İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm 2

İnsülin Pompasıİnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm 2

İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm 2

İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-1 başlıklı yazımızda diyabet yönetminde önemli bir yere sahip olan insülin pompası hakkında temel bilgileri vermiştik.

Bu yazıda ise insülin pompası malzemeleri, insülin pompası markaları, maliyeti gibi detayları paylaşıyor olacağız.

Ancak SGK geri ödemelerinde 4 Eylül 2019’da (Yapılan değişiklik için SGK, İnsülin Pompası, Set ve Rezervuarı İle Strip Geri Ödeme Desteğini Arttırdı! başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.) yapılan değişiklik ve firmalar tarafında da insülin pompası ve sarf malzemelerindeki artış sebebiyle rakamlar farklılık gösterebilir. Bu yazı 2018 yılına aittir. 

Edit / Mayıs 2021: Türkiye’deki İnsülin Pompaları ve Sarf Malzemelerinin Maliyetleri / Mayıs 2021 linkindeki içerikle Türkiye’de, Mayıs 2021 tarihinde satışı olan tüm marka ve modellerin güncel maliyetlerine ulaşabilirsiniz.

insülin pompası ekipmanlarıİnsülin Pompası Malzemeleri

İnsülin pompası bir ana cihazdan, insülin koyacağımız bir rezervuardan, insülin transferinin yapılacağı bir kablodan ve kabloyu insülin yapabileceğimiz herhangi bir yere implamente edebilmek için minik bir zımbadan oluşur.

Yandaki fotoğraftan da bu malzemeleri görebilirsiniz. Ben Medtronic insülin pompası kullandığım için onun görselini paylaşıyorum. Ancak yazının devamında diğer markaların malzemelerine de ilgili görsellerden ulaşabilirsiniz.

İnsülin Pompası Markaları

Türkiye’de şu an üç farklı insülin pompası markası bulunmakta. Harf sırasına göre; Dana, Medsalus ve Medtronic. Bu üç markanın insülin pompası da kablolu. Türkiye’de maalesef kablosuz insülin pompası satışı yok.

  • Dana markasının insülin pompasının adı da Dana.
  • Medtronic markasının insülin pompasının adı da Medtronic. Ama sensörlü ve sensörsüz olarak ikiye ayrılıyor.
  • Medsalus firmasının insülin pompasının adı Insumed.

Sadece Medtronic firmasının sensörlü ve sensörsüz olmak üzere iki tip olmak üzere insülin pompası bulunduğunu yazdık. Sensörlü insülin pompasının ekipmanları sensörsüz gibi aynı. Tek farkı ürünün teknik alt yapısı ve ürün satılırken yanında verilen bir CGMs. CGMs ile deri altı sıvısının şekeri ölçülür ve insülin pompasının ekranına 15 dk gecikmeyle gönderilir. Ve birey kan şekerini parmaktan ölçmeden kan şekerinin gidişatını CGMS ve insülin pompası arasındaki koordinasyon ile görür.

Sensörlü insülin pompası hakkında aşağıdaki yazılara tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

İnsülin Pompası Maliyetleri

Güncel İnsülin Pompası ve Sarf Malzemelerinin Maliyetleri / Mayıs 2020 linkinde en güncel maliyetleri görebilirsiniz. 

Markası ne olursa olsun her insülin pompasının geri ödemesinde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunmakta. Eğer insülin pompası raporunda ‘hayati öneme haizdir’ yazarsa SGK tarafında 3,560 TL ödeme yapılmakta. Yazmazsa 2,890 TL geri ödeme olmakta. Bu bilgiyi unutmayın.

danaDana

Türkiye’de iki farklı distribütörü bulunmakta. Her iki firmanın fiyat politikası da farklı olabilir. Bu sebeple sizlere maalesef net rakamlar veremeyeceğim. Aşağıda yazan rakamlar ortalama rakamlardır.

Dana-R modelinin fiyatı 5.500 bin TL. Bluetooth özelliği sayesinde fiyata dahil olan kumandası ile kontrol edilebilmekte. Aynı zamanda stripleri ile de kan şekeri ölçümü yapılabilmekte. Striplerinin bir kutusu ise 30 TL.

Bluetooth özelliği olmayan Dana IIS’in fiyatı 4.500 bin TL.

SGK rapora göre 2,890-3.560 TL arasında bir ödeme yapıyor.

Silikon ve metal setleri mevcut.

30’ar adet set ve rezervuarda ise 3 ayda bir kez 200 TL fiyat farkı çıkıyor.

Bir de bu pompanın pili özel bir pil. Duracell, Energizer gibi pillerle çalışmıyor. Bir adet pil yaklaşık 5 dolar. Ve 2 ay gidiyor.

Teknodia (Bu firmanın ürün satışıyla ilgili birkaç aydır sorunlar var.)

Teknodia firmasının pompasının adı Medtrum Kablosuz İnsülin Pompası.

1 kutuda 10 adet patch var. Kutusu 1250 TL. Patch 3 günde 1 değişirse aylık maliyeti bu şekilde oluyor.

Ama patchin 5 günde 1 değiştirilmesi firma tarafından önerilmekte. Bu durumda 750 TL set maliyeti oluyor.

Kumandası ise bildiğimiz ince kumanda pilleriyle çalışabilmekte.

Medtronic

Yukarıda da belirttiğim gibi sensörlü ve sensörsüz olmak üzere iki farklı modeli bulunmakta.

paradigm_veoSensörlü pompa yani Medtronic VEO modeli KDV dahil 7.500 TL. Bir dönem SGK tarafından % 100 ödeme kapsamına alınmış olsa da artık normal pompa gibi geri ödemesi yapılmakta. Aynı zamanda sensörlü pompası olanların set ve rezervuar ödemeleri de yapılmamakta. Sensörlü İnsülin Pompası Ödemesi Hakkında Önemli Duyuru / 30 Ağustos 2014 Resmi Gazete başlıklı yazımızda bundan bahsetmiştik.

Sensörlü pompanın yine rapora göre 2,890-3.560 TL’si SGK tarafından ödenirken kalan kısım olan  4.610-3.940 TL hasta tarafından ödeniyor.

Normalde SGK sensörleri ödemiyor. Her bir sensörün fiyatı ise 90 TL+KDV.

Duracell AAA ve Energizer AAA gibi pillerle çalışmakta.

Küçük bir not: Sensörlü pompanın fiyatı sensörsüz pompa fiyatına gelecek. Ama sensörlü pompa paketinden sensör çıkarılıp ayrıca satılacak. Temelde değişen bir şey olmasa da sadece sensörlü pompa fiyatı (sensör dahil değil.) sensörsüz pompanın rakamına gelecek.

type1-diabetic-esra-costSensörsüz insülin pompası ise KDV dahil 5000 TL. Sensörsüz pompanın yine rapora göre 2,890-3.560 TL’si SGK tarafından ödenirken kalan kısım olan 2.110-1.500 TL hasta tarafından ödeniyor.

Silikon ve metal setleri mevcut.

Duracell AAA ve Energizer AAA gibi pillerle çalışmakta.

 

Aynı zamanda Medtronic yakın zamanda 640 G adında bir pompayı Türkiye’ye getirdi. Yapay pankreasın giriş modeli denilebilir. Medtronic’in Yeni İnsülin Pompası Minimed 640G Türkiye’de başlıklı yazımızdan bu modelle ilgili bilgi alabilirsiniz.

640G ve ekipmanlarının maliyeti;

  • Minimed 640G İnsülin Pompası: 12.960 TL (KDV dahil tutar.)
  • G2 Link (Sensör): 1.475 TL (KDV dahil tutar.)
  • Bayer Meter: 270 TL (KDV dahil tutar.)

Sensörlü, sensörsüz ve 640G insülin pompalarının set ve rezervuarları birbirinin aynısı. 3 aylık maliyeti 553,5 TL. SGK 300 TL’sini, hasta tarafından da 253,5 TL’si ödenmekte.

Duracell AA ve Energizer AA gibi pillerle çalışmakta.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

13 YORUMLAR

  1. 6 yıldır diyabet hastasıyım 2018 Aralık ayında Ankara dia teknikten Serhat bey ile iletişime geçip insülin pompası takıldı.pompayı takana kadar herşey gayet iyi güzel pompayı taktıktan sonra bu memnuniyeti yaşamadım kendisinde aşırı saygısız konuşmaları aramızda geçen ufak bir tartışmadan sonra malzemelerimi ondan almak istemediğimi belirttim kendisi ve yanında çalışanı Nisa hanım bu malzemeleri Türkiye’de yalnız ben satıyorum dedi.Bunu insanlara yalan söyleyerek işini iyi yaptığını mı düşünüyorsun .Kendisine mecburmuş gibi hissettirmen ne kadar doğru.Herşeyi geçtim sonuçta şeker gibi önemli bir hastalığımız var sonuçta sağlık söz konusu ondan pompayı aldığıma bin pişman oldum bu işi yapıyorsanız vicdanınızın rahat olması şeklinde yapın yada yaptığınız işi sevin…..insanların sağlıklarıyla oynamayın ve sizler kesinlikle araştırın öyle karar verin

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: