HbA1c ve CGMS Kıyaslaması

Tip-1'imHbA1c ve CGMS Kıyaslaması

HbA1c ve CGMS kıyaslaması (sürekli ciltaltı glukoz ölçümü = continuous glucose monitors)

Diyabetlilerin (şeker hastalığı) yaptırdığı HbA1c testi 3 aylık kan şekeri düzeylerimizin nasıl gittiği konusunda bilgi veriyor. Yanlış hatırlamıyorsam HbA1c değerlerim genelde 7 çıkar.

Üniversitedeyken belli bir dönem kan şekeri değerlerim oldukça değişkendi. Mesela gün içerisinde kan şekerim 30 mg / dL ve 300 mg / dL olabiliyordu. Yani bir bakıyorsunuz çok düşük, bir bakıyorsunuz çok yüksek.

HbA1c  değerlerim de hep normal çıkardı. Üniversitedeyken ev arkadaşlarımdan ikisi doktordu. Kan şekerlerim üzerine konuşurken, normal çıktığını düşündüğüm HbA1c değerimi de söylediğimde sonucu doğru bulmadıklarını söylüyorlardı.

Bunun sebebini şu şekilde açıklamışlardı. Kan şekerleri benim gibi bir çok yüksek, bir çok düşük olan kişilerin her zaman HbA1c değerlerinin normal çıkacağını söylemişlerdi. Çünkü test yapılırken üç aylık kan şekerlerinizin ortalaması alıyor. Ve herşey normalmiş gibi bir sonuç çıkıyor.

Örnek vermek gerekirse; üç ay boyunca kan şekerlerinizin 50 mg / dL ile 300 mg / dL arasında değiştiğini düşünelim. 3 ayın ortalaması alındığında ortalama kan şekeriniz 150 mg / dL çıkacak ve HbA1c  % 6-7 arasında normal değerler arasında olacak. Bu sonuç 3 ay boyunca herşeyin normal gittiğinin göstergesi olmuyor.

Bu mantıkla CGMS adındaki cihazın en azından senede 1 kez takılarak kan şekeri değerlerinin daha net görülmesinin ve ortalamanın daha doğru alınmasının açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Vücuda 3 gün takılı kalıyor ve sürekli olarak kan şekerini ölçüp hafızasına alıyor. 3 günde 900 kez kan şekerinize bakıyor. Parmaktan ölçüm yapmadığımız zamanlar da bile kendi kendine ölçüm yaptığı için bizim göremediğimiz yüksek ya da düşük kan şekerlerini bu cihaz görmüş oluyor. Böylece daha doğru ve net bir bilgi ile insülin dozu ve diyet listesi ayarlaması yapılabiliyor. CGM‘si medikal firma aracılığı ile taktırdığım için 50 dolar ödemiştim. CGMS‘den verilerin alınması ve raporların hazırlanması tamamıyla firmaya ait oluyor. İstanbul’da birkaç devlet hastanesinde ücretsiz olarak takılıyor diye biliyorum ama sıraya girmek gerek.

22 YORUMLAR

  1. Paylaşım için teşekkür ederim Esra Hanım..Cihazın kalibrasyonu birkaç kez cihaz stribine kan verilerek yapılıyor..Genelde 2 kez kan şekerinizi ölçüyor ve ondan sonra kalibre oluyor..6 gün boyunca hiç çıkarmadan kullanabileceğiniz cihazlar var..

    Türkiye’de maalesef yeterince tanınmıyor ve devlet, hastada organ hasarı başlamadan devreye girmiyor..Bu cihaz için de istenen kriterler vardı en son hatırladığım kadarı ile..Kimse demiyor ”o kriterler başladığı zaman hastanın zaten hopitalizasyonu gerekecektir” diye..

    Önemli olan önlem almaktır..Komplikasyon gelişmesini önlemektir..Komplikasyon gelişmesini beklemek değil ! Bu konuda hem doktorlar hemde hastaların önemli bir kısmı cahil maalesef…560 mg/dl kan şekeri ile dolaşıp ”vücudum alıştı artık sorun olmuyor bende” diyen hastamız vardı..Adam Balıkesir’de köyüne dönerken yolda ketoasidoza girdi ve zar zor yetiştirdiler hastaneye..Şimdi hasta böyle olunca doktor da farklı olmuyor..Halbuki ABD ve Avrupa’daki gibi bilinçli hasta profilimiz olsa herşey çok farklı olurdu..

    O yüzden Esra Hanım, gerçekten böyle bir site açıp insanları bilinçlendirmeye çalışarak çok doğru bir iş yapıyorsunuz..Gerçekten tebrik ederim..

    • Eyüp Bey Merhaba,

      Ben de size teşekkür ederim aramızda olduğunuz ve bizi bilgilendirdiğiniz için.

      Bir doktor gibi değil ama kendini geliştiren ve diyabetiyle barışık bir hasta olarak elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum.

      Hastanın birey olarak öncelikle hastalığını ve kendi üzerindeki etkilerini bilmesi her şeyden önemli. Ve bu farkındalık sayesinde hastalığına olumlu yönde katkı sağlaması da önemli olacak.

      sevgiler

  2. Esra Hanım merhaba yeniden,

    Cihazın takılması, raporlanması vs. her şey dahil mi 50 dolar ödediniz acaba?
    Ne sıklıkla yapıyorsunuz bunu? Anladığım kadarıyla siz gün içinde zaten sık sık ölçüyorsunuz şekerinizi. Fakat erkek arkadaşım o kadar sık ölçemeyecek gibi. O nedenle bu cihaz oldukça ilgimi çekti.
    Son olarak cihazın takılı olduğu o üç günün (ki Eyüp Bey altı gün dahi takılı kalabilenler olduğunu yazmış) şekerinizin seyrini temsil gücü hakkında ne düşünüyor/biliyorsunuz?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    Ajda

    • Ajda Hanım Merhaba,

      CGMS cihazı için bir rapora gerek yok. Takılması çok kolay. Operasyon filan geçirilmiyor. 2-3 dakika da takılan bir cihaz. İnsülin pompası takarken bir video çekmiştim. http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-set-degisimi-yapiyor-video.html linkindeki videoyu izlerseniz buna benzer bir şekilde CGMS takılmakta.

      İdeali senede 3 ayda 1 kez taktırmak ama maliyeti Türkiye’de yüksek olduğu için önemli bir durumda taktırılıyor. Cihaz sürekli vücutta kalsın ve o sürekli ölçüm yapsın dersek 4 günde bir 50-100 dolar arasında bir rakamın ödenmesi gerekecektir.

      4 gün takılı kalmasının sebebi ise hijyen ve ölçüm sonuçlarının verimliliği. Eminim 6 gün takılı kalanlar da vardır. Mesela insülin pompası setleri için de 3 gün derler ama ben 4 günde, bir başka kişi ise 5 günde 1 setleri değiştiriyor.

      CGMS takılı kaldığı sürece siz sonuçları göremiyorsunuz. Bilgisayara bağlanıp grafik ve detaylı bir şekilde sonuçlara ulaşıyorsunuz. Belki aynı anda ekranda kan şekerini de görebileceğimiz bir türü vardır ama ben bilmiyorum.

      Benim taktırmaktaki amacım farklı. 24 saat süresince benim bireysel kan şekeri ölçümlerim dışında ölçüm yapmadığım zamanlarda göremediğimiz kan şekeri düşüş ve yükseklikler var mı onu bulmak.

      Ki bence HbA1c’ye baktırmak yerine CGMS’i en azından senede 3 kez taktırmak ve kan şekerinin seyrine baktırmak daha doğru bir sonuç veriyor. Bu benim kişisel görüşüm.

      sevgiler

  3. Merhaba Esra Hanım,
    bahsettiğiniz CGMS cihazı benim de çok ilgimi çekti. Eşim, haklı olarak parmak uçları bir müddet sonra hassaslaştığı için fazla ölçüm yapmak istemiyor. KH sayımına biz de sayenizde başladık ama bazen anlam veremediğimiz sonuçlar alıyoruz. Bu cihaz sayesinde KH ı daha iyi anlayabiliriz. Sizden ricam, kullandığınız medikal firmasının telefonunu paylaşabilir misiniz? İnternette araştırdım ama CGMS taktırana rastlayamadım. Teşekkürler

  4. Merhabalar,

    Ben 2011 Ekim ayında 4 gün boyunca CGMS cihazını kullandım ve cihazın sensörü 100 USD idi. Cihaz her hastanede bulunmuyor, Medtronic isimli firma bazı hastanelere cihazı ücretsiz veriyor ve yatan hastalar orada bu cihazı kullanıyor. Web site: http://www.medtronic.com.tr/?cmpid=cs_mdt_com
    İlk kalibrasyondan sonra cihazı kullanıma bırakmıyorsunuz, her öğün yaptığınız insülin değerlerini ve parmaktan alınan kan değerlerini cihaza giriyorsunuz. Bende 12-18 saat gibi bir aralıkta cihaz ölçüm yapmamıştı, bu yüzden o aralık boş gözüktü. Bu değerleri girmenizdeki amaç cihazın doğru ölçüp ölçmediğini karşılaştırmak ve o öğündeki yaptığınız insülini not etmek. Doktor bu verilere bakarak yorum yapıyor ve aynı zamanda cihazın doğru ölçüm yapıp yapmadığına kanaat getiriyor. Siz sensorün takıldığı yeri oynatırsanız veya herhangi bir müdahele ederseniz, bu durumda hatalı ölçüm yapar. İnsülin pompası hiç kullanmadım ama CGMS i takan hemşirenin söylediğine göre bu cihazın takılması insülin pompası ile aynıymış.
    Parmaktan ölçümlerde günde 6-7 defa ölçüm yaptığınızdan bu zamanlar dışındaki kan şekeri düzeyini görmüyorsunuz. CGMS in amacı, 5 dakikada bir ölçüm yaparak ölçüm yapamadığınız zamanlardaki kan şekerini ölçüp bu değerleri görmektir.

  5. Bende su anda takili . Harika birsey. Esra Hanim size yüzde yüz katiliyorum. Yilda dört yada üc kez takilmali. Ne yazikki almanya da sigorta bunu karsilamiyor. Kendim ödüyorum. Arada sensor baglantisi kayboluyor pompayi cikarmadigim Halde
    Sizde de böyle olurmuydu?

  6. Teşekkürler esra hanım, bu konuyla ilgili medtronic firması ile ilgili bir telefon numarası verebilir misiniz ? internet sitesinde telefon no bulamadım.
    Sema hanım, sizde kalem kullanırken cgms mi taktırdınız. Eğer öyleyse süreç hakkında bizi bilgilendirir misiniz ?

  7. Servet Bey,
    ben yaklasik 17 yildir Pompa kullaniyorum. Sensor u ise daha yeni , yani iki günden beri kullaniyorum.
    Esra Hanim, sizde hala Sensor takili mi ? Arada bes dakikalik kesintiler oluyormu?
    sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: