Kan Şekerini Etkileyen 22 Faktör
http://diatribe.org/ web sitesinden tip-1 diyabetli Adam Brown’ın tecrübelerine dayanarak oluşturduğu bir liste. Özellikle kan şekerini sürekli takip ederek kan şekerini etkilendiği 22 faktörü listelemiş.
Bazı sebepleri ben de yeni öğrenmiş oldum.
Bu yazının resminde İngilizce olarak göreceksiniz ama ben başlık başlık sizlerle Türkçe’sini paylaşacağım. Sol baştan
FOOD-BESİN
1. Karbonhidrat : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
2. Yağ : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
3. Protein : Kan şekerini yükseltebilir ya da nötr olarak herhangi bir etki yaratmayabilir.
4. Kafein : Kan şekerini yükseltebilir ya da nötr olarak herhangi bir etki yaratmayabilir.
5. Alkol : Kan şekerini hem yükseltici hem de düşürücü etkisi vardır.
MEDICATION-İLAÇ
6. İlaç dozu : Kan şekerini düşürebilir ya da nötr olarak herhangi bir etki yaratmayabilir.
7. İlaç saati : Kan şekerini hem yükseltici hem de düşürücü etkisi vardır.
8. İlaç etkileşimi : Kan şekerini hem yükseltici hem de düşürücü etkisi vardır.
ACTIVITY-AKTİVİTE
9. Hafif egzersiz : Kan şekerini düşürebilir ya da nötr olarak herhangi bir etki yaratmayabilir.
10. Yüksek yoğunluklu ve orta seviye egzersiz : Kan şekerini hem yükseltici hem de düşürücü etkisi vardır.
BIOLOGICAL-BİYOLOJİK
11. Şafak fenomeni : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır. Somogi Fenomeni, Geri Tepme Fenomeni ve Şafak Fenomeni başlıklı yazımızdan Şafak Fenomeni hakkında bilgi alabilirsiniz.
12. İnsülin pompası infüzyon set sorunları : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
13. Yara dokusu ve lipodistrofi** : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
14. Yetersiz uyku : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
15. Stes ve hastalık : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
16. Alerji : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
17. Yüksek glükoz seviyesi : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
18. Mensturasyon-Regli-Adet dönemi : Kan şekerini hem yükseltici hem de düşürücü etkisi vardır.
19. Sigara içmek : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
ENVIRONMENTAL-ÇEVRESEL
20. Bozulmuş insülin : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
21. Kan şekerinin hassas bir şekilde ölçülmemesi : Kan şekeri yükseltici etkisi vardır.
22. Rakım : Olumlu olumsuz bir etkisi olup/olmadığı bilinmiyor ama Esra olarak benim kan şekerim eskiden uçak seyahatlerinde hep düşerdi. Bu aralar da basında yaylaların tip-1 diyabetlilerin şekerine olumlu etkisi olduğu haberleri dolaşmakta.
**Lipodistrofi: Lipodistrofiler, normal yağ metabolizmasının rahatsızlığından kaynaklanan, deri altındaki yağ (adipöz) dokusu yitimine neden olan, ender görülen bir grup bozukluktur. Şeker hastalığı gibi diğer metabolik bozukluklar da görülebilir
test
faydalı bir paylaşım ezberlenip ters bir durumda gözden geçirilecek bir liste
bizim için böyle şeyleri bulup çıkarıp burada paylaşmanız çok hoş
az önce size medyatik dendiğini okudum gerçekten şaşırdım tanımadığınız insanların daha kaliteli bir yaşam ssürmesi için çabalıyorsunuz hem de anladığım kadarıyla oldukça çaba sarfediyorsunuz gel gelelim bu işten milyon dolarlar kazanıp dünyaca ünlü bir yıldız olsanız bile negatif bir eleştiri yersiz olur çünkü mesele sağlık ve herkesin ne yaparsa kendine yapacağı bir konu
Merhaba Mert Bey,
Bu yazıyı daha verimli hale getirebilmek için birkaç rötuş daha yapılabilir. Protein yükseltebilir ama nasıl gibi detaylarla daha iyi bir kaynak olabilir.
Medyatiklik konusunda ise bir şey diyemiyorum. Günde ortalama 2500 kez ziyaret edilen bir portaliz. Herkes tarafından tanınan bir bloğuz. Bunu biliyorum. Ama bu vesileyle tanınmaktan inanın oldukça da mutluyum. Bu eleştirileri olumlu alıyorum 🙂 Bu arada diyabetimben.com’u kurarken sadece kendi tip-1 diyabetimi anlatmak için yola çıkmıştım. Faydalı oluyor ve bireylere temas ediyorda bu sadece benim değil ziyaret eden, yorum yapan, yazı yazan, olumlu/olumsuz geri bildirim veren herkesin başarısıdır.
Özel sektörde işimle ve pozisyonumla zaten tanınıyorum. Maaş da kazanıyorum. Para ve bilinirlilik konusunda endişelerim hiç yok 🙂
Sevgiler
Merhaba Esra Hanım,
Yüksek düzeyde spor aktivitesi nasıl oluyorda kan şekerini yükseltici etki yaratabiliyor?
Açıkçası spora yeni başlayan bir tip1 diyabetli olarak, spor öncesi 195 olan şekerim yüksek kardiyo antremanından sonra 250 çıktı.
Mert Bey Merhaba,
Aslında 195 şekerle bir problem olmaması gerekiyor ama kan şekeri yüksekken ve 250 üzerindeyken spor yapıldığında kan şekeri karaciğerin direnci ve kandaki keton sebebiyle yükselmeye devam eder.
Kan şekeriniz 195 iken keton oluşmuşsa, ki bu çok düşük bir ihtimal, yine kan şekeriniz düşme eğiliminde olmaz ve kan şekeriniz yükselmeye devam eder.
sevgiler,
Yorumunuz için teşekkürler,
Karaciğerin direnci ne anlama geliyor. Gerçekten çok şaşkınım 1 saat boyunca tabiri caizse deli gibi koşturup şekerimin daha da yükselmesinin moralman nasıl hissettirdiğini tahmin edebiliyorsunuzdur. 🙁
Dirençten kastım şu. Karaciğer vücudumuzdaki tek şeker deposu. Kan şekeri yüksekken spor yapıldığında karaciğer glükoz salgısına devam ediyor. Aynı zaman keton oluşumu dediğimiz durum da oluştuğunda kan şekeri yükselmeye devam ediyor.
O kadar spor yapıp kan şekeri düşüşü olmaması eminim çok can sıkıcıdır 🙂
Sevgiler
Teşekkür ediyorum.
Hoşçakalın 🙂
mert bey, nabzınızı kontrol edin, eğer vücudunuzu çok fazla zorlar, nabız düzeyinizi anaerobic seviyeye getirirseniz (internette bununla ilgili bolca kaynak mevcut, yazmaya üşendim.) şeker seviyenizde yükselme olması normal, aynı zamanda enerji için bu seviyeden bile önce yağ yakımı başladığı için kanda keton düzeyiniz de artması da normaldir. deliler gibi, dil dışarıda kalacak kadar spor yapmak sizi üzmekten öte gitmeyebilir. hem, yağ yakma azalacak hem de vücudunuz bu seviyede kendini korumak amaçlı bazı fonksiyonlarını ve metabolizma hızını yavaşlatacaktır. bizim gibi çok da normal olmayan vücutlar az daha dikkatli olmak zorunda. şunu da kesinlikle unutmayın, uzun süreli (1 saat üstü) sporlardan sonra vücudumuz hala spor yapıyormuşcasına kendi içinde aktivetelerine devam ettiğinden, şeker takibinizi sık yapın ve vücudunuzu tanımaya devam edin. hipoglisemi riski biraz daha artabilir. 70-80 kmlik bisiklet turlarımdan sonra vücudum en az 36 saat daha kendisini aktivitenin içinde tutuyor, gerek kas yıkımlarının tamiri gerekse diğer kimyasal etkileşimlerden dolayı spor bitince iş bitmiyor. lütfen dikkatli olunuz. bu konu ile ilgili, somut verilerle kendi çapımda detaylı bir çalışma yapmayı istiyorum ama bir türlü vakit bulamadım, eğer yaparsam buradan da paylaşmayı isterim.
Merhabalar Engin Bey yorumunuzu yeni görüyorum. Öncelikle ilginiz için teşekkürler. Bahsettiğiniz kaynaklar için nasıl bir arama yapmam lazım şuan tam istediğime ulaşamadım. Yorumumda biraz abartmış olabilirim. Yeni başladığım için gerçekten çok yoruluyorum çünkü.
Salondaki eğitmenler diyabet konusunda gerçekten çok bilgisiz. Diyabet ve spor ile ilgili aramalarımdan da açıkçası pek verimli sonuçlar alamıyorum. Yetersiz, yüzeysel bilgiler içeren siteler karşıma çıkıyor hep. Sizin bilgilerinizi merakla bekliyorum.
Bu siteden herhangi bir bildirim vs bir şey gelmiyor bana. Tekrar bu konuya girmemin nedeni bugün olan antremanımdan sonra 130 ile girdiğim salondan çok ağır olmayan fitness antremanım sonrası 180 şekerle çıkmam oldu. Bir şeyleri gerçekten yanlış yapıyorum ama ne?