Tip-1 Diyabet Engelilik Midir?

Diyabetli HaklarıTip-1 Diyabet Engelilik Midir?

Tip-1 diyabet temelde bir organ eksikliği ya da uzuv eksikliği değildir. Hormon eksikliğidir. Öncelikle bunu belirtmekte fayda görüyorum. Aslında tip-1 diyabetin ‘engellilik’ kavramı ile yanyana geleceğini söyleselerdi inanmazdım. Ki halen inanamıyorum. Ama hem profesyonel iş hayatımda ‘engelli kadrosu’ işe alımlarından hem de araştırmalarımdan elde ettiğim bilgilere göre sizleri de biraz düşünmeye zorlayacağım.

Maalesef ülkemizde engellilik denildiğinde hep fiziki engellilik aklımıza geliyor. Yönetmelik ve uygulamalara da göre:

  • Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamış  Tip II Diabetes mellitus  % 20 engelli raporu alabilir.
  • Komplikasyon yapmamış olan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen, ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip I diabetes mellitus  %  30 engelli raporu alabilir.
  • Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın altında tutulamayan, komplikasyon yapmış ketoz gösteren Tip I diabetes mellitus  % 40 engelli raporu alabilir.

Devletimizin verdiği engelli haklarından yararlanabilmek için de minimum % 40 engelli raporuna sahip olmak gerekiyor. Bu haklardan birkaçı; askerlik yapmadan muaf sayılmak, engelli kadrosundan özel ve kamu sektöründe işe girmek, bazı vergi indirimleri vb. Diğer haklar için Diyabetli Hakları başlığındaki yazılardan faydalabilirsiniz. Peki % 20 rapor olan bir birey gibi % 40 engelli raporu alan bir birey arasında neden fark var. % 5 bile engelli raporu almış olsanız bile neden ‘engelli’ sayılamıyorsunuz? Küçük bir not düşmenin zamanı geldi. Maalesef sadece bizim ülkemizde engelli haklarından yararlanabilmek adına minimum  % 40 engelli raporu olma zorunluluğu var.

Peki yukarıdaki satırları okuduğunda sizi rahatsız eden bir şeyler var mı? ‘Engelli’ kelimesi sizi rahatsız ediyor mu? ‘Engelli’ yerine başka ne kullanılabilir? Ya da tip-1 diyabetli bir çocuğunuz var. Yaşı ilerledikçe engelli raporu alması için ona destek vermeyi düşünüyor musunuz? Destek vermeyi düşünmüyorsanız nedenini hiç düşündünüz mü? Ya da yeni iş hayatına gireceksiniz ve engelli kadrosundan yararlanarak işe girme sürecinizi daha da kolaylaştırmayı düşünür müsünüz?

Bu sorular üzerine biraz düşünelim istiyorum.

Geçtiğimiz hafta Kocaeli Üniversitesi Prof Dr Şükrü Hatun’un önderliğinde ‘Diyabetli Çocukların Erişkin Kliniklerine Geçişi ve Diyabetli Çocukların/Gençlerin Sosyal Sorunları’ hakkındaki bir çalıştaya katıldım. Üç farklı çalışma grubunda moderatörlüğünü yaptığım grubun konusu: “Kronik Hastalıklarda ‘engellilik’ ve Diyabete Uygulanması, İşe Girme Sorunları” idi. Grup çalışmasında konuşulanlar halen aklımda. Ve konuştuklarımız ve tartıştıklarımızdan yola çıkarak ben de burada sizlerin tartışması istiyorum.

 

 

37 YORUMLAR

  1. Merhaba,

    Yazıyı okurken bir şeyi anlayamadım. Ben şimdi insülün ile şekerimi 200 ün altında tutabiliyorum.
    Bu yüzde 30 mu demek yoksa yüzde 40 mı?

    Ayrıca engelli kelimesi biraz irite edici 🙁 Yine de burda bahsi geçen teknik olarak hukuksal bir terim.
    O yüzden ben çok takılmıyorum şahsen.

    • Mert Bey Merhaba,

      Aslında asıl sıkıntı da burada başlıyor. Sürekli 200’ün altı ya da üstüne nasıl karar veriyor doktorlar? HbA1c’den baksalar bile o bile çok iyi bir sonuç vermiyor. Bu sebeple raporun alınmaya gidildiği gün kan şekerinin kaç çıktığı daha kritik oluyor. Çünkü o günkü anlık değere göre karar veriliyor.

      Biz diyabetimben’de ‘öncelikli’ demeye çalışıyoruz ama hukuksal terimlere ve literatüre baktığımızda irite edici çoook fazla sıfat bulunmakta maalesef.

      sevgiler,

  2. Öncelikle herkese merhaba
    Mümkünse sizden bir kaç konuda yardım talep ediyorum. 2013 yılının sonun da bana şeker teşhisi konuldu hem insülin hemde hap kullanmam söylendi. Fakat ailemde çok ciddi Şeker hastalığı ve buna bağlı kayıplarımız olmasına rağmen hem İnsülin kullanmayı reddettim hemde şeker olduğumu, 2014 yılının 2. ayından 4. ayı arasında yaklaşık 94 kilodan 72 kiloya geriledim ve şekere ilişkin tüm belirtileri gösterdim ve doktora gözükmem şart oldu. O gün hba1c 14.8 çıktı ayrıca anti-Gad 2000 den küçük, c- peptid 0.933 çıktı bunlara dayanarak doktorum sen Tip1 diyabetsin dedi ve o günden bu yana insülin kullanmaktayım. Fakat ben rahat durmadım başka bir doktora 2-3 ay sonara gözüktüm HBA1C verim 9 gerilemişti ( bugünlerde ise 8.5 civarında ). Bende bu veriler ile beraber aynı zamanda haşimato hastası olmam ve göz tembelliğimin bulunması nedeni ile Halkalı da ismini vermek istemediğim bir devlet hastanesine engelli kartı almak amacı ile başvurdum. Göz tembelliğinden %9, haşimatodan %10 ve Şekerden %20 oranında engelli olduğumu ve baltazar hesabı ile %34 engeli olduğuma kanaat getirildim. Buna hastane nezdinde itiraz ettim il sağlığa itiraz et dediler ona da ettim başka bir hastaneye yönlendirilmem 4 ay sürdü hala randevuma var. Neyse itirazlarımdan biri cevap gördü ve Halkalı daki hastaneye çağırıldım ve tekrar test yapacağız elinizdeki sonuçlar dış bir laboratuvara ait olması ayrıca kilolu ( bu arada rapor için ilk başvurduğumda 82 kilo idim boyumda 1.78 cm dir) olmam ve hap kullanıyor olmama dayanarak benim Tip 2 olduğu düşünüldüğü bu neden le %34 engeli aldığım söylendi fakat itirazım nedeni ile yeni testler yapılacağı belirtildi.( hastane kendi yapacakmış ) bende tamam dedim ( not bu arada elimdeki verilerle bir profesörden de durumum hakkında bilgi almak amacı ile muayene oldum bir kaç farklı test yapıldı ve oda Tip1 diyabetlisin dedi ve epikriz de verdi) sorununum şu 1) doktora insülin kullandığımı belirtiğim halde IAA testi , ICA testi ve sanırım anti- gad ve IA-2A testleri istendi bu testler İnsülin kullandığım için sağlıklı çıkar mı? 2) ben Tip 1 mi yim , Tip2 miyim yoksa LADA yada başka bir şey miyim 3) inşallah bunlardan hayrıma neyse o olsun ama ( hiç diyabet olmasa daha iyi olur) bu farklı şeker türleri farklı tedavi mi gerektir. 4) Bu son yapılan test sonuçları çıkmadı ama çıktığında kurul doktorunun teşhisi mi doğru olur ( güvenmiyorum onalar muhakkak başka bir doktorada gideceğim ) şimdiden teşekkürler. Bu arada Sağlık kurlu başvuru sürecim ve oradaki maceralarım 🙂 çok sıkıcı olup merak eden olursa bilgide veririm

    • Zafer2 Bey Merhaba,

      Lada yani tip-1,5 diyabetli olsaydınız kilo verdiğinizde vücudunuz olumlu tepkiler verirdi. HbA1c değeriniz bu kadar yüksek çıkmazdı. İnsülin kullanmaya başladıktan sonra kan şekeriniz normale düşmeye başlamış ve HbA1c değeriniz de düşmüş. Bence tip-1,5 ya da tip-1 sinizdir ama uzmanların kesin bir teşhis koyması en doğrusu olacaktır.

      İnsülin kullandığınız için de yapılan testlerin sağlıklı çıkmasını da beklememek lazım. Ancak doktorlar uzmanlıkları gereği doğru bir şekilde yorumlama yaparlar düşüncesindeyim. Ancak birçok doktora gitmek yerine Cerrahpaşa ya da Çapa’ya ya da Diyabet Vakfı’nın hastanelerinden birine gitseniz hem doğru bir teşhis alır hem de içiniz rahat eder.

      Şu anda siz muhtemelen bir hakem hastanede işlemlerinizi yapıyorsunuz. Ve onlar size ne teşhis koyarsa artık yasal olarak geçerli olacaktır.

      sevgiler,

  3. İlginize teşekkürler
    Aslında ilk hastanedeyim daha kuru için başvurdum ve benimle ilgili teşhisi orada bulunan doktor Tip 1 olarak yaptı ama kurulda nedense tip 2 gibi değerlendirildim ( Kurul öncesi tanıyı koyan doktorun yazısı elimde ) bende bu konuda hem hastaneye hatanız var diye itiraz ettim. Onalar da raporda hata yok gidin ilgili sağlık müdürlüğüne itiraz edin dediler. Bende ocak sonu şubat başı başında itiraz dilekçemi verdim onlarda yaklaşık 2 ayda 10 mart 2015 de inceleme yapacak hastaneye gönderdi bende oraya gidip Sağlık Kurulu için randevu aldım onarda 02.04.2015 gün verdiler yani daha 2. Hastane sürecini bitiremedim bile. Tüm bu bilgiler çerçevesinde BİMER üzerinden bir daha Şikâyette bulundum BİMER den gelen cevap ilk hastaneye tekrar gidin değerlendirmeyi yeniden yapacaklar oldu durum bu
    Not: Şöyle bir bilgi var teyit ederseniz sevinirim: Bir yetkili hastaneden rapor için başvurulduktan sonra itiraz olmaz ise 6 ay sonra rapor için başka bir hastaneye başvurabiliyorsunuz ben daha hakem hastanesine ulaşamadan 4 ay 10 gün geçmiş oluyor  acaba 2. Hastane başvurusunu yapmasam da 1.50 ay daha bekleyip yeniden rapora mı ? Başvursam demekteyim çünkü 2. Hastane sonucu 1 ayda gönderiyor 1 ayda hakem hastanesi verse eder. 2 ay. neyse kamu ile uğraşmak zordur.
    saygılar

    • Zafer Bey Merhaba,

      Yönetmelikler gereği ilk hastaneden 6 ay sonra yeni başvuru yapacağınız hastane sistemde kayıtlı diğer raporlarınıza ulaşıp ve bence size yine aynı şekilde verebilirler.

      Yerinizde olsam haklarımın tamamını hakem hastanede ararım. Tüm çabamı burada veririm. Sadece öneri yapıyorum çünkü sizin de belirttiğiniz gibi ‘malum kamu’ 🙂

      Haşimato için % 10 iyi bir oran. Normalde herkese bu şekilde mi veriyorlar merak ettim.

      Sevgiler

  4. Benim engelli yerine daha şık bir tarifim var. Ayrıcalıklı umarım beğenirsiniz.
    Konuya direk girecek olursam. Geçmiş dönemdeki çalışma performansım ile şimdikini kıyaslarsam .Maalesef eskisine göre iş performansımda bir düşüş söz konusu. Özellikle kan şekerlerim düşük ya da yüksekse çeşitli bilişsel sıkıntılar yaşamaktayım. Bu arada bu dezavantajı sistemler üzerine odaklanarak farklı bir şekilde çözüyorum. Evet bir hormon eksikliği ama bu hormon eksikliği nedeniyle vücudumuz envai çeşit rahatsızlığa yakalanma riski ile yüz yüze. İleriki yıllarda yaşlandıkça bu ihtimal giderek artacak.
    İşin diğer boyutu psikolojik, kan şekerleriniz bütün çabalarınıza rağmen düzelmediği anlarda ciddi anlamda bir moral bozukluğu , psikolojik yıkıntı yaşamaktayım. Ayrıca 4 yaşında bir kızım var hayatın daha başında . Kendisinin ilerleyen dönemde bu rahatsızlığa yakalanabilme ihtimali konusunda ister istemez yaşadığım endişe , Bana bir şey olursa hayatlarını eşimle nasıl idame ettirirler kaygısı psikolojik anlamda beni ciddi anlamda yıpratmakta. Şeker iniş çıkışlarında içimden bir canavar çıkmasını çevremde kim ne varsa yakıp yıkabildiğim durumu saymıyorum bile. Sürekli planlı ve programlı yaşamak ise bu ülkede gerçekten çok zor. Hastanede aç aç saatlerce bekleyebilme ihtimali yaşayabileceğin en basit sıkıntılardan biri olabilir mesela . Bunlar benim 1,5 sene içerisinde yaşadığım bazı şeyler. Sitedeki bir çok arkadaşım bunları belki çocukluk yıllarından itibaren yaşadılar. Onların affına sığınarak bunları yazıyorum.
    Kısaca ayrıcalıklı olmayı hak ettiğimizi. Hiç utanmadan sıkılmadan , toplumun ne dediğini umursamadan ayrıcalıklı raporumuzu almalıyız. Haklarımızdan faydalanmalıyız. Tip1 tanısı konmuş kişilere devletin ayırcalıklı raporunu direk %40 vermesi gerekmekte olduğunu düşünmekteyim. Özellikle anne babaların çocuklarımıza toplum farklı bakar vb kaygılarla ayrıcalıklı raporu almama kaygısı yaşayabileceğini düşünüyorum. Oysa kazanılan bu haklar çocuklarınızın yaşam kalitesini arttıracak. Birçok iş kolunda işe alımda ayrıcalıklı kadrosunda öncelikli olacağını söyleyebilirim. Bu hastalığa yakalanmadan önce iki kez ayrıcalıklı çalışan işe aldım. İşin mahiyeti gereği birçok kişi işe başvurmasına rağmen Tip 1 tercih etmiş hatta neyin var senin bir şeyin yok cümlesi kurmuş biriydim. Kaderin garip cilvesi bu işte.

  5. Herkese merhabalar,

    Tam da bu başlığın altına ne yazabilirimi kafamda netleştirmeye çalışırken Muharrem Beyin yorumunu okuyunca işte bu dedim! Benim de aklımdan geçen engelli ifadesi yerine öncelikli ifadesiydi. Evet belki ilk bakışta fiziki bir engelimiz yok ama, hepimizin bildiği gibi şeker hastalığı iyi yönetilmediği sürece vücudu yavaş yavaş bitiren bir hastalık. Gün içinde yaşanan özellikle hipoglisemi anları, bu anları atlatma çabaları ve bu süreci karşındakine belli etmeme çabası gerçekten çok zor. Ve daha sayamadığım ama hepimizin bildiği dezavantajlarımız var. Bu yüzden öncelikli olduğumuzu düşünüyorum…

    Sevgiler..

  6. Esra Hanım Teşekkürler, Teklifinize olumsuz sonuç gelirse uyacağım ( yani hakem hastaneye kadar gideceğim), Açıkçası Haşimato için ne kadar verecekleri konusunda hiç bir bilgim yok sadece verilerimi verdim o kadar onlarda bunu uygun gördü.
    Ben olaylara net bakmaya çalışırım. Diyabet, tıp bilimi ve hukuki olarak ( belli şartlar oluşursa)bir hastalık ve engel olarak görülüyor. Belki gelecekte görünmeyecektir. Bu nedenle bugün için diyabetli benim için engellidir. Çoğu kişi engeli fiziksel bütünlükte bozulma olarak algılamakta o nedenle diyabet insanlara engel gibi gelmemekte yukarıda da dediğim gibi bu algılama sorunu. Şöyle ki genel manada fiziksel engel zamanla veya aniden insanı öldürmez fakat diyabet öldürür. Fakat genel manada engel zihindedir.
    Özel bir isim düşünmedim açıkçası ama kavramların kullanışını bozan yine biziz. Ayrıcalıklı, özel, engelli, özürlü kavramları asıl kullanıcısı için sıkıntılı olmalı kullanılan için önemi yoktur. Örneğin kırmızı duvar, duvarın kırmızı olması duvarın tercihi değildir. Fakat kırmızı kavramını kullanan kişinin kavram tercihi kırmızıdır. Elbette fiziksel zihinsel veya başka türlü beden veya vücut bütünlüğü olması gerekenden farklı kişiler kendilerine dayandırılan kavramları beğenmeyebilirler. Bu nedenle sizin bir isim bulma çabanızı takdir ediyorum. Aklıma gelmişken bu kavramda nitelemeyi bugünkü tabirle Engelli üzerine yapmamak gerek demek istediğim şu Özür, özür lü ( bu takıyı farklı kullanmak gerek) aynı ifade ayrıcalıklı için de geçerli mesela kavramı kullanan kişiyi onur edici olmalı anlayışlı, yardımsever gibi neyse biraz karıştırdım sabrınıza teşekkürler
    Saygılarımla

  7. Yakın zamanda engelli kadrosu ile resmi bir daireye girdim ve şunu anladım, normal statü ile çalışamazmışım. Şeker iniş çıkışları, ortamın gerektirdiği iş psikolojisi, o anda odadaki personel işi akışında götürürken sizin şekerinizin düşmesi falan garip bi durum yani. %40 orana sahibim tip-1 diyabetimden ötürü. Bence iyiki almışım raporu, çünkü bu bedende bu diyabet olduğu müddetce gün geçtikce deforme olacağız ve her işi bu beden yapamayacak. Ama şimde ara öğünlerimi aksatmadan yemem için rahatca yememe izin var, şekerim düşerse ara verip oturuyorum kendime gelene kadar, yükselirse ben bi gezip geleyim diyorum kurumu geziyorum 🙂 fazla görev ve iş vermiyorlar bana, ilgili davranıyorlar. Normal çalışan olsam demezler mi insana kardeşim sen ne ayaksın? Derler yani. toplumumuzda bu algı olduğu müddetce der. Herkes bilinçli ve hoşgörülü değil malesef. Aklımdan geçirmedim değil, acaba Esra hanım nasıl başarıyor diye. 🙂 bende insan kaynaklarında çalışıyorum. bilgisayar işletmeni olarak girdim 1 ay oldu.
    Evliyim ama çocuğum yok, Allah göstermesin oda diyabet olsa ilerde onun içinde bu rapora başvururum. Devletin bize tanıdığı haklar varsa neden kullanmayayım. Engelli raporumdan dolayı çıkardığım engelli kartı ile şuan Açıköğretim Fakültesin’de ücretsiz kayıt yeniliyorum. her dönem 225 tl veriyordum. Bu zamana kadar verdiklerimi de geri verecekler bana yaklaşık 2bin tl. (Bunuda bilhassa belirtiyorum burda bilmeyen vatandaşların olabileceğini tahmin ediyorum. rapor ve kartınızla büroya gitmeniz yeterli. )
    Şuan çalıştığım iş için girdiğim mülakatta engelli bir vatandaşın annesi dedi ki eşime; şeker hastaları engelli olarak kabul edilmesin hakkı yok onların buna, sapasağlamlar ama raporla giriyorlar işe. Çok sinirim bozuldu benim çektiğimi ne o bilir, ne de onun çektiğini ben. Saygı göstermeli herkes birbirine. Ben yıllar sonra belki onun engelli çocuğundan farksız olucam ya da olmucam bilinmez ama bireyler birbirinin rahatsızlığına anlayış göstermek zorunda.
    Engelli kelimesi de hoşuma gitmiyor ama artık toplumda o kadar gariplik varki bunları görüp ti’ye aldığımdan sanırım onada alıştı zihnim. Ama ‘öncelikli’ denilmesi hoş olabilirdi.

    • Sayın BtL,

      Bazen kamuda çalışmayı çok istediğimin farkına varıyorum 🙂

      Ben ciddi anlamda tempolu bir iş hayatı yaşıyorum. Bazen sadece operasyonu yürütmeye çalışırken bazen de nefes almadan günün nasıl bittiğinin bile farkına varamıyorum. Alıştım 🙂 Kendimce oluşturduğum alanda hem iş performansına hem de tip-1 diyabet performansına elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum işte 🙂

      sevgiler

    • merhaba
      size bir sorum olacaktı , engelli kadrosuyla işe girdiğinizde vasıfsız eleman olarakmı giriyorsunuz yoksa mesleğinize göre mi örneğin ben ziraat mühendisiyim rapor almak için başvuru yapcam ama kafamda böyle soru işaretleri var neler yapmam gerekli kısaca anlatırmısınız

    • merhabalar ben Tip 1 Diyabatim yaklaşık 6 ay önce başladı. Ama hastanenin bana verdiği bir engeli raporu yok. Benim mi talep etmem gerekir aynı zamanda açık öğretim fakültesinde okuyorum ve harçaları yatırdım.

  8. Bende 40 engel oranına sahip 11 yıllık dm yım sekerım sabıt 200 altında degıl yanı badem 300 bazen 400 bazen 100 cıkıyor sonucta engel raporum var ve bunun sayesinde memur oldum bence gerekli bısey aslında ben kendımı bılıyorum agır ısler yapamam sekerım buna hep engel

  9. Sevgili esra ablam,
    Oncelikle boyle bi site ve degerli zamaninizi ayiriyor olabilmeniz, arkadaslara gerektigi gibi cevap verebilmeniz beni cok mutlu etti, tesekkurlerimi sunuyorum.
    Ben 24 yasinda evli bi cocuk babasiyim.Tip 1 diyabetli insulin ve ekstra hap kullaniyorum.ayrica kolestrol ve karaciger yaglanmasi icinde hap kullaniyorum.105 kiloda 173 boyundayim.
    ( Soracagim soruma lutfen cevaplarsaniz cok memnun edersiniz beni)
    Ben is yerimden ayrildim bir kac ay oldu
    Suan issizim. Birkac isyerinde denedim kensimi,seker inislerinden dolayi ayrilmak
    zorunda kaldim.
    Ben acikogretim lisesinden mezun olduktan sonra aof sosyal hizmetler bolumunu kazandim.hala okuyorum…
    Lutfen bana yardimci olun.kimse beni anlamiyor.evliyim esimde calismiyor, mecburi babamin eline bakiyoruz. Bu cok zoruma gidiyor.
    Engelli raporu alip devlet kurumunda nasil alinirim nasil calisirim ne yaparim hic bir bilgim yok? Allahtan herkese sifa diliyorum. Saygilar sevgiler
    Bahattin

    • Bahattin Merhaba,

      Geç cevabım için kusura bakma lütfen. Yoğunluğumdan cevap veremedim.

      Bence bulunduğun ilde herhangi bir devlet hastanelerinden birine giderek öncelikli raporu yani engelli raporu başvurusunda bulun. Bu engelli raporu ile hem özel sektörede hem de devlet tarafında iş bulma ihtimalin var. Ancak kamuda işe girmek için KPSS benzeri sınava girmek, geçmek ve kadro oluşmasını beklemek gerekiyor. Yerinde olsam rapor alıp en azından özel sektörde işe girmek için İş-kur kaydımı yaptırır iş ararım.

      Umarım kısa sürede toparlarsın hayatınızı.

      sevgiler

      • Sevgili esra ablam;
        Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Ben bebegimin Ameliyati nedeniyle kayseri erciyes universitesinde bulunuyorum, bir sure burda kalmak zorunda kalacam. Burda raporla ilgili birseyler yapabilecekmiyim?
        Sevgiler

        • Bahattin Merhaba,

          Erciyes Üniversitesi Hastanesi’nde rapor bölümüne mutlaka sor. Bebeğin zaten orada. Bu süre içerisinde bu işini de halletme fırsatın olur.

          Başvurunu orada alabiliyorlarsa alırlar. İşlemlerini orada yaptırmış olursun.

          Beni de bilgilendirirsen sevinirim. Merak ederim seni.

          sevgiler

            • Merhaba esra ablam.
              Ben bu gun unive gittim. Ama onlar sahsi bakmadiklarini,yalnizca bize yonlendirilenlere baktiklarini soylediler,baska ilceye gitmemi soylediler. Ama bana uzak oldugu icin gidemedimm

  10. Keşke tüm tip 1 ler standart 40 alsa (gerçi şuan tam net değil ya mody yada balayı deniliyor) ama iş konusu yüzünden 2 yıla yakın süredir çok bunaldım normal kadroya alınmıyorum oranı 30 verdiler engelli kadrosu da olmuyor o kadar verilen emeklerim zayi oldu çok umutsuzum

  11. şahsen gözlerimden %85 engelliyim

    kısmetse aralıkta da üstüne tip-1 diyabeti ekleteceğim
    yani şahsen bi çok faydasını gördüm gerçi olmaz olsun amaimkanlaardan faydalanıyorum
    şimdi de hedefim bu ekletmeyi de geçince arabalardan alınan ötvden muaf olmak
    ama arkadaşlar kimse kusura bakmasın benim gözümde bi tip-1linin engeli ne bir işitme engelliye ne görme engelli birisinin veya bazı kol bacak gibi organlardan yoksun birisinin engeline hele hele zihinsel engellilerin engeline benzer kendinizi engelli gibi hissetmeyin bunun kağıt üzerinde olduğunu kendinize hatırlatın
    kimsenin böyle bir beklentisi olduğunu sanmıyorum devletin verdiği imkanlardan faydalanmak hepimizin hakkı ancak size gösterilecek ayrıcalıkla yukarıda yazdığım engel grubundaki kişilere tanınan haklar aynı olamaz keza olmamalıdır da zaten
    tip-1li insanlar da pek çok zorluk yaşamakta ve hayatımızın bi nebze kolaylaşması için durumumuzun tanımlanması ve hakkımız olan önceliklerden faydalanmak da elbet de hakkımız
    hepinize engelsiz günler

  12. Merhabalar ,

    Bende bu hastalığa 3 yıl önce kansızlık için kan verdiğimde şekerimin 412 çıkmasıyla öğrendim.Kaç tane doktor gezdim hepsinden aynı cevabı almama rağmen 1 sene boyunca inanmadım. İnat gibi tatlı,çikolata yemeye devam ettim. Hastalıkla tanışma sürecimizde hastaların psikolojik durumunu gözardı eden sisteme ve sağlık çalışanlarına ayrıca eleştirilerimi sunmak isterim.

    Evet 1 sene sonunda glikometre’de H1 değerini görmemle hastanede buldum kendimi. Ve insüline başladım.. O an yaşadığım çaresizliği ve çaresizliğin verdiği mecburu kabullenişi en iyi sizler anlarsınız..

    Şu an ha1c değerim 6 ama keyif aldığım şeyler kaldı mı derseniz yok.Şükür sebebimiz muhtaç durumda olmamız. Özel bir firmada Mühendislik yapıyorum. Bir arkadaşımdan duydugum kadarıyla engelli raporu alıp hayatında bir şeylere teselli olabilecek faydalar elde edebileceğimi söyledi. Bende bu fikre istinadan Ankara’da devlet hastanelerinin birinde budum kendimi.
    Sağlık raporu için başvuruda bulundum. Evrak kayıtta bulunan bayanın doktorlardan daha merhametli ve anlayışlı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Endokrin doktoru bana şu an iyi olduğumu ve bana %30 verebileceğini söyledi. Ve sonrasında şeker durumunu boz gel almak istiyorsan dedi ve geçmişe yönelik kan sonuçlarımı kabul etmedi.
    bir doktorun bana bu öneriyi sunması yaşadığım onca psikolojik yıkıntı ve hayat mücadelesinin üzerine beni derinden yaraladı. Sadece paylaşmak istedim..

    hepinize acil şifa,güç ve dayanma gücü diliyorum..

  13. merhaba esra hanim birsey sormak istiyorum benim cocugum oldu 1.5 kilo dogru gen bozuklugu nedeniyle cocukta pankreas olusmamis yani hic yok o organi ve 4 ay hastanede kaldi tedavi edildi ve iki cihaz uzerinde taburcu olduk o cihazlar da devlet odemiyor dexcom yillik 10 milyar masrafi var ve pompada gunluk set degistiriyom yani aylik 1.200tl veeiyorum ve asgari ucretle calisiyom p cihazlar olmasa cocugum kontrol edemiyoruz sekeri 500 cikiyor ve 50 dusiyor bunlarla tedavi ediyoruz ve kizima rapor cikamazmi basvursak sonucta o cocuk anneye muhtas omur boy bakici parasi yani engeli rapor cikartsak en azinda bu cihaz masrafi verse sonucta organi yok cocukta yardimci olurmusunuz nerelere bas vursam tskler

    • Ferhat Bey Merhaba,

      Neden günlük set değişimi yapıyorsunuz?

      Gelir durumunuza göre isterseniz yaşadığınız yerin kaymakamlığına başvuru yapıp cihazların ödemesi için belki destek alabilirsiniz. Rapor almanız biraz daha meşakatli. Alsanız bile ciddi anlamda bir faydası olmayacağını söyleyebilirim. Özellikle kaymakamlığa gidip konuyu detaylandırarak anlatırsanız onların yardım fonunda eminim yararlanırsınız.

      sevgiler

  14. niye set degistirdigim soyleyim kizim 4 kilo ve daha yag dokulari iyi olusmamis bir gun sonra emiyor artik ve cok az toz da insulin gidiyor 0.025 yani niye sonucta cocukta bir organi yok yani pankras hic yok ve hic olmadigi icin 30 dakada seker degisiyor 500 cikiyor 50 ye iniyor ve daka basi annesi olsun ben oliyim kontrol ediyoruz ve sonucta omur boy boyleymis doktorumuz dedi doktorumuz rapor cikartiriz dedi bize ama iste size danismak istedim rapor olmadan direk kaymakkamliga gitsem derdimi anlatsam verirlermi cunku dexcom cok maliyeti var

    • Ferhat Bey,

      Hangi marka pompayı kullanıyorsunuz?

      Raporu çıkartın. Bu resmi döküman elinizde olsun.

      Onunla birlikte de kaymakamlığa gidin. Dexcom gibi bir teknolojiye neden ihtiyacınızın olduğunu anlatın. Raporu vs gösterin. Bazı kaymakamlıkların insülin pompasında dahi destek verdiklerini duydum.

      Gelişme yaşarsanız ve haber verirseniz sevinirim.

      Sevgiler

  15. cunku niye set degistiriyorum cocuk 4 kilo oldugu icin yag dokusu yok ve artik emiyor ve insulin 0.025 gonderiyoruz tikaniyor ve omur boy boylemis doktor dedi dogustan gen bozuklugu nedeniyle pankreas yok dedi 30 dakada seker cok cidi bir rakamla degisiyor bu diye diyabet insanlarda fakli ondan dedim rapor cikar diye sonucta organ yok ve onur boy annesi bebek gibi bakmasi lazim ve dexcon cihazla kontrol ediliyor yoksa gunde 40 kere kan aliyorduk parmakta artik armaklari moraldi ve devlet karsilamiyor bu cihazi ondan dedim nereye bas vursam

  16. Mrb ben infaz koruma memuru (gardiyan) olmak istiyorum hatta kazandım da ama tip1 diyabetim. Heyet raporunu aldım ama şeker hastası felan hiç bahsetmiyor buna paralel olarak askerlikten muafım ve askerlik durum belgesinde diyabet dolayısıyla muaf olduğum yazıyor. Yani askerlik durum belgesi sağlık raporumla çelişmiş oluyor. Sizce sorun olur mu!

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: