İnsülin pompası kullanmaya karar vermem gerçekten zor olmuştu. Doktorlarım Oğuzhan Deyneli ve Nevin Özyurt pompayı takmam için ellerinden gelenleri yapmışlardı.
Oğuzhan Bey ve Nevin Hanım‘da insülin pompası kullanıyorlar. Nevin Hanım‘ın da bayan olması benim karar vermemde gerçekten etkili olmuştu.
İnsülin pompası cep telefonu gibi bir alet. Pantolon kemerime, sütyen arama rahatlıkla takabiliyorum. Genelde sütyen arasını tercih ediyorum.
Pompa, cep telefonu gibi bir aletten, insülini çekebileceğiniz ve pompanıza uygun bir küçük enjektörden (kartuş iğne), pompa ile vücudunuz ile bağlantı kurabileceğiniz bir setten ve seti vücudunuza sabitlemenize yarayan zımbaya benzer mekanik bir sabitleyici ibarettir.
İnsülin pompasında kısa etkili Humalog insülin kullanılır. Humalog yardımıyla hem bazal hem de yemek yememizden dolayı yükselen kan şekerimiz düzenlenir. İnsülini flakondan pompanın enjektörüne yavaşça, içinde kabarcık olmadan çekiyorum. Enjektörün iğnesini ve diğer aparatlarını atıp insülin doldurduğum rezervuarı, Quick-set = bağlantı seti yardımıyla pompaya yerleştiriyorum. Bağlantı setinin ucunda yapışkanlı ve iğneli bir kısım var. Quick-serter = zımbaya benzeyen aletle yapışkanlı bu kısmı ister göbek kenarıma, ister kalçama zımbalıyorum.
Yapışkanlı kısmın ortasında metalik iğne, metalik iğnenin etrafını saran bir silikon iğne var. Zımbala işleminden sonra metalik iğneyi çıkarıyorsunuz ve böylece metalik iğnenin etrafındaki silikon iğne vücudunuza girmiş oluyor.
Böylece insülin pompası ve vücudunuz arasındaki köprüyü kurmuş oluyorum. Sonrasında pompamdaki gerekli ayarlamaları yapıp işlemi sonlandırıyorum.
Setleri maximum 4 gün kullanabiliyorsunuz. 4 gün sonunda yine aynı yolu izleyerek set değişimi yapıyorsunuz.
Unutmadan söyleyeyim; insülin pompasından uzak kalabileceğiniz maximum zaman 1 saat. Denize, havuza, banyoya filan girdiğimde yapışkanlı kısmın ucundaki klips sayesinde pompa bağlantılarını vücudumdan ayırıyorum.
Bu arada yapışkanlı kısmı kalbimizin EKG’si çekilirken göğsümüze yapıştırılan yapışkanlara benzetebilirim.
İnsülin pompası ile ilgili daha fazla bilgiye;
- Tüm yazı ve duyurulara https://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ linkinde bulunan İnsülin Pompası kategorisinden
- Tüm videolara ise https://www.diyabetimben.com/category/tv/ linkinde bulunan DiyabetTV kategorisinden ulaşabilirsiniz.
merhabalar
yazdıklarını okuyunca kendimi görmüş gibi hisettim 🙂 ben de senin gibi aynı marka insülin pompası kullanıyorum ve senin gibi çok da memnunum. Benimki de 2005 yılında izmirde özel bir hastanede takıldı. bloğunu takip edicem çünkü biliyorum ki birbirimizden de birşeyler öğrenebiliriz, doktorların söylediklerinin yanı sıra yaşanan tecrübelere de çok fazla değer veriyorum.
Sevgilerle
Duygu A.KAŞIKÇI
Merhaba Duygu Hanım,
Normalde diyabetlilerle ilgili forumları takip etmeyen biriyim 🙂 . Diyabetlilerle konuşmayı da pek sevmem 🙂 . Çünkü diyetisyenim de, doktorum da diyabetli 🙂 .
İnanın sevmemekle, paylaşmamakla doğru bir şey yapmamışım 🙂 .
Öncelikle bir blog kurdum. Yaşadıklarımı yazmaya başladım. Deneyimlerini paylaşan sizlerin yazdıklarını okudum. Bu süreç garip bir şekilde mutluluk veriyor bana. Bunu görmek güzel.
Söylediğiniz gibi yaşadıklarımızı paylaştıkça birbirimize öğretebileceğimiz çok şey olacak.
sevgiler
Esra hanım bana ulaşır musunuz bende şeker hastasıyım
Merhabalar.Ben de pompa takicam bu yuzden karbonhidrat sayimina basladik ben sunu merak ediyorum ornegin karnima veya bacagima pompayi yerlestirdim bacagima yapisan bir pantolon giyebiliyor muyum veya yuksek bel pantolon giyebiliyor muyum yani pompanin ustune kiyafet tarafindan baski olursa bir sorun olur mu diye sormak istedim
Selin Hanım Merhaba,
Ne giyerseniz giyin sorun olmuyor. Vücudunuza yapışan kıyafetlerde estetik açıdan sıkıntı olabiliyor. Ben bu sebeple çok dar kıyafetler girmiyorum.
sevgiler
@duygukaşıkçı selam izmir de hangi hastane ayrica memmun musun? İzmir hastane onerecek var mı bu konuda cok bilgim yok
Selam bende diyabetli hastayım bu pompayı nasıl alabilirim yardımcı olabilirmisiniz ismim Seyhan
Seyhan Hanım Merhaba,
Bilgi güvenliği sebebiyle cep telefonunuzu sildim.
Takibinde olduğunuz doktorunuzla görüşün. İnsülin pompasına ok derse Medtronic, Dana ya da Insumed marka ünsülin pompası firmalarından birinden alabilirsiniz. Doktorunuzun da yönlendirmesi olabilir.
Sevgilef
bende diyabetliyim.ben insülin pompası kullanmayı 11.02.2018 tarihinde kabul ettim.
Merhaba bende diyabetliyim ve size pompa hakkında birşey sorabilirmiyim
esra hanım merhaba ,
bende insülin pompasını bugün ilk kez televizyondan duydum. banada yardımcı olurmusunuz lütfen herkes kullanabiliyormu. yaş sınırlaması varmı ? ve adanada kullanma olasılığım varmı yani nerden alıyorum ?
ilginiz için teşekürler .
Ece Hanım Merhaba,
Öncelikle sizden ricam biraz daha ön bilgi edinebilmek adına blogta insülin pompası ile yazdığım tüm yazıları okuyun ve videoları izleyin. İnsülin Pompam kısmından tüm detaylarını görebilirsiniz.
Yaş sınırlaması yok. Önemli aleti kullanıp kullanamayacağınıza doktorun onay vermesi. Hiç başınıza geldi mi ya da dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Ben ilk ölçüm aletimi alırken ve kan şekeri ölçüm çubuğunun raporu verilirken raporda ‘kendi kendine ölçüm yapabilir’ şeklinde yazı yazılırdı. Ki halen yazılıyor yanlış hatırlamıyorsam. Bu aleti de kullanmak çok zor değil. Ama doktorunuzun sizin bu aleti sorunsuz kullanacağınıza inanmalı.
İskenderunluyum ama Adana’da nerden alınır bilmiyorum. Ama sizin için araştırabilirim tüm markaları. Adana’dan nerden alabilirsiniz diye. Bu aleti ölçüm aleti gibi her yerden alabileceğiniz bir aletmiş gibi de düşünmeyin. Diyabet doktorunun bu alet için rapor hazırlaması gerekiyor. Belki doktorunuz size marka önerisi ve nereden alabileceğinizi bile önerebilir. Ama halen pompa yaygın olarak bilinen bir cihaz değil.
Sizden ricam ana sayfamın sağ kısmında İnsülin Pompası Raporu ve SGK Geri Ödemesi yazısını da okumanız.
sevgiler
slm esra hanım ben 2004 berı seker hastasıyım pankıras amelyetı oldum son zamanlar hıpogılesemı denen paygınlık gecırıyorum bana pompa taktırmamı ıstedı dokturum bu kunuda bana yardımcı olmanızı rıca edıyorum sıze nasıl olasırım bılmıyorum baan telefun yada adresını verebılırmısın
Abdulgafar Bey Merhaba,
Telefonunuzu yorumunuzdan sildim.
Hangi konularda sorunuz varsa yorum olarak buradan yazın lütfen. Ama özel olarak sormak istedikleriniz olursa esra@diyabetimben.com mail adresimden benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiler
merhaba bende iskenderunda yaşıyorum 1 hafta önce kızımı tip 1 diyabet hastası olduğunu öğrendim ve adanada şu anda yatmaktayız kendisi daha 6 yaşında ders alıyorum bir yandan ama çok korkuyorum iyi bir rehber olabilecekmiyim bende en çok beslenmesinde kalori hesabında yani kafam çok karışık hala durumun şokundayim
Merhabalar bende iskenderunluyum doktor tavsiyesi insulin pompası almamız gerekiyor ama devlet karşılıyor mu yoksa kendi imkanlarımızla mi aliyoruz
Esra Hanım;
Daha önce sordum mu bilmiyorum ? Eğer daha önce sorduysam af buyurun..
Ama merak ediyorum..
Özellikle yabancı hastaların deneyim yazılarını okuyorum da sık sık..Bu hastaların önemli bir kısmı OmniPod marka insülin pompasından çok memnun kalmış..Gerek kullanım pratikliğinden, gerek hafifliğinden, gerek kablosuz oluşundan ve gerek daha iyi sonuçlara yol açmasından ötürü övgü ile bahsediyorlar bu pompa hakkında..
Yerli diyabet hastaları da sık sık soruyor bu pompayı..
OmniPod’un Türkiye distrübütörlüğü yok bildiğim kadarı ile..Ürün ingilizce menüye sahip olan ve ABD’de satılan bir ürün..
Siz hiç bu üründen talep ettiniz mi ? Talep etseniz Sağlık Bakanlığı getirir mi bu ürünü talep eden bir diyabet hastası yada doktor olursa ?
Çok soran var da..
(( Marka belirtmek yasaksa, bu mesajı silebilirsiniz..))
Eyüp Bey Merhaba,
Marka belirtmek elbette yasak değil. Ben bolca kullanıyorum bilgilendirmek anlamında.
OmniPod’u araştırdım. Başarılı bir ürüne benziyor ama ben derimin üzerinde o tarz bir aleti taşımak istemem. Kablosu olmaması bir avantaj ama derinizin üzerinde çok ta ufak olmayan bir alet taşıyorsunuz. Ben ön yargılı yaklaşıyor da olabilirim. Ama kablolu bir aleti taşımayı tercih ederim gibi geliyor.
Siz bahsedince duydum OmniPod’u. Talep etmem gibi bir durumum da dolayısıyla olmadı.
Ama Ankara Diyabet Vakfı’nda bir arkadaşıma sorup daha sağlıklı bir yorum yapabilirim katkı sağlamak adına.
sevgiler
Merhaba esra hanım.oğlumun 2 gün önce diabetli olduğunu öğrendik.şeker koması ile geldiğimiz hastanede.kendimde günde tek doz lantus kullanmaktayım.ancak oğlumun bundan sonra(14 yaşında) günde 3 kez insülin yapacak olması beniperişan etti.tabi yapacak bir şey yok ama işte insan evladı için bazen isyankar olabiliyor.daha eve çıkmadık.
özellikle insülin pompası ve yaşam tarzımızla ilgili önerilerinizi uygun olursa paylaşabilirmisiniz.
uerkan1964@hotmail.com
Uğur Bey Merhaba,
Telefonunuzu yorumunuzdan sildim. Telefonuma kayıt ettim. Gün içerisinde sizi arayacağım.
Bu yorumunuzu ana sayfada yazı olarak yayına alacağım. Ben dahil hepimizin size tavsiyeleri mutlaka olur. Yazıyı takip etmenizi rica ederin.
sevgiler,
esra
Eyüp Bey Merhaba,
Ben bu yorumunuza cevap yazmayı unuttum. Kusuruma bakmayın. Başka yazılara yorumunuzu görünce aklıma geldi cevapsız bıraktığım.
OmniPod’un iyi bir insülin pompası olduğunu öğrendim. Ufacık bir alet ve bahsettiğiniz gibi kablo filan yok. Ancak fiyatı oldukça pahalıymış. Daha doğrusu Türkiye’de bu ürün için uygun bir pazar var ama alıcı parmaklarla sayılı olacağı için de birçok firma Türkiye’ye getirmiyor.
Sağlık bakanlığından bu ürünü talep etseniz bile bir mantığı yok çünkü sadece bir girişimcinin bu ürünü getirmesi lazım. Yani bakanlığa bir hasta ya da doktor talepte bulunsa bile ürün getirilemiyormuş. Yasal mevzuat böyleymiş. Ankara Diyabet Vakfı’ndan görüştüğüm arkadaşım bu şekilde söyledi.
Sizin izlememiz gereken bir yolunuz varsa da paylaşmanızı rica edeceğim.
Roche baya iyi bir ürün çıkarmış. Ancak 16 bin dolar kadar fiyatı varmış. Ve gerçekten harika bir ürünmüş. Setleri de bir o kadar pahalıymış.
Elbette bu konuda gelişmiş insülin pompaları var ama zaten ürünler hangi ülkenin ürünü olsalar bile o ülkelerde bile pahalılar. Ki Türkiye’ye gelse dahi olduğundan daha da pahlı bir hale gelecek.
Medtronic şimdilik iyi ve fiyatı uygun bir alet. Umarım OmniPod ve Roche’un insülin pompa fiyatları Medtronic’i yakalar da bir girişimci Türkiye’ye getirir.
Tekrar geç cevap verdiğim için kusuruma bakmayın.
sevgiler
Esra Hanım..
Maalesef ülkemizde inanılmaz tekelci bir zihniyet var..Halkın cehaletinden faydalanarak en dandik ürünleri bile yıllarca dayadılar halka..Bu sadece sağlık alanında değil her alanda böyle oldu..Vergilerin yüksekliği, yasakçı zihniyet, aşırı kar marjı, tekelcilik, cehalet gibi nedenlerden ötürü maalesef insanlar belli bir ürüne yada markaya mecbur bırakılıyor..
Benim için marka falan önemli değil..Ben çıkar doğru olana ”doğru” derim…Yanlışsa da bunu açıkça belirtirim..
Maalesef Omnipod yanında diğer tüm pompalar çok geride kalıyor..Kullanım kolaylığı sunmuyor..Performans da daha düşük kalıyor..Bu çağda bu tarz sorunlar kabul edilebilir gibi değil..Sen de Omnipod gibi bir poma üret, seni de övelim burada..Ama yok..Nasıl olsa tekel olmuş bazı firmalar..Başka birşey önemsemiyor adamlar..
Omnipod gerek kullanım kolaylığı, gerek performansı ve gerek kablosuz oluşu ile çok önde bir cihaz diğerlerine göre..ABD’deki insanlarla konuştum..Genelde herkes 800-1000 dolar arası bir rakama satın almış ürünü..5 senelik pod ihtiyacını karşılayacak şekilde firma ile anlaşıp 1500 dolara ürünü satın alanlar da varmış..Üstelik nasıl olduğunu bilmiyorum ama omnipod’un vücuda implante edilmesi sırasında hiçbir acı duyulmuyormuş..Diğer pompalara kıyasla çok daha acısız takılıyormuş podlar..
Yani öyle çok pahalı birşey falan değil..Türkiye’ye nasıl getirilir onu bilemem..Menüsünün ingilizce olması ve Türkiye’de teknik destek biriminin olmayışı bir dezavantaj elbette..
Ama sonuçta diyabet bir hastalıktır..Kimse böyle bir hastalığa sahip olmayı tercih etmiyor..İnsülin pompaları bir lüks tüketim metası değil zarari bir ihtiyaçtır..Bir diyabetlinin en kaliteli ve en üstün performansa sahip cihazla, normal bir insandan farksız şekilde hayatını sürdürmesi en doğal hakkıdır..Ama adamlar bu hakkı bile lüks bir talep gibi değerlendirebiliyorlar..
Yapılması gereken omnipod konusunda kamuoyu oluşturmak, insanları bilinçlendirmek ve sonrasında gerekirse cumhurbaşkanlığı ile dahi iletişime geçerek bu pompanın Türkiye’ye getirilmesini sağlamaktır..Bu hastaların en doğal hakkıdır..
Bu ülkede en büyük sorun bilinçlenememek ve birlik olamamak zaten..Tabii birde herkes sizin gibi bilinçli hasta değil..Çoğu hasta maalesef çok cahil..Neler görüyoruz neler ? Diyabette komplikasyon görülmesinin en büyük nedeni de cehalettir zaten..Bir insan hastalığı hakkında bilgi sahibi değilse ve neyin ne olduğunu bilmiyorsa büyük tehlike altındadır..
O yüzden bu konu hakkında belli bir süre fikir fırtınası yapalım..
(( NOT: Yanlış anlaşılmasını istemem..Omnipod’dan herhangi bir ticari menfaatim yok..Bu ürünü Türkiye’ye getirme, satma, pazarlama vb hiçbir faaliyetin içinde olmadım..Olmam da mümkün değil..
Tek istediğim hastaların en konforlu tedavi metodu ile tedavisini sağlamak ve sorun çıkmadan diyabet ile yaşamalarına yardımcı olmaktır..Hepsi bu..))
Eyüp Bey,
Emin olun sizin gibi değerli doktorlarımızın ticari menfaatleri olduğunu düşünmemiz imkansız olur. Çünkü zaman ayırarak bloğuma girip önemli ve değerli yorumlar yapıyorsunuz. Soru soran diyabetlilere yol gösteriyorsunuz. Ve farklı tartışma platformları oluşturuyorsunuz.
Omnipod için öncelikle ben cumhurbaşkanlığına bir mail göndereceğim. Alacağım cevaba göre buradan duyuruyu yapar ve bu konuyla ilgili bir platform oluşturmaya çalışırım.
Hatta bu yorumunuzu da yazı olarak ana sayfada yayına alacağım izninizle.
sevgiler
Esra hanım merhaba, ben de 16 senedir tip1 diabetim, çok yaşadığım hipoglisemi de şeker 30, 40 dahi olsa hiçbir belirti olmadığı için endokrin doktorum medtronic insülin pompası öerdi ve 2008 den beri kullanıyordum. Bu süre içinde 2011 de tuş kiltlenmesi ve 2013 Mayısında da yine tuş kiltlenmesi, limit dışı pil uyarısı ile pompayı kullanamaz oldum 12 gündür kalem insülin kullanıyorum. Medtronic İstanbul servisi garanti süresi dolduğundan yenisini almamı istediler fakat yeni aletde de 5 sene içinde 2 defa gerçeekleşen bu hasarların olabileceğini söylediler.Bu da bir şeker hastası için oldukça önemli.Sizlerin kullandıkları pompalarda da bu tür sorunlar oldumu? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekkürler.
Berna Hanım Merhaba,
Siz 5 yıl içerisinde bu tarz sorun yaşıyorsunuz ama Medtronic 5 yılda bu tarz sorun olabilir ve çözümünü ise yenisini almakla buluyorsa vay bizlerin de haline. İnanın ilk defa bu tarz sorunları duydum. Umarım ben de yaşamam ama bugüne kadar hiç yaşamadım.
Peki. Madem Medtronic cihazla ilgili bu tarz sorunlar 5 yılda normaldir, olabilir diyorsa siz neden Tüketici Hakları Mahkemesi’ne gitmiyorsunuz? Çünkü her şekilde Medtronic bu tarz sorunların 5 yılda çıkabileceğini biliyor. Biliyorsa neden sorununuzu çözmüyorlar?
sevgiler,
Esra hanım aynı sorunu bizde yaşıyoruz maalesef. 27,10,2010’da pompayı aldık ve garanti süresi bitince 8 ay sonra bizde de motor hatası oldu kullanmayın yenisini alın dediler.Bakalım ne yapacağız.Beyaz eşyalar da bile garanti süresi 7 yıl iken insan için önemli olan insülin pompalarında neden 4 yıl anlamış değilim?
Elif Hanım Merhaba,
Konu sağlık olunca elbette beyaz eşyalarda olduğu gibi bir garanti süresi beklememek lazım.
4 yıl sonunda tekrar cihaz alma hakkınız var ama bu da bir maliyet demek maalesef.
sevgiler
Eyüp Bey , Esra Hanım Merhaba
Acaba İnsülin pompaları 5 yaşındaki kızım için de uygun olabilir mi? Özellikle Omnipod kablosuz ise çocuklar daha kolay kullanabilirler mi ?
Esra Hanım ; merhaba
Yapay pankreans ile ilgili sizin takibinizde ne tür bilgiler var ? Bizlerle paylaşabilir misiniz ?
Çok teşekkür ederim ,Asena
Asena Hanım,
Türkiye’de Omnipod yok. Medtronic pompa kızınıza takılabilir.
Yapay pankreas konusunda çalışmalar devam etse de gelişmeleri pek kayda değer bulamıyorum. Bloğumuzda elimîzden geldiğince tüm detayları anlatmaya çalışıyoruz elbette. Yapay pankreas konusunda mevcut bilgilerinizi sîz bizimle paylasabilirseniz sevinirim.
Ben de araştırdıkça yazarım.
Sevgiler
Esra Hanım , Merhaba
Yapay pankreans konusunu JDRF sitesinden takip ediyorum . Bu konuya finansman sağlayan çocuk diyabetliler derneği konuyu yakından takip ediyor. FDA onayı için başvurudan sonra FDA ” draft manuel ” dedikleri ön oluru yayınlamış. Aralık 2012 yılında ise dernek tekrar çalışmasını , savunusunu FDA’ya gönderecekmiş. Aslında önümüzdeki sene büyük bir ihtimal ile yapay pankreans kullanılmaya başlanabilinir. :))) Sevindirici değil mi?
Asena Hanım Merhaba,
Umarım kısa sürede yapay pankreas konusunda önemli adımlar atılır.
Ben de JDRF’nin sitesini bu doğrultuda incelemeye çalışacağım
sevgiler
EYÜP BEY VE ESRA HANIM tüm bilgileriniz bize inanılmaz şekilde yardımcı oldu teşekkürlerr Benim bi sorum olacak ALPER ÇELİK bu gün akşam yine haberlerde izledim daha öncede duymuştum pankreas ameliyatı bu ne derece doğru ve tip 1 lere uygunmudur aydınlatırsanız sevinirim SAYGILAR…
Aynur Hanım Merhaba,
Doç. Dr. Alper Çelik’in çalışmaları tip-2 diyabetliler üzerine. Üzülerek belirtmem gerekir ki özellikle görsel basın canı sıkıldıkça ya da haber bulamadıkça bu tarz konuları sanki yeniymiş gibi habere dönüştürüyorlar.
Yazılı basından bir linki paylaşıyorum sizinle: http://www.haberturk.com/saglik/haber/722530-diyabeti-bitiren-doktor-haberturkte
Bu haberde de okuyacağınız gibi Alper Bey’in uyguladığı ameliyat pankreası az da olsa insülin üreten tip-2 diyabetlilere yapılmaktadır.
sevgiler
TEŞEKKÜR EDERİM ESRA HANIM
Esra hanım merhaba insülün pompasını bende düşünüyorum araştırmasına girdim Ankarada endokrinle alakalı ilaç firmasında çalışan tanıdığımız bana amliyatla takılan bi pompa olduğunu söyledi bilgilerinizi rica ediyorum….. sevgiler
ben bir anneyim 2 çocugumda tıp 1 diyabet hastası büyük kızım 12 yaşın küçük oglum 4 yaşında insülin pompası kan şekerinide ölçüyormu teşekürler bilgileriniz için
Gülşen Hanım,
Ölçen de var. Blogta özellikle insülin pompası ile ilgili birçok yazı var. Okuduktan sonra aklınıza takılan bir konu olursa konuşuruz.
sevgiler
Arkadaşlar herkese iyi akşamlar diliyorum,
pompayı gerçekten tevsiye edermisiniz günlük 70 ünite küllanıyorum ve hala yüksek açlık ve tokluk hissetmiyorum yani durumum vahim
hayat kalitem çok düşük
slm , benim bu konuda bir sorum olacaktı, bilenlerden bana yardımcı olmalarını istiyorum, benim eşim de diabet hastasın kendisi şuanda iskoçyada yaşıyor, türkiyeye taşınmayı düşünüyor, bu sebepten dolayı korkuyor, kendisi tedavisini türkiye yapılmıyor, yapılasada benim ilaçlarım orda çok pahalı yeterince tedavi olamam bu sıkıntıdan dolayı korkuyor onu bir türlü ikna edemiyorum, benim de yutdışı yasağım var, gidemiyorum. eşim insülin kulanıyor yemekten sonra günde 3 defa, sizden türkiyede bunu tedavisi nasıl, ilaçı nerelerde bulabilirim, fiyatlar konusun bilgi, teşekür ediyorum
Ali Bey Merhaba,
Türkiye’de diyabetlilerin hemen hemen tedavilerinin %80’ini sadece devletin belirlediği hastanelerde ücretsiz yaptırabilmeleri için SGK’sının olması takdir edersiniz ki şart.
SGK’sı olan bir diyabetli insülinlerini ücretsiz alabiliyor. Ancak kan şekeri ölçüm çubuklarında ve insülin pompasında cebinden para çıkıyor. Bu araçların rakamları değişkenlik gösterdiği için size net rakamlar veremiyorum. Ama 3 ayda 1 kez hastanın cebinden ortalama 300 TL gibi bir rakam çıkabilir.
Eğer ki özel hastanede bir doktoru olursa burada doktor maliyeti de devreye girecek. Ki siz de Türkiye’de yaşıyorsunuz.
İnsülin almak zor değil. Tüm eczanelerde satııyor. Ama eğer kişinin SGK’sı olmayacaksa bir de insülin parasını kendisi ödemek durumunda kalacak.
sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Ben 3 yıldır meditronic insülin pompası kullanıyorum.Ancak hala tam olarak bilemediğim bir şey var. ”Aktif İnsülin Süresi”. Bunun hakkında az-çok fikrim var tabii ama hala kafamda oturmayan bazı noktaları da var.Mesela ben bolus sihirbazını kullanarak doz ayarladığmda vucudumdaki o an aktif olarak kullanılan dozu düşerek hesap yapıyor pompa, onu biliyorum.Bu süre benim pompamda 4 saat.bu kişiden kişiye değişiyor mu, neye göre nasıl hesaplanıyo/ayarlanıyor, ya da neden saat olarak ifade ediliyor. 4 değilde 2 saat olsaydı ne olurdu? Fonksiyonu nedir? bu konuda bana biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim.Bu kondua kafam bayağı karışık.
Dilek Hanım,
Humalog gibi kısa etkili insülinlerin vücutta bitme süreleri ortalam 4 saat. Eğer 2 saat olsaydı aktif insülin süresi o zaman daha vücutta insülin varken pompadan tekrar insülin gönderecek ve hipoglisemi geçirme olasılığımız kesin olacaktı.
Benim bildiğim bu değer standart bir değer pompada. Bu da insülinin etki süresiyle ilgili.
sevgiler,
siz açıklayınca çok mantıklı geldi şimdi 🙂 bu açıdan düşünmemiştim. teşekkür ederim 🙂
Esra hanım pompamla alakalı bir sorunum var yardımcı olursanız sevinirim.
Pompam Medtronic marka, setimi değiştirdikten 2 gün sonra şekerim de yükselmeler oluyor daha önce insülün yapılan yerlere
kullanmıyorum, çünkü oralarda ilaç birikiminden tıkanma olabilir denmişti silikon iğnem 9ml lik, acaba ucunda kıvrılmamı oluyor.
Reservorio mu, değiştirirken hava kabarcıkları kalmamasınada çok dikkat ediyorum. Ama 2 ,3 gün sonra baktığımda içinde hava kabarcıkları oluşuyor. Ne yapmalıyım Pompam takılalı 2.5 ay oldu
bu sorunlar beni çok üzüyor. Biraz rahat ederim demiştim ama bu sefer de bu sorunlar yordu beni, bilginiz varsa lütfen beni aydınlatırmısınız.
Aynur hanım merhaba yorumunuzun üzerinden çok zaman geçmiş fakat bende 16 yaşındaki oğluma taktırdım 15 gündür aynı şikayetleri yaşıyorum pompaya taktığım rezervlerde hav kabarcığı bırakmama rağmen bir gün sonra içerisinde hava kabarcıkları oluşuyor.pompamiz mestronic. Buna bir çözüm bulabildiniz mi merak ettim.
Aynur hanım cozebildinizmi sorununuzu??Bende çaresiz kaldım aynı konuda
Aynur hanım öncelikle minik kabarcıklarda endişe etmeyin onlar 0.1 üniteye dahi denk gelmiyo, kabarcıklar büyükse rezervuara insülin koyarken o kabarcıkları boşaltmanız lazım. Neden 2-3 gün sonra yükseliyo onu anlamadım yalnız, kıvrılma olup olmadığına set değiştirirken bakın mutlaka ucu nasıl çıkıyo silikonun ama bu sık görülen ve direk “şundandır” denilebilecek bir durum değil açıkcası ama 6 mm lik uç deneyerek yine oluy mu bi kontrol edebilirsin, satış temsilcisi size numune sağlayacaktır.
merhaba esra hanım bende 5 yaşındaki ogluma pompa taktırmayı düşünüyorum merak ettigim pompa takılan göbek bölgesinde zamanla şişmeler oluyormu pompanın ignesi içerdeyken acı hissi veriyormu teşekkürler…
Nilüfer hanım merhaba, esra hanımdan önce ben cevap vereyim. İnfüzyon seti çıkartıldığında herhangi bir şişkinlikle karşılaşmıyorsunuz. Ayrıca infÜzyon setinin ucu iğne değil silikondan ibaret, yumuşak olduğu için hem acı vermiyor. Hem de hissedilmiyor…
İyi güner kolay gelsin benim bir kuzenim yaklaşık 40 gün önce dünyaya geldide doğuştan şeker hastası teşisi konuldu acaba insülün pompası bebek içinde kullanılır mı ? cvpnızı bekliyorum ?
Esat Bey Merhaba,
Bu kadar küçük hatta yenidoğanlara pompa takılmıyordur. Yine de Medtronic’i arayıp sorabilirsiniz. İnternet sitelerinden numaralarına ulaşabilirsiniz.
sevgiler
ESRA MERHABALAR. FAZLA İNTERNET ALIŞKANLIĞIM YOK. FAKAT SON BİR HAFTADIR,HEP SENİN YORUMLARINI OKUYORUM . KIZIM 20 YAŞINDA. ADI İREM YURTSEVEN . MALATYADA HUKUK 2. Cİ SINIF TA . 11 YAŞINDAN BUYANA DİABETLİ SON BİR YILDIR SÜREKLİ TAKİPLERDEN BIKTI. HBA1C SİNDE YÜKSEKLİLER BAŞLADI . BEN ÇOK ÜZÜLÜYORUM YAŞININ VERDİĞİ ERGEN DÖNEMİNDEN DOLAYI MÜDAHALE EDEMİYORUM . KÜÇÜKKEN HEP DÜZENLİ GİDİYORDU . 10 GÜN ÖNCE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU OLDU. ŞİMDİ ENDOKRİNOLOJİ SERVİSİNDE YATIYOR . BELKİDE BÖYLESİ HAYIRLI OLDU. GEÇ KALINMADAN ŞEKERLERİNİ DÜZENLİYORLAR . BEN DENİZLİDE SERVERGAZİ DEVLET HAST. DE HEMŞİREYİM. GELMENE GEREK YOK ANNE BEN İYİYİM DEDİ HERGÜN 3-4 KERE TELEFONLAŞIYORUZ.ŞEKERLERİNİ AYARLAMAYA BAŞLADI. DOKTORLARI POMPA TAKMAYI TELİF ETMİŞLER.BEN BÖYLELİKLE SİZİN YAZILARINIZI OKUMAYA BAŞLADIM. İNŞALLAH İYİ OLUR. İNŞALLAH DİYETİNE TAKİP EDERDE VÜCUDUNDA TAHRİBAT OLUŞMAZ. TEK MARKA KONUSUNDA BİLGİ VERMİŞŞİN SANA GÜVENEBİLİRMİYİM. İREM ÖYKÜM Ü ARAYACAK. İZMİR URLA KAMPINDAN TANIŞIYORLAR. BİRŞEYLER YAPMAK İSTİYORUM AMA NE YAPACAĞIMI BİLEMİYORUM SANA SAĞLIK VE HUZURLU BİR ÖMÜR DİLİYORUM . MALATYA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİNDE TANIDIĞIN DOKTOR VARMI BU İNSÜLİN POMPASINI ORAYA DA GÖTÜRÜRLERMİ
Ayşegül Hanım Merhaba,
İrem’e selamlarımı iletin.
Elazığ’da doktor arkadaşım var. Ona sorup Malatya’da tanıdığı var mı sorarım. Ve ancak yarın cevap yazarım size.
İnsülin pompası konusunda zaten Türkiye’de çok marka yok. 2 marka var. Türkiye’deki bence en iyi marka Medtronic. Diğer marka kullanıcıları da diğer markayı önerir elbette ama benim önerim kendi kullandığım pompanın markası.
Medtronic’ten Mine Hanım var. Sizin e-mail adresinize Mine Hanım’ın telefonunu mailleyeceğim. Numarasını benden aldığını ve kızınıza pompa taktırmak istediğinizi söyleyin. Size hemen yardımcı olur. Ve Malatya’ya kadar giderler ve İrem’e pompa takarlar.
Pompa şimdilik en iyi tedavi yöntemi diyabette. Umarım İrem kısa sürede toparlanır.
sevgiler
Esra Hanım merhabalar .. İnsülin pompasına insülini her yemek saatinde mi enjekte ediyoruz yoksa onu 3 günün başında insülin pompasına enjekte edip 3 gün boyunca kullanabiliyor muyuz eğer kullanabiliyorsak ilaç pompanın içinde bozulmuyor mu yardımcı olursanız çok sevineceğim …
Sayın Dilan,
3 günde 1 kez rezervuara insülin doldurulmakta. Yazın ya da kışın hiç fark etmeksizin insülin bozulmamakta.
Ki geçtiğimiz yaz Antalya’dan İzmir’e araç ile seyahat etmemize rağmen hiçbir sıkıntı olmadı. Literatürde de olmayacağı yönünde.
Sevgiler
Dilan Hanım Merhaba,
İnsülin Pompası ile ilgili tüm detayları soru sormuş olduğunuz başlığın altında bulabilirsiniz.
İyi günler,
arkadaşlar sizlere pompa hakkında sorularım olacak yardımcı olursanız sevinirim adresim: bas-sit-style-2012@msn.com
Mehmet Bey Merhaba,
Bloğumuza yorum yaparak sorularınızı sorabilirsiniz. Özel soracağınız detaylar olursa size mail gönderen Taha Bey mutlaka cevap verecektir.
Sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Yaklaşık 6yıldır diyabetliyim .Mayıs ayında yaptırdığım hba1c testinde sonucum 6,08 olarak çıktı.Bundan 15 gün sonra bir başka hastanede yaptırdığım ölçüm sonrasında ise 7,82 çıktı.İki sonuç arasındaki zamanda evde kendi ölçü aletim ile yaptığım ölçümlerin ortalaması 170 -180 civarında iken sonucun bu kadar yükselmiş olması normal midir?Hastanelerin laboratuvarlarında kalibrasyon ayarlarında bir sıkıntıdan kaynaklandığını düşünüyorum.
Bunun yanında yaklaşık bir yıldır insülin pompası ile ilgili yazıları yakından takip ediyorum.Olumlu özelliklerinin çok daha fazla olduğu bu teknolojik cihaz aklıma yüksek oranda yattı.Yalnızca sürekli üzerimde olacak olması beni bu isteğimden bir adım geride tutmaktadır.
Yaz döneminde (2-3 ay) insülin kalemi kullanıp daha sonraki aylarda insülin pompasına devam etmek ve bir sonraki yaz döneminde tekrar kalem kartuşa dönüş yapıp bu döngüyü her yıl devam ettirmek doğru olur mu?
Güray bey;
yorumunuzu okuyunca cevap verebilme gereğini duydum..
öncelikle tip 1 hastası olarak cevaplamak isterim.. ege üni. de yattığım süre içinde hastanede ki hba1c 10.3 falandı.. sonra aynı kan özel bir laboratuvara gönderildi.. orda 7.5 çıktı.. aynı kan bir de ankara da ki türkiye ce ünlü bir laboratuvara gitti orda da 9.2 çıktı.. neden bu kadar önemliydi çünkü ben hamileydim.. çıkan sonuca göre birnevi bebeğin alınıp alınmamasına karar verilecekti ve hastane kendi sonucunu kaale aldı ve normal doğumla bebeğimi aldılar.. sonuçlar bu kadar değişken nasıl olur diye sorma şansım olmadı o zman çünkü kendimde değildim… kendime geldiğimde bebeğim yoktu artık..
bir de laborant olarak bu soruyu cevaplamak isterim.. her cihazın kalibrasyonu çok ama çok önemli.. öyle ki hasta olmayan bi adama hasta teşhisi kondurur bu sonuçlar.. normal bi şeker 300 500 çıkabilir.. yüksek bi şeker düşük çıkabilir.. bu tamamen cihaz kalibrayonu ile ilgili.. özellikle hba1c için alınan kan mor kapaklı tüplere alınır ve pıhtılaşma çok önemlidir… yani kanın hemoliz olmadan pıhtılaşmadan alınması çok önemlidir.. yani laborantın çok dikkatli olması gerekir ve günlük kalibrasyonların her zman yapılması gerekir.. bu nedenle de güvenli bir yerde yaptırın tahlillerinizi… kaldı ki cihaz da bi sıkıntı olmasa bile 3 aylık tahmini ortalama değer veren bu tahlili 10 gün içinde ayrı günlerde yaptırın bakalım nasıl çıkacak aynı mı çıkacak???? asla aynı çıkmıyor.. bence bu hba1c bir kriter değil çok fazla..
üzgünüm kimseyi zan altında bırakmak istemem ama durum bu..
sevgiler saygılar…
Güray bey;
ayrıca unutmuşum sormayı.. neden yazın pompayı çıkarıp kışın kullanıyorsunuz?? benim bildiğim dönemsel bir kullanımı yok pompanın.. sürekli kullanılabiliyor.. 1 saat ondan ayrı kalarak banyo duş havuz deniz işlerinizi halledebiliyorsunuz..
sevgiler..
Ayşe Hanım ;
Yazın pompayı çıkarmak istememin sebebi denizde zaman geçirmeyi seviyor olmamdan geliyor.Gün içerisinde en az iki farklı zamanda denize girecek olmam pompadan iki defa ayrılacak olmam anlamına geliyor.Bu da kan şekeri regülesini kalemle yapılan tedavi sürecine yakın değerlere getirir diye düşünüyorum.Bu yüzden yazın sürekli çıkarıp takmak yerine dönemsel olarak kalem kullanmanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.
Sevgiler ,Saygılar
Güray bey;
anladım.. siz regülasyonu sağladıktan sonra ister kalem ister pompa farketmez elbette..
pompayı bilmeyenler için bunu sormak istedim.. sanki pompa yazın çıkartılan bir cihaz gibi algılamasınlar diye..
sevgiler..
Güray Bey Merhaba,
Bloğumuzda Ezgi Hanım da benzer bir sorun yaşadı. Araştırma hastanesinde testlerini tekrar yaptırmanızı önereceğim.
Yaz döneminde kullanmayıp diğer dönemlerde elbette kullanabilirsiniz. Kan şekerlerinizi yaz döneminden regüle etmede bir sıkıntı yaşamadığınız sürece bir sıkıntı olmaz. Ki bu şekilde yapan arkadaşlarımız var.
Bir cihaza bağlı olma ruh hali inanın garip oluyor. Olmuyor değil. Ama kan şekerini bu şekilde daha iyi regüle ettiğinizi görünce bir cihaz taşımaktan mutluluk duyuyorsunuz 🙂
sevgiler
selamlar herkeze; ben uzun zamandır tip-1 diabetliyim herzaman günde dört defa insülin yapıyorum ancak düzenli bir hayatım olmadığı için ani düşüş ve yükselişleri birtürlü engelleyemiyorum bunun için insülin pompası kullanmak istiyorum. benim için ne düzeyde iyi olur ve kullanımda sıkıntılar yaşanıyormu. yaşım 28 bu yaşta kullanım ne derece rahat ve uygundur. bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum saygılarımla.
MUhammet Bey Merhaba,
Bütün sorularınızın cevablarını, bize soruyu yöneltmiş olduğunuz başlıkta bulabilirsiniz. Spesifik olarak sormak istediğini bir soru varsa size o konu da yardımcı olmaya çalışalım.
İyi günler.
Esra Hanım;
Yakın tarihte bi ölçüm daha yaptıracağım.
Bazen diyorum ki acaba ben bu insülin pompasını taktırmaya karar verene kadar yapay pankreas ile tedavi yöntemi çıkar mı? 🙂
teşekkür ederim, evet inceliyorum, ben doktorumla görüştüm muhtemelen takılacak ancak benim en çok düşündüğüm tarafı kıyafet ve giyinme olacak gibi kamuda çalışıyorum resmi bir artam genelde gömlek ve kumaş pantolon giyiyoruz. cihazı nasıl ne tarafa taksam daha uygun olacak düşüncem o biraz. tabi takılınca görecek ancak rahat kullanıp kullanamayacağımı bilmek istiyorum. şimdiden teşekkürler.
muhammet bey merhaba,
bende yaklasık 3 aydır ınsulın pompası kullanıyorum.bende de aynı sorun vardı ama problem olmuyor.kendınıze gore rahat olan bıryer buluyorsunuz mutlaka.bırde bazı ıns.pompası aksesuarları sıtelerı var.onlara da bakabılrsınız.
örnegın,https://www.edgepark.com/shopcatalog/buy/diabetic-supplies/insulin-pump-therapy/insulin-pump-clips/
sevgıler…
Selen hanım merhaba;
bilginiz ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
iyi günler esra abla;
ben mardinde yaşiyorum 10 yıldır şeker hastasıyım son dönemlerde kan şekerim baya düzensiz geçiyor ben hiç bir doktora sormadım ama ünsülin pompası taktırmayı düşünüyorum
sizden ricam mardin ve çevre illerde ünsülün pompasının her hangi bir firması varmı araştırabilirmisiniz şimdiden teşekürler..
Mehmet Emin Bey Merhaba,
İnternet ortamında sizin araştırabileceğiniz kadar ancak ben de araştırabilirim 🙂 Bana neden bu görevi verdiniz anlayamadım 🙂 Zaten işim boyumu aşmış durumda. Yormayın beni 🙂
Siz de boşa araştırmayın. Zaten yok Mardin ve yakın lokasyonlarda.
Zaten Türkiye’de iki marka var. Biri Medtronic diğeri ise Dana. Medtronic’in genel merkezini ararsanız size yardımcı olurlar. Numarası: 0 216 636 10 00
sevgiler
merhaba esra hanim.benim.esim alti yildir diyabet hastasi hemoglami 11.6 ve sekrri surekli yuksek 200 ve 450 kadar cikiyor insilin enjeksiyn fayda etmiyor doktot insilin pompasi takilmasi lazim dedi esim cok kuruntulu bir yapiya sahip ona bagimli yasicak daha kotu olacagm diye cok korkuyor birde pompanin fiyati nedir sgk karsilarmi bikgi almak istiyorum tesekkurler
Semiha Hanım Merhaba,
http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ linkinde pompa ile ilgili tüm detaylar farklı yazılarımızda var. Okumanızı rica ederim.
Ayrıca http://www.diyabetimben.com/category/tv/ linkinde pompa ile ilgili çektiğim videolar var.
Sevgiler
İyi günler ben 18 yaşnda şeker hastası olduğumu öğrendim ve hap kullanıyorum. Şeker hastalığımın yanı sıra polikistik over hastasıyım.endokrin uzmanı kadın doğum uzmanına gitmememi söylemişti fakat benim adet sorunum hala devam ediyor ve yüzümde tüylenmeler var. Doğum kontrol hapı veriyor doktorlar. Bunlarda kilo aldırdığı için kullanmak istemiyorum. Kullansam yüzümdeki tüyler yok olurmu ? ltfen yardımcı olun teşekkürler.
Dilek Hanım Merhaba,
Ben yılda mutlaka 2 kez jinekoloğa giderim. Ve hiçbir zaman da verilen kontrol haplarına hayır demedim. Çünkü bu ilaçlar düzensiz adetleri 2 aya kalmaz düzene sokarken tüylenme problemini de gideriyor.
Şu anda Qlairista kullanıyorum. Diyabetli bireylere bir zararı yok. Doktorunuz da tamam derse kullanmanızı öneririm.
sevgiler
merhabalar. ben 21 yasında 15 senelik tıp1 diyabet hastasıyım ve insülin yerine artık pompa taktırmak istiyorum.kafama takılan soru şu: bu pompayla futbol,voleybol vb sporları yapabiliomuyuz?? birde pompanın içine takmak ıcın kullanılan insülinleri dolapta mı muafaza etmek gerekıyor??
Bilgilerdirseniz minnettar olurum. tesekkurler 🙂
Turgut Bey Merhaba,
Pompa her türlü sporda herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Futbol oynarken yere kapaklanır ve pompanın üzerine düşerseniz bilemem 🙂 Ancak dediğim gibi pompayla yaşamaya alışında hangi sporu nasıl yapacağınız karar veriyorsunuz.
Şimdi siz insülinlerinizi daima buzdolabında muhafaza ediyorsunuzdur. Biz ise pompanın rezervuarına (şırıngaya benzer) insülin doldurmak için dolaptan çıkarırız. Rezervuara insülin doldururuz. Kalan insülin varsa o tekrar dolaba girer. Ancak pompaya taktığımız için insülin dolu rezervuar 3 gün boyunda bizimle beraber olur. Dolaba koyamazsınız. Pompa bozulur. 3 gün boyunca insülinde bozulma da olmamakta. İstisnai durumlar hariç.
sevgiler
Merhabalar..benim de pompayla ilgili merak ettiğim şey, nasıl oluyor da her türlü hareketimizde yerinden oynamıyor? mesela uyurken vs..
bir de iğnenin bulunduğu bölge acıyor mu?
merhabalar … ben 12 yıldır tip 1 dıabetım . şu anda askeri görevimi yapıyom . kan şekerim çok oynak oldugu için 4 sene aradan sonra bugun üçüncü gunumde tokat dewlet hastanesınde yatıyorum.. kullandıgım ilaçlar noworapit ve lewemir … bende bu insülin pompasından kullanmak istiyorum fakat maliyeti ve kullanışı nasıl olur hiç bir bilgim yok. beni aydınlatırmısınız
Muhammed Bey Merhaba,
Bloğumuzda pompa ile ilgili her türlü bilgi var.
http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam linkinde pompa ile ilgili tüm detaylar ve ödemesi,
http://www.diyabetimben.com/category/tv linkinde ise videolar var.
Bunları incelemenizi rica ederim.
sevgiler
mrblar benimdeeşimde tip1 diabet var bizede yardımcı olurmusunuz
Alaaddin Bey Merhaba,
Nasıl bir yardımdan bahsediyorsunuz?
sevgiler
Eki 03, 2013
mrb esra hanım ben iki yıl oldu 754 mmt insülin pompası ve veo sensör kullnıyorum. sensör ya yanlış ölçüm yapıyor (örneğin parmaktan şeker 104 iken pompa 246 ölçüyor) yada zayıf sinyal uyarısı veriyor ( pompa-link arası mesafe 40-50 cm) yada…. yada… buna bir çözümünüz var mı?
tşkrler
sensör kullanan arkadaşlar eğer sizde aynı problemlerden şikayetçi iseniz lütfen medtronike şikayetlerinizi mail yazın
Necip Bey,
Zaten diğer yazıda cevap vermiştim ama o cevabı buraya kopyalıyorum.
2 yıldır sensörlü pompa kullandığınızı belirtmişsiniz. Ben de bir dönem kullandım. Sizin dediğiniz gibi sensör ve pompa arasındaki sinyal değeri birkaç gün hep zayıf göstermeye başladı. Sonra da kullanmadım. Çözüm de bulamadım. Oldukça yoğun bir dönemdeydim. Ve nedenleri konusunda kafamı yoramadım. Ama sensörlü pompa deneyimime istinaden sensörlü pompayı doğru kullandığımız sürece ve bazı teknik sorunlar dışında bence gayet iyi.
Bizlerin çözümünden ziyade Medtronic ile mutlaka görüşmüşsünüzdür. 2 yıldır belli ki sıklıkla yaşamışsınız bu sorunu. Peki nasıl bir çözüm üretildi size? Ne olabileceğinin yanıtı aldınız?
Ayrıca her kullanıcı yaşadığı sorun varsa mutlaka şikayetlerini dile getirmeli.
sevgiler
medtronikte çözüm yok malesef, burdaki arkadaşlardan yada sizden bir öneri var mı diye baktım. abd deki firmaya doğrudan ulaşmaya çalıştım bugün mail attım birtane geri dönerlerse ne ala?? dediğiniz gibi esra hanım sorunlar çözülürse sensörlü pompa oldukça faydalı düşünsenize 5 dakkada bir şekerinizi görüyorsunuz ona göre tedbirinizi alıyorsunuz. komplikasyonların oluşmaması açısından çoook önemli. sensör kullanan arkadaşlar özellikle sizden deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyorum
İnsülin pompasının kablosunun uzunluklarının farklı olduğunu duydum.Reçeteye hangi uzunlukta istiyorsak onu yazdırıyormuşuz.İstediğimiz uzunlukta geliyormuş.Böyle birşey varmı?
Merhaba Esra hanım
Alper çelik bey in yaptiği ameliyatlar hakkinda ne düşünüyorsunuz? Sizce seker hastaliğı ameliyatla tamamen geçer mi?
Sayın Ferda Anıl,
Alper Bey tip-1 diyabetlileri ameliyat etmiyor yalnız. Bunu öncelikle ortaya koymak lazım. Tip-2 diyabetlilerde de şartlara uyan bireyleri ameliyata alıyorlar.
Dolayısıyla diyabetin her türünü yok etmiyor bu ameliyat.
sevgiler
benimle aynı sorunları yaşayan yok sanırım yada sensörlü pompa kullanan yok???
Bende de aradaSignal gidiyordu . Ama öyle farkliliklar yoktu. Sensor iyi takildigindan yada yerine iyi oturdugundan eminmisiniz?
Esra Hanım merhaba,
Diyetisyeniniz Nevin Özyurt’a nasıl ulaşabiliriz? Annem diyabet hastası ve iyi bir diyetisyene ihtiyacımız bulunuyor.
Teşekkürler,
Özge T.
Özge Hanım Merhaba,
Nevin Hanım artık diyetisyenim değil. Ancak Küçükyalı Diyabet Vakfı’ndan ulaşabilirsiniz galiba.
Sevgiler
mrb ben sizden birşey ögrenmek istiyorum şaunda 8 yaşında bir erkek çocugunun şeker hastalıgı var ünsülin ignesi kullanıyor ama şekeri bir türlü dengeleyemiyorlar birgün yüksekse birgün normal ama bugünlerde 400/300 arasında devam ediyor insilin pompası kullandırmak istiyoruz ama nerden bulabiliriz diye ugrasıyoruz nasıl olur nasıl bir etki gösterir bilmek istiyoruz mersin çivarındayım şuan nasıl yardımcı olursunuz
İsmail Bey Merhaba,
Medtronic’ten Sayın Mine Şen ile irtibata geçebilirsiniz. İstanbul’da kendisi. 0530 961 92 32
sevgiler,
merhaba esra hanım ben nevşehir ürgüplüyüm 15 senedir şeker hastasıyım beş senedir ünsülün kullanıyorum ünsülün pompasını bende kullanabilirmiyim ayrıca şekerden dolayı ayaklarım cok üşüyor internette ısıtmalı tabanlık aradım buldum ama benimle irtibata geçmediler ayaklarımı ısıtamıyorum birde nasılmalulen emekli olabilirim yardımınızı bekliyorum saygılar
Faruk Bey Merhaba,
Facebook’ta da direkt mesaj göndermiştiniz ama cevap verememiştim.
İnsülin pompası kullanıp kullanamayacağınıza maalesef bizler karar veremeyiz. Doktorunuz ve sizin karar vermeniz lazım. Doktorunuzla görüşün ve tamam derse Medtronic’i arayın ve size demo insülin pompası ücretsiz takılsın. Sizin için daha iyi olursa satın alırsınız.Olmazsa insülin kalemi ile hayatınıza devam edersiniz.
Malulen emeklilik konusunda ise http://www.diyabetimben.com/malulen-emeklilik-sartlari/ linkindeki yazıyı inceleyebilirseniz sevinirim. Bu konuda da biz size kesin bilgi veremeyiz.
sevgiler
Merhabalar,
Perşembe günü 3 aylık kontrolüm için Başkent Üni.Hastanesine gideceğim ve bu sefer doktorum Aslı Hanımla insülin pompasını ciddi ciddi konuşacağım. Bir süredir kendi kendime muhakeme yapmıştım ve sanırım istiyorum..hayırlısı bakalım..
Merhaba Damla Hanım,
Almadan önce ücretsiz demo uygulaması istemenizi öneririm. Aklınızda olsun. Belki hoşunuza gitmeyecek. Belki rahat edemeyeceksiniz.
sevgiler
Tamam Esra Hanım, bunu dikkate alacağım..
🙂 🙂 hemen çalışmalara başlıyorum!
Merhaba esra abla ben 15 yasinda bir seker hastasiyim 1 senedir diyet yapiyorum ve igne vurmuyorum akapunktur ve ozon tedavilerini gordum ama artik tatli canim cektiginden pompa taktirmayi dusunuyorum bi kac sorum olucak.Ameliyat ilemi yerlestiriliyor vucuda ? Rahat hareket etmeyi engelliyormu futbol vb aktiviteler yapmamda ve birakmak istedigim zaman birakabilirmiyim omur boyumu yanitlarsaniz cok sevinirim son olarak hangi makineyi onerirsimiz ve maliyeti nedir acaba ?
Mustafa Merhaba,
Şeker hastası olarak neden 1 yıldır insülin kullanmıyorsun? Kan şekerini sürekli kontrol ediyor musun?
İnsülin pompasına geçme amacın tatlı yemek olmasın. Çünkü pompa sana tatlı yemeni sağlamayacak. Ben insülin pompası kullanıyorum. Ve pompam var diye rahat rahat tatlı yiyemiyorum. Tatlı yediğinde ne yapman gerekir, ne zaman yemen gerekir gibi bilgileri ancak bir diyabet diyetisyeninden öğrenebilirsin.
http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasinin-detayli-anlatimi/ linkindeki yazıyı okumanı öneririm.
Türkiye’de 2 marka insülin pompası var. Dana ve Medtronic.
http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-raporu-ve-sgk-geri-odemesi/ linkinden de maliyetlerine bakabilirsin.
sevgiler
Oncelikle cevaniniz icin tesekkurler kan sekerimi kontrol ediyorum ve duzenli cikiyor ben sadece tatli demeyeyimde surekli yanimda kendi yemegimi tasimam gerekiyor bu beni sıktı 1 yıldır tatlı vari hicbir sey yemedim bozulmada gormedim birde ameliyat ilemi takiliyor acaba tesekkurler simdiden
Mustafa Merhaba,
Verdiğim linklerde o bilgi de yazıyor. O linklerdeki yazıları lütfen oku.
Ameliyat ile takılmıyor.
sevgiler
slm öncelikte yaptığınız iğilkyen size sonsuz teşekkür ederim
benim babam 20 senelik şeker hastası40 yaşında oda insüün kullanıyo hata lekerden sol ayak parmaklarını kaybettik 2 sene önce yara halan daha kapanmıyo şimdide göz rahatsızlığı yani şeker yiğip bitiriyo 🙁 bu insülün pompası şekeri devamlı aynı seviyedemiaynı ölçüdemi tutuyo onu öğrenmek itedim cevaplarsanız cok teşekür ederim tekrar ALAH SİZDEN RAZI OLSUN ESRA HANIM
Merhaba Esra hanım,
bende bugün sezen hanımla sensörü taktık kalibrasyon yapmak için bekledim uyarı verdiğinde ilk kalibrasyonu yapmak için şekeri ölçtüm ama şekerim düşüktü 51 olarak ölçtüm fakat sezen hanım onu girme dedi normale dönsün öyle gir dedi 3 adet kesme şekeri aralıklarla bekleyerek aldım sonra ölçtüm 81 olarak girdim fakat devamında yükselmeye devam ediyordu galiba ve yemek yedim sonra eve döndüm akşam evde makina ile ölçtüm parmaktan pompa ile arasında çok fark vardı bu neden olabilir bana yardımcı olabilirmisiniz ne yapılması gerekiyor bu farkın giderilmesi için sezen hanıma da soramadım hafta sonuda rahatsız etmemek için buraya size sormak istedim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim sağlıklı günler dilerim
Mehmet Bey Merhaba,
Şekeriniz çok düşük ve çok yüksekken kalibre etmemeniz lazım. Ve mümkünde açlık kan şekerinizi girmeniz lazım.
Kan şekerini yükseltip girmeniz bana pek akıllıca gelmedi. Kan şekeri yükselme evresindeyken siz kalibrasyon için 81 girmişsiniz. Hızlı yükselme devam ederken doğru zamanda kalibrasyon yapmadığınız için pompa sensörü ve glükometre ölçümü arasında fark olması çok normal.
Ama Medtronic temsilcisi öyle yapın demişse de bir bildiği vardır galiba.
Farkın giderilmesi için doğru zamanda ve en ideal kan şekerinde kalibrasyon yapmanız. Ama oynak kan şekerinde bu çok zor olabilir. Bu arada eğer sorun varsa ve sormak istedikleriniz varsa arayın. Siz ürün satın alırken hizmet de satın alıyorsunuz.
sevgiler
Esra Hanım merhabalar,
Alper’le pompa maceramızı paylaşmak istedim. Şöyle ki, Alper’e pompa taktırmak için Marmara Araştırma Hastanesinde 5 gün kaldık. Alper pompa kullanmayı hemen öğrendi. Karbonhidrat sayımını zaten 6 ,7 yıldır biliyoruz. Pompanın ayarlarını yapıyordu doktorumuz. Fakat 5. gün sonunda Alper pompa istemiyorum bunu vücudumda taşımak istemiyorum dedi. Pazar günü taburcu olduk. Zaten ben istiyordum pompayı. O da beni kırmamak için tamam demişti. Fakat 4 gün pompayı denedi ve sevmedi. İnşallah ilerde daha iyi bir yöntem bulunur.
Sevgiler.
Özlem Hanım Merhaba,
Ben bu sebeplerle önce demo insülin pompası kullanılmasını daha mantıklı buluyorum. Aslında Türkiye’deki insülin pompası firmaları tip-1 diyabetlilere min 1 hafta bu imkanı vermeli. 3-4 gün fırsat tanıyorlar ama süre bence yetersiz.
Galiba Alper şu anda pompayı kullanmıyor değil mi?
sevgiler
Teşekkür ederim Esra hanım cevap için
şöyleki kalibrasyonu pompaya girdiğimiz şeker aralıkları içindeyse yapacağız benim aralık 70 le 250 girdik bundan düşük ve yüksekse kalibrasyon yapılmayacak anladığım kadarıyla şekeri 51 ölçünce şeker yükseltmek için alınan şeker 1 tane aldınız beklediniz 60- 2. şekeri alıyorsunuz 68 -3.şekeri alınca 81 olarak girince saatini geçirmemek için kalibrasyonun giriyorsunuz şekeri ölçüp sonra farklı çıkmaya başlıyor
ayrıca şekerimi ölçüyor pompa düşüyor uyarısı veriyor elden ölçüyorum 20 fark var pompa 65 ölçüyor elden ölçüyorum 88 gibi burda benim ne yapmam gerekir pompayı susturup bırakıyorum
bu kalibrasyon olayını sevmedim ben ya eski pompa şimdiden özletti kendini olmadık saatte kalibrasyon yapmak zorunda kalıyorsunuz mutlaka aç kalibrasyon yapıyorum bunu özellikle vurguladılar ama açlık şekerlerde mutlaka ya düşük yada yüksek aralıklarda ölçülüyor normale çevirmek içinde bekleyince kalibrasyon saati değişiyor bu seferde.
kullanım tüyoları alabilirmiyiz sensör olayında yarın değiştirmem gerekecek şimdi bunu nasıl yapayım ilk önce pompa uyaracak mı yoksa günü dolunca vücudumdan çıkarıp şarja takıp dolmasını bekleyip doluncada yerini değiştirmem yenisini değiştirip takıp takınca kalibrasyon yapmak gerekecekmi yoksa saatini beklemeye devam edeceğizmi sensör değişirken kalibrasyon yokmu sadece sök tak yenisini değiştir bu kadarmı sensör bir tarafımda pompa bir tarafımda pompayı setini değiştirirken yine aynı tarafıma takmak zorunda kaldım ikisinin üstüste takayımmı yer kalmıyor bir tarafımda ikisinede amma çok soru sordum konuşurken aklıma gelmemiş bunlar selamlar
Mehmet Bey,
Aslında glükometre ve sensör arasında sonuç farkı çok normal. Birinde parmaktan alınan kan birinde ise deri altının şeker değeri ölçülüyor. Aradaki fark tedavi sürecini etkileyecek kadar yüksekse o zaman bir sorun vardır diyebiliriz. 20 birim fark bence çok önemli değil.
Bu arada sensörlü insülin pompası kullanan ve oldukça başarılı olan tip-1 diyabetliler de var. Ama ben de sizin gibi başaramayanlardanım.
Yerinizde olsam her sensör değişiminde şarj ederim. İyi şarj edilmeyen sensörlerde sinyal değerinde problem yaşanabiliyor. Kalibrasyon sizden her şekilde isteyecek. Standart kalibrasyon saatinizi beklemeyeceksiniz.
Sensör ile pompanın aparatı ister aynı tarafta isterse de biri göbek biri belde olsun. Farketmez. Ya da alt alta, üst üste. Rotasyon biraz zor oluyor. Çünkü 2 farklı cihaz takıyorsunuz. Bu da sensörün diğer bir dezavantajı.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
sevgiler
Esra Hanım merhaba, Alper hastanede 4 gün kaldı. Pompayı 4 gün taktı. Sezen hanım pompayı eve götürüp 1 hafta deneyebileceğimizi söyledi. ben de Alpere ısrar ettim. fakat kararının değişmeyeceğini söyledi. Kablo olayı ve de vücuduna yapışık bir makine hoşuna gitmedi.
Bir de pompa 2. gün tıkandı. 6 saat şekeri düşmedi. Sonra kolundan iğne yaptım. da düştü. bu da sebep oldu.
sevgiler
Esra hanım merhaba
insülin pompasını tip 1 diyabet raporunu veren hastanedenmi yazdırabiliyoruz. Biz Anadolu yakasında oturuyoruz fakat raporu Avrupa yakasındaki hastaneden aldık. Farklı bir hastaneden ve doktordan pompa için rapor yazdırabilirmiyiz. Teşekkürler
iyi günler
Semra Hanım Merhaba,
Öyle bir kural yok. Endokrin ya da dahiliye doktoru olan herhangi bir hastaneden insülin pompası raporu alabilirsiniz. Ya da insülin pompası reçetesi yazdırabilirsiniz.
sevgiler
Merhaba hastaneden 1 yil boyunca insulun kullandigim taktirde insulun pompasi takilacak diyorlar acaba dogrumudur tesekkurler.
Mustafa Bey Merhaba,
Öyle bir şart yok. İstediğiniz zaman ve doktorunuz izin verirse insülin pompası alabilirsiniz. Ama belli bir ücret ödemeniz gerekecek. Ve rutinde ödemeniz gerekenler de olacak. http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-raporu-ve-sgk-geri-odemesi/ linkinde ödemelerle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
sevgiler
Merhaba Esra hanım size bir sorum var bu pompa can acıtıyor mu ve hangi durumlarsa Doktolar pompa önerir annem diyabet hastasi günde 5 kers insülin kullaniyor ancak şekeri düşmüyor 200/300de hep ne yapabilir acaba yardimci olursaniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Semina Hanım Merhaba,
Pompa can acıtmıyor. İnsülin kalemi ya da iğnesine göre daha az can acıtıyor. Doktorunuz annenizin pompa kullanmasına onay verirse Türkiye’deki iki farklı insülin pompası markası ile iletişime geçip deneyebilirsiniz. Hangisinden memnun kalırsanız onu kullanırsınız. Biri Medtronic diğeri ise Dana marka.
sevgiler
Esra hanım, Teşekkür ederim yardımınız için.
çok kıymetli Esra AVCI BEN TİP 1 DİYABETTİ 27 YAŞINDA TANIŞTIM HAYATIMDA HİÇ BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI ALLAHTAN GELDİ DEDİM ÖYLE DEVAM ETTİ DİYABET YAŞAM BOYU DİYET YAPMAK GEREK TİREN BİR HASTALIKTIR AMA EN KÖTÜSÜ ŞEKER KOMASINA GİRMEK AMA TİP 1 DİYABET HASTALIĞI OLAN BİR İNSAN BİLİNÇLİ OLURSA HİÇ BİR SIKKINTI YAŞAMAZ
acı hissediyormusunuz
mrhabalar bende pompa kullanmak istiyorum fakat aklımda bir sürü soru işareti takıldı.bana yardımcı olursanız sevinirim.mesela pompayı kullanmaya başaldıgım zaman bir gün lük isülünü ayarlıyabiliyormuyuz?tşkrler
Sevgi Hanım Merhaba,
http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ kategorisinde insülin pompası ile ilgili birçok yazı ve video var. Bunları okursanız sorularınıza yanıt bulabileceğinizi düşünüyorum.
sevgiler,
Ben 6 yıldır şeker hastasıyım günde 4 doz ine kullanıyorum pompa taktırmak istiyorum bana nasıl bi faydası olur…
Ben 22 yaşındayım kilo problemim var thincall diye bir ilaç kullanıyordum son tahlilimde insülin direncim yüksek çıktı onunla birlikte matofon 500 mg başladım kilo vermende çok etkisi olacak dedi ama hepsini birlikte kullanınca midem bulanıyor Karnım ağrıyor bu hep böyle devam mı edecek ?
Esra Hanım merhaba,
Öncelikle bu siteye koyduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Türkiyede nasıl insülin pompası temin edebilirim sorusuna ilk elle tutulur bilgilere sayenizde ulaştım. Medtronic firması zannederim bir takım kanuni çekincelerden dolayı sorulara cevap vermiyor. Doktor Oğuzhan Deyneli’ye tüm çabalarıma rağmen ulaşamadım. Hasta bakmıyor sadece ders veriyormuş. Tip1 şeker hastasıyım ve artık şekerim düştüğünde hiç hissedemiyorum. Benim durumumda olan hastalara CGMli pompa takılıyormuş. Hangi doktor veya hastane gözetiminde yapabilirim? Kim (neresi) bu konuda deneyimli? Çok teşekkür ederim.
Gonca Hanım Merhaba,
diyabetimben.com’un işinize yaramasına sevindim.
Marmara Eğitim Araştırma’da başka endokrin doktorları da var. İllaha Oğuzhan Hoca’nın yanına gitmek zorunda değilsiniz ki. Marmara’daki yetişkin endokrin ekibi oldukça iyi. Herhangi bir doktordan randevu alın bence.
sevgiler
Merhaba esra hanım bloğunuzu bugün gördüm ve inceleme fırsatı buldum. Küçükyalı diyabet vakfının kontrolü altındayım Nevin hanım ve Ebru hanım bana çok yardımcı oluyorlar Bende 2 yıla yakındır ins. pompası kullanıyorum ve memnunum. pompa kullananlarla tanışmayı çok istiyordum buna vesile olduğunuz için teşekkür ederim
Merhaba Esra Hanım, kaç senedir pompa kullanıyorsunuz ve bu zamana kadar pompadan kaynaklanan iğne izlerinin tamamı iyileşti mi? ayrıca enfeksiyona karşı krem veya batikon önerir misiniz?
Can Bey Merhaba,
5 yıldır kullanıyorum. Set yerlerinin izi 3-4 günde geçiyor. Geçmesi için krem ya da benzeri bir şey kullanmıyorum. Ancak bazı paylaşımlardan Hatırladığım kadarıyla Hametan krem ya da Bepanthene krem kullananlar olumlu sonuç alıyor
Sevgiler
selamlar, ben iskenderundan sultan. yaklaşık 25 yıldır tip 1 diabetliyim, insülün pompasını alıp kullanmayı çok istedim ve çok rahat olduğunu duydum beni tek düşündüren şey onu takıp çıkartırken kanaması, ve üzerimde sürekli gece-gündüz bir cihazın takılı olmasıdır. elim geçse, bir yere takılsa yada düşsem sanki çıkacakmış hissi var bende, gözümde serum takılmış gibi canlandırıyorum ve çok büyütüyorum.
iskenderun yazın çok sıcak oluyor ve sürekli ince ve askılı şeyler giymek zorunda kalıyoruz bu nedenle çok sıkıntı yaşayacağımı düşünüyorum, kafam çok karışık.
Sayın Sule779,
İskenderunlu biri olarak sıcak ve nemi ben de iyi bilirim.
Bence çok büyütmeyin gözünüzde. Direkt güneş ışığı alacak şekilde vücudunuza takmadığınız sürece bir sıkıntı olmuyor. Yerinizde olsam deneme amaçlı firmadan ister ve denerim. Pompa setini yazın özellikle göbek, bel ve popo kısmına takıp cihazı da sütyeninize takarsanız İskenderun sıcağında dahi sorun yaşamazsınız.
sevgiler
Merhabalar esra hanim acaba 12 yasinda tip 1 diyabet hastasi bir erkek çocuk amelyat olabilitmi? Eğer olabilirse hastaliği tamamen iyilesebilirmi??
Sevinç Hanım Merhaba,
Hangi ameliyattan bahsediyorsunuz?
sevgiler,
merhabalar eşim 12-13 yıldır diyabet hastası Tip 1 30 yaşında ve günde 4 kez in sülün uyguluyor. insülün pompası taktırmayı düşünüyoruz. nereden başlayacağız birde afyonda oturuyoruz nereye müracaat etmeliyiz yardımcı olur musunuz.
Merhaba
Mersin’de yaşıyorum,Adana’da diyabet alanında en iyi olarak bilinen iki doktorla birden görüşüyorum.11 yıldır diyabetim.İnsülin pompası kullanmak istiyorum fakat iki doktor da sıcak bakmıyor.Kullananların yorumlarını okudukça büyük rahatlık olduğunu düşünüyorum fakat doktorları anlamış değilim.Sebebini sorduğumda gerek olmadığını,diyabetimin kontrol altında gittiğini söylediler (a1c 7.0 ) fakat ben bunu 6lara indirmek istiyorum.Ne yapabilirim fikri olan var mı?
Ben yaklasık 6 yıldır tip 1 diyabetliyim ve pompa kullanmıyorum. Çünkü sürekli bir önyargıyla yaklasıyorum. Havuza girip cıkarken spor yaparken takıp cıkarmak bir darbe halinde zarar göreceğini düşünürek hep kaçıyorum pompadan ama çevremdekiler kullanmam gerektiğini söylüyor bana. Benim merak ettiğim uyurken cıkarıyor muyuz cıkarmama durumunda da nasıl rahatsız etmeden yatabileceğim çünkü ben sürekli dönerek uyuyorum ve bundan dolayı bir handikap olusturacağını düşünüyorum
Mustafa Bey Merhaba,
Bahsettiğiniz sorunların hiçbirini yaşamıyorsunuz. Merak etmeyin.
Pompa sadece banyo ya da deniz gibi su ile temas edeceğimiz anlardan çıkarılmakta.
sevgiler,
Herkese selamlar,
Ben de 16 yıllık bir diyabetliyim. ??
Yaklasık 1.5 yıldır pompa kullanıyorum. Ama eğitimsiz bir başlangıc oldugu için yaklasık 1 sene faydasını görmedim. Dısardan 2 saatlik özel bi eğitim aldım az bucuk pompayı tanır hale geldim. Ama işin sırrını sık ölçüm yapmakta buluyorum. Cünkü ona uygun insülin yapıyorum. Bir de tabi beyaz ne varsa hayatımdan cıkarttıgım zaman memnuniyet oranım arttı acıkcası??
Benim sormak istediğim bişey var, bana firma sensörlü iyi diye onun satısını yaptı, (sgk nın karsılayacagını söyleyerek) ama simdi sgk karsılamıyor yaklasık 1 yıldır PARALI alıyorum ve ne yapıcagımı bu durumun ne zaman son bulacagını bilmemek beni üzüyor? Bir bilgisi olan varsa YAZARSA COK SEVİNİRİM şekerinizle sevgi ile kalın.✋?✋?
Şeyma Hanım Merhaba,
Maalesef bahsettiğiniz gibi SGK artık sensörlü pompanın hiçbir aparatını ödemiyor. Ve maalesef bu durum bu şekilde devam edecek gibi.
Firma sensörlü pompayı iade almıyor mu? Ya da aparatları halen ücretsiz vermiyor mu?
sevgiler,
Merhaba benim oglum ikisenedir seker hastasi 11 yasinda gunde iki kere insulin vuruluyor ben insulin pompasini cok istiyorum ama cesaret edemiyorum oglum biraz yaramaz bir cocuk sizce yapabilirmiyiz iyi bir aletmi tsk.ederim
Dursun Bey Merhaba,
İnsülin pompası hareketli çocuklara dahi takılabiliyor. Ücretsiz olarak firmalar insülin pompalarını denetebiliyor. Deneyerek tecrübe etmenizi öneririm.
sevgiler,
Merhaba Dursun Hanım, ben de yaklaşık 7 yıldır diyabetim. Ve 2 yılı aşkın insülin pompası kullanıyorum eğitimi almak gerçekten zor ve onu kullanmak.. Ben kesinlikle su an kullanmasını onermiyorum. Çünkü illaki ilerde takacak ama izin verin şu an çocukluğunu yaşasın 2kez insülin kullanması bana az geldi ben 4 yapıyordum ona rağmen 5yil sonra.. Lütfen bir anne olarak onu çocukluğuna bırakın..
Esrahanım iki ay önce hastanemiz pompa takmaya karar verdı karbon hıdrar sayımı çalişması devam ediyor.sızden ricam ahmet kaya babasıyım sensörlu sensörsuz pompa arasındakı fark ne vanda yaşıyoruz burada pompa yı bolen az insan var onun için iyisi hangisi ise cbp yaz saygılarımla salih kaya
merhaba ben 23 yllık tip 1 dm hastasıyım günde 4 kez insülin kullanıyorum bazen bu durum aşabiliyor da insülin pompası için tüm raporlarımı çıkardım hepsini hallettim günlük dozum 90 bu durumda nasıl olacak okuduğum da 180 ml ile 300 ml olanlar varmış muhtemelen bana 300 ml olanı daha çok uyar. yada bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
Pelin Hanım Merhaba,
Günlük 90 ünite fazla değil mi? Kusura bakmayın bu soruyu soruyorum ama bana fazla geldi. Yaş, kilo vs de önemli ama merak ettim.
Günlük insülin dozunun 90 üniteyse 300 ml’lik rezervuar almanız daha iyi olacak. Ben de 300 ml’lik kullanıyordum ama 300 ml’lik olan rezervuarın pompası da büyük. Yıllar sonra 180 ml’lik rezervuara uygun olan pompaya geçiş yaptım. Diğer pompaya göre daha küçük olduğu için bana daha konforlu geldi. Konuyla ilgili http://www.diyabetimben.com/yeni-insulin-pompasi-ve-yarattigi-mutluluk/ linkindeki yazı size rehber olabilir.
sevgiler,
Esra Hanım merhaba. Ben 4 yıllık tip 1 diyabetliyim 17 yaşındayım. 3-4 hafta içerisinde pompa için hastaneye yatış yapacağım. Sizden bir ricada bulunsam… Bana 180 ve 300 ünitelik pompalarınızın yan yana bir fotoğrafını gönderebilir misiniz? Büyüklük açısından kıyaslamam için. Günde 60-70 ünite civarında insülin kullanıyorum. CHO sayımını biliyorum. Hala daha pompa mı kalem mi konusunda kararsızım. Üzerimde sürekli bir cihaz taşıma fikri açıkçası beni korkutuyor ama kalemle de devam etmek istemiyorum. Tavsiyelerinize ve yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim
Damla Hanım Merhaba,
İnsülin pompası kategorisinde her iki pompa görseli de bulunmakta. İncelemenizi rica ederim. Yerinizde olsam 180 ünitelik olanı alırım. Pompa kullanımı hayatınızı emin olun çok kolaylaştıracak.
Elimden geldiğince de rehber olurum size.
Sevgiler
Esra Hanım
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Merak ettiğim bir şey var. Mesela bazı günler o günün seyrine göre 70 ünite üzeri kullandığım da oluyor. Diyelim ki 180 ünitelik olanı aldım. 1 set 3 gün kullanılıyor diye biliyorum. Rezervuardaki insülin yeterli gelmediğinde seti değiştirmeden rezervuara insülin ekleyebiliyor muyuz? Bu arada pompa için hastaneye yatış tarihim 11 nisan. Bu tarihten önce edinebildigim kadar bilgi edinmek istiyorum. Yardımınız için size çok teşekkür ederim. 🙂
Damla Hanım Merhaba,
Aslında http://www.diyabetimben.com/category/insulin-pompam/ linkindeki kategoride her türlü yazı ve video var. Ek insülin ekleme konusunda da http://www.diyabetimben.com/yeni-insulin-pompasi-ve-yarattigi-mutluluk/ yazıda yer vermiştim.
sevgiler,
Merhaba Esra Hanım,
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Yazınızın o kısmını görmemiştim sonradan farkettim. Sanırım ben de sizin gibi 180 ünitelik olanı tercih edeceğim. Neredeyse 1 haftadır aklımı kurcalayan bir krizi çözdünüz benim için şu an, çok sağ olun. İnsülin pompası kategorisindeki yazılardan çok şey öğrendim, artık geriye yatış gününü beklemek ve insülin pompasıyla mükemmel a1c değerine ulaşmak kalıyor.
Sayglar…
Çok beğendim
mrb esra hanım sgk ayda iki sensör verecekti blginiz varmı konuyla alakalı
Necip Bey Merhaba,
Maalesef sensörlü insülin pompası ve ekipmanları dahil hiçbir detayı ödenmiyor.
sevgiler,
Merhaba Esra Hanım,
Omnipod marka insülin pompasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir ben biraz araştırdım güzel bir ürüne benziyor sizinde düşüncelerinizi ögrenmek isterim mümkünse tabi ki?
Hakan Bey Merhaba,
Omnipod hakkında sitemizde birçok bilgi bulunmakta. Site içi arama kısmına Omnipod yazıp arama yaparsanız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bence harika bir ürün.
sevgiler,
Merhabalar. Ben 21 yaşındayım ve 12 yaşından beri tip 1 diyabet hastasıyım. Benim merak ettiğim diyabet hastası olupta çocuk sahibi olan var mı? Çünkü ben çok korkuyorum, gelecekte bu yüzden çocuk yapmak istemiyorum. Çünkü onunda benimle aynı şeyleri yaşamasını istemem, bu beni kahreder ve kendimi suçlu hissederim
Merhaba Eslem Hanım,
Diyabet ve Hamilelik kategorimiz bulunuyor. Orada çocuklarını sağlıkla Dünya’ya getiren birçok anne var. Zaten tip-1 diyabeti olan anne ya da babaların çocuk sahibi olmalarında bir engel bulunmuyor.
sevgiler,
Kusuruma bakmayın o kategori gözümden kaçmış. Teşekkür ederim, sevgiler 🙂
Esra Hanım merhaba, 2 yıldır insülin pompası kullanıyorum, bazı değerlerim yüksek çıkıyor şu anda. Ankara ve çevresinde ayaktan tedavi edecek bu konuda uzman hekim öneriniz var mıdır? Hastane ortamında yatış yapılarak tedaviyi kendime uygun görmediğim için ayaktan tedavi olmak istiyorum, tansiyonum olmadığı halde tuzsuz hastane yemekleri ile seruma bağlı tedavi görmek istemiyorum… Yardımlarınız rica
Doğan Bey Merhaba,
Devlete giderseniz yatırırlar diye düşünüyorum. Prof Dr İlhan Yetkin var. Muayenehanesinden randevu alabilirsiniz.
sevgiler
Merhaba Esra hanım 13 yıllık diyabetliyim hamilelikte çıktı devam etti tip1 olduğumu yeni öğrendim kalem kullanıyordum şekerler senelerdir düzensiz gidiyordu en sonunda pompaya geçtim 2 aydır kullanıyorum fakat tam anlamıyla randıman almam için karbonhidrat sayımı öğrenmem gerektiği söyleniliyor yorumlardan kimsenin bu konuda istediğini bulamadığını gördüm sizden ricam Ankara’da bana yardımcı olabilecek devlet hastanesi var mı kitabı varmı kendim öğrenebilirmiyim İdf ve k/ı oranımı biliyorum bana yardım edebilirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim
İlknur Hanım Merhaba,
Türkiye’dekarbondrat sayım yöntemini iyi bilen ve tip-1 diyabet bilgisi konusunda donanımlı diyetisyen sayısı maalesef az.
Hacettepe’nin iyi olduğunu biliyorum. Özelde de Başkent Ünv. Hastanesi.
İnsülin pompası sürecinde doz ayarlaması ile kh sayım yönteminin oturması minimumda 6 ayı buluyor. Kolaylıklar dilerim.
Sevgiler
Esra hanim aktif ınsulin ne demek oluyor . Ben 8 derece bolus alıyorum her öğünde benimkide ilk etapta 8 ile başlıyor bu aktif ınsulin gide gide düşüyor . Bence süre ile ilgili değil bu . Yukarıda da geçmiş bu konu yıllar önce etki süresi ile ilgili yorumlar var bence aktif ınsulin daha farklı birsey .
Oğuzhan Bey Merhaba,
Tüm kısa etkili insülinler 4-5 saat vücutta kalır. Bu işin literatür bilgisi. Ama bu süre kişiden kişiye göre de değişebiliyor.
Örneğin 12:00’da 5 ünite Humalog yaptınız. Bu insülinin 16:00 gibi ya biter ya da çok az miktarda kalır. 12-16 arası sürede vücutta olan ve halen çalışan insülin aktif insülin denir.
Aktif insülin daha farklı bir şey değil 🙂 Anlattığım gibi.
sevgiler,
merhabalar bende insülin pompası kullanmak istiyorum doktorum kullanmamı istiyor 2 yaşından şu zamana kadar insülin kullanıyorum ama şekerim düzenli gitmiyor yaşım 22 ama nereden başlayacağımı bilmiyorum nereye başvuru yapacağım hangi firmalar var henüz bulamadım biraz araştırdım ama bulamadım mümkünse bana yardımcı olur musunuz ve tedirginim biraz araştırmalarım sonucunda bir çok insan memnun olduğunu belirtmiş yorumlarında bende kullanmak istiyorum ama henüz bir firma veya nasıl yapacağımı bilemiyorum yol göstermenizi rica ediyorum iyi günler dilerim
merhaba Esra hanım, ben de tip 1 dm liyim ve insülin pompası taktırmayı düşünüyorum. size sorularım, insülin pompası kullanmaya başladığımızda eczaneye 3 ayda 1 ödediğimiz para ne kadar, insülin kalemiyle karşılaştırırsak daha mı az daha mı çok? sensörlü pompalarda ödeme yapılmıyor demişsiniz. bu sensörler ile günde kaç kere şeker ölçümü yapılabiliyor ve fiyatı ne kadara geliyor? bir de insülin pompasının arızalanması,tıkanması,pilinin bitmesi vb. sorunlar oluşabilmesi ihtimaline karşın galiba yanımızda mutlaka normal insülin kalemi de bulundurmamız gerekiyor. hastaneden aldığımız raporumuza hem insülin kalemi hem de insülin pompası yazdırabilir miyiz?
Mehmet Bey Merhaba,
http://www.diyabetimben.com/insulin-pompasi-raporu-ve-sgk-geri-odemesi/ linkinden ödeme detaylarını görebilirsiniz.
SGK nız ve raporunuz varsa insülin kalemine bir para ödemiyorsunuz. Ama SGK nız yoksa kalem maliyeti daha yüksek. Sensörlü pompadaji konular o kadar değiştik ki. Şu anda mevcutta sensörlü pompa fiyatı sensörsüz fiyatına çekildi. Ve galiba SGK ödeme yapabilecek. Ama Medtronic ile görüşün lütfen. Sensör 6 günde 1 değişiyor. Her sensör 95 TL.
Yorumuzun son kısmında farkettim. Galiba raporunuz yok. Pompa teknik bir ürün olduğu için olası sorunlara karşı kısa ve uzun etkili kalem insülin mutlaka yedekte olmalı. İğne ucu da. Raporunuz olursa insülin, iğne ucu gibi ekipmanlara para ödemiyorsunuz.
sevgiler
Esra Hanım, Medtronic’in 754-554 Modelleri sensöre uyumlu.Birde Dexcom daki Şeker Ortalamasını Grafiksel Veriyor..Fakat Sensör Olayında dexcom diyorsunuz.
Karar aşamasındayım Ne Yapmalyım.Yardımcı Olursanız sevinirim. Tşkler..
Ercan Bey Merhaba,
Medtronic’in teknolojisi güzel. Ama sensör teknolojisi bende soru işaretleri yaratıyor. Sensörlerini başarılı kullandığım zamanlar da oldu. Kullananlar da var. Ama benim başarısızlık hikayelerim fazla.
Ben olsam Medtronic’in 180 ünitelik rezervuarlı pompasını ve Dexcom alırdım. Dexcom ile güzel farklı teknolojiler de kurabiliyorsunuz.
Sevgiler
Tşkler,Yarın Kısmetse Dexcomu alırım. Daha sonraki sürecte de yaşadıklarımı paylaşırım.İnşallah işimi görür bana magduriyet yaşatmaz 15 gün yurtdışına çıkmam gerekiyor.
Merhaba Ercan Bey,
İçiniz rahat olsun. Ama olmadık şeyler olursa ne deriz bilemiyorum 🙂
Sevgiler
Merhaba, ben insülin pompası taktırmayı düşünüyorum. İlk olarak ne yapmam gerekir acaba? Önce doktora gidip rapor mu almam gerekiyor?
Bayram Bey Merhaba,
Takipte olduğunuz doktorunuza söylemeniz ve uygun görürse gerekli prosedürlere başlıyorsunuz.
sevgiler
teşekkür ederim.peki insülin pompası uyurken rahatsızlık vermiyor mu?bir dezavantajı var mı?
Esra hanım, ben henüz yeni insülin pompası taktırdım, sadece birkaç gün olması ve set değişimini bile kendi başıma henüz yapmamış birisi olarak size birkaç soru sorabilir miyim? – hastanede pompa ile kan şekerim çok düzgün gitse de dışarıda,günlük hayatta neler olabileceğini bilmiyorum. örneğin hastanede sabit bir hayat varken dışarıda yürüyüş yapıyorum,geziyorum,çalışıyorum vb. bütün bu bedensel ve zihinsel hareketlerin kan şekerini nasıl etkilediğiyle ilgili bilgi içeren bir metin var mı? internette bulduklarım çok yüzeysel kalıyor, mesela 20 dakika yürürsem kan şekeri ne kadar düşer? veya ne zaman düşmeye başlar veya diğer spor çeşitleri kaç dakika yaparsak kan şekeri ne kadar düşer? çalışma,düşünme kan şekerini nasıl etkiler gibi soruların yüzeysel olmayan( yani örneğin hareket etmek kan şekerini düşürür şeklinde bilgiyle yetinmeyip ne kadar ve hangi hareket kan şekerini ne kadar düşürür? sorularının da cevabını içeren) cevaplarını nereden bulabilirim? bir de karbonhidrat sayımıyla ilgili de, örneğin dışarıda yemek yiyeceğiz. yediğimiz yiyeceğin miktarını kestiremiyoruz. bunu lokantacıya veya garsona çaktırmadan ve rahatsızlık oluşturmadan nasıl sorarız? neden böyle istiyorum derseniz, diyabet dolayısıyla karbonhidrat sayımı yaptığımı söylediğimde bana “vah yavrum! ne kadar da gençsin, bu yaşta nasıl da hasta oldun, vah vahhh!” şeklindeki sözleri artık duymak istemiyorum! (ama bu sözleri duymayan tip 1 diyabetli yoktur sanırım :)) ( bu konuda aslında sadece bizleri değil halkı da bilgilendirmek lazım bu tip 1 diyabetin ne olduğu hakkında, aslında tip 1 diyabetin büyük bir yüzdesinin gençlerde görüldüğünü bilseler böyle “vah vahh” diye başlayan sözleri söylemeyecekler bence, hastalığın adının bir yerinde “gençlik diyabeti” diye vurgulansa nasıl olur sizce? 🙂 neyse, .. benim pompayla ilgili de bir sürü sorum var size ama önce sizin sitenin içeriğinde bulmaya çalışayım bunları(örneğin sizin set değiştirme videosuna bakarak ben de kendi başıma seti değiştirebilir miyim yoksa seti mahveder miyim bilmiyorum:), ayrıca bir öneri daha yapabilir miyim? sitenizin içeriğini biraz daha açık, yani daha kolay ulaşılabilir bir kategorilendirme ile yapsanız, belki aslında sizin sitede cevabı olan soruları tekrar size sormak zorunda kalmayız bence.
Mehmet Bey Merhaba,
Günlük rutinimize göre neyin kan şekerini ne kadar etkilediği hesaplanabiliyor. Bunun için uygulamalar bile var. Ama Türkçe kaynak yok. Hesaplamanın yapılabilmesi için de bireysel verilerinizi sisteme doğru giriyor olmanız lazım. Uygulamaları bulursam yazarım buradan.
Lokantacıya dolaylı sormak yerine direkt sormak iyidir ama karbonhidrat sayımı konusunda adama sormak yerine göz kararı zaten siz tespit edebileceksiniz. Gençlik diyabeti güzel bir tanımlama ama her yaş grubuna uymuyor maalesef.
İnsülin pompası kategorisi var. Tüm detaylara oradan zaten ulaşırsınız.
Kategorilendirme konusunda gelişim alanımız var. Ama bunu nasıl toparlarız bilemiyorum. Şu anki format da fena değil. Ama biz okumayı değil direkt sorup anında cevap almayı seven bir milletiz. Bu yüzden ideal sistemi kursanız da sorular durmayacak 🙂
sevgiler
Merhaba ben pompa takalı 1 yıl oldu iğneyi yaptığım yerlerde tıkanma oluyor ve şekerim yükseliyor sertleştiginden galiba ama farklı yerlere de yapıyorum göbek bel bölgesine başka bir yere yapabilir miyim yoksa sizce ne yapabilirim
Kemal Bey Merhaba,
İnsülin pompası sadece göbek bölgesine takılmıyor. Biliyorsunuzdur bunu.
Bel, popo, baldır ya da kola da takılıyor. Yani insülin yapılabilen her yere. Yer değişimine rağmen sorun yaşarsanız ve kullandığınız insülin pompası markası Medtronic ise Medtronic’ten yatay set istemenizi öneririm.
sevgiler,
merhaba esra hanım. ben 26 yasındayım 2015 ağustos ayında sol boşluğumun ağrısı şikayetı ile hastaneye gidip tıp1 dıyabet hastası olduğumu öğrendım. 15 gun hastanede yatma sürecınden sonra farklı iki doktora daha tahlıl yaptırdım ve onlar da doğuştan şker hastası olduğumu söyledı. tatlıya düşkünlüğümü çevremdekı herkes bılırdı şöyle kı bır yere oturmaya gıttığımde tabaklara birer dılım pasta konulurdu benımkıne iki dilim koyarlardı 🙂 yatağımın baş ucunda su gb hep çikolata olurdu gece uyanıp yer öyle tekrar yatardım. şimdi düşünüyorum da ne kadar sağlıksız bı yasam seklım varmış. vücudum proteınden karbonhıdrattan hep eksık kalmış. yemek yerıne sureklı tatlı şeyler yıyen bırının bu hstalığı kabullenmesı çok zordu. zor süreçlerden geçtım. hele o çevredekı ınsanların ah vah çok gençsin tüh dıyerek acıması ayrı bışeydı zaten. gunde 4 kez olmak üzere insülin kalemı kullnıyorum ama artık zorlanıyorum vurduğum her yer acımaya başladı küçük küçük morluklar oluşuyo zaman zaman insülin dağılmayıp beze gb kalıyo bu sebeple ben de pompa kulanmaya başladım yaşam kalıtesını arttırdığını düşünüyorum. burdakı butun yorumları okudum fikir sahıbı oldum. şker ölçümlerımı yapıyorum çok duzenlı gıtmıyo maalesef sureklı düşüyo sanırım beslenmemle alakalı.
Merhaba Merve Hanım,
Tip-1 diyabet zorunlu sağlıklı beslenme ve yaşama şekli. Her be kadar hepimiz zor süreçlerden geçsek de tip-1 diyabetle yaşamak ve yol arkadaşı olmaya çalışmak çok önemli.
İnsülin pompası ve karbonhidrat sayım yöntemiyle kısa sürede tip-1 diyabetli hayatınız yoluna girecektir.
Kolay gelsin.
Sevgiler
Merhaba Esra Hanım
Öncelikle kendimi tanıtayım Ben 43 yaşındayım 25 senedir diyabetliyim Hollanda’da yaşıyorum 3 çocuk annesiyim Ben insülin kalemi kullanıyordum ama doktorumla beraber pompaya geçmeye karar verdim kol hidrat sayımını öğreniyorum omnipod pompasını seçtim kol hidrant sayımını öğreniyorum haftaya pompaya geçeceğiz inşallah Size sorun sizin önerebileceğiniz bir site var mı kol hidrat sayımını yani yemeklerin içerisindeki kol hidrat miktarını belli eden güvenilir bir site var mı
selamlar İşlerinizde kolaylıklar dilerim..
Ayten Hanım Merhaba,
Umarım insülin pompası ile daha rahat edersiniz.
Diyabetimben.com’un ana sayfasında aşağılara doğru giderken terazi işareti var. Oraya besin adını yazıp arama yapabilirsiniz. 500’e yakın besin kayıtlı.
Güvenilir bilgi içeren site maalesef yok. Yabancı kaynak isterseniz verebilirim.
Sevgiler
Merhaba bende insülin pompası kullanıyorum hergün koluma iğne sokmaktan şikayetçiydim doktorum biraz zorladı bende tamam dememle pompayı 1 hafta sonra taktık ve 2 aydır kullanıyorum çok rahat herkeze tavsiye ederim yaş sınırlaması yok diye anlattılar benim yaşım 18 ve kendimi yeni yeni toparlıyorum
Fatih Bey Merhaba,
Bahsettiğiniz gibi; insülin pompası, insülin enjeksiyonuna göre baya baya konfor sağlıyor 🙂
sevgiler,
Esra hnm bu pompa konusunda niye çok ısrarcı davranıyorsunuz . Hep pompanın artılarını anlatıyorsunuz. Hiç eksilerinden bahsetmiyorsunuz . Ben 19 yıllık tip 1 im 17 yıldır kalem kullandım . Son 2 yıldır da pompa kullanıyorum . Ben şekerin regüle konusunda bir fark göremedim
Merhaba,
Galiba siz o içeriklere denk gelmemişsiniz. İnsülin pompa teknolojisinin olumlu/olumsuz tüm özelliklerini aktardığımız çok yazı var.
Siz kendimde bir fark göremedim diyor olabilirsiniz. Ama 4’lü enjeksiyon yaparken 3 günde 1 set değişimi yapmak dahi önemli bir farklılık.
Bahsettiğim olumlu/olumsuz bilgilerin olduğu yazıları da okumanızı öneririm.
Bu arada geçtiğimiz yıllarda pompayı bırakıp bırakmama konusunda da tecrübemi paylaşmıştım 🙂
Sevgiler
Merhabalar Esra hanım , ben 17 yasındayım . 10 senedir T1d hastasıyım. Samsun Ondokuz Mayıs Üni. Tedavi görüyorum. Fakültede pek düzenli bir doktor takibi yok malesef. Her kontrole gittiğimde farklı doktorlarla karşılaşmaktan bunalmıştım. Dün youtube kanalınızdaki videoları izlerken pompa hakkındaki açıklamalarınızı izledim. Ve araştırmaya başladım. Son birkaç yıldır şekerimi kontrol altında tutamıyorum. Ya çok düşüyor ya da fazla çıkıyor. Hal böyle olunca hem psikolojik olarak hemde vücudumun yaşadığı bu zararlardan artık çok bunaldım. Bu sene üniversiteye hazırlanıyorum. 13 senedir yoğun olarak bale yapıyorum. Üniversitede de modern dans bölümünü istiyorum. Bir nevi yoğun bir meslek hedeflediğim için pompanın bende oluşturabileceği bir zararlar var mıdır? Terlediğimde enfeksiyon riski gibi ?
Edanaz Merhaba,
Seçeceğin bölüm için şimdiden tebrikler.
Aslında insülin pompası kullanımı bale için daha iyi bir yöntem. İnsülin kaleminde yapılamayan çoğu şeyi insülşn pompasında yapabiliyoruz. Enfeksiyon va risk olasılığı oldukça düşük. Değişken ve toparlanılması güç bir tip-1 diyabetin varsa insülin pompasıyla daha rahat edebileceğini söyleysbilirim.
Sevgiler
kızım 12 yaşında 2 senedir tip 1 dibabet son gittiğimiz kontrolde dr muz pompa taktırabilirsiniz dedi ama kendisi pompa takmadığını başka sağlık merkezine gitmemiz gerekiyor.benim sorum şu medrotoniğin sensörlü pompasının sensörümü yoksa dexcomun sensörü daha iyi bu konuda fikir verirseniz sevirim karşılaştırmalara baktım fakat kullanıcı olarak sizin fikriniz nedir.
Merhaba Hatice Hanım,
Ben sensörlü insülin pompasını da denedim. Ama beklentimi pek karşılamadığı için kullanmayı tercih etmedim. Şu anda sensörsüz ve 180 ünite rezervuarı olan insülin pompası ve Dexcom kullanıyorum.
Zaten sensörler SGK tarafından geri ödeme desteği bulunmayan teknolojiler.
sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Ben yaklaşık 5 senedir tip-1 diyabet hastasıyım ve insülin kalemi kullanıyorum. 30 yaşındayım ve bir hafta sonra insülin pompasına geçiş yapacağım, ancak pompa kullanan ve çok memnun olduklarını duyduğum insanlar olmasına rağmen yüzyüze konuşma fırsatım olmuyor maalesef, çünkü arkadaşımın arkadaşı, onun komşusu gibi insanlar kullanıyor pompayı. Yani vücuduma bir şeyin sürekli takılı olması beni kısıtlayacakmış ya da yanlışlıkla bir yerine basıp kötü bir şey olacakmış gibi bir korku var içimde. Pompa kullanmaya ilk başladığınızda böyle korkularınız var mıydı?
Şimdiden çok teşekkür ederim
Emel Hanım Merhaba,
Ben dahil çoğu kişi insülin pompası kullanmaya başlamadan önce aynı endişeleri taşıyordu. Ama kullanmaya başladıktan sonra ‘neden insülin pompası kullanmamışım bugüne kadar!’ diye kendinize sormaya başlıyorsunuz.
İnsülin pompalarını satın almadan önce ücretsiz demo kullanma hakkınız var. Deneyip almanızı öneririm. Böylece cebinizden bir para çıkmadan ve deneyimleyerek kendiniz daha iyi karar verirsiniz.
sevgiler,
Slm esra hanım ben bu hafta pompa yatıracak 2003 ten bu yana dm1 im şekerde pek bir dengesiz benim gibi 🙂 bana hangi pompa yı önerirsiniz maddi kısmı önemli değil birde bu omniped türkiye ye gelmedi mi hala
Slm arkadaşlar yorumlarınızı okudum. Kendimi başka bir gezegenin canlısı his ettim. 21 yıldır tip1 diabet hastasıyım. Kulandığım ünsulin kalemin dışında başka bir bilgim yok. Unsilin pompası ilk defa sizde dinliyorum. Benim bildiğim insilin pompası daha piyaseye çıkmadığını zaxn ediyordum. Oysa yıllar olmuş …
Kasım Bey Merhaba,
Diyabetle ilgili özellikle son yıllarda çok fazla gelişme var.
Sevgiler
Mrb Esra hanım bugün doktorum brittle yani oynak diabetli olduğumu söyledi.Ben tip 1 diyabetliyim zaten.Şekerlerim çok dengesiz düşüklük ve yükseklikler seyrediyo bu yüzdende pompanın tekrar takılmasını istiyor.Dahi iyi olacağını söyledi.Ben daha öncesinde pompa kullanıyordum.Ama alışamadım denizi yüzmeyi çok seviyorum.Kısıtlı bir zaman olduğu içinde bu benim canımı sıkıyodu ben çıkarttım kalem insüline döndüm.Siz oynak şekerle ilgili bilginiz vardır diye düşündüm ve sormak istiyorum.Pompa ile daha iyi oabilirmi benim için fikriniz çok önemli.Karar veremiyorum.Pompa ile ilgili her yazınızı okudum sadece pompa değil hepsi.
Sedef Hanım Merhaba,
Bir tip-1 diyabetli olarak kan şekerinin daha düzenli olması için insülin pompasının insülin kaleminden daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Ki brittler diyabeti olan hemen hemen herkes insülin pompası kullanıyor.
sevgiler
Çok teşekkür ederim😊 Bende karar verdim ve doktorumla görüştüm.En kısa zamanda hastaneye yatışım olucak.HbA1C 10.8 çıktı. Tedavi olmam gerekiyomuş.Ketonda yüksek çıktı. İnşallah daha iyi olucam.İyiki varsınız.Sizinle çok şey öğrendim.Sağlıkla kalın🙏🙏💙💙💙
merhaba Esra hanım 8 yaşındaki oğluma insülin pompası taktırdık 1 ay olacak , malesef göbeğinde iğne izleri kırmızı kırmızı kaldı ve geç iyileşiyor canıda yanıyor , kullanamadık, önereceğiniz bir yöntem varmı , birde bu pompaların iadesi söz konusumu. iyi günler teşekkür ederim.
Mehmet Bey Merhaba,
Hangi marka insülin pompasını kullanıyorsunuz?
sevgiler
Merhabalar Esra Hanım. Oğlum 4 yıldır tip 1 diyabet. 2 gündür yazılarınızı okuyorum. Sizden tavsiye rica edeceğim ama öncelikle şunu belirteyim ,
Tecrubelerinizi bizlerle paylaşıp yol gösterdiğiniz için çok teşekkürler.
Pazartesi günü insülin pompası için hastaneye yatacagiz. Doktorumuz Medtronici tavsiye ediyor. Siz sensörlü mü yoksa (sensorsuz + guardian connect yada libre ) tavsiye edersiniz.Guardian connect ve libre de kalibrasyon için parmak delmek gerekmiyor değil mi? Hem maddi hemde sağlık açısından hangisi daha avantajlı acaba? Okuduğum kadarıyla sensörlünün 3 aylık rezervuar ve set parasının bile SGK ödemesi yok. Ayda 1000-1200 TL ye kadar zorlayacagim kendimi.
(Sizin belirttiğiniz sebeplerden ötürü libre hakkında soru işaretlerine var artık)
Kusura bakmayın Biraz karışık yazdım ama sözün özü sensörlü mü yoksa sensorsuz pompa mı önerirsiniz ?
Mehmet Bey Merhaba,
Güzel cümleleriniz için teşekkür ederim.
Medtronic şu an için Türkiye’de en çok kullanılan insülin pompasının firması. Global ve iletişimi kuvvetli bir şirket.
Medtronic’in sensörlü ve sensörsüz insülin pompasının fiyatı aynı. Yerinizde olsam Medtronic VEO sensörlü pompayı alırım. İllaha sürekli sensör almak ve kullanmak zorunda değilsiniz. En azından sensörlü olanı tercih edin ki sensör takma ihtiyacı olduğunda sensörle birlikte çalışan pompanız olmuş olsun.
SGK’nın sağlık uygulama tebliği her zaman değişiyor. Medtronic temsilcisine VEO aldığınızda set ve rezervuarda fark ödememek için raporda ne yazılması gerektiğini öğrenin ki en azından sarf malzemelerde fark ödemeyin. Çünkü bir yöntemle VEO kullanıcıları da sarf malzemeler için fark ödemiyor diye biliyorum.
Dolayısıyla Medtronic VEO modelini almanız daha anlamlı olur. Ekstra farklı bir markanın sensörünü almanıza da gerek kalmıyor.
Umarım size yanıt olabilmişimdir.
sevgiler,
Çok teşekkürler Esra Hanım.
3 gündür hastanedeyiz. 2 li sistemden 4 lüye geçtik nihayet.( Ya da ne yazık ki diyeyim) Ama dörtlü daha kontrollü gidiyor açıkçası. Doktorumuzun da yeni tavsiyesiyle pompayı biraz daha beklemeye aldık. 4 lü sistem tam oturduktan sonra duruma göre hareket deceğiz artık.
Sensör olarak ise Libre Freestyle siparişi verdim artık. Olumsuz yönlerine karşın kalibrasyon istemediği için ailecek onu tercih ettik. Biraz duygusal davrandık açıkçası ama günde 4 kere zaten insülin iğnesi; üstüne de parmaklarının daha fazla delinmesini göze alamadık.
Tavsiyeniz için çok teşekkürler. Doktorumuz pompa için tam onay verdiğinde tavsiye için sizi tekrar rahatsız ederiz artık.
Sağlıcakla kalın inşallah.
Merhaba Mehmet Bey,
Tip-1 diyabet yönetiminde 4lü enjeksiyon yöntemi her zaman iyidir. İnsülin pompası konusunda doktorunuz da en doğru yönlendirmeyi eminim yapmıştır.
Libre konusunda da elbette takdir sizin. Umarım beklentilerinizi karşılar.
Her zaman elimden geldiğince de destek olmaya çalışırım.
sevgiler,
esra hanım merhaba. oğlum kerem şu an 5 yaşında. bir hafta sonra 6 yaşına girecek inşallah. 11 aylıkken tip1 diyabet teşhisi konuldu. 14 aylıktan itibaren de dana marka insülin pompası kullanıyor(uz). geçen sene anaokuluna başladı ve enfeksiyon kaynaklı olarak 4 kez ketoasidoz geçirdi. son 4-5 aydır set değişimleri çok sıkıntılı oluyor. seti değiştiriyoruz ancak kan şekeri ilk etapta çok yükseliyor. daha sonra insülin kalemiyle enjeksiyon yapıyoruz. 6-7 saat sonra pompadan verim almaya başlıyoruz. doktorlarımızla bir çözüme varamadık. tecrübeniz veya fikriniz varsa paylaşır mısınız? teşekkür ederim.
Neslihan Hanım Merhaba,
Dana markasını biliyorum ama hiç tecrübem olmadı.
Yorumunuzdan şunu anlıyorum; yaklaşık 5 yıldır Dana insülin pompası kullanıyorsunuz ve son 4-5 aydır bu durum söz konusu. Öyleyse ve bu kadar süredir hep aynı pompa ise pompada teknik bir sorun olabilir mi?
Soru-cevap yaparak sorunu bulmaya çalışmak lazım.
Sevgiler
pompayı kontrol ettirecekler. şu anda demo kullanıyoruz. onda da aynı sorun devam ediyor. şu anda da sorun yaşıyoruz. ilk başta gitmeyen insülin sonra etkili oluyor.
Merhaba,
Benim sorum şu ki kablosuz insülin pompasının bir dezavantajı veya güvenilir olmayan bir durumu var mıdır? Tam bilgi sahibi olmadığım İÇİN sorma ihtiyacı hissediyorum.Kablosuzu varken neden kablolu olun markaları tercih edelim? Medtrum(yani kablosuz insülin pompası) daha bir kaç ay önce resmî olarak satışa çıktığı İÇİN mi henüz yaygın değildir acaba? Çok teşekkürler şimdiden
Merhaba Esra hanm. Bizlere dogru bilgileri vermek adına gösterdiginiz ilgi için teşekkürler. Ben 15 yıldır tip 1 diyabetliyim. 4 kez insülin kullanıyorm yaşım 33. Pompayı duyalı baya oldu ben bu kadar yaygınlaştıgını bilmiyordm. İstedigimi doktıruma söyledim fakat şekerin dengesiz oluşumunda ve daha okadar yaygınlaşmadıgını üniversitelerxe denendigi yönünde açıklama yaptı. Benim sorum size bunu takrırıp denemek istiyırum fakat daha sonra tekrar kalem insüline geçebiliyormuyuz bilginiz varmı. Teşekkürler
Kevser Hanım Merhaba,
İnsülin pompasını bilmeyen doktorları artık ayıplıyorlar 🙂 İnsülin pompası artık biliniyor ama çoğu doktorun insülin pompası kullanan hasta tecrübesi olmadığı için takılmasına pek yanaşmayabiliyorlar. Çünkü insülin pompası ile insülin dozu ayarlamak, karbonhidrat sayım yöntemi eğitimi vermek vs biraz meşakkatli.
İnsülin pompasına geçseniz bile istediğiniz zamanlarda kaleme elbette dönüş yapabiliyorsunuz.
sevgiler,
Merhaba bişey sorcam insülin pompası kullanılırken lantusa ihtiyaç varmı yani insülin pompası kullanırken ayrıca insülin oluyormusun
Esra hanim gunaydin mersinden yazıyorum agbim tip 1 diyabet hastasi yaklaşık 10 yildir 2 tane ayrı ayri igne kullaniyor kendine dikkat etmedigi icin şeker bazen cok yüksek bazende çok düşüyor yani ignelerini duzenli vurmuyor doktorumuz insulin pompası önerdi kendisi yesil kartlı bunu devlet karsiliyormu bilmiyorum sizce böyle bir hasta icin insulin pompası dahami iyidir hiç birşey bilmiyorum onerilerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim adım Songül
Songulkrakoc1980@gmail.com