11 yıldır ilk defa reçete yazdırmadan insülinlerimi eczaneden aldım desem ne dersiniz?
Reçetesiz İnsülin Alımı yazımızı hatırlıyorsunuz değil mi? İşte bu yazıdan sonra algım gayet açık bir şekilde en son insülin aldığım eczaneyi aradım. Konuyla ilgili pek bilgi sahibi değiller. Ben SUT’daki maddeyi anlattım kendilerine. Benden sadece e-reçete numaramı istediler. Bulmaları zor olurmuş.
Ben de Başkent Üniversitesi Hastanesi’ni aradım. Ancak çalışan Hande Hanım tepemi attırdı. Ben son reçetem hangisi ise onun numarasını istiyorum desem de belki yanlış olur, veremem diye saçma bir direnç gösterdi. Hatta bir ara sesi bile yükseldi ancak ben gayet sakin bu işin bu kadar zor olamayacağını aktardım kendisine. Tam da bunu söylediğim anda bana e-reçete numaramı kodladı 🙂
Eczaneyi aradım. E-reçete numaramı ve TC Kimlik Numaramı söyledim. Sistem onay verdi. Ve reçete yazdırmadan insülinlerimi aldım.
3 kutu Apidra hayırlı, uğurlu ola 🙂
İnanın büyük kolaylık. Ancak yine de birçok konuda SGK’dan çözüm bekliyoruz. Biz yetişkin tip-1 diyabetlilere 3 ayda 1 kez 9 kutu 50’lik ölçüm çubuğu vermek yerine daha fazla vermeleri gibi 🙂 Ya da bu kadar bu işi yapmışsınız. Bizim gibi tıp biliminde bir gelişme olmadıkça hastalıkları sonlanmayacak bireylerin reçetesiz ilaç alımlarını neden 6 ay ile kısıtlıyorlar ki? Saçmalık.
Bu yazıyı sitem etmeden bitirmek olmazdı. Her iyi işi yapanın mutlaka iyi olmayan bir tarafı vardır 🙂
Esra ablacim inan varolan bi kokayliktan faydalanmak icin bile. Ugrastiriyolar insan gordugumuz gibi…
Esra Hanım, eczanede çalışan birisi olarak eczanenizin konuyla ilgili nasıl bilgisi olmadığını anlayamadım..Şubat ayından beri bu uygulama var..
Neyse sonuçta ilaçlarınızı almışsınız 🙂 Güle güle kullanın 🙂
Bu arada geçenlerde size bir şey sormuştum ama herhalde gözden kaçtı.Ben de Başkent Üni. İstanbul Endokrin bölümünden Aslı Doğruk Ünsal’a gidiyorum hastalığımın başından beri (3 yıldır). İstanbul dışında yaşadığım için olması gerekenden daha fazla yardımcı oluyor. Ancak siz Memorial a geçtim deyince acaba ben de başka bir doktor mu denesem diye düşündüm. Mesela kendisi bana hiç pompa önermedi. Bir yandan da yeni bir doktor demek herşeye yeniden başlamak demek ve bu açıkçası gözümü korkutuyor..Ne dersiniz?
Damla Hanım,
Yorumunuz gözden kaçmadı. Merak etmeyin. Yoğunluktan bazı yorumlara geç cevap veriyorum maalesef.
Ben her zaman doktor değiştirmeye sıcak bakıyorum. Eğer beklentilerinizi karşılamıyorsa tereddüt etmeden değiştirin derim.
Çok gözünüz korkmasın. Ben Gökhan Bey’e kısa sürede alıştım 🙂
sevgiler
Teşekkür ederim Esra Hanım 🙂 Yorumunuzu dikkate alıcam..
İyi akşamlar Esra hanım ,
Ben Ecz. Yavuz PİRİ ( 15 yıllık tip 1 d.m. )
Zor da olsa sgk ınn güzel (!) bir hizmetinden faydalanmanıza çok sevindim, devam reçetesi uzun zamandır veriliyor, eczane keşke sizi yormadan e reçete numaranızı bulup verseymiş daha güzel olurdu.
Sadece diyabetliler değil neredeyse bütün kronik ilaç kullananlara aylardır bu şekilde ilaç veriyoruz. İlaçlarını kullanmasın neden gerekli olduğunu bilen bilinçli hastalara bu çok güzel oldu, ancak ben bazı hastalarımın keşke bunu kullanmasa dediğim de oldu maalesef, raporlar 2 senelik olduğu için hastaneye 2 yılda bir mecburen, mümkünse kan bile vermeden, ilaç raporunu yenilemek için giden insanların ülkesinde bu devam reçetesi doktorun kendilerine en azından nasılsınız deme şansını bile kaybettiriyor.
Bu devam reçetesi benim eczanemin işini hızlandırır hatta şirinlik yaparak ( doktora gitmeden ben sizin ilacınızı veririm) teklifiyle hasta sayımı da arttırır ama ben siz bilinçli diyabetlilere en azından 3. Ayda bir artık eskisi gibi kalabalık olmayan aile hekiminize giderek o basit el cihazları yerine orada vereceğiniz bir kan ile bütün değerleri ve çok ciddi olan HbA1C nin de ne olduğuna EN AZINDAN 3. AYDA BİR baktırıp bu arada Reçetenizi yazdırmanızı tavsiye ederim tabi bu benim fikrim.
Bütün diyabetlileri çok seviyorum . Lütfen siz kendinize çok iyi bakın.
Yavuz Bey Merhaba,
Bloğumuza hoş geldiniz 🙂 İnanın çoook mutlu oldum yorumunuzu okuyunca. Bir eczacımız eksikti 🙂 O da sizinle oldu.
Diyorum ya; eczanenin bulabileceğini biliyordum ama maalesef uğraşmıyor birçoğu. Standart bir müşteri memnuniyeti ve bilgilendirmesi de yok.
Ben açıkçası 2 yılda 1 kez rapor yenilemeye de karşıyım. Tip-1 diyabet gibi tıpta devrim olmadıkça geçmeyecek hastalıklar için yeniden rapor çıkarılması zorunlu olmamalı.
Devlet hastanesine gitmeyi ya da aile hekimine bile gitmeyi unuttum desem yeridir. Hizmet ve doktor-hasta ilişkisi malumunuz. Eğer birey sıkı doktor kontrolündeyse rapor süreçlerinde ya da reçete zamanlarında doktoru görüp görmemek bence hiç önemli değil.
Bu konudaki pazarlama fikriniz gayet başarılı 🙂 Tebrik ederim. Reçete yazdırmadan ilaç veren eczane olmak hasta gözünde çoook önemli 🙂
Hangi ildesiniz? Eczane ismini öğrenmem mümkün müdür? Eczaneniz strip ödemelerinde nasıl bir yol izliyor?
Sizin bildiğiniz ama bizlerin bilmedikleri varsa da bize anlatırsanız memnun olurum.
Sevgiler
Kusura bakmayın Esra hanim cevabım biraz gecikti.
Benim eczanem Ankara’nın Mamak ilçesinde tıp fakültesi Cebeci hastanesine yakınım, ismi PİRİ Eczanesi imkanı olanları şekersiz çay içmeye sohbete 🙂
Eczanelerin strıp ödemelerinde değişiklik olmaması lazım, uygulama kısaca şöyle;
Öncelikle raporumuz ve raporumuzda da strıp kullanımı belirtilmesi gerekir.
Erişkin Tıp I diyabet ve insülin kullanan Tıp II diyabette üç ayda en fazla 450 adet ( 50 ilk 9 kutu),
Sadece oral antidiyabetik kullanan hastalarda üç ayda 100 adet yani 2 kutu
18 yas altı Tıp I d.m., Gestasyonel ( gebelik diyabeti) diyabette veya organ nakili diyabette raporda yazılan miktarda ( üç ayda 14 kutu falan ödeniyor,
Ancak şuna dikkat edin Tıp ne olursa olsun raporunuzda sınırlama var ise en az olan sınırı geçemez.
Ikı yılda bir de cihaz hakkımız var.
Eczaneler bazı strıplerden fark talep edebilir bunun bir standartı yok tamlaman yapabildikleri tüccarı sıkıntı ile ılıskılı ,
Cihaz olarak da şu anda (Yakında daha iyisi çıkabilir) optıum
Şimdilik bu konuda aklıma gelenler bunlar sorusu olan olursa dilediği zaman sorabilir. Ilk fırsatta bu iğne uçları hakkında da söylemek istediğim bi şeyler var.
Yavuz Bey Merhaba,
Önemli değil.
Bloğumuzda strip ödemeleri ve SGK’nın durumunu detaylı olarak irdeliyoruz. Bahsettiğiniz konulara oldukça hakimiz. Ancak tekrar tekrar bu detayları anlatmakta yarar görüyorum. İyi yaptınız 🙂
Kullanıcıdan kullanıcıya değişen bir memnuniyet söz konusu elbette. Ben açıkçası hiçbir glükometreye güvenmiyorum. Ancak yine de en iyisi Performa Nano ve yılların Accu-chek kullanıcısı olarak da diğerlerine oranla artılarının daha iyi farkındayım.
Ankara’da olan arkadaşlarımız yanınıza gelmek isterlerse kapınızın açık olduğunu bilmek güzel 🙂 Biz gelirsek mutlaka ziyaret ederiz sizi.
sevgiler