Şeker ölçüm çubukları ile ilgili yeni yasal düzenleme / ÖNEMLİ
Diyabetliler (şeker hastalığı) yani bizim kan şekeri ölçüm çubuklarımız ile ilgili 22 Haziran 2012 tarihi itibariyle yeni bir tebliğ yürürlüğe girmiş.
Mesela ben 3 ayda 1 kez 15 kutu 50lik kan şekeri ölçüm çubuğu alabiliyordum. Galiba artık alamayacağım. Bu uygulama gereğince yetişkin ve insülin kullanan tip-1 ve tip-2 diyabetliler 3 aylık maximum 9 kutu ölçüm çubuğu alabilecekler.
Az önce konuyla ilgili Ercüment Bey’i aradım ama cevap vermedi. Güncel bilgiyi alır almaz sizi daha iyi bir şekilde bilgilendireceğim.
Şimdi devlet öncelikle kutu başına ödediğimiz paranın miktarını arttırdı ve artık istediğiniz kadar ölçüm çubuğu alabilirsiniz dedi. Ama zaman geçti ve artık istediğimi kadar değil, maximum 50lik 9 kutu alabilirsiniz diyor.
Peki; günde 10 kez ölçüm yapıyorsam bu ayda 300 ölçüm yapar. Bu da 6 kutu demek. 3 ayda ise 18 kutu 50lik ölçüm çubuğuna eşdeğer. Cebimden çıkan paranın haddi hesabı olmayacak. Ya da az ölçüm yapacağım ve 3 ayı 9 kutu ile geçirmek zorunda kalacağım. Bu da kan şekerimi sürekli takip etmemem ve kan şekerimi Allah’a havale etmem demek.
İnanın çok sinirliyim ve bu sinirle yazıyorum şu an. Sağlık Bakanlığı’nı mail bombardımanına tutalım diyorum. Sosyal medyada yani Facebook ve Twitter’da bu konuyu protesto ettiğimizi yazalım. Bu konuda susmamak gerek.
Ben de sizlerle ilgili tebliği aşağıda paylaşmak istedim.
Şeker ölçüm çubukları ile ilgili düzenlemelerin tebliğ yayım tarihi olan 22.06.2012 tarihinden itibaren geçerlidir.
7.3.5. Şeker ölçüm çubukları
(1) Tip I Diyabetli ve Tip II Diyabetliler, hipoglisemili hastalar, gestasyonel diyabetliler ile sadece oral antidiyabetik ilaç kullanan diabetes mellituslu hastaların kullanmakta olduğu kan şekeri ölçüm çubuklarına ait bedeller, aşağıda belirtilen esas ve şartlar doğrultusunda Kurumca karşılanacaktır;
a) Tip I Diyabetli, Tip II Diyabetli, hipoglisemili, gestasyonel diyabetli hastalar ile sadece oral antidiyabetik ilaç kullanan diabetes mellituslu hastalar için, aile hekimi uzmanı, endokrinoloji ve metabolizma, iç hastalıkları, çocuk sağlığı hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından uzman hekim raporu düzenlenmesi gerekmektedir.
b) Kan şekeri ölçüm cihazlarına ait bedeller, Kurumca karşılanacaktır. Kan şekeri ölçüm cihazının yenilenme süresi 2 (iki) yıldır. Bu süreden önce temin edilen kan şekeri ölçüm cihazının bedeli Kurumca ödenmez. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış bulunan mevcut kan şekeri ölçüm cihazları 6 (altı) ay süre ile değiştirilemez. Bu süre içinde değiştirilen kan şekeri ölçüm cihazlarının bedelleri Kurumca karşılanmaz.
c) Kan şekeri ölçüm çubukları;
1- Tip- I Diabetes Mellitus’lu çocuk hastalar (18 yaş altı), gebeler, transplantasyon hastalarında sağlık raporunda tedavi protokolü olarak belirtilen adetler esas alınarak,
2- Tip- I Diabetes Mellitus’lu erişkin hastalar ve insülin kullanan Tip- II Diabetes Mellitus’lu tüm hastalarda ayda en fazla 150 (yüz elli) adet,
3- Medikal tedavi ile kontrol altında tutulan Hiperinsülinemik hipoglisemisi olan çocuk hastalar için ayda en fazla 150 (yüz elli) adet, erişkin hastalar için en fazla 50 (elli) adet,
4- Oral antidiyabetik ilaç kullanan Diabetes Mellitus’lu hastalara 6 (altı) ayda en fazla 50 (elli) adet hesabıyla,
en fazla 3 (üç) aylık miktarlarda reçete edilmesi halinde bedeli Kurumca karşılanır.
ç) Kan şekeri ölçüm çubuklarına ait faturalara, sağlık raporunun fotokopisi ile reçetenin asılları eklenecektir. (e-rapor hariç)
d) Kan şekeri ölçüm çubukları ve kan şekeri ölçüm cihazları, sözleşmeli eczanelerden temin edilecektir.
günaydınlar herkese;
beni de asıl az ölçüm yapmaya iten ana sebep; ölçüm çubukları alma hakkım olduğundan dolayı; lütfen rica ediyorum bu yazıyı okuyan herkes bir cümlede olsa bu konuda bir yorum yapsın; kan şekeri kontrolu yapabilmek tip-1 olan hastanın aslında bu duruma getirebildiği en önemli disiplindir bence. hem perhizini hemde egzersizlerini doğru yapabilmek adına bir besmeledir de diyebilirim. benim gördüğüm ve yaşadığım insan ne kadar ölçümden uzaklaşır ise o kadar bazı şeyleri kulak arkası edebilmekte.
tip2 diyabetli hastaların aslında daha riskli olmalarının sebebi de bu galiba…az ölçüm yapmak konudan uzaklaşarak hasta değilmiş gibi yaşamaya başlamaları.
açıkçası benim hikayemde söyle bu konuda; ilk ilaçlarımı almaya gittiğimde ve eczacımla konuştuğum da bana söylediği ve doktor raporunda ölçüm çubukları için 1×4 yazmakta ve sen 3 ayda sadece 4 kutu alabilme hakkında sahipsin.. ve 3 ay bitmeden eğer bu hakkını tüketirsen zaman dolana kadar alacaklarını cebinden karşılayacaksın.. ve ben gerçekten 2 kutu ekstra olarak cebimden ölçüm çubuğu almak zorunda kaldım. daha sonra yine gittiğimde yani ikinci üç aylık periyot içinde de 1×8 kutuya kadar alabileceğimi söyledi eczacı.. o zaman dedim madem alabiliyordum da neden bana cepten ekstra para ödettiniz. bu ayrı ama konuyla ilgili bilgisizliğimi göstersin diye yazdım.
neyse yani ben yine 1×4 kutu aldım az ölçüm yapmaya alıştığım için ve herbiri için 5 tl fark ödedim. ve yine alma zamanım yaklaşmakta. burada eksik bildiğim ve yanlış yaptığım bir şeyler olabilir hala. bu sebepten herbirimiz beş dakikamızı ayırsak eksikliklerimiz burada gidersek ve esra hanımın dediği gibi yapsak haklarımızı savunmak adına; emin olun bunlar kim acaba diye mutlaka düşündürürüz birilerini. bu konuyla ilgili bir toplu hareket kararı vermeliyiz bence burada; bu konuda ve hatta bugün.
herkese güzel ve iyi bir gün dilerim..
Emre Bey Günaydın,
İnanın halen sinirim geçmedi.
Bu devlet nasıl bir devlet ki benim zorunlu olarak ölçmem gereken kan şekeri ölçümlerime sınır getiriyor.
Bugün aksam itibari ile saglık bakanlığına ve twitter dan da cumhurbaşkanına twit göndereceğim.
Dün aksam Twitter üzerinden Ceyhun Yılmaz’a bu konu ile ilgili twit gönderdim ve anında duyarlı davranıp tüm takİpcilerine bilgi verdi.
Duyarlılık böyle birşey iste.
Diyabetli bireyler olarak bizler ise tepkisiz kalmamalıyız.
Sevgiler
Böyle bir mantık dünyanın hiç bir yerinde yoktur eminim.bir cok paylaşımı yaptım daha cok duyulması için ana haber bültenlerinde yer alması için elimizden geleni yapmalıyız.korkarım yakında insülin leride belli bir sayıda verecekler 🙁
Remzi Bey Merhaba,
Twitter’daki desteğiniz için de teşekkürler.
İnanın yakında insülinlere de bir sınır getirecekler ya da bir kısmının ücretini bizden isteyecekler.
sevgiler
yaşama hakkını elinden almaktan başka birşey deildir insan seve seve bile bile kendini delik deşik edermi çok meraklımıki daha hayatı tanıyamıyan çocuklar gençler hayatının baharında onu yeme bunu yeme her gun onlarca iğne birde bunların pis oyunları ile uğraş allah bildiği gibi yapsın diyorum ama her gunde mailimi atıyorum allahımada havale ediyorum o stripleri alamayan kişiler napacak yazık ya çok yazılacak şey var ama alan ve mide kaldırmaz
Yavuz Bey Merhaba,
İnanın sağlık güvencesi olmayan diyabetlilerin durumu daha kötü.
Hem onlar için hem de kendimiz için tepkimizi göstermeliyiz. Sessiz kalmamalıyız.
sevgiler
merhabalar,
devletimiz bunu mu kısmayı uygun bulmuş yani… başka sorunumuz mu yokmuş…
bu tarz şeyleri burada pek dile getirmek istemem ama her ne kadar ilgileneceklerini sanmasam da öncelikle sağlık bakanlığı ile olmak üzere ilgili olması muhtemel olan diğer kurum ve kişilere bir hukukçu olarak mail atıyorum ben de hemen…
sevgiler
Melek Hanım Merhaba,
Devlet diyabetlilere bence daha farklı uygulamalara zemin hazırlıyorlar.
Tepkimizi her platformda duyurmamız lazım.
sevgiler
[…] ilgili tüm detaylara yani kan şekeri ölçümümüde getirilen sınırlamayla ilgili detaylara http://www.diyabetimben.com/seker-olcum-cubuklari-ile-ilgili-yeni-yasal-duzenleme-onemli.html linkinden ulaşabilirsiniz. Ölçüm çubukları ile ilgili ödeme sistemi sürecinde […]
BEN VE OĞLUM DİYABETLİYİZ, 24 YILDIR BEN , 4 YILDIR DA OĞLUM.YILLARDIR BU SORUN BİTMEDİ.ŞEKER KONTROLÜNÜN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU HER DİYABETLİYE ÖĞRETİP BUNU SAĞLAYACAKLARI YERDE ÇUBUKLARDAN KISITLAMA YAPIYORLAR.HER DİYABETLİ BİREY DİYABET EĞİTİMİNİ VE İNS.POMPASINI KULLANMAYA HAKEDİYOR.BUNLAR SAYESİNDE DİYABETTEN ETKİLENMEYEREK YAŞAMAYI HAKEDİYOR.BUNUN SAĞLANMASI DEVLETİMİZİN VİCDANİ BORCUDUR BİZLERE.KİMSE PARMAĞINI DELİP ÖLÇÜM YAPMAKTAN HOŞLANMAZ.FAKAT SAĞLIKLI YAŞAMAMIZ İÇİN SIK ŞEKER TAKİBİ ÖNEMLİ BİZLER İÇİN.ÖLÇÜM YAPMADAN ÖNCE VE POMPA KULLANMADAN ÖNCE 300 CİVARINDA GİDEN ŞEKER.ÖLÇÜM VE POMPADAN SONRZ 140 CİVARINDA SEYREDİYOR.İNŞALLAH HER DİYABETLİ BİREY İYİ BİR DİYABET EĞİTİMİ,İNS.POMPASINI VE SAĞLIKLI YAŞAMAYI ÖMÜR BOYUNCA KAZANIR…
Elif Hanım Merhaba,
Kimse her gün parmağını 10-15 kez ölçmek istemez dediğiniz gibi. Delik deşik parmakları görmek bize mutluluk vermiyor ama alıştık diyelim.
İnsülin pompasını devlet % 100 ödemez. Kan şekeri ölçüm çubuklarına snırlama getirir. Diyabetlinin şekeri de Allah’a emanet olur.
Oğlunuza selamlarımızı iletim.
sevgiler
merhabalar
ben insülin pompasına yeni geçmiş birisi olarak bu olayı kınıyorum şekerim tam ayarına oturmadı ve günde en az 8 kez ölçüm yapıyorum kullandığım stripin farkı bile 15 tl iken devlet nasıl böyle bir uygulamaya gider aklım almıyor :((
Elif Hanım Merhaba,
Devletin elinden gelse insülinleri bile ücrete tabi tutar. Umarım yakın zamanda bu tarz bir durumla karşılaşmayız.
Konu can sıkıcı ama sesimizi duyurmamız lazım.
sevgiler
Merhaba,
Ben de uzun zamandır Tip 2 diyabet hastasıyım ve ayrıca emekliyim. Aldığım insülin çubukları emekli maaşımdan kesiliyor. İhtiyacımı tam olarak karşılamıyor. Sizi sonuna kadar destekliyorum. Sesimizi duyurduğunuz için teşekkür ediyorum.
selamlar,
devletimiz o kadar ilgili ki sagolsunlar her konu bitti bizim striplerimiz kalmıştı.
yazık gerçekten. bu kadar duyarsız bi devletle yaşamak zorunda olmamız çok üzücü.
Biz diyabetliler sadece şeker seviyesiyle ugraşmıyoruz. başka sorunlar da çıkıyo. bi de bunu çıkardılar. gerçekten yazık.
esra hanım; ben tatildeyim. ama burda bile hasdanalerdeyim. böbreklerde protein kaçagı çıktı. işim baya zorlaştı.
ama bu devletin bize yapdıgı gerçekten çok kötü. inanın o kadar sinirli ve tepkiliyim ki yazacaklarımı bile unuttum.
sevgilerr saglıklı günler…
Serpil Hanım Merhaba,
Size ulaşamıyorum.
Facebook’tan yazışalım. Ya da benim cep telefonumdan bir arayın 🙂 . Özledik sizi 🙂 . Tatile gittiniz ama sorunlar bırakmıyor anladığım kadarıyla. Konuşalım telefonda mutlaka.
Ölçüm çubukları konusunda inanın zor günler bizi bekliyor.
sevgiler
esra hanım meraba
telefonum tamirde bütün numaralar içinde kalmış kardeşimin teline hattımı takıyorum ama numaralar tel hafızasında malesef bende size ulaşamıyorum
sevgiler
Serpil Hanım,
Sizin hotmail’e ev ve cep telefonlarımı gönderiyorum.
Ayrıca DiybetimBen Facebook sayfasından arkadaşlık teklifi gönderdim size. Onu da kabul edin lütfen.
Telefonunuzu bekliyorum.
sevgiler
Merhaba Esracım
Hep söylerim yin söyliycem Türkiyedeki en ucuz şey insan hayatı inanın artık sinirlenemiyorum bile ben cocukluktan bu tarafa nelerini gördüm parayla aldığımda cok olmuştur.biz şeker hastası olabiliriz ama yaşamak zorundayız isteselerde istemeselerde..kafana göre takıl ağrı kesici değilki bu ya.insülin almadan bu şekeri ölçmezsek sonuçları ağır ödenir.BEN ÖDEDİĞİM İÇİN İYİ BİLİYORUM 3 KEZ AĞIR HİPO GECİREN BİRİ OLARAK ŞEKER ÖLÇMEK ZORUNDAYIZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
Emine Hanım Merhaba,
Konuyla ilgili ne söylesek hakkımız.
Kan şekerimizi sınırlı sayıda ölçümle nasıl takip edeceğiz bilmiyorum.
Az sayıda ölçüme zorlandığımızda oluşabilecek komplikasyonlardan kim sorumlu olacak meraklardayim.
Sevgiler
11/Eylül/2011 de kan şekeri ölçüm cubuklarını eczaneden alırken inanın şok yaşadım. Doktorum yazmiş her gün ölçüm yapacaksın diye ama eczacım 3 günde bir yapacaksın diyor.Sağlık bakanlığı sağlığımızla oynuyor . Umarım yetkililer bir an önce harekete geçerlerde durum düzeltilir.
Abdullah Bey Merhaba,
Günlerce buradan sesimizi duyurmaya çalıştık ama nafile.
sevgiler
kan şekeri ölçdürmeye karşıyım örnek ölçdürmeye gittiğinde o an yüksek cıktımı şeker ondan sonra sıkıntı ediyosun bende yüksek şeker cıktı efvahlar aklından cıkmayan düşünceler bu sıkıntılar icinde emin olmak icin tekrar gidip ölçmeye yine yüksek cıkıyor zaten sıkıntı şekeri yükseldir ondan sonra durdur durdurabilirsen şekeri acaba yanlışmı düşünüyorum?
İlhan Bey,
Galiba diyabetlisiniz.
Peki şu açıdan bakalım. Kan şekeri ölçümü yapmıyorum. Ve kan şekerim ölçüm yapmadığım için yüksek gidiyor. Yüksek kan şekerine müdahale edilmezse ve bu durum yıllarca sürerse diyabet komplikasyonları ne olur sizce?
Sıkıntı ya da stres bile ne olursa olsun kan şekerini çok yükseltmez. Elbette yüksek giden kan şekerini görünce ve her ölçüldüğünde düşmediğini görünce insan stres yapmıyor değil. Ama bu tarz durumlarda kan şekeri yapılan müdahalelere rağmen düşmüyorsa durumsal olarak ölçüme elbette ara verilebilir.
Kan şekeri ölçümü yapmak hayat kurtarır. Doğru dozda insülin yapmamızı sağlar.
sevgiler