İnsülin Pompası ve Destekçi Doktorlarım (Yorumları okumanızı rica ederiz.)

İnsülin Pompasıİnsülin Pompası ve Destekçi Doktorlarım (Yorumları okumanızı rica ederiz.)

İnsülin pompası

Ben Esra Avcı başlığında bahsetttiğim gibi yaklaşık 1 yıldır diyabet (şeker hastalığı) yönetimi için insülin pompası kullanıyorum. Pompamdan bahsederken marka kullanmamın bir sakıncası olmadığını düşünüyorum. Eminim ki farklı markalardan memnun kalan kişiler vardır. Ben şimdilik kendi pompamdan memnunum 🙂

İnsülin pompasını ilk kez 2002 yılında duymuştum. O zamanlarda sadece Çapa’da pompa takılabiliyordu. Ancak nedense o dönemde cesaret edip insülin pompasını taktırmamıştım.

2005 yılında  Marmara Üniversitesi Hastanesi / Koşuyolu, İstanbul’da doktorum Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli ile tanıştım. Kendisi de Tip-1 diyabetlidir. O yıllarda da insülin pompasını göstermiş ve gel takalım demişti ama yine cesaret edememiştim.

Sene 2011’de şükür ki artık benim de bir insülin pompam oldu. Diyetisyenim Nevin Özyurt‘un önerisi ve eşimden aldığım cesaretle takmaya karar verdim. Ki senelerdir Oğuzhan Bey gel takalım demesine rağmen 🙂

Markası Medtronic.  Medtronic’in İstanbul’daki iş ortağı Ali Güzel / Diafit’di. Ki şimdi kendisi İzmir’e yerleşmiş ve orada diyabetli hastalarla ilgileniyor.

Ali Bey’in gece gündüz demeden pompayla ilgili her konuda aramama yanıt vermesi benim için oldukça önemlidir. Ki doktorlarımın da bendeki yerleri ayrıdır.

Bu kadar sene insülin pompasına neden direnç gösterdim bilmiyorum ama iyi ki de insülin pompasını kullanmaya başlamışım… (Yazının ilk yayınlanma tarihi 1 Mart 2012)

61 YORUMLAR

  1. merhaba esra hanım ben sitenizle yeni tanıştım ve oldukça yararlı bilgiler ögrendim .benimde kızım 26aylık ve yaklaşık 16aydır insülin kullanıyoruz.insülin pompasını taktırmanın herhangibir yaşı varmı?insülin pompası taktırırsak ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz?bu konularda bilginiz varsa benimlede paylaşabilirmisiniz.ayrıca mümkünse eyüp aybek beyde beni bilgilendirebilirse sevinirim.şimdiden teşekkürler kolay gelsin

  2. merhaba benim kızım 5 yaşında 1senedir insülin kullanıyoruz ama iyneleri yaptırması gittikçe zorlaşıyor ne yapıcagımı bilmiyorum insülin pompası kızımın yaşı için uygunmudur acaba beni bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

    • Tuğba Hanım,

      İnsülin pompası taktırmada yaş sınırı yok. Ama doktorunuza sormanız ve onun sizi yönlendirmesi daha uygun olur.

      İğne yapmada neden zorluk çekiyorsunuz? Canı mı acıyor?

      sevgiler

  3. Arkadaşlar
    Güzel bi konu Benim kızım 6 yaşında şu an ine yapmak bizi ve sılayı zorlamıyor 8
    (6 aydır tip1 )li Tuğba ve Sedef hanımın çocukları 1 yılı geçmiş zaman geçtikçe inelerin vurulması sorunmu oluyor neden bu yaşta pompa düşünüyorlar ben pompayı çok araştırdım kızım en azından kendini ve hastalığını tam anlayıp karar verecek yaşa gelmeden pompa takılması zaruri olmadıkça ve (doktor )istemedikten sonra bence şu an gereksiz tabi benim fikrim.Pompa ciddi bir metaryal bu yaş için uygun olurmu bilemiyorum.

    • Gülseren Hanım Merhaba,

      Ali Güzel bir doktor değil. Medtronic insülin pompasının İzmir ayağını yönetiyor. Telefonunu size mailledim. Kendisine benim selamlarımı iletin 🙂

      sevgiler

  4. esra hanım merhaba ben 4 yıldır insülin kullanıyorum. insülin yaptığım yerler artık şişme yapmaya bşladı. ben de insülin pompası taktırmaya karar verdim. ama şöyle bi söylenti duydum banyo yaparken. yatarken çıkarman gerekiyomuş. endokrin doktoruyla konuştum. insülin kullanman daha sağlıklı dedi kafam karıştı. ali güzel beyin telefon numarasını da bana yollar mısınız . yalan0275@hotmail.com teşekkür ederim

  5. merhaba esra hanım ben selen.
    bende ınsulın pompasına gecıyorum hatta yarın rapor ıcın doktora gıdıcegım.medtronıc e karar verdım ınsallah yanılmıyorumdur.sız dahıl cogu kısı medtronıc kullanıyor vardır bır hıkmetı dıye dusunuyorum:)bıde kullanımı daha kolay geldı danaya gore.yalnız dana ya gore agır:(
    sız ne dusunuyorsunuz ?sevgıler.bu arada gecmısolsun:(

    • Selen Hanım Merhaba,

      Dana’nın bence estetik sorunları olmakla beraber kullanım açısından ergonomik olmadığı kanısındayım. Medtronic en azından bir çıt daha iyi. Ağırlık anlamında haklısınız. Ama her cihazın iyi ya da kötü özellikleri elbette vardır. Doğru bir karar vermişsiniz.

      Şimdi daha iyiyim 🙂 Teşekkürler.

      Sevgiler

  6. Merhaba,
    bizde taktıracağız, pazartesi günü medtronic ile görüştük; aleti kısmen kullandık,tanımaya çalıştık.
    Şuan 3 yaşında olan ve 6 ay önce pompa takılan bir kardeşimizin babası ile görüştüm bugün, memnunlar diyemeyeceğim 😉 çünki aşırı memnunlar 🙂
    biz sensörlü olup olmamasına karar veremedik , yardım lütfen…
    mutluluklar:)

    • Merhabalar benim kizim 5 yasinda va ikibucuk yildir diabetli ve bir yildir pompa kullanicisi.kan sekerkerine kesinlikle olumlu bi etkisi olmadi sadece hergun defalarca igne durtmuyorum.ve tabi k.ş stabil olmadigi icin sensör hic bi ise yaramiyor k ş hareketliligi yajakayamiyor ve bunun sonucu yanlis mudahale oluyor ben kesinlikle durumu oynak diabet olanlara tavsiye etmiyorum.ankarada pompa konusunda deneyimli doktira ihtiyacim var bilgilendiren olursa sevinirim.

  7. esra hanım tsk.ederım:)ilker bey sensorlu olanlar ıkı katı fıyat nerdeyse.bu arada normal olan medıtronıc ıcın nekadar fıyat aldınız?bız alı beyle gorustuk hıc ındırım yapmıyor:))sadece taksıt ımkanı var o da 3 taksıt falan.sevgıler:)

  8. Selen hanım merhaba,
    işin açığı kabaca fiyatlardan ahberimiz var ama pazarlık vs yapmadık, net fiyat almadık. Bu arada sensörlüye yaklaşık ilk alımda 7000 TL diğerine 1500 TL fark vereceğiz diye biliyorum. sensörlüde aylık 500 tl civarı ayrıca masraf var, SGK sensörleri ödemiyor.
    makina 5 kat pahalı maalesef. ama asıl masraf sonraki her ay harcanacak olan 500 tl.
    sensörlüye değermi? sorumuz bu !
    mutluluklar 🙂

  9. ilker bey merhaba,
    umarım eren ve sizin için pompa hayırlı olur.ben medtronic yetkilisiyle yüzyüze görüşmüştüm bende kızım için düşünüyordum ama şimdilik askıya aldık bu pompa işini.hem çok kararsızız hemde doktorumuz bu yaş için Ha1c nız iyi taktırmaya gerek yok dedi.kızım 2,5yaşında bize sensörlüyü pek önermedi medtronic temsilcisi küçük oldugu için çünkü kızım kan şekerinin düştügünü veya yükseldigini bilemiyor bu durumda zaten parmaktan ölçüm yapmamızın daha saglıklı olacagını söylemişti.ayrıca pompayı taktırdıgınızda şekerinizin gidişatından bizleride haberdar ederseniz sevinirim.

  10. merhaba,
    lütfen kimse kusura bakmasın, malesef cehaletten ötürü (lafım hasta yada hasta yakınlarına değil) insanlarımızı CHO sayımı , pompa kullanımından uzak tutanlar var. geleneksel tedavilerle yola devam edilemez. Bugün gördüğüm iki olayı aktarayım size; 1. diyabet cemiyetinde Tip-1 diyabetin sebebini sordular bana !
    2. batılı gelişmiş ülkelerde özellikle bebek ve çocuklarda direkt pompa uyguladıklarını öğrendim !
    NEDEN POMPA 1. Eren’e yaptığımız 1ü insülin şekerini 85 birim düşürüyor; ölçtüğümüz değerin %10 hatalı olduğunu kabul edersek ve herşeyi aynı olan iki günün arasında +-40 fark olabileceğinide tesbit etmişsek.durum şöyle oluyor;
    şekeri 200 ölçünce kalemle düzeltme yapmaya korkuyoruz.
    şekeri 200 ölçtük diyelim , gerçek değer 185 olabilir, bünye önceki güne göre 30-40 daha fazla düşürebilir, birde düzeltme için yapılan 1ü insülin 85 daha indirdi. 185-40-85=60 (hipoya yolculuk) .
    pompada 0.1 ü insülin dahi yapabiliyorsunuz. yani 85 birim değil, 8 birim için düzeltme yapılabilir.
    benzer nedenlerden dolayı pompaya karar verdik. POMPA KULLANICILAR yazdıklarımı onaylarmı acaba? lütfen bizede pompalar konusunda fikir !
    mutluluklar 🙂

    • İlker Bey,

      1- Pompa metalik iğne ucuyla günde birçok kez insülin yapmadan koruyor. Zira pompa setleri max 4 günde 1 kez değişiyor. Daha az acı ve morluk ve iğne delikleri.
      2- Pompaya kişinin yemek planı ve kş değerleri gözlemlenerek KH/insülin oranı tanımlanır ve böylece yemeklerden önce ince ayar bolus yapılabilir.
      3- 24 saat yine kişiye özel bölünerek günün hangi saat aralıklarında kaç ünite bazal insüline ihtiyac olduğu da pompaya giriliyor.
      4- bu ince ayarlar ile birey hipoglisemi sıklıklarını eskiye oranla daha az yaşıyor.
      5- ben hiç kullanmadım ama yayma bolus sistemi var. Kişi eğer bol yağlı ve proteini öğün alırsa hepimiz artık biliyoruz ki kş 3-4 saat sonra yükseliyor ve yemekten sonraki 1. saatte de hipoglisemi yaşanıyor. Yayma bolus ile bu sorun da ortadan kalkıyor.
      6- Novorapid ya da humalog gibi insülinler yemekten dolayı ortaya çıkan kş ni kontrol eder. Ve etkileri max 4 saatte biter. Eğer birey günde bazalsız sadece 2 kez Novorapid yapar ve hiç ara öğün almadan 2 ana öğün alırsa hiperglisemilerden kurtulamaz. Ama 2 kez novorapidin yanında bazal insülin de yapılıyorsa orada hem hipoglisemi hem de hiperglisemi riski olur. Ama pompa kullanıcılarının öğün atlama lüksü pompadan dolayı vardır. Kalem kullananların yoktur.
      7- Sensörlü pompa öncelikle 2 farklı aparatın vücuda takılması demek. Hiperglisemilerde sensörün yanlış ölçme ihtimalinin yüksek olması demek. Glükometre yine yol arkadaşı olmaya devam ediyor bu durumda. Ayrıca maliyet demek. Ben sensörsüz kullanıyorum 🙂

      Sevgiler

      Not: diğer yorumunuzu da dikkate alarak sorularınıza yine bu yorum üzerinden yanıt vereceğim.

      • Esra hanım ,
        yayma bolusunu kayseride yağlama yediğinizde kullanırsınız inşallah 🙂 ama 7 yaşın altındaki pompa kullanıcıları bana göre haftada en az bir kere kullanacaktır. Neden?
        biz sabahları baba-oğul huysuzuz, sabah kalktığımızda KŞ ölçülüyor ve çoğunlukla bu aralar 5ü novarapid yapılıyor. ve 45 CHO’yu Eren yemek ZORUNDA artık ! peşin peşin insülini yapmışız. yiyene kadar masada kalıyoruz, yiyecekleri değiştiriyoruz (dere geçerken kim demiş at değiştirilmez diye ) ekmek çıkıyor, elma giriyor/ portakal çıkıyor bilmem ne giriyor tabağa. Eren Kalem novarapidle 45 cho yu yanağında şişirerek 1 saat üzerine çıkarıyor kahvaltıyı, çocuğada yazık .
        pompada nasıl olacak? diyelim 35. dakkada doydu/ huysuzlandı/ çok acil dışarımı çıkmak gerekiyor/ yemek yandı kül mü oldu… farketmiyor. ne kadar CHO yediğini hesaplarsınız; yayılan insülinin ne kadarının vucuda gittiği ne kadarının kaldığı ekranda yazıyor zaten.
        Sıkıntı olduğu anda diyelim 27 CHO yedi ve 3ü insülin vucuda girdi. o anda yaymayı iptal edersiniz; kahvaltıyıda mutlu mesut kavgasız … bitirirsiniz.
        sonuç 1 . çocuğum bana kızmaz 2. stres olmaz 3. hipo riski yok 4. kahvaltıdan/yemkten soğumaz 5. neyse çok sonuç var . tabi bu durumu her zaman yaşatmamalıyız,gelenekselleşmemeli 🙂
        Not1: sensörlü ?
        Not 2: yanlışım varsa lütfen düzeltin
        mutluluklar 🙂

        • İlker Bey,

          Bence diyabetli çocukları olan aileler yemekten sonra insülin yapmalı. En doğru yöntem bu. Eren’in ne yediği tam ortaya çıkar. Hem her sabah aynı KH yemek te istemeyebilir. Mesela 45 değil 30 gr KH yerse bolusunu azaltırsınız.

          Yatıyorum 🙂 sabah bakarım yorumlarınıza.

          Sevgiler

      • Esra hanım, 6 nolu cevapta aslında özne Eren değil, İlker 🙂
        diabetli olmayan bir bireyin (ilker) yemek yüklemesi yapması (günde 1 kere) ne kadar doğruysa , diabetli bir bireyinde (Eren) günde 1 kere levemir yapması o kadar doğrudur. diyerek , Pompanın bir avantajını daha belirtmek istemiştim; 24 saate bazalı yayabilirsiniz, üstelik bunuda her parça için artırıp/azaltarak. Mesela gece 0,3ü/saat, kuşlukta 0,4ü/saat , ikindide 0,2ü/saat gibi (levemiri şuan 9ü yapıyoruz), doğrumu ?
        mutluluklar 🙂

        • İlker Bey Merhaba,

          Önemli olan öznenin kim olduğu değil soruyu genele hitap ederek cevaplamak 🙂 Özen Eren ve İlker Bey bizim için önemli 🙂

          Benim durumumu paylaşıyorum sizinle. Ne demek istediğimi daha net anlatırım.

          MEVCUT BAZALLAR

          00:00-03:00 / 0.90
          03:00-05:00 / 0.85
          05:00-07:00 / 0.75
          07:00-10:00 / 1.00
          10:00-12:00 / 0.85
          12:00-14:00 / 0.85
          14:00-16:00 / 0.70
          16:00-19:00 / 0.65
          19:00-00:00 / 1.05

          sevgiler

  11. Merhaba herkese,
    bir sorum olacak ; Tip-1 li değilim, yemek konusunda özgürüm; ara – ana öğün derdim yok ! Benim fazlada zamanım yok yemek için, günde sadece 1 öğün yesem olurmu yada bir sabah bir akşam yesem olmazmı? başkada birşey yemesem. hem o zaman pankreasımda günde 1-2 kere çalışmazmı?
    ikinci sorum şu yukarıdaki soruya hayır diyorsanız,neden pankreasınız gibi sürekli değilde günde 1 yada bizim gibi 2 kere LEVEMİR yapıyorsunuz? ha yemek yüklemişsin ha insülin!
    üçüncü sorum, 3 günde bir uygulama (pompanın hortumunu) yapmaktansa neden günde 2-5 kere metal bir iğneyi sevdiğimize saplıyoruz? üstelik benim gibi son iki günde 3 kere kanatarak!
    Soru 4; normalmi – sensörlümü ?
    saygılar , mutluluklar 🙂

    • merhaba İlker bey;
      diyabet hastalığı tip 1 ve tip 2 olarak mekanizmaları farklı.. benim açıklayacağım tip 1 üzerine. şimdi tip 1 hastalığında pankreas çalışmıyor. yani siz hasta olana kadar yani tanıya kadar çalışıyor ama sonra çalışmıyor. e bu nasıl kafasına göre böyle karar veriyor? derseniz eğer ki durum şöyle açıklanabiliyor; çok anlaşılır bir dille anlatmaya çalışacağım. bazı dış etkilerden dolayı bağışıklık sistemimizdeki savaşçı hücreler pankreasımızda insülin üreten hücreleri düşman olarak algılayıp onları yok ediyor ve insülin üretilemez hale geliyor. işte bu da tip 1 oluyor. normal bir insanda ise insülin üretimi kanda ki kan şekerine göre ayarlanıyor. şöyle ki; kanda ki şeker miktarı ne kadar fazla ise hücrelerin şeker ihtiyacına göre insülin salınıyor pankreastan. bunun saati yada öğünü yok aslında. yani hücrenin şeker ihtiyacı ve kandaki şeker miktarı önemli bu salınım için. çünkü şekerin hücreye girmesini sağlayan anahtar insülin. e şeker neden hücreye lazım. arabanın çalışması için ne lazım? benzin mazot yada gaz lazım. bizim metabolizmamızda aynı mantıkla çaılışıyor. yani nefes almamız için görmemiz için koşmamız için yani yaşamamız için o şekerin hücreye girmesi lazım. bizim yakıtımızda şeker. bu “şeker” ne peki. çay şekeri mi kesme şeker mi hayır.. bütün şeker hastaları bilir ki yada bilmeli ki; su hariç ağzımızdan giren herşey eninde sonunda şeker olur. ha şeker oranları farklıdır yada şekere dönüşme süreleri farklıdır ama sonunda şeker olur. elma, ekmek, salatalık, pasta, krema, çikolata, meyve suyu, bulgur,pilav,çorba vs. vs. hepsi= şekerrrr… tip 2 lerde ise üretim azalıyor. yani hücreler yaşlanıyor ve yoruluyor bu nedenle de yediklerimize yani kanda ki şekerimze yetecek kadar insülin üretilemez hale geliyor. e dikkat edilmezse üretim duruyor ve yine sonuç iğneye gidiyor.
      bilmiyorum sorunuza istediğiniz cevabı verebildim mi. yoksa konunun dışına mı çıktım.
      vücudumuzda inanılmaz bir mekanızma var. bunu istesenizde bozmanız zor ama baı dış etkenler maalesef bozuyor işte. pankreas olmazsa yani insülin vb. enzimler olmazsa siz yaşayamazsınız. çünkü yediklerinizi enerjiye dönüştüremezsiniz. ve sağlıklı bir bireyde panlreas öyle mükemmel çalışıyor ki.. kanda ki şekeri hep aynı düzeyde tutmak için her daim çalışıyor biliyor ki şeker düzeyi yükseldiğinde o şeker organlarımızın çeperlerini aşındırıp onlarında çalşmasını bozuyor yada şeker düzeyi düştüğünde o organların hiç çalışamıyor. yani mükemmel bir şekilde çalışıyor siz hiçbirşey yapmadan. ma BİZDE (yani tip 1 lerde) biz kontol etmek zorundayız. kana şekeri verirsen insülini de vermek zorundasnız. bu 1+1=2 kadar net bir durum..
      saygılar…

      • Aye hanım merhaba, anlattıklarınız çok güzel ama kafama takılan bir iki nokta var onlar hakkında da yardımcı olursanız sevinirim,
        diyorsunuz ki teşhis konulana kadar pankreasımız çalışıyor ya da az çalışıyor. teşhis konulduktan sonra çalışmayı kesiyor. pankreasımız sadece insülin üretimine mi yarıyor ve teşhis konulduktan sonra neden çalışmayı kesiyor. Ayrıca sinir hücreleri teşhis konulduktan sonra mı saldırıyor ki bu kadar insülin ihtiyacı çekiyoruz ve pankreas tip 1’liler de hiç mi insülin üretmiyor… bir de sağlıklı bireyler de pankreas günde ne kadar insülin üretiyor bunu merak ediyorum.yardımcı olursanız sevirim….

        • hayır yanlış bir anlatım yada anlaşılma olmuş.. teşhis konulana kadar demekten kastım şu: o ana kadar insülin üretiliyor ama kesin olarak bilinemeyen nedenlerden dolayı ki bazı araştırmacılar virüslerden bahsediyorlar, pankreasta insülin üreten beta hücreleri kendi bağışıklık sistemimizin hücreleri tarafından yok ediliyor. yani bağışıklık sistemimiz bu beta hücrelerine mikrop muamelesi yapıyor. böylece vücuda insülin salınamıyor. evet benim bildiğim ve aldığım mikrobiyoloji eğitimime göre tip1 diyabetlilerde insülin üretimi hiç yok. ve bazı verilere göre bu tip 1 oluşumuna neden olan bu bazı virüsler dna üzerinde bazı mutasyonlara ve değişimlere neden olduğu içinde beta hücre harabiyeti olabiliyor.
          pankreas sandığımızdan çok çok daha önemli bir organ. sadece insülin üretmiyor tabiki. iç ve dış salgıları var. komplex yani karışık karbonhidrat, protein ve yağları parçalamaya yarayan enzimleri de üretiyor. ayrıca nişasta ve glikozun komplex bileşiği olan glikojenleri parçalamaya yarayan enzimleri de salgılıyor. bunların teorik isimleri hatırladığım kadarı ile tripsin, maltaz, lipaz,amilaz,kazein vb. daha da var. yani yediklerimizi hücrelerin kullanabileceği hale getiriyor. elbette tek başına değil. ince bağırsak mide kalın bağırsak safra kesesi gibi organlarında çok yardımı var bu sindirime. ama bizi ilgilendiren kısmı insülin olduğu için insülini anlattım ben. bir de sinir hücrelerine saldırıyor gibi bir cümle kurmadım. orda neyi sormak istediğinizi anlamadım ne yazık ki. sinir harabiyeti diyabetin bir sonucu oluyor yani kontolsüz şeker sonucu nöropati oluyor.
          son olarakta pankreasın salgı üretimi kiloya yaşa cinsiyete beslenme şekline göre değişiyor diye biliyorum. yani miktar konusunda bir bilgim yok gerçekten..
          saygılar sevgiler….

  12. hoop hemen ben de atlıyım bari de ne kadar bilmiyormuşum belli olsun 😀 saçmalıyorum sanırım 😀

    İlker bey abicim bildiğim kadarıyla, öncelikle pankreas normal kişilerde sürekli çalışıyor, tokluk şekerini kontrol etmenin dışında, açlık şekerlerini de kontrol ediyor.
    bu durumda zaten sürekli bazallar vücuda gitmiş oluyor normal kişilerde. boluslar ise zaten yemek sonraları salınıyor…

    bu sohbete geç mi kaldım acaba :p

    • Taha bende seni bekliyordum 🙂
      Soruya cevap verirken benim sizin gibi seçilmiş İNSAN olmadığımı hatırla lütfen 🙂 pompanın mantığını biliyorum; senin pompa benim pankreas gibi çalışıyor iken .Kaderdaşın Eren neden günde 2 kere bazal insülin alıyor.
      neden pankreasınız gibi sürekli değilde günde 1 yada bizim gibi 2 kere LEVEMİR yapıyorsunuz? ha yemek yüklemişsin ha insülin! diyerek pompanın avantajını belirtmek istedim
      mutluluklar 🙂

      • pardon abi benim kafa 12’yi geçince pek basmıyor, ondan ötürü biraz zor algılıyorum 😀
        ayrıca ben de bir zamanlar kalem kullanırken novorapid+levemir ikilisini kullanıyordum ve levemir’i günde 2 kere yapıyordum.
        levemir kullananlar belli bir dozun üzerinde alıyorlarsa günde 2 kere yapmak zorunda olduklarını biliyorum bunu yapmak sanırım bu yüzden.
        ama lantusçular günde 1 kere yaparak kurtarıyorlar kendilerini, etkisi daha uzun sürdüğü içinmiş…
        ama haklısın abi senin yaptığın günde 5 kereden 3 günde 15 hesabını bende yaptığımdam pompaya geçmek benim için daha bi kolay geldi…

        ayrıca cuma sabahından öğlen üç’e kadar kayserideyim inşallah bir sorun olmazsa ilgililere duyurulur 😀

  13. merhaba ilker bey sizin oglunuza denemek amaçlımı taktılar bizim doktorumuz sensörlüyü önermiyor gece çocugun şekeri falan düşerse yüksek sesle haber verir çocugunuz korkabilir diyor benim bildigim kadarıyla sensör şeker ölçümlerinde çok dogru göstermiyo diye biliyorum yalnış birşey yazmak istemem.

    • Nilüfer hanım merhaba,
      daha oğluma takılmadı, pompayı kesin taktıracağız, Eren’i duruma hazırlarken, şuan sensörlümü normalmi düşüncesi içindeyiz. meylimiz normal yönünde.
      Çocuğun korkmaması için sesi kısılırmı bilmiyorum ama sesin çıktığı yere izolabant yapıştırırsanız daha az ses çıkar;çocuk korkmaz.(çok ses çıkaran oyuncaklarda ses kısmak için yapıyorum) , Doktorunuzun sözkonusu pompayı ne kadar bildiğini merak ettim! bahsettiği sesler belkide eski versiyonlardır…En azından sadece ses sıkıntı:)
      Şeker ölçümü 20 dakika gecikmeli ve kandan değil deri altından yapılıyor.
      bu arada youtubede güzel tanıtım/set değişim filmleri var, göbek çevresinden aşırı korkan oğluma bacağa yapılan uygulamaların videolarını bularak izletttim , şimdi razı gibi. sırada hastaneye yatmak kaldı 🙂 hastane lafı rahatsız ediyor Eren’i, inşallah onuda halledecez
      mutluluklar 🙂

  14. Nilüfer hanım merhaba, sensörlü pompada çok fazla ses çıkıp korkma gibi birşey söz konusu değil onu bilmenizi istiyorum, şuan da benim kullandığım sensörsüzden bir farkı yok açıkçası. sensörle, şeker ölçüm aleti arasında yarım saatlik bir fark mevcut bu da öçülen değerin kana yarım saat geç karışmasından dolayı diye biliyorum. ayrıca sensörlü fiyat bakımından gerçekten yüksek ama çocuklar için daha iyi olabilir düşüncesideyim çünkü bizler kan şekerimizi belirli aralıklarla rahat ölçebiliyorken çocukların ölçülmesi bence biraz daha zor.

    saygılar….

    • Taha Bey merhaba,
      ilk tanıdan sonra hastanede yatarken günde 12-15 kere ölçüldüğü oldu Erende. Şimdi ana ve ara öğünlerde toplam 6 kere ölçüyoruz. pompa kullanmaya başladığımızda 8 kereyede razıyım ama burada kan şekerinde olan değişimi ölçmekmi yoksa bilebilmekmi önemli? Eren acıktığını söyleyemiyor bazen !
      pompa kullanırken 3 saatte bir ölçmek (zamanla azaltacağız) durumunda sensörlü ile yaklaşık aynı şekilde olmazmı ? alarm hariç tabii 🙂
      mutluluklar 🙂

  15. İlker bey abicim, sensör zaten pompadan daha fazla bir ölçüm yapıyor ki zaten bunu size anlatmışlardır. bence her ikisi de önemli tabi ki. ama ben zaten bu değerlerimi kendim görebiliyor ve biliyorum haliyle. o yüzden şekerinin düştüğünü söyleyemeyenlerde özellikle çocuklarda kullanılmasını önerdim 😉

  16. Medtronic merhaba (Hello)
    merhaba diyorum Türkiye sayfasına, “www.medtronic.com.tr sayfasından çıkmak üzeresiniz” uyarısı ile birlikte http://www.medtronic.eu/ sayfasına yönlendiriyor
    “Web sitesine gitmek istemiyorsanız tıklayınız..” tıklarsan bir arpa boyu senden uzun oluyor.
    Doktor cahil,pompa tavsiye etmez eyvallah ….
    Diyetisyen cahil,CHO saymayı bilmez eyvallah…
    Hasta cahil,pompayı bilmez-CHO saymaz eyvallah …
    Medtronic/TR de TÜRKÇE bilmez, Tip-1’yi bilgilendirmez, pompa satmakmı istemez… bu ne yaman çelişki !
    Pompanın şeklini belli ettik ama benim gibi Türkçe bilen satıcı aranmaktadır…
    saygılar, mutluluklar 🙂

  17. Esra Hanım merhaba,
    şuan Türkiyede satılan pompa marka çeşitlerini incelemeye çalışmaktayım ! Çalışmaktayım derken inceleyemediğimi belirtmek isterim.Medtronic sayfasının maalesef tek bir kelimesi türkçe değil; Dana markasının sayfası daha güzel ama orada da vucuda giren kısmın metal olup olmadığını göremedim 🙂
    Bu durumu ülkemizin ayıbı olarak görüyorum.Bugüne kadar hastadan doktora kadar birsürü laf söyledim ama pompa ithalatçı ve imalatçı firmalarınında hatası büyük. Pompalarla ilgili bütün firmaları KINIYORUM – AYIPLIYORUM !
    http://www.medtronic-diabetes.co.uk/patientstories/tess-annas-daughter.html ingiltere resmi sayfası bana göre en doyurucusu;google chrome ile açmanızı tavsiye ederim,Türkçe çeviriyi anında yapıyor 🙂 Abbott’un “hayat çok değerli kulübü” websitesi gibi sıcak 🙂 Bu arada şunuda belirtmek isterim; Abbott Türkiyede bana göre diyabetliye en sıcak davranan marka, yaptıkları websiteden tutunda yaptıkları kampanyalara kadar. Bir önceki Kan şekeri ölçüm cihazımızın markası idi Abbott 🙂
    Size bir sorum var İngiliz sayfasında yeni diye gösterilen pompa “paradigm veo” sizinki ne? Türkiyede satılan pompalar, 515-715 vs eski versiyonlarmı ? Size bir kopya vereyim; Veo’un kodu:MMT-554WWL.
    Bizim ithalatçılar pompa satmak istemiyorlar sanırım …
    mutluluklar 🙂

    • İlker Bey Merhaba,

      Türkiye pazarında 2 marka var. Biri Medtronic, diğeri ise Dana.

      Dana’nın bayi sahiplerinden biriyle yaptığım telefon görüşmemi size anlatmıştım galiba. Ben bu şekilde iletişimi ve bakış açısı olan bir firma ile zaten çalışmam. Diğer marka ise Medtronic. Ara sıra olan iletişim sorunları dışında beni memnun etmeyen bir yaklaşım olmadı.

      Firmalar büyük firmalar. Hangi ürününü Türkiye pazarına sokacak, hangisini sokmayacak firmalar belirleyecek. Ben müşteri olarak sadece arz edebiliyorum. Ama arzım karşılanmıyorsa ne kadar bağırırsam bağırayım bir sonuca da varamayacağım. Büyük firmaların pazarlama politikaları neticede.

      Bizim diyabetliler ve yakınları olarak yaşadığımız sorunlar sadece firma tarafında bitmiyor. Bunun insülin pompasından bir haber doktoru, diyabet hemşireleri de var. Bunun ülke sağlık politikası var. Bunun hasta tarafı var.

      Olabilir mi bilmiyorum ama bir kurul ile Medtronic firması ile yüzyüze görüşme organize etmeye çalışalım. İhtiyaçlarımızı dile getirelim. Ne dersiniz?

      Web siteleri konusunda da siz de benim gibi farkındasınızdır. Türkiye’de diyabetle alakalı doyurucu bilgilere sahip kaç web sitesi var ki? Ya da firmaların kendi web siteleri. Firmalar sosyal medyanın gücünün farkında mı değiller bilmiyorum ama çok şey kaçırıyorlar. Web sitesi ne kadar pırılıtılı olsa da firma ve hasta arasındaki ilişkide sürekli prosedürlere takılıp kalınıyorsa bence orada yine sorun var. Ya da bazı firmaların web siteleri o kadar soğukken arka planda kurduğunuz iletişim takdire şayan oluyor. Size tüm kapıları açıyorlar ve sizin yanınızda oluyorlar. Dışarıdan baktığınızın farkındayım ama bazen herşey sadece gördüğümüz gibi değil maalesef.

      Benim cihazım Paradigm insülin pompası MMT 715 kullanıyorum. Bildiğiniz standart insülin pompası. Benim pompadan beklentim Dr Eda Cengiz ve ekibinin üzerinde çalıştığı gibi yapay pankreas gibi birşey. Kan şekeri ölçümü de % 99,9 doğru olan, yediğine göre insülin gönderen ve sürekli kan şekeri değerini ekranında gösteren ve beni hipoglisemi&hiperglisemiler de hemen uyaran bir cihaz beklentim var. Bir de daha ufak bir cihaz 🙂 Ama mevcutta Türkiye pazarında olan ve kendi kullandığım cihaz ve model dışındaki pompaları açıkça kullanmak istemiyorum. Hem mali yük hem de vücudumdaki istimlak edecekleri alan anlamında 🙂

      Umarım anlatmak istediklerimi ifade edebilimişimdir 🙂

      sevgiler

  18. İlker Bey ben veo kullanıyorum, bugünkü aklım olsa 715 alırdım. Sen sensörden beklediğiniz verimi alamıyorsunuz çünkü boşuna o kadar para vermişim diyorum. Bu iki model dışında bi de ana var. Dana da ister metal uç kullanıyprsunuz ister silikon, Tabii fiyat farkı var arada. 515 ile 715 arasındaki fark rezervuar boyu. Biri 200 ünite, diğeri 300 ünite insülin alıyo. Veo da zaten bu modellerin sensör eklenmiş hali. Tek farkı Veo tüm işlermleri yaparken sizi daha açık yönlendiriyo. Her bir aşamada yapacağınızı ekranda bildiriyor. Bunun dışında kız çocuklarını cezbeden bir pembe rengi var, bu diğer modellerde yok ama Eren zaten pembe istemeyecektir 🙂 Başka marka olsa da inceleseniz ama yok. Bu tekele yakın piyasada da maalesef hizmet kaliteleri kimi zaman bizleri üzmekte. Umarım zamanla daha iyi olacak. Marka ne olursa olsun aslolan pompa tedavisi diye düşünüyorum, diyabetlinin hayatına kattığı kalite ve esnekliği yaşayan bilir

  19. Öyküm Hanım merhaba,
    Açıklayıcı yorumunuz için teşekkürler 🙂 tabiiki aslolan pompa tedavisinin yapılması ama firmanın pazarına saygı göstermemesini kabullenemiyorum. Eren siyah istiyordu, maviye çevirdik (inşallah).
    mutluluklar 🙂

  20. Emin olun beni de çok üzmekte. Metronik daha önce başka bir firma aracılığıyla satılırken sonra satış işini de kendi üzerine aldı. 2011 Haziran ayıydı yanlış hatırlamıyosam. O noktadan sonra tam bir tekel oldu. Dana satan firma çok pasif kaldı. Umarım pekçok kişinin eleştirilerini dinler ve durumu düzeltirler. Diyabet gibi kronik rahatsızlıklarda bu denli önemli cihazlar satan firmaların hasta ilişkilerinin daha yakın, daha sıcak ve daha yardımsever olması gerektiğini düşünüyorum. Umarım bir gün o da olacak

  21. merhaba esra hanım bende pompa kullanıyorum ve izmırlıyım banada ali bey rehber oldu pompa konusunda sgk işlemlerını bıle beraber yaptık ona mınnet borçluyum sızınde bahsettıgınız gıbı her aradıgımda bana yardımcı oluyor sagolsun burdan tekrar ona teşekkur ederım sevgiler…..

    • FATMA SAĞTÜRK MERHABA.POMPA KULLANDIĞINIZI YAZMIŞSINIZ BENDE İZMİRLİYİM BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURMUSUNUZ.HANGİ HASTANEDEN NEKADAR SÜREDE ÇIKARDINIZ RAPORUNUZU.İSTERSNİZ FACE DEN YAZIŞABİLİRİZ. eklerseniz beni sevinirim

  22. Esra hanım merhaba,
    Dediklerinizi gayet iyi anladım ama geçenlerde bende size kayseride hastaneye yattığımız zaman insülin ayarlarını kimin yapacağını! sormuştum, ilk defa pompa takacak hastanemi yoksa firma elemanımı? Biz bile kayseride bu sıkıntıyı (belki olmayacak) yaşayacakken,muştaki siirtteki ne yapsın. Pompayı tesadüfen elimize aldık diyebilirim,adam gibide kullanamadık.Siz orada kişilerle (yetkili-deneyimli-bilgili) kişilerle görüşebiliyorsunuz, bizim elimiz ayağımız internet ve hatta demode broşürler… Bizim muhataplarımız “bizim h****mi” diyen zihniyet, eczacımın yaptığı hata nedeniyle görüşmelerimde verilen sözler de yerine getirilmemiştir ! Siz istanbulda ankarada rahatsınız;biz değiliz.
    “hayat çok değerli kulübünün” websayfasına prıltılı diyebilirsiniz ama örneğin 10 prospektüse 1 kutu strip kampanyası bana sıcak geliyor.ha bu arada o sitede dört dörtlük diyemem.
    sizin beklentiniz cihaz konusunda Amin diyorum 🙂 benim beklentim “geçmişi temiz,adam gibi sağlık bakanı”
    Türk insanına saygısı olan firma türkçe broşür bastıracağına websitesini türkçeye çevirsin daha ucuz olur. Prospektüsü/kullanma klavuzu türkçe olmak zorunda değilmi Türkiyede satılan malın,websitesi neden türkçe olmasın. Bazı şeyleri ayaklar altına alan zihniyet bari Türkçeyi ayaklar altına almasın satış yaparken.
    Not: pompamızın rengi bile belli oldu,ayarlarıda yaparız evelallah… yurttaşım ne yapacak bunu soruyorum?
    mutluluklar 🙂

    • İlker Bey,

      Size de hak veriyorum. Ama biz burada sizin düşündüğünüz gibi o kadar da rahat değiliz. Sadece ben kişisel anlamda firma yetkilileriyel sadece telefonda görüşmelerimi aksatmıyorum. Ara sıra da olsa bir sorunum olmasa bile arıyorum ve sohbet ediyorum. Amacım aramızdaki iletişimi kuvvetli tutmak. Keşke sağlık sistemi harika işlese de sadece benim iletişimime kalmasa diyabetli hayatımın gidişatı.

      Size 10 prospektüse 1 kutu strip teklifi harika gelirken bana da ‘nedir bu ya!’ şeklinde geliyor. İnanın bu tarz promosyonlar benim hoşuma gitmiyor. Ben ölçüm çubuklarımı ücretsiz alabiliyorsam ve aldığım çubuklar da 3 ay rahat rahat yetiyorsa sorun yok. Ama yetmiyorsa o zaman SGK’ya püskürüyorum. Ama daha da önemlisi cihazın doğru ölçüm yapması.

      Eczane tarafını hiç söylemeyin. Ben eczacılardan ve çalışma sistemlerinden nefret ediyorum. Sadece ‘para beklentisi’ olan büyük bir kitleden bahsediyoruz.

      Mesela ne olursa olsun Medtronic bizi kabul ederse TR Genel Müdürü Elif Hanım ile mutlaka görüşelim. Sendikal haklar isteyelim 🙂 Ben grev sözcüsü olur, kolluğumu takarım 🙂

      sevgiler

      • Esra hanım merhaba,
        10 prospektüse bir kutu promosyon bana harika gelmiyor, size devletin reçete ettiği 9 kutu yeterken ben 3 ayda 12 kutu tüketiyorum. Daha bugüne kadar farksız yada az bir farkla strip alabilmiş değilim.Firmalar eczanelere strip verirken 10/1, 15/2 promosyon veriyor,abbott ise direk müşterisine veriyor;burda ufacıkta olsa bir samimiyet görebiliyorum.Bazılarımız strip için fark vermezken (Nano strip kullanıyoruz) ben neden ödüyorum. ben kime kızayım?… kendime kızıyorum
        Siz kişi olarak firmayla bağlantı kurabilirsiniz ama sadece kayserideki 500 Tip-1 li aydabir telefonda medtronici arasa , adamlar pompa bile takamaz 🙂 , demek istediğim istanbulda yada ankarada olan kişi ilgili firmaya gidip orada direk bilgi alabilir, taşrada bu imkan yok. Netekim pompa taktırmak için ve Öyküm hanımlada tanışarak birlikte gideceğimiz 19 mayıs pikniğinden önceki hafta ankarada olmak istiyorduk; kayseride pompa takmaya başladılar.
        Sadece Tip-1 lerin ve yakınlarının üye olabileceği bir birliktelik oluşturmamız lazım;dernek,kulüp,komite vs masaya o zaman otururuz. bu arada vitrin camlarını kırmak için taş toplamaya ve molotof yapmaya başladım;hafif etkili olanlar milupa hazır çorba şişelerinden, ağır etkili olanlar kiloluk kornişon turşu şişelerinden 🙂
        mutluluklar 🙂

  23. Behsettiğiniz yurttaş, yani Urfa, Mardin, Siirt, Kars vs gibi yerlerde, hatta sadece doğu değil batıdaki küçük illerde illerde yaşayan diyabetlilerin çoğu insülin pompası nedir bilmiyor, hayatında hiç duymamış görmemiş. Bunun sebebi endokrinoloji gibi özel eğitim gerektiren alan doktorlarının (dahiliye sonrası yan dal yapılarak endogrinolog olunuyo) büyük şehirlerdeki büyük üniversiteleri tercih etmesinden. Oraya giden doktor ancak uzman oluyo ve derdi de bir an önce büyük şehre gitmek. Bu nedenle yapılması gereken şey diyabetolog kavramını yetiştirmek olmalı, diyabet endokrinden ayrılmalı sanırım.

    Pompa ayarı yapmayı bilen doktor sayımız sınırlı, karbonhidrat sayımı bilen diyetisyen sayımız gibi. Pompa firması da sınırlı. Sanırım çocuğu diyabetli bir sağlık bakanına ihtiyacımız var

  24. Farkında mısınız ama bilmiyorum insülin pompasıyla ilgili bir çok kişi sosyal medyadan ya da diyabetimben sitemizden haberdar olmakta takmaya karar vermekte. bence de o yüzden web sitelerini türkçeye çevirmele illa ki yardımcı olacaklardır ama bu iş onların tamamen bt departmanlarına ya da bu işle ilgilenen kişilere kalmış durumda… ayrıca hem doğu da ki hem batı da ki habersiz bir çok kişi, bu imkanı duyduktan sonra daha büyük ya da bu konuda ilerlemiş yerlerde ki şehirlere gidebiliyor fakat bizim insanımızda ” aaa senin diyabetin-şekerin- bu kadar ileri düzeyde mi ki böyle bişi taktılar sana, vah vah, tüh tüh” yakınmalarından çekiniyorlar. bir çoğuda eminim bu sebepten kullanmamakta ısrarcı.

    benim babam bile hala yaa oğlum onu kullanmasan ne olur zihniyetinde. adam benimle yaşamıyor ki kolaylığını rahatlığını görsün. sadece babam değil tabii kl etrafımda ki bir çok kişi bu şekilde bakıyor ama benden aldıkları tepki karşısında susup oturmaktan başka çareleri kalmıyor çünkü gerçekten bıktırıyorum çenemle 😀

    Ablacım bu greve bende katılabilir davul çalarak şenliğe eşlik edebilirim bunu biliyorsun… ne zaman nasıl yapılacaksa gelirim veee prosedür felan demeden konuşur derdimizi anlatırız. hatta eğer ki, sağlık müdürlüğü bize çare olabilecekse oradan bir kaç kişi bulmaya çalışabilirim. inşallah ulaşabilirsem 🙂

    • Fatma Hanım, Rana Hanım Merhaba,

      Maillerinizi paylaştığınızın farkındasınızdır diye düşünüyorum. Sizlerin güvenliği için paylaşılmasının sakınca oluşturacağı düşüncesindeyim.

      Yorumlarınızı siliyorum. Ve maillerinizi kendim sizlerin maillerine gönderek paylaşıyorum. Maillerinizi kontrol edin lütfen.

      sevgiler

  25. Herkese merhaba,
    yaşadığımız sıkıntılar elbet çözüm bulacaktır ama kısa vadede nasıl olursa olsun pompaya geçmek lazım diye düşünüyorum. Pazartesi günü üç aylık kontrolümüzle birlikte pompa (mavi renkli medtronic, 515 kodlu) kullanımı için görüşeceğiz,
    oğlum Eren dün akşam yemeğinden bir saat önce 18.00de acıktığını söylediğinde sıkıntı görünmüyordu,ölçtüm 63. hemen yemeğimizi yedik, tabii hapur hupur 🙂 ,
    acıktım demesi hoşumuza gitti,tebrik ettik 🙂 ama 21.00 civarı teklifime rağmen kardeşiyle halıda yuvarlanma hırpalanma oyunumuza katılmaması ,durgun görünmesine rağmen birşey söylememesi ölçüm yaptırdı bize;57 çıkmıştı sonuç, araöğünümüzü aldık hemen ve 25ml meyvesuyu:) gecemiz iyiydi. Bunları neden yazdım? kafamda pompa için “acaba” soruları vardı hala, gün geçtikçe sorular azalıyor. Eren pompayı taşıyabilecek diyorum…
    Bana göre 7 yaşın üzerindeki her Tip-1 li hemen pompa taktırmalı, hemen . Ama biz 7 yaş altındayız diyeceksiniz;Erende 5 yaşında, birkaç arkadaş bizim tecrübemizi bekliyor 🙂 bizden önce üsküdara ulaşanlar var tabii,
    mutluluklar 🙂

  26. Bizim doktorumuz da Alper’e yaz tatilinde isretseniz pompaya geçeriz dedi. Beni de yeni bir şeye alışma fikri korkutuyor. Alper 12 yaşına girecek. Çocuğun üzerinde sürekli bişey taşıması hoşuma gitmiyor. Ama sağlığı daha önemli. Alper 10 yıldır diyabet. Komplikasyonlar beni çok korkutuyor. Allah’a şükür şimdilik öyle bişey yok. Pompa kullanıcılarına şunu sormak istiyorum: Pompadan sonra HA1c sonuçlarınız kaçtan kaça düştü?

  27. merhaba esra hanim,

    benim adim kursat benim kizimda t 1 diyabet hastasi ve ben kendim almanyada yasiyorum ama kizim turkiyede ben o aleti burdan alip turkiye ye gondersem sorun olur mu yada benim turkiye den alabileceyim bir yer yada bu isle ilgilenen biri varmi

    ya da bu diyabet pompasini temin edebilecek kisinin telefonunu verirseniz sevinirim

    simdiden tesekkurler

    • Kürşat Bey Merhaba,

      Bu tarz tıbbi cihazların Türkiye’ye girişinde gümrüğe takılması kuvvetli.

      Türkiye’de iki marka insülin pompası var. Biri Medtronic diğeri Dana. Siz para gönderirseniz kızınıca o buradan alır. En sağlıklısı bu şekilde olur.

      Konuyla ilgili Medtronic’ten Mine Şen’i arayabilirsiniz. Benimle görüştüğünüzü, telefonunu benden aldığınızı ve kendisine yönlendirdiğimi söylerseniz size yardımcı olur. Telefonu: +90 530 962 9232

      sevgiler

    • Kürşat Bey,

      Kızınız eğer SGK kapsamındaysa 5.500 TL olan pompa için cebinizden sadece 2000 TL gibi bir rakam çıkacak.

      Mine Hanım’ı yarın arayın ve sorun. O size tüm bedelleri anlatır.

      sevgiler

  28. Ben şeker hastasıyım şekerim sürekli düşüyor düzensiz gidiyor pompa taktırırsam bir problem olur mu?
    Yaşım 13 6 yıldır hastayım

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: