Diyabetli olmadan önce sebzelerin karbonhidrat içermediğini rahatlıkla söyleyebilirdim size. Ama artık 10 yıllık bir diyabetli olarak sebzelerin de karbonhidrat içerdiğini söyleyebiliyorum.
Yalnız sebze yerken şu önemli noktaya dikkat etmek lazım. Sebzeler doğal besinlerdir. Yenilecek sebze nişastalı bir sebze değilse ve 15 gramdan fazla karbonhidrat içermiyorsa o sebzeyi karbonihdrattan saymadan rahatlıkla yiyebiliriz. Ama eğer karbonhidrat oranı 15 gramdan fazla ve bir de nişastalı sebze ise ona göre karbonhidrat oranını hesaplamalıyız. Bu arada nişastalı sebzelerden başka bir yazıda daha detaylı bahsederim. Şimdilik nişasta içermeyen sebzelerden bahsedeceğim.
Asma Yaprağı = 7 adet = 30 gram tartı ağırlığı = 5,2 gram karbonhidrat içerir.
Bamya (kurutulmuş ve pişirilmiş) = 1/2 su bardağı = 90 gram tartı ağırlığı = 7,5 gram karbonhidrat içerir.
Çarliston Biber = 1 orta boy = 45 gram tartı ağırlığı = 4 gram karbonhidrat içerir.
Domates = 1 orta boy = 120 gram tartı ağırlığı = 5,7 gram karbonhidrat içerir.
Enginar (pişmiş) = 1/2 adet = 50 gram tartı ağırlığı = 6,7 gram karbonhidrat içerir.
Havuç = 1 orta boy = 100 gram tartı ağırlığı = 11 gram karbonhidrat içerir.
Mantar (çiğ) = 1 su bardağı = 75 gram tartı ağırlığı = 1,6 gram karbonhidrat içerir.
Mantar (pişmiş) = 1/2 su bardağı = 80 gram tartı ağırlığı = 4 gram karbonhidrat içerir.
Pancar = 1 su bardağı = 144 gram tartı ağırlığı = 8 gram karbonhidrat içerir.
Yeşil Soğan = 3 adet = 100 gram tartı ağırlığı = 7,3 gram karbonhidrat içerir.
Patlıcan (kurutulmuş ve pişirilmiş) = 1 su bardağı = 100 gram tartı ağırlığı = 7 gram karbonhidrat içerir.
Pazı (çiğ) = 1 su bardağı = 100 gram tartı ağırlığı = 4,2 gram karbonhidrat içerir.
Şalgam (çiğ) = 1 su bardağı = 144 gram tartı ağırlığı = 6 gram karbonhidrat içerir.
Sizlere 4 gram ve üzeri karbonhidrat içeren sebzeleri yazmaya özen gösterdim. Eksikler var. Vakit buldukça yukarıdaki listeyi güncelleyeceğim.
Bu arada fark etmişsinizdir. Ben mutlaka tartı ağırlığını da veriyorum sizlere. Orta boy, 1 su bardağı gibi ölçüler kişiden kişiye göre değişebilir. Kendi ölçünüzü oluşturabilmek adına elektronik tartı kullanmanızı tekrar önerebilirim.
Sebzelerdeki karbonhidrat oranını da gördüğümüze göre artık 2 adet havuç yersek yaklaşık olarak 22 gram karbonhidrat aldığımızı bileceğiz. Ve ona göre hesaplama yapacağız. Bir de sarma yaprağından bahsettiğimi ve içine giren pirinçlerin karbonhidrat oranında olmadığını vurgulamak isterim. Zira içerisinde pirinç olan, yemeye hazır zeytinyağlı 2 adet sarma 15 gram karbonhidrat içerir.
Ben kaşarlı, tereyağlı mantarı çok severim. Ama Eşref’e zar zor yediririm. Bu yazıda da kaşarlı mantarı kullanıyorum izninizle. (Görsel yemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.)
Sebzelerin çoğu oldukça faydalıdır..Sebzelerin kan şekeri ve insülin düzeylerine etkisi oldukça azdır..Hem çok az miktarda karbonhidrat içerirler hemde yoğun miktarda LİF barındırırlar..Sebzelerdeki lif, karbonhidrat emilim oranlarını ciddi şekilde azaltır..Bu yüzden sebzeler genel olarak çok güvenli besinlerdir..Hayvani gıdalardan sonra gelen en güvenli besindirler..Ama tabii sebzesine göre de değişiyor..
Bazı uzmanlar bazı sebzeleri ”meyve” olarak kabul edebiliyor mesela..Ki bu fikre ben de katılıyorum..Yoğun nişasta içeriği ile patates ve mısır bir sebze değil meyvedir aslında..Bu hususa dikkat etmek gerekir..Özellikle patates ve mısıra..