İnsülin Enjeksiyonu İçin Vücutta Hangi Bölgeler Kullanılmalı?

İnsülin Enjeksiyon Rehberiİnsülin Enjeksiyonu İçin Vücutta Hangi Bölgeler Kullanılmalı?

İnsülin Enjeksiyonu İçin Vücutta Hangi Bölgeler Kullanılmalı?

Enjeksiyon Bölgeleri

İnsülin enjeksiyonu için uygun vücut bölgeleri karın, uyluk (bacak), kol ve kalçadır. Her ne kadar BD İnsülin Enjeksiyon Rehberi’nde yazmıyor olsa da ben bel boşluğumu da insülin pompasının setini takmak için kullanıyorum.

Enjeksiyon Bölgesi Seçimi

Kişi vücut yapısı, kullandığı insülin tipi, günlük enjeksiyon sayısı, yaşam tarzı ve el becerisine göre enjeksiyon yapacağı bölgeyi belirlemelidir.

Özellikle çalıştırılacak bölgelere enjeksiyon yapmaktan kaçınılmalıdır. Örneğin;
yürüyüşe çıkmadan önce uyluktan enjeksiyon yapmak, ütü yapmadan önce koldan enjeksiyon yapmak gibi.

Ayrıca enjeksiyon bölgesine enjeksiyon öncesi ve sonrası masaj yapmak, sıcak uygulamak ve ovalamak insülin emilimini etkileyeceği için önerilmez.

Omuz başlarının 4 parmak altı ile dirseklerin 4 parmak üstü arasında kalan alan ile gömlek ütü çizgisinin dış kısmında kalan alan içerisine enjeksiyon yapılmalıdır.

Unknown

 

 

 

Göbek deliğine ve çevresine ikişer parmak mesafede kalan alan içine enjeksiyon yapılması önerilmemektedir. Kaburga kemiklerinin altında kalan alan (çatı şeklinde üst sınır) ile iç çamaşırı çizgisinin üzerinde kalan alan (alt sınır) enjeksiyon için uygundur. Yan sınırları belirlemek için ise göbek deliğinden ikişer parmak mesafe bırakılmalı ve kalça kemiklerinin başladığı noktaya kadar olan alana enjeksiyon yapılmalıdır.

insulin_karin

 

 

 

Kasığın 4 parmak altı ile dizin 4 parmak üstünde kalan alan ve pantolon ütü çizgisinin dış kısmı ile pantolon yan dikiş çizgisinin ön kısmında kalan alan içerisine enjeksiyon yapılmalıdır.

Unknown12

 

 

 

Her 2 kalça da 4 eşit parçaya bölünerek üst dış tarafta kalan alan içerisine enjeksiyon yapılır (pantolon cebinin üst kısmı). Diğer kalça için de aynı şekilde enjeksiyon alanı belirlenir.

images-14

 

 

 

 

 

 

3 YORUMLAR

  1. Merhaba ben tip 1 diabetim ve yeni yeni öğreniyorum tokluk sekerimi normal düzeyde tutabiliyorum fakat aclik şekerim düşmüyor ne zaman ölçsem tokluk şekerim gibi çok nadir 100 un altinda yakaliyorum lütfen yardim edin hergun ayni saatte yemek yiyorum insulun kerimi de yapiyorum dikkat etmeye calisiyorum su iciyorum olmuyor

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: