İDF’den bahsetmiştim sizlere. Bu kısaltmanın açılımı; İnsülin Duyarlılık Faktörü’dür. Yani; 1 ünite hızlı ya da kısa etkili, orta ya da uzun etkili insülinin kan şekerimizi ne kadar düşürdüğünü belirten değer. Bir de aldığımız kaç gram karbonhidrat için ne kadar insülin yapmamız gerekir bunu belirlememiz lazım. Yani karbonhidrat / insülin oranını ortaya çıkarmak gerekli.
Bugün biraz matematiksel hesaplamalarla uğraşacağız.
İDF Hesaplaması
İDF hesaplanırken 1500-1800 Kuralı ile hesaplanır. Yani günlük toplam hızlı ya da kısa, orta ya da uzun etkili insülinlerimizi 1500 ya da 1800 değerine böldüğümüzde ortaya çıkan değer İDF değeridir. Biz hesaplamalarımızda daha ortalama bir değer elde edebilmek için 1700 sayısıyla çalışayım.
Mesela günlük toplam yaptığım insülin miktarı 35 ünite olsun. 1700 (sabit değer)/35 ünite yaptığımda 48,5 gibi bir değer çıkıyor. Yuvarlayarak bu değeri 50 alabiliriz. Yani 1 ünite insülin yaptığımda kan şekerim 50 mg/dL düşecek.
Özellikle kan şekeri yüksekliklerinde kaç ünite insülin yapmamızın cevabı buradadır.
Karbonhidrat/İnsülin Oranı Hesaplaması
Bu oranın hesaplanması için ise kullanılacak sabit değer 500. Sabit değer olan 500’ü yine günlük toplam insülin değerine bölüyoruz. Yani; 500/35=14,2 çıkar. Yuvarlar ve 15 alırsam, her 15 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin yapmam gerekmektedir. Matematiksel olarak bir sonuca ulaşsak da KH/İnsülin Oranını bu şekilde bulduğumuzda bize sadece ufak bir ışık yakılacaktır. KH/İnsülin Oranı bu kadar kolay hesaplansaydı diyetisyenlere ihtiyaç duymazdık değil mi? Bu sebeple lütfen ve şartlar mümkünse karbonhidrat sayım yöntemini bilen bir diyetisyenin takibinde olun.
Bu arada her öğün için karbonhidrat/insülin oranı değişkenlik gösterecektir. Bu ayarlamaları da gittiğim diyetisyenimle daha rahat yapabilirim.
İDF ve Karbonhidrat / insülin oranı hayatımız boyunca hep aynı düzeyde gitmez. Ara periyotlarla düzenli olarak diyetisyene gitmem, günlük olarak hazırladığım yemek, insülin oranları ve kan şekerlerimi paylaşarak düzenleme yapabilirim. Ki eğer bu yöntemi çok iyi öğrendiysem doktoruma gitmeden kendimde değiştirebilirim.
Bir örnek ile daha iyi açıklayabilirim bu durumu;
Yemekten önce kan şekerim 200 mg/dL çıksın. Benim istediğim kan şekeri 120 mg/dL. Aradaki fark 80 mg/dL. İDF değerim 1 ünite insülin kan şekerimi 50 mg/dL düşürüyordu. 80/50=1,6 ünite ek insülin yapmam gerekiyor. İnsülin kalemi kullanıyorsam 2 üniteye yuvarlayabilirim. Pompa kullanıyorsam sorun yok. Zaten 1,6 ünite pompa ile yapabiliyorum. Yemekte alacağım karbonhidrat miktarı da 45 gram olsun. Her 15 gram için 1 ünite insülin yapmam gerekiyor. Yani 3 ünite insülin yapacağım yemek için. 1,6 ünite ek insülin+3 ünite yemek için insülin=4,6 ünite toplamda yapmam gereken insülindir.
Eğer kan şekerim istediğim seviyede yani 120 mg/dL olsaydı o zaman sadece yemek için yaptığım 3 ünite insülini yapacaktım.
Sizlerin de deneme yapmanız için bir örnek Hesaplama Tablosu hazırladım. Ama kendiniz denerken mutlaka diyetisyeninize de danışın lütfen.
Zaten karbonhidrat sayım yöntemini bilen ve doğru uygulayan bir diyetisyeniniz varsa bu bilgileri çok kolay edinirsiniz.
Harika bilgiler için teşekkürler. Birçok kişinin işine yarayacaktır. Bu yazıya destek olmak için linki twitter da duyurdum. Umarım bu yazıyla birlikte birçok kişi bu siteyi tanır.
Sevgiler…
Merhaba,
Eminim işlerine yarayacaktır. Desteğiniz için teşekkürler. Pratik bilgileri hayatın içerisinde uygulamak lazım. Seneler önce İDF ve karbonhidrat/insülin oranı hesaplamalarını anlamazken, şimdi neden daha bizim dilimizde anlatılmamış diye yazdım bu yazıyı 🙂 .
Bugünkü Deneyerek Öğreniyorum yazımda Agave ile yaptığınız yorum üzerine birkaç paragraf yazdım.
sevgiler
[…] halen İDF ve Karbonhidrat/İnsülin oranımızı hesaplamadıysak hesaplayalım. Bu sonuçları elde ederek karbonhidrat sayımına daha […]
Merhaba Esra Hanım,
Öncelikle eşinize geçmiş olsun, umarım herşey yoluna girmiştir.
Bizimle paylaştığınız bu harika ve faydalı bilgiler için çok teşekkürler. Ben 16 yıllık diyabetliyim ve yıllar önce katıldığım diyabet kampında karbonhidrat hesaplama yöntemini öğrenmiştim ama şimdi sizin yazılarınızı okudukça çok farklı şeyler okuyor ve öğreniyorum. rica etsem bu İDF yöntemiyle hesaplamayı yapmamda bana yardımcı olurmusunuz? Şimdiden teşekkürler.
Sevgiler
Zeynep Hanım,
Sizden ricam günde kaç ünite insülin yapıyorsunuz bunu belirlemeniz. Tüm insülinlerinizden bahsediyorum.
1700 bölü günlük toplam insülin miktarı yaptığınızda çıkan değer 1 ünite insülin yaptığınızda kan şekeriniz kaç mg düşecektir sonucuna vardırır bizi.
500 bölü günlük toplam insülin miktarı yaptığınızda çıkan değer 15 gram karbonhidrat aldığımda kaç ünite insülin yapmam gerekir sonucuna vardırır.
İsterseniz siz bana günlük toplam insülin miktarınızı yazın. Ona göre ilerleyelim. Ya da siz hesaplamaları teker teker yazın. Ben yanlış yapıp yapmadığınızı söyleyim.
sevgiler
Merhaba benim kızımda 500/toplam insilün 10=50 yani her 50 gr krbhta 1 insilün yapmam gerekiyor yanlız bizde tutmadı bende kendimce bir yöntem keşfettim ki çok mantıklı bir dilim ekmeğe kaç insilün yaptığımı öğrendim.zaten tüm hesap bir dilim ekmeğe uyarlanıyo şu anda herşey iyi gidiyo idf hesabında problem yok sağlamasıyla birlikte denedim gördüm.diyetisyenler bu işi böyle öğretmeli faydalı olamıyolar olayı zorlaştırmaya anlaması güç bi duruma sokmaya gerek yok bir silim ekmekte iş bitiyor
Merhaba,
Yazıda da belirttiğimiz gibi bu matematik sadece biraz rehber oluyor. Matematiği yaptık ve bu kadar doz insülin yapalım dememek lazım.
Bahsettiğini gibi konu bir dilim ekmeği çözmeye kalıyor. Ama günün saatlerine göre de yenilen karbonhidrat ve alınan insülin değişiyor. Ben bir tip-1 diyabetli olarak şunu yapabiliyorum; 500/toplam insülin sonucuna göre kaç gram karbonhidrat için kaç ünite insülin vuracağımı buluyorum. Yemeğimi buna göre yiyip yemek yedikten 1,2, ve 3. saat şekerlerime bakarak dozun doğru olup olmadığına, nasıl bir düzenleme yapabileceğime karar veriyorum.
Bunu kızınız için deneyebilirsiniz.
sevgiler
Merhaba inşallah mesajımı görürsünüz bız karbonıtrat heasabı bılmıyoruz rıca etsem yardımcı olabılırmısınız
merhaba blog cok eski ama acaba hala okuyor ve cevaplıyormusunuz..
Merhaba Ece Hanım,
Blog eski değil 🙂 Lütfen. Her gün bir yazı girildiğini farketmemişsiniz galiba.
Sorunız varsa yazın lütfen.
sevgiler
Merhaba Esra hanım blogunuzun devam etmesine cok sevindim, oldukça bilgili ve ilgilisiniz. Sevgili eşim 4 yıldır şeker hastası ve 3 ay öncesine kadar 24 br lantus yanında Glifor kullanıyordu. Şeker seviyesi yüksek gelmeye başlayında doktorumuzu deiştirdik.( kontrollerini hep ihmal etti korkudan)Yeni doktorumuz ilaçlarını ve lantusun dozunu düşürdü şimdi günde 1 kere akşamları 15 doz lantus yapıyor. İlk başlarda sabah açlık şekeri 100 ve altında yani normaldi ama bu aralar yine 150 ve üstü oluyr. Sürekli sekerini ölçmek( sabah aç ve tok, akşam aç ve tok) ona korku verdiği için( yüksek oldugunda morali bozuluyor cünkü) şeker ölçmeyide bıraktı nerdeyse. Bu arada eşim 41 yaşında. Doz ayarlanmasının sekeri sürekli ölçmeye bağlı oldugunu anlasada bunu yapmıyr. Karbonhdrat sayımı sanırım bizim için geçerli degil dogru mu?
Merhaba,
Ben karbonhidrat sayımını öğrenirken son derste diyetisyenımin taini çıkmiştı sizden yardım rica ediyorum. Tek ogrenecegım şey kaç korbonhidrat için ne kadar insulın yapacagımdı.
Ben sabahleyın 60 CHO alıyorum ve bunun içinde 10 ünite novarapid yapıyorum. Öğlenleyin de 90 CHO alıyorum ve 9 ünite novarapid yapıyorum, akşam da 100 karbonhidrat alıp ünite karbonhidrat yapıyorum …
bana yardı edrmısınız lütfen !!!
Kazım Bey Merhaba,
Öncelikle yazınız için teşekkürler.
Beni yanlış anlamayın ama sizin yazdığını karbonhidrat miktarları doğru mu? Yanlış yazılmıştır diye umut ediyorum. Çünkü sürekli artan karbonhidrat oranı var. Sabah 4 dilim ekmek, öğlen 6 dilim ve akşam yaklaşık 7,5 dilim ekmek yiyiyormuşsunuz gibi bir karbonhidrat oranınız var.
Bir de bazal insülininiz yok mu? Çünkü yanlış bilmiyorsam Novaropid kısa etkili insülin. Yani yemek yedikten sonra yükselen kan şekerimizi düzenleyene insülin. Eğer bazal insülininiz yoksa siz 1 günde ortalama 15 saat kadar insülinsiz kalıyorsunuz diyebiliriz.
Bu sorulara yanıt verirseniz gerekli hesaplamaları daha rahat yaparız.
sevgiler
ewt dogrusu akşamları1-2 dilim fazla ekmek yiyorum yarın tam rayında yiyip bir bakayım birde ben bir novarapid ile lantus kullanıyorum diyabet oldugumu ben ocagın 10 unda grenmiştim yaşım 14 gittigimde şekerimi ölçememişlerdi şekerim 684müş:D
Kazım Bey,
O halde lantus dozunu da paylasın lütfen. Bır de kan şekeri olcumlerınızı ve yarınki yemek lıstenızı.
Yanlış giden bır durum var mı beraber yorumlarız.
Bu arada yaşınızı anlamadım. Su anda mı 14 yaşındasınız? Yoksa diyabeti ogrendıgınızde mı?
Sevgiler
şu anda 14 yaşındayım. yarın bütün bilgileri ayrıntılı bir şekilde yazarım!
[…] diyabetliler bu projenin sonuçlanmasından sonra kendisine bolca teşekkür eder . Ama Metin Bey karbonhidrat sayımını bilmiyor. Kendisine bilenlerin hayatını ne kadar kolaylaştırdığını anlattım. […]
Merhaba esra hanım. bilgisayarımda sorun olduğu için yaklasık 1 haftadır yazamadım. En son sizden İDF yöntemini hesaplamakla ilgili ricam olmuştu. Ben şimdi size günlük yaptığım insülinleri ve dozlarını yazıyorum. size zahmet olmassa yardımcı olurmusunuz?
SABAH- NOVORAPİD 8 ÜNİTE + INSULATARD 10 ÜNİTE
ÖĞLEN- NOVORAPİD 8 ÜNİTE
AKŞAM- NOVORAPİD 8 ÜNİTE
GECE – INSULATARD 34 ÜNİTE
Günlük insülin dozlarım bunlar. şimdiden çok teşekkürler.
BU arada mümkünse diyabetli arkadaşlarla yapılan buluşmalara katılmayı ve sizlerle tanışıp keyifli sohbet etmeyi bende çok isterim :)))))
Sevgiler.
Zeynep Hanım,
Siz İstanbul’da mı otuyoruyorsunuz?
Eğer İstanbul’da iseniz bana esra@diyabetimben.com a mail atın. İstanbul’daki tüm arkadaşlarla iletişime geçiyorum. Hangi günler müsait olurlar diye. Bir plan yapacağım.
Hesaplamayı birazdan yapıp, yorum olarak yazacağım size 🙂 .
sevgiler
Zeynep Hanım,
Günlük toplam 78 ünite insülin yapıyorsunuz.
Ortalama olarak 1 ünite insülin yaptığınızda kan şekerinizi 22 mg/dL düşecek. Bu hesaplamayı 1700 bölü 78 ünite olarak yaptım.
Yine yaklaşık olarak her 7 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin yapmanız gerekecek. Bu hesaplamayı da 500 bölü 78 ünite olarak yaptım.
Bu hesaplama genel olarak böyle ama lütfen bu hesaplamaya göre hareket etmeyin. Doktorunuzla da oturup bu hesaplamayı yapın. Ve doktorlarınız sizi yönlendirsin.
Size bu yöntemi anlatabilmek adına yorum yapmış oluyorum 🙂 . Aklınıza takılan bir konu olursa yine konuşuruz.
sevgiler
Toplam 68 Ünite değil mi
Esra Hanım,
Bilgileriniz için çok teşekkürler.
Dediğiniz gibi doktorumla da yapıcam bu hesaplamaları.
sevgiler
Zeynep Hanım,
Bu değerler elinizde referans olsun. Buluştuğumuzda size daha detaylı anlatırım.
Sizde durum daha farklı. Ben mesela 1 ünite insülin yaptığımda kan şekerim 50 mg/dL düşüyor. Siz 1 ünite yaptığınızda 22 mg/dL düşüyor.
Bir dilim ekmek bildiğiniz gibi 15 gram karbonhidrat içeriyor. Siz 1 dilim ekmek yediğinizde 2 ünite insülin yaparsınız. Ben bazı öğünlerde 1 dilim ekmek için 2 ünite, bazı öğünlerde 1 ünite yapıyorum. Dolayısı ile öğünlerde bile değişiyor bu konu.
Bu detaylarla beraber bir de karbonhidrat sayımını öğrendiniz mi keyfinize diyecek olmaz 🙂 🙂 .
sevgiler
[…] Karbonhidrat/insülin oranı 10/1 olan Sıddık bir akşam Ankara Kızılay’da yürürken canı İskender çeker. Sakarya Caddesindeki İskenderciye gidip oturur. 1.5 porsiyon İskender yanında salata ister. Cebindeki karbonhidrat anahtarlığını çıkarır ve 1 porsiyon İskender’in 75 gr kh, yoğurtlu olduğunda 80 gr karbonhidrat ettiğini görür. […]
esra hanım,
merhaba. nasılsınız…
sizden bu hesaplama konusunda yardım istemeliyim…
minik oğlum tunanın kş değeri dün 39 u gördü. hemen 2 tatlı kaşığı pekmez verdim. 15 dk sonra baktığımda 47 idi. sonra bir tatlı k. daha pekmez verdim 80 oldu. 10 dk sonra 15 gr’lık cho dan sonra uyrken baktığımda 116 idi.
16 mayısya kontrole gittik. diyetisyenimiz de ana öğünlerinde 40 ar gr cho ara öğünlerde de 10 ar gr cho alması gerektiğini söyledi. tabi bu arada insülin miktarını da arttırmamız gerektiğini atladık. ertesi günü paşamın kş değerleri 450’den aşağı inmedi. ondan önce ana öğünlerde 30ar ara öğnlerde de yaklaşık 8 er gr cho veriyordum. sabah yaptığım lantus da 5 idi. cho miktarını arttırınca lantusu 6 ya çektim. ama humologların ünitelerini ayarlayamıyorum mesela bir gün 91 açlık şekerine yolladığım 1 ünite humolog yetersiz kalıyor ve 2 saat sonra baktığımda kş 261 çıkyor. ertesi günü 245 kşne yolladığım 2 ünite h. fazla geliyor ve kş.ni inanılmaz düşürüyor. size excel de hazırladığım 1 haftalık çizelgeyi göndersem de siz de bir göz atsanız müsait olunca… çok memnun olurum.. teşekkürler…
Melek Hanım Merhaba,
İyiyim. Umarım siz de iyisinizdir.
Kusuruma bakmayın ama bu şekilde bir hesaplama yapmam mümkün değil. Çünkü söz konusu Tuna Paşa 🙂 . Hesaplamadaki ufak bir dengesizlik Tuna’nın kan şekerini yerle bir edebilir. Ki daha çok küçük Tuna. Mutlaka doktoru ayarlamalarını yapsın.
Ben kendi ayarlamalarımı yapabiliyorum ama söz konusu başka birinin ayarları olunca doktor olmadığım için bir şey söylememeye özen gösteriyorum.
Yine de exceli göndereyim derseniz gönderin ama fikir beyan etmek istemem bu konuda.
sevgiler
esra hanım,
sizi anlıyorum. haklısınız. söz konusu 1 yaşında bir bebek.
titizlikle yaklaşılması gereken bir durum.
yine de sağolun…
Melek Hanım,
Tuna’yı çoook merak ediyorum. İnanın cumartesi günü en çok Tuna ile ilgileneceğim 🙂 .
sevgiler
🙂 ona bayılacaksınız..sizi temin ederim…:) ve uyarıyorum.. bu adam bağımlılık yapıyor..:)
Melek Hanım,
Yapmayın 🙂 . Eşref o gün gelemiyor. Bu hafta sonu mesaileri var. Ancak 17:00 gibi Kadıköy’de olur ama umarım biz o saate kadar oturmaya devam ederiz. Gelirse benden önce Eşref kollarını, parmaklarını yer bitirir 🙂 .
sevgiler
yanağındaki gamzesiyle ona bir gülüşü yeter.. 🙂 umarım eşref bey de yetişir.. sevgiler..
Benim insülin üniteleri sbh 7 öğlen 10 aksam 10 gece 22
Azra Hanım Merhaba,
Bir cümle yazmışsınız ama kime yazdığınızı bilmeyerek yazınıza yanıt vermek istedim.
Bu rakamlara göre bir hesaplama yapmak çok doğru olmaz. Yazıda nasıl hesaplama yaptığı yazıyor. Ama doktor ve diyetisyenle İDF ve Karbonhidrat / İnsülin Oranı Hesaplamaları yapılmalı. Bir fikir versin derseniz yazdığım yazıyı dikkate alarak hesaplama yapabilirsiniz.
Ancak ne olursa olsun doktor ve diyetisyen şart.
Sizin orada karbonhidrat sayımını bilen doktor olmadığını biliyorum. Ama bunu öğretmek öyle yazıyla olabilecek bir süreç değil.
sevgiler
[…] karbohidrat sayarak besleniyorum, bu sayede kilo da verdim. NPH veya lantus kullanmak istemiyorum, neden insülin pompası […]
[…] kendi kendine 6.6 ünite insülini 0.1, 0.2, 0.3, … gibi devam ederek yapıyor. Bu oranı karbonhidrat/insülin oranım belirliyor. Benim 18:00′dan sonraki her 12 gr karbonhidrata karşılık yaptığım insülin […]
[…] İDF ve Karbonhidrat / İnsülin Oranımı bilmediğim için tatlı bir şey yediğimde 5 ünite ek insülin yaparken şimdi yediğim saate […]
Esra Hanım merhaba,
Diyabetle ve onu müteakiben sitenizle tanışma serüvenimizi bilahare yazarım ama oldukça yakın bir zamana tekabül ediyor. Bu nedenle bu alandaki bilgi deryasına henüz daldığımızı ve müthiş bir açlıkla her şeyi öğrenmeye çalıştığımızı, bu doğrultuda sitenizden epeyi faydalandığımızı ve de size çok müteşekkir olduğumuzu hemen belirteyim ve soruma geçeyim.
Erkek arkadaşım üç öğünden önce dörder doz ve gece on doz insülin alıyor. Bu da 22 doz ediyor. 1700/22 = 77,2 yapıyor. Bu çok büyük bir rakam değil mi? 1500’e bölsek desem 68 ediyor, yine çok. Yani her bir dozun etkisi çok büyük demek olmuyor mu bu? Ayarlama yapmak oldukça güç değil mi böyle?
500/22 = 22. Yani her bir 22 gr. karbonhidrat alımı için bir ünite insülin almak gerekiyor.
Doğru anlamış mıyım acaba, kontrol edebilir misiniz?
Sevgiler,
Ajda
Ajda Hanım Merhaba,
Öncelikle hoş geldiniz 🙂 .
Erkek arkadaşınıza selamlarımızı iletin lütfen.
Bu konuda hesaplamalarınız gayet doğru. Ama teori kısmında doğru olan bu verilen bir de bireyin günlük hayatındaki kan şekeri ölçüm sonuçlarına ve yemek yeme stiline göre doğruluğunun teyid edilmesi lazım.
Ki şunu önemle vurgulamak istiyorum. Bu hesaplamayı yaptık ve artık 1 ünite insülin kan şekerimi şu kadar düşürüyor diye bir sonuç yok. Diyetisyen ya da doktorun kişinin günlük durumuna göre karar vereceği kısımlar da oluyor.
Mesela benim gün içerisinde 1 ünite insülinin kan şekerimi düşürme becerisi değişkenlik gösteriyor. Bu kişiden kişiye değişen önemli bir değişken.
1500e de 1700 e de bölseniz aradaki rakamsal fark büyük bir uçurum değil. Siz erkek arkadaşınız günde toplam 22 ünite insülin aldığını yazmışsınız. 1700e böldüğümüzde 77 yapıyor. Yani 1 ünite insülin kan şekerini 77 mg/dL düşürüyor. Ama erkek arkadaşının ara öğünlerden önce insülin yapmıyor mu? Her gün toplamda 22 ünite mi yapıyor. Yapmıyorsa işte burada doktor devreye girmeli ve ona göre 1 ünite insülin kan şekerini ne kadar düşürüyor hesaplamalı.
22 grama 1 ünite insülin hesaplamanız da doğru. Ama size yukarıda da bahsettiğim gibi bu hesaplama işin teori kısmı. Ama diyabetli kişinin günü nasıl geçiyor, hangi tempoda geçiyor, kan şekerleri nasıl gidiyor vb detayları doktoruyla paylaşarak teoride doğru olan bu hesaplamaları daha doğru bir hale getirmesi lazım.
Aklınıza takılan bir konu olursa seve seve yardımcı olmaya çalışırım.
sevgiler
İlginiz ve hızlı yanıtınız için teşekkür ederim.
Evet, ara öğünlerden önce insülin yapmıyor. Yazdığım gibi üç öğünden önce 4’er doz, gece de 10 doz yapıyor şu ara.
Maalesef, tahmin ettiğimizden karışık bir konu bu sanırım. Ya da biz fazla acele ediyoruz her şeyi çabucak öğrenmek için. Erkek arkadaşım yakın zamanda kendisini ve beni 🙂 daha iyi/hızlı bilgilendiren bir doktorla görüşecek umuyorum ki.
Tekrar teşekkür ediyorum hem yanıtınız hem de titiz bir çalışmanın ürünü olduğu her halinden belli olan bu site için. =)
Ajda Hanım Merhaba,
Diyabetle ilk karşı karşıya kalındığında şaşkınlıkla beraber hemen her şeyi öğreneyim çabası oluyor. Bu çok normal 🙂 .
Konuşmak istediğiniz bir konu olur diye hotmail adresinize telefonumu mailliyorum.
sevgiler
Merhaba yaşım 14 şekerim 213 çıktı çok korkuyorum ve sporcuyum uzun süre maç yapıp eve gelmeme rağmen yine de şekerim 213 çıktı ne yapmalıyım ?
Umutcan Bey Merhaba,
Endişe etmeyin. Diyabetli mısınız?
http://www.diyabetimben.com/aktiviteden-kacmayalim.html linkindeki yazıyı okuyun lütfen.
İnsulin kullanıyorsanız ve kan şekeriniz düşmezse doktorunuzu arayın. 213 çok yüksek bı deger değil.
Kan şekeriniz yüksekken spor yapmanız pek doğru olmamış.
Sevgiler
Esra Hanim,
Yazilarinizda hep diyetisyenlerden bahsediyorsunuz. Her diyetisyen malesef diyabet konusunda egitimli olmuyor. Kendisi de diyabet hastasi olan bir diyetisyen tanidiginiz var mi?
Egemen Bey Merhaba,
Kendi diyetisyenim Nevin Özyurt dışında pek diyetisyen bilgim yok.
Academic Hospital Altunize’de de bir diyetisyen sayım yöntemini biliyormuş mesela.
sevgiler
[…] insülinimizi unutmayalım. Eğer çocuğunuzun İDF değeri ve karbonhidrat/insülin oranını biliyorsanız işiniz daha kolay […]
[…] ve yediğim besinlere göre kan şekerlerim nasıl gitmiş bunları belirledik. Ve bana özel olan İDF ve Karbonhidrat/İnsülin Oranım belirlendi. Bana özel diyorum çünkü her diyabetlinin ya da her insanın yedikleri, hayat […]
Esra hanım merhaba bilgileriniz için çok teşekkürler 26 yıllık tip 1 diyabetliyim fakat inanırmısınız karbonhidrat insulin oranını yeni öğreniyorum şeker kontröllerini olduktan sora gerekirse doktor diyetisyene gönderirdi oradan her defasında kalori miktarına göre diyet listesi verip gönderdiler şimdi bu hesaplamalara göre ben yaptım ama sizin bilginizle daha iyi olacak yardımcı olursanız sevinirim insulin ünitelerim sabah HUMOLOG 6 ünite öğle HUMOLOG 7 ünite akşam HUMOLOG 7 ünite ve gece LANTUS 30 ÜNİTE BUNA GÖRE BENİM DEĞERLERİM NASIL OLACAK yalnız şeker değerlerine göre ünitelerde 1-2 fazlası yapabiliyorum birde yukarıdaki yorumlarda okudum şeker değeri yüksek iken neden spor sakıncalı
SEVGİLER….
Aynur Hanım Merhaba,
1700 değerini toplam insülin dozunuza bölüp çıkan sonucu değerlendirebilirsiniz. Toplama ve bölme yapacaksınız 🙂 .
Çıkan sonuç 1 ünite insülin yaptığınıza kan şekerinizin kaç ünite düşeceğini gösterecektir.
http://www.diyabetimben.com/aktiviteden-kacmayalim.html linkinde spor konusuyla ilgili yazıyı da okuyabilirsiniz.
Kas dolum etkisi sebebiyle kan şekeri yüksekken herhangi bir spor aktivitesi yapılırsa kan şekeri daha da yükselir.
sevgiler
Gerçekten şaşırmamak elde değil..Bir diyetisyen nasıl ”karbonhidrat-insülin hesaplama yöntemini” bilmez..Daha doğrusu bir diyetistyen nasıl olur da karbonhidrat-insülin oranı hesaplama yöntemini bilmeden mezun olur ve diyetisyenlik yapar??
Bu konuda Sağlık Bakanlığı’na da e-posta gönderdim..Restorant ve lokantalara ”gıdaların kalori ve yağ değerini” gösteren bir bilgilendirme yazısı koyacaklarmış..Galiba menü içeriğine yazacaklar..Bu fazlası ile gereksiz bir uygulama..Hiçbir gıda salt kalori ile kilo aldıramaz..Yağ ise sağlıksız ise tehlikelidir ama onun da kötüsü tehlikelidir..Mesela balıkyağında bulunan omega-3 de yağdır..Kızartma yağında bulunan omega-6 ve transyağlar da birer yağdır..Ama ikisi arasında dağlar kadar fark vardır..Omega-3 hayat kurtarır..Yaşam iksiridir..Omega-6 ve transyağların ise düzinelerce zararı vardır..Şimdi birbirine ”siyah ile beyaz kadar zıt olan” bu iki yağı aynı kefeye koymak nasıl bir mantıksızlığın tezahürüdür?… (Yorumun devamı ana sayfada http://www.diyabetimben.com/dr-eyup-abekin-karbonhidrat-sayim-yontemi-ile-ilgili-yazisi.html yazısındadır.)
O kadar cahil doktor varken diyetisyeninin bunu bilmemesi bence normal
Bir de şunu ilave edeyim..Sürekli karbonhidrat tüketmek zorunda değilsiniz..Karbonhidratın sağlıklısı ve az miktarda olanı faydalıdır..Fazlası aşırı derecede zararlıdır..Sadece diyabet hastaları için herkes için bu böyledir..İnsülin’in de ”kan şekerini ve hormonal mekanizmayı dengede tutacak miktarda olanı” makbuldur..Fazlası aşırı derecede zararlıdır..Mitojeniktir..Kilo aldırıcıdır..Ateroskleroz’a yani damar sertliğine yol açar… (Yorumun devamı ana sayfada http://www.diyabetimben.com/dr-eyup-abekin-karbonhidrat-sayim-yontemi-ile-ilgili-yazisi.html yazısındadır.)
Bu kas dolum etkisi ne demek,mesela bende gecen spora gittim 153 le,187 ile geri gedim 🙂 bide kacken gitmeyelim yani yuksek degerden kastiniz 150 mi yada 200 mu,bi siniri varmi ? Bilgisi olan varsa lutfen paylassin tesekkurler…
Merhaba,
Konuyla ilgili http://www.diyabetimben.com/aktiviteden-kacmayalim.html linkindeki yazımızı okumanızı rîca ederim.
Sevgiler
Merhaba,
Benim oğlum 2.5 yaşında ve
sabah 10cho’ya 1 ünite humalog, öğlenleri 15cho’ya 1 ünite humalog ve sabit 2 ünite levamir, akşamları 15cho’ya 1 ünite humalog veriyoruz. Her öğün olarak 35-40cho alıyor
bu durumda 1700/9 = 188 yapar
bizim 1 ünite aşağı yukarı 188 mg/dl değerini düşürür anlamınamı geliyor?
Bu çok değil mi. bu aralar zaten ne yapacağımızı bir türlü anlamadık sürekli çok faklı rakamlar elde ediyoruz. Genelde kan şekeri öğlen yemeklerinden sonra uykuda çok düşüyor mecburen uyandırıp şekerli bir şeyler vererek ayarlama yapmamız gerekiyor. Bazı günler bir bardak süt değerleri düzeltiyor fakat bazı günlerde bir bardak süt değerleri 300-400’lere çıkartıyor.
Artık tam paranoyak olduk ve elimizde kan ölçme aleti ile geziyoruz. Bu işin en doğrusunu nasıl öğrenecez, korkuyorum oğluma birşey olacak diye. Henüz 4 hafta oldu bu hastalık ile tanışalı ama bittik artık çaresiz olmak çok zor geliyor insana.
Çetin bey merhaba,
öncelikle ilk günlerde kolay düzene girmediğini söyleyim,bizde çok düzensizdi,epeyce bir süre çok düzensiz devam etti. tabii sizdede öyle olacak diye birşey yok.
CHO saymaya başladınızmı? hesapları bir diyetisyenin yapması gerek…ama anladığım kadarıyla hesabınız yanlış.
hangi ildesiniz ?
geçmiş olsun
Merhaba İlker bey,
CHO sayımını bize hastanede öğrettikleri kadar ve kitaplardan okuduğumuz kadarı ile uygulamaya çalışıyoruz. Henüz bir diyetisyene gitme fırsatımız olmadı. İstanbul da yaşıyoruz ve kime gideceğimizi hala karar vermeye çalışıyoruz. Kısmet olursa yarın öncelikle bir dr ile görüşecez sonrasında da diyetisyenle görüşmeyi düşünüyoruz. Açıkcası bu hastalığın şokunu henüz yeni atıyoruz üzerimizden.
Merhaba arkadaşlar
Hastalığımı öğreneneli 4 aya yakın oldu. Tip 1 olduğum için insülün kullanmaya başladım. Yeni olduğum için bazı şeyleri daha test edebilme imkanım olmadı. Mesela idf ve K/İ oranım nedir bilmiyorum. Günlük kullanımlarım yukarıda ki örneklerden daha az. Toplamda 16-17 doz insülün kullanıyorum. Hastalığımı ilk öğrendiğim hafta 40-45 dozdu bu oran. Ancak kısa bir zamanda 16-17 doza düştüm. Doktorumun dediğine göre bir balayı dönemindeyim :).
Bundan dolayı daha bu oranların ölçümünün beni yanıltabileceğini düşündüm. Ancak hastalığımı öğrendiğimden beri ilk kez bu gece 190 ölçüm yaptım. 1 doz nova rapid yaptıktan 40 dakika sonra şekerimin düşmesini bekliyordum ki 247 seviyelerinde 2. ölçümü yaptım. Biraz düşündüm normal bir günden çok farklı bir gün değildi benim açımdan. Öğünlerim hemen hemen aynıydı. Ben de biraz da telaş ile 2 doz daha insülün yaptım.
Öğrenmek istediğim bu ölçüm ve yapmış olduğum ek dozların neticesinde belli bir süre sonra yapacağım ölçüm benim idf oranım hakkında bir fikir verebilir mi? Ya da balayı dönemim daha bitmediğiiçin bu oranı hesaplamak için erken bir zaman mıdır?
Esra hanım merhaba ,
ben bu oranlarımı biliyorum benimde 50/1 insülin 15 veya 20 gr karbonhidrata da 1 ünite kullanıyorum pompamda günlük dozlarıma baktığımda 30,35-29,80-28.85 28,85 -25,35-23,35-24,85-22,85-22,35-27,80-31,35-28,85-33,35-32,85-diye geriye doğru gidiyor bu toplamları nassıl hesaplamam gerekir bunların hesabını yapabilirmiyiz 15 gr karbhd 1 ünite yapıyordum şeker çok düşmeye başlamıştı yeni pompaya geçtiğim zamanlarda 20 gr maçıkardılar khd ımı ama şimdi ekmek hiç yiyemiyorum çölyak oldum yemeklerimde birde çok değişik oluyor gibi geliyor bana mısır ekmeği yapıyoruz evde ince ve yağda pişiyor çok yağlı oluyor bir diyetisyene mi gitmek gerekir ha1c 7,3 -7,1-6,7-5,4-4,7 …..eskiye doğru tabi bu 4.7 hipo çok olduğu zamanlarda bir defa oldu en son 7,3 ha1c ne dersiniz bir yerlerde yanlışlık yapılıyormu uygulamada sizce nasıl tavsiyeler verebilirsiniz bana şimdiden teşekkürlerimi sunarım
Mehmet Bey Merhaba,
Her öğününüzde KH/İnsülin oranınız 20 ye 1 ya da 15 e 1 değil değil mi?
Toplamları nasıl hesaplamam gerekir derken ne demek istediğinizi anlayamadım. Biraz daha açar mısınız?
Çölyak hastalarına özel ürünler var biliyorsunuz. Glütensiz. ETİ’nin Pronot adlı ürünleri benim bildiklerimden biri. Her ne kadar glütensiz beslenseniz de tek KH kaynağını ekmek değil. Bunu biliyorsunuz zaten. Tip-1 diyabetiniz için öncelikli olarak gittiğiniz endokrinoloji uzmanı yanında bence mutlaka KH sayım yöntemini bilen bir diyetisyene de gidin elbette. Hele bir de Çölyak çıktığı için diyetisyene gitmeniz bence daha önemli.
7,3 HbA1c çok kötü olmamakla fena sayılmaz. 6-7 arasında çıksa keşke 🙂
Aslına bakarsanız günlük toplam insülin dozlarının 3 aşağı beş yukarı diğer günlerle hemen hemen aynı. Ancak insülin pompasına ilk geçiş döneminde acemilik sebebiyle biraz hipoglisemi ve hiperglisemi yaşamak kaşınılmaz.
Ama şunu tekrar etmem gerekir ki; bence mutlaka bir diyetisyen desteği de alın lütfen. Sadece endokrin uzmanlarıyla bu iş yürümüyor maalesef.
sevgiler
500le hesaplanan rakam biraz genel, pek çok kişide sabah-öğlen-akşam dozları farklılık gösterebiliyor o nedenle bu hesapla başlasanız bile bir doktor ya da diyetisyene 3 gün miktarlarıyla ne yediğinizi ne kadar insülin yaptığınızı (eklerle beraber) ve 8 li profillerinizi götürürseniz hesaplar saatlere göre.
Esra hanım merhabalar. diyabetliyim toplantılarınıza katılmak isterim. selamlar,iyi çalışmalar
merhabalar benim karbonhidrat insülin oranım her öğün farklı yani diyetisyen bu şekilde ayarladı sabah:9 öğle :15 akşam :14 pompada bolus sihirbazına bu şeilde girildi bilgiler ama benim günlük aldığım toplam insülin pek fazla değişmiyor yani 500 sabit zaten 38,de günlük ortalama toplam yani 50/38=13,1 olması lazım peki niye bu değerler farklı ki 9 ile 13 arasındada iyi bir fark var esra abla sence neden oabilir yada fikri olan varmı ?
Fatma cım Merhaba,
Bu yazıdaki matematik bize sadece yol gösteriyor. Yazının bir kısmında söylemiştim, bu iş sadece matematik olsaydı diyetisyenlere ihtiyaç olmazdı 🙂
Bir de bahsettiğim gibi her öğünde kh/insülin oranımız değişebiliyor. Ki sabah genelde insülin ihtiyacımız daha fazla olur. Bu sebeple örneğin sabah 15 gr kh için 2 ünite insülin yaparken öğlen 1 ünite yapabiliriz.
Umarım anlatabilmişimdir 🙂
Sevgiler
merhaba Esra Avcı hanım sorulara verdiğiniz cevapları okudum. benimde size bir sorum olacak annem 30 yıldır şeker hastası şimdiye kadar sadece diyabet ilaçları kullanıyordu fakat şimdi ilaçlara ilave olarak bir de insülin başladılar levemir (uzun etkili) akşamları yatmadan önce sadece 6 ünite vuruyor. şimdilik böyle başladılar insülin kullanmadan önce sabah açlığı 200-210 geliyordu iki gündür 191- 181 diye düşmeye başladı. şimdi sizin hesaplarınıza göre 1700/6 dersem sonuç 283 çıkıyor ozaman 1 ünite insülin annemde 283 mg/dl mi düşürüyor? sorumu yanıtlarsanız sevinirim teşekkür ederim.
Ayşe Hanım Merhaba,
Günde 4 kez insülin yapan bireyler için bu hesaplama geçerlidir. Yani hem kısa hem de uzun etkili insülin kullananlar için.
Bu sebeple bu hesaplama anneniz için geçerli olmayacaktır.
Ek bir bilgi olması açısından söylüyorum; annenizin kan şekeri ola ki yüksek çıkarsa aynı anda Levemir ile kan şekerini düşürmek için müdahale edemezsiniz. Çünkü Levemir yapıldıktan hemen sonra etki eden bir insülin değil uzun etkilidir. Ya da Lantus. Biz 4’lü insülin kullanan tip-1 diyabetliler günde 1 kez uzun etkili, 3 kez de kısa etkili insülin yapıyoruz. Ve 1 ünite insülinin kan şekerimizi düşürme derecesini hesaplarken bahsettiğimiz 1 ünite insülin kısa etkili 1 ünite insülindir.
Sevgiler
esra hanım merhaba sanırım yazdıgınız tüm cevapları okudum. çok sevgili eşim şeker hastalığının 4. yılında. akşam yemeklerinden sonra 15 doz lantus yapıyor. Sabahları bazen 100 bazen 150 ile 170 arası cıkıyor şekeri. 2 yıl 24 br lantus kullandı yanında glifor ile. Şimdi doktorumuzu degiştirdik ve ilaçlarıyla birlikte kullandıgı dozuda degiştirdi. 15 br lantus günde 1 kez ve 2 farklı ilaç. Bu karbonhidrat hesaplamaları bizim için degil sanırım.
anladım ablacım sabah insülin ihtiyacımız daha cok olduğu için 9 benim oranım ki bu her zaman değişebilir:)))
Merhabalar,
Ben iki buçuk yıldır diyabetim. Aldığım karbonhidrat karşılığı olarak kaç ünite insülin vurulmam gerektiği ile ilgi şöyle bir hesaplama yaptım.
Kan şekerimi ölçtüm diyelim 100 çıktı. Daha sonra içinde toplam 50gr karbonhidrat olan bir kahvaltı yaptım. 5br insülin vuruldum. İki saat sonra şekerimi ölçtüm 150 çıktı. Aradan bir müddet geçtikten sonra (bir kaç saat olabilir, buradaki amaç acıkmak). Şekerimi ölçtüm diyelim ki 120 çıktı. Önceki yediğim kahvaltının aynısını tekrar yiyorum, yani 50 gr karbonhidrat alıyorum. Bu sefer 6 birim insülin vuruluyorum. İki saat sonra kan şekerimi ölçüyorum 115 çıktı.
İkinci aldığım hemen hemen yediklerimi karşıladı. Dolaysıyla ikinci kez yediğim 50 gramlık kahvaltı için aldığım 6 br insülin bana yeterli geldi.
Toplam karbonhidrat / toplam insülin = 1 br insülün karşılığı almam gereken karbonhidrat
50/6=9,3 gr. Yani her yediğim 9,3 gr karbonhidrat için 1 br insülin almalıyım.
İnsülin Duyarlılık Faktörü ise
Birinci kahvaltıda 5 br insülin aldığımda şekerim 100 den 150 ye çıkmıştı. 50 mg/dL arttı
İkinci yediğimde eğer 6 br yerine 5 br vurulmuş olsaydım 120+50=170 çıkacaktı
Ben 6 br vuruldum 115 çıktı. Dolayısıyla 1 br lik insülin 170-115=55 mg/dL etki ediyor.
Burada amaç bir taraftan aynı miktarda karbonhidrat alırken diğer taraftan farklı miktarda insülin alıp istenilen sonuca ulaşmak.
Umarım faydalı olur. Herkese geçmiş olsun.
Teşekkürler Mustafa bey çok pratik bir yöntem.
Merhaba Esra Hanım,
Ben size bir şey sormak istiyorum. Yukarıdaki yazınızda her öğün için karbonhidrat/insülin oranı değişkenlik gösterecektir demişsiniz. Ben yeni karbonhidrat sayımına geçiyorum ve sabahları tokluk kan şekerim diğer öğünlere göre oldukça yüksek çıkıyor. Bunu diyetisyenime sorduğumda yani sabahları farklı bir hesaplama yapabilir miyim dediğimde maalesef karbonhidrat sayımında böyle bir uygulama yok dedi. Siz bu bilgiyi nereden aldınız?
Teşekkür ederim şimdiden 🙂
Tuğba Hanım Merhaba,
Sabit miktarda beslenen ve sabit insülin dozu yapan bireylerde bile her öğündeki insülin ihtiyacı genel anlamda farklılık göstermektedir. Sabah kan şekerini regüle etmek için kullanılan insülin miktarı diğer öğünlere göre biraz daha yüksek olmakta.
Bu bilgiyi hemen hemen her diyetisyen bilir aslında.
sevgiler,
[…] Yani birkaç ünite fazla yapayım demeyin. Bu durumda yine kısa etkili insülinleri kullanarak *IDF oranınıza göre düzeltme insülin dozunu yapmanız […]
[…] Her şey yolundaysa setinizi değiştirin. Kan şekeriniz yüksekse direkt insülin kalemiyle İDF oranınıza göre insülin yapın. Sonrasında pompanın set değişim işlemine başlamanızı öneririm. […]
Merhaba
Ben annem icin bir soru sormak istiyorum. Karbonhidrat sayimi yaptim 51 cikti sonuc. Sabah 14 aksam 14 gece 30. Oglen insulin ignesini vurmuyor annem. Agir geldigini halsizlik yaptigini söylüyor. Çunku ilk baslarda gunde 1 defa vuruyodu ve şekeri dusmeyince doktoru ilaci da dozu da artirdi. Gecen gun açlık ignesini vurunca aniden terlemeye başladı.
Dozu cok agir degil mi sizce? Yemesine icmesine dikkat etmiyor diye bu kadar ağır tedavi görmek dogru mu?
Simdiden teşekkürler
[…] oranınıza göre düzeltme yapmanız gerekir. İDF oranı hemen hemen her bireyde değişkendir. İDF ve Karbonhidrat / İnsülin Oranı Hesaplamaları başlıklı yazımızdan İDF ve Karbonhidrat/İnsülin Oranı hakkında bilgi […]
[…] sağlar. Ya da kan şekeriniz yüksek ve şekerinizi normal aralığa getirmek istiyorsunuz; İDF (İnsülin Duyarlılık Faktörü) oranınıza göre ek doz insülin yapmanız […]
merhaba esra hanim benim oglum 2 aydir tip 1 diyabet ve 3 yasinda. balayinda 0.5 ile basladigimiz dozlari 2 humalog la devam ettiriyoruz. bize soylenen aclik sekeri 80-180 ise ayni dozdan devam edin dediler ama tokluklari bazen yuksek cikiyor ne yapacagimi bilmiyorum farkli birsey yapmiyorz neden oluyor bilmiyorum. bende careyi mantiken acligi lantus belirliyor ise tokluklari da humalog etkiliyor ise gozlemleyip humalogu arttiriyorum. hatami bilmiyorum. tecrubelerinize guvenerek bilgi verirseniz cok mutlu olurum sevgiler
Seda Hanım Merhaba,
Tip-1 diyabette çok yeni olduğunuzdan detayları bilmemeniz çok normal. Ama doğru tespitler yapmışsınız. Tokluklar belirleyen Humalog gibi hızlı etkili insülinler. Bu sebeple de yemek öncesi açlıklar yüksek çıkıyorsa küçük dozlarda yemek insülinini arttırarak şekeri normale getirebilirsiniz.
sevgiler
Slm tip1diyabetim doktorum günde sabah 16 akşam 16 insülin verdi şeker hızla düşüşe geçiyor benim idf hesaplamamı yapmamda yardımcı olurmusunuz
Merhaba bu blog halen aktif mi yardımcı oluyor musunuz?
Merhaba Halil,
Ana sayfaya ve Diyabetimben’in sosyal medya hesaplarına baktıysanız içerik paylaşımları halen aktif. Konunuz nedir?
sevgiler
Merhabalar Esra Hanım biz yeni tanı aldık sizin anlattığınız gibi idf hesaplamaya çalıştım ama olmadı biyerde yanlışlık yaptım sanırım karbonhidrat sayımını öğrenmek istiyorum oğlum 9 yaşında insulunle yeni tanıştık öğünlerde 200 altı 1 unite 200 üstü 2 unite humalog dedi doktor 22 30 da da 5 unite lantus var 1900 kalorilik diyet listesi verdi diyetisyen mslesef karbonhidrat sayımı gibi bilgiler verilmiyor nasıl öğrenebilirim aceba karbonhidrat sayımını şimdiden teşekkür ederim 😊
Merhaba oglum 7 yasinda bizde yeni taniyiz daha 7 ay oldudu tani konulali simdiye kadar kendim kaşık hesabi ile yemek veriyodum karbonhidrat sayimini öğrenmek istiyorum bana yardimci olabilirmisiniz?
Merhaba Ebru,
Karbonhidrat sayım yönetemiyle ilgili Youtube kanalımda birçok video yayınladım. Onlar bir nebze karbonhidrat sayımını size öğretir. Ancak tam eğitim için diyetisyene gitmeniz lazım.
sevgiler
Merhaba Esra hanım.. karbonhidrat insülin oranı hesaplarken günlük alınan doza uzun etkili insülin miktarınıda ekliyecekmiyiz ?
Merhaba,
Evet hepsi eklenerek bulunuyor.
sevgiler,
Esra Hanım merhabalar bende bir diyabetli yakını olarak bloğunuzu yeni keşfettim sayılır. Eşim tip1 diyabetli yaklaşık 25 senedir. Bizde evleneli 1 seneye yakın olacak. O yüzden diyabete hakim olmaya çalışıyorum. Bloğunuzu epeyi kurcaladım. İdfler cho/insülinler karb sayımı benim için tamam. Geriye dönük Sıddıkla alakalı hesaplama sorularına kadar hepsini okuduk. Yalnız orada bir soruda dondurma yiyen ama insülini yapmayan Sıddık vardı. 2 top çikolatalı dondurma yiyor tokluk şekeri 109 ama yanında insülin yok. Dondurma yedikten sonra şekeri kaça yükselir diye sormuştunuz. Bir arkadaş toplam cho miktarını 3 le çarpmış üstüne külahın karbonhidratını da eklemiş ve tokluk şekerinin üstüne ekleyerek şekerinin ulaşacağı sayıyı bulmuş. Sizde o cevabın doğru olduğunu belirtmişsiniz. Oradaki hesaplamayı anlayamadık. Neden 3 le çarpıldı alınan karbonhidrat. Bu yöntemi sürekli kullanabilir miyiz? Başka soruların içinde de göremedik çünkü. Bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum. Sevgilerimle
Iyi gunler Esra hanim kh / yani 10gr karbonhidratta 1 unite insülin kullanmakdayim idf oranimin 30 oldugunu dr. Söylemişti 23 sene önce ben sabit insülin kullanmiyorym yedigim yiyecekleri hesaplayip kullaniyorum şekerim yüksek çikarsa mesela 200 cikti 200-100=100 100kanşekeri icin 100/30=3,3 ben 4 ünite bonus yapiyorum şimdi bu hesaplamam yanlişmi benim
merhaba Esra hn bende tip1 diyabetli olup doktorumun gitmesiyle son üç yıldır şekerimi kontrol altınaa alamıyorum insülin miktarımı yükseltince sürekli iniş çıkışlarla ha1c oranım 11lere ulaştı bunca yıldır karbonhidrat sayımını böyle basitce anlatan olamamıştı malesef diyetisyenler işi çok karmaşık hale getiriyor bir konu da daha desteğinizi rica ederim tabiki bir hekim değilsiniz ama tecrube bazen daha faydalı oluyor kişinin günlük ne kadar ortalama insulin ihtiyacını bulmanın bir yöntemi var mıdır kısa ve uzun süreli olarak toplamda alınmaı gereken insulin miktar hesaplaması daha sonra düzenli kan şekeri takibi ile ve karbonhidrat sayımı ile ufak oynamalarla düzene girebilir.birde uzun ve kısa süreli alınması gereken toplam dozu oranlarsak bu %60 kısa süreli %40 uzun süreli gibi bir oranlama yapabilir miyiz?teşekkürler
son olarak bugüne kadar gittiğim tüm doktorlar insulin pompası önerisinde bulundu ancak hep benim için bir korkulu rüyaydı kordonlu olanlarda evet teknoloji çok ilerlemiş neredeyse yapay pankreas gibi ek ünite ihtiyacında yada fazla gelmesi durumunda kendi kendine insulini kesiyor ama kordon sorunu bayan olarak kıyafetten dış görüntü herşeyi geçtim aynada dahi baktığımda insanın kendini kötü hissetmesi…:(sizin yine videolarınızda omnipod yeni nesil kordonsuz pompa çok daha güzel geldi sadece eksikleri halen var keşke kordonlular kadar ileri düzey olsa ama eminim bir gün oda gelecek bu kadar hızlı teknoloji ile sayenizde omnipod artık eskisi gibi gözümü korkutmuyor tek korkum hipoglisemi atakları
Mesrure Hanım Merhaba,
Kilo, yaş, cinsiyet ve kişinin şekerini ne kadar miktarda insülinin regüle ettiğine göre insülin ihtiyacı netleşir.
https://www.diyabetimben.com/bolus-ve-bazal-insulin-doz-ayarlamasi-nasil-yapilir/ linkteki yazı size rehber olabilir. Günlük toplam dozun %40-50’sini bazal, %60-50 Bolus oluşturur.
Cihazlar hayatımızı elbette daha kolaylaştırıyor. Daha detaylı adımlarla daha efektif sonuç elde edebiliyoruz. Umarım kararınız insülin pompası yönünde olur.
sevgiler
Merhaba,
İDF hesaplanırken Homolog ve Lantus birimleri toplanıyor değil mi ?
Merhaba,
Evet. İkisi de toplanarak.
sevgiler