastalığı olması sebebiyle tiroid, çölyak vb hastalıklar biz tip-1 diyabetlilerde sık görülür. O zamanlardan kalma bu bilgi.
Haşimato tiroidi teşhisinde sonra her kontrollerimde mutlaka tiroid hormonu gidişatının da nasıl olduğunu kontrol ederiz. Beklenen düzeyin üstünde ya da altında olma durumuna göre kullanılan ilacın dozu ayarlanır. Bu arada Haşimato tiroidine sahip olan diyabetlilerde ara ara kan şekerinde anlamsız dalgalanmalar oluşabilir. Bu sebeple de bahsettiğim gibi tiroid hormonu kontrolü önemli.
Araya önemli bir bilgi de yerleştirmem lazım. Tiroid hormonunuzda sıkıntı varsa ve kullandığınız ilaçlarla düzene girmezse ya da ara sıra düzensizlik olursa kilo alımınız olabilir.
Bildiğim kadarıyla haşimato tiroidi için kullanılan ilacın etken maddesi ‘levotroksin’. Türkiye’de de Euthyrox ve Levotiron olarak eczanelerde görebilirsiniz.
Ben şu an günde 50 mg’lık olan Euthyrox’tan 125 mg alıyorum. Ve bu ilacı kullanırken bazı şartlara da uymak gerekiyor.
- Sabah ve aç karnına alınması temel şartlardan.
- Aç karnına içtikten sonra da minimum yarım saat ya da yarım saatten fazla bir şey yenilmemesi gerekiyor.
- İlacı içtikten sonra bir şeyler yenirse ilaç yemek yediğimizden ötürü emilim sağlamakta güçlük oluşturuyor.
- Eğer sabah aç karnına bu ilaçtan başka bir ilaç alacaksanız önce Euthyrox veya Levotiron’u içmeniz aradan minimum yarım saat geçtikten sonra diğer ilaçları içmeniz önerilir.
- Oral anti-diyabetik ilaç kullananlar varsa bu ilaç grubu diyabet için kullanılan ilaçların etkisini sıfırlıyor ya da azaltıyor. Dolayısıyla özellikle tip-2 diyabetli olup diyabetleri için ağızdan ilaç alanların endokrin doktorlarına haşimato tiroidine sahip olduklarını söylemeleri önerilir.
- İçinde kalsiyum, c vitamini veya demir içeren bir ilaç kullanılıyorsa, tiroid hormonuyla bu ilaç/ilaçlar arasında en az 4 saat ara olmalıdır.
- Kendi tecrübeme göre Euthyrox, Levotiron ile her ne kadar aynı amaç için üretilse de ve birbirlerinin muadili olsa da Euthyrox daha başarılı.
test
Ben hafta ici 150 mg hafta sonları 200 mg alıyorum ve euthyrox daha başarılı bence de
Euthyrox başarılı derken daha mı etkili demek istediniz?
Merhaba Selay Hanım,
Cümleden o anlaşılıyor 🙂
sevgiler,
esra hanım tip-1 diyabetliler olarak diğer otoümmin hastalıklardan korunmak için neler yapılabilir bir fikriniz ya da öneriniz var mı
Maalesef yok Mert Bey. Ya bi gün otoimmün hastalıklarımız diyabete eklenecek ya da eklenmeyecek. Bağışıklık sistemimizin insafına kalmış durumdayız 🙂
Sevgiler
Vildan Biçer Yaşar Cok güzel bilgiler tesekurler esra avci
Diyabetim Ben Bir şey değil Vildan Hanım. sevgiler, esra
Merhaba kardeşim 10 yaşında ve yeni diyabet tip 1 tanısı konuldu. Test sonuçlarına baktığımda tiroid evre 1 a yazıyordu. Bu kesinlikle ilerleyen zamanlarda tiroid hastası olabileceği anlamına mı geliyor.
Gamze Hanım Merhaba,
Tip-1 diyabetlilerde Haşimato Tirodi görülme sıklığı yüksek. Bende de var maalesef. Ama sıkıntılı bir hastalık değil.
sevgiler
Teşekkür ederim 🙂
Levotrion kullanıyordum kan değerlerim çok yüksekti bir gün 150 diğer gün 200 kullanıyordum 3 yıldır kullanmıyorum bir sıkıntı olurmu