27 Mayıs Cuma günü Tip-1 Diyabet Tedavisinde Yeni Gelişmeler: Yapay Pankreas ve Kök Hücre Tedavisi‘ne Ne Kadar Yakınız? ana konusunda Koç Üniversitesi Hastanesi’ndeydik.
Bu arada çoğunuz biliyor ama ben Eda Hanım ile 3 yıl önce tanıştım. Üç yıldır da iletişimimiz iyi bir noktaya geldi. Hem Skype görüşmelerimiz hem de etkinliklerimiz de fenomen oldu galiba 🙂
Dr Eda Cengiz Yale Üniversitesi’nde tip-1 diyabet adına önemli işler yapıyor. Yapay pankreas, ViaCyte (PEC-01 hücreleri ve Encaptra koruma kılıfı), ultra hızlı etkili insünler, Afrezza ve kök hücre üzerine yapılan çalışmaların içinde. Oldukça iddialı ve hedef odaklı biri. Kadın bilim insanı olarak harikalar yaratıyor.
Yapay Pankreas: Üzerinde çok konuştuğumuz yapay pankreas ya da biyonik pankreas kısa sürede hayata girecek. Yapay ya da biyonik pankreası bir organ gibi düşünmeyin. Ameliyat ile takılacak bir cihaz olarak düşünmeyin. İnsülin yapar gibi kolay takılacak minik cihazlar olması hedefleniyor. Tam otomatize edilmiş yapay pankreas sistemi üzerinde ise çalışmalar harika. Normal şartlarda 6 fazdan oluşan bu projenin son fazındalar. O da bitmek üzere.
2018-2019 yılı gibi yapay pankreas Yale Üniversitesi tarafından Amerika’da çıkarılacak. Bu arada Yale Üniversitesi’ndeki yapay pankreas çalışması Medtronic tarafından fonlu. Ülkemizde de Medtronic olduğu için yarın bir gün yapay pankreas çıkarsa ülkemize gelmesinin oldukça zorlu değil ama öyle ya da böyle geleceğini düşünüyoruz.
Bu arada yapay pankreas kullanan tip-1 diyabetli bireyler yemek yeme konusunda çozutuyormuş 🙂 Ne yemek istiyorlarsa yedikçe yiyiyorlarmış 🙂
ViaCyte: Bu proje daha önce San Diego – California’da çıkmıştı. Ama çalışma bazı sebeplerle durmuş. Eda Hanım bu çalışmayı umut vaadettiği için Yale Üniversitesi’nde devam ettirmiş.
ViaCyte küçük bir cihaz. İçine de beta hücreleri koyuluyor. Biliyorsunuz bağışıklık sistemi beta hücrelerini yabancı ya da düşman olarak görüp sürekli saldırdığı için de beta hücreler kapsül içinde korumaya alınıyor. Cihaz seri altına yerleştiriliyor. Cihazın çeperi öyle harika geliştirilmeye çalışıyor ki beta hücreleri kapsül için de insülin ürettikçe insülin kana geçiyor.
Tomografide dahi ne durumda olduğu gözlenebiliyormuş. Ben bu tarz bir çalışmanın da hayatımızı kolaylaştıracağını düşünüyorum.
Tip-1 Diyabetlilerin Hayatlarını Değiştirebilecek Deneysel Cihaz ve VC-01– Diyabet Tedavisini Geliştiriyor başlıklı yazılarda bu konular hakkında sizlere yıllar önce bilgi vermiştik 🙂
Non-İnvaziv İnsülin – Afrezza: İnhale insülin. Astım ilacı gibi içinize çekiyorsunuz. İşte bu kadar 🙂 Non-İnvaziv İnsülin – Afrezza başlıklı yazımızda bahsetmiştik.
Aslında eskiden nefes yoluyla çekilen bu tarz inhale insülinler üzerinde çalışmalar vardı. Akciğerlere olumsuz etkileri oluyor diye kullanılması pek de tavsiye edilmiyordu. Ancak Afrezza’nın çıkış hikayesini Eda Hanım’dan dinleyince hem çok şaşırdım hem de etkilendim.
Amerika’da çok zengin bir adam tip-1 diyabetli. 90 lı yaşlarında filanmış. İnhale insülin üretilmesi için bir firma kuruyor. Harika bir inhale insülin olan Afrezza’yı üretiyorlar. Ürün çok başarılı olunca ve Eda Hanım’ın ekibi gibi birçok ekipteki takipli tip-1 diyabetliler üzerinde de Afrezza başarılı sonuç gösterince FDA onayı için başvuru yapılıyor. Ancak FDA onay süreci hadi başvuru yaptık yarın onay verilir gibi değil. Ürünün başarılı olduğunu da bilen tip-1 diyabetliler büyük bir güç oluşturup FDA’nın kapısını arşınlıyor ve o güne kadar hiç bu kadar hızlı FDA onayı alınamamışken, Afrezza için FDA onayı alınıyor. Harika değil mi?
Ancak Afrezza için firma kuran 90 yaşlarındaki tip-1 diyabetli adam maalesef ölüyor. Şu anda da Eda Hanım ve ekibi Afrezza üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Ultra hızlı etkili insülinler: Eda Hanım’ın en sevdiği araştırma konularından biri 🙂 Size şöyle söyleyeyim; kan şekeriniz 400 lerde. Öyle bir insülin yapıyorsunuz ki 5-10 dakika içinde normal seviyeye hızlıca düşürecek ve hızlıca vücuttan çıkacak yani etkisi bitecek. İşte bunun üzerine çalışıyorlar.
Kök hücre: Kök hücre nakli yıllardır tartışmalı konulardan biri. Kök hücre nakilleri sonrasında kullanılan bağışıklı baskılayı ilaçların vücuda yaratabileceği olumsuz etkiler de bilinmekte. Bağışıklık sisteminin baskılamasını sağlamak için ilaç kullanmak yerine farklı çözümler bulmaya çalışıyorlar.
Son olarak biz kadınlar için de özel dizayn edilecek bir yapay pankreas olacak 🙂 Özellikşe aylık mensturasyon dönemlerinde vücudumuzdaki hormonal değişikliklerden dolayı kan şekerini daha iyi kontrol edebilmek ana hedef 🙂
Ara öğünlerimizden de bahsetmeden geçmeyim.
Ara öğünler özenle hazırlandı. Kalorisi, karbonhidratı ve yağ oranları da üzerlerine yazıldı 🙂 Çünkü bu tarz etkinlikler detay detay çalışılması etkinlikler. Ve bu kadar ince detay düşünülmesi gerekiyor.
2013 yılındaki etkinliğimizde başlamıştık ikramlıkların üzerine besin değerlerini yazmaya. Her gittiğim etkinlikte de bu konudan söz edilirdi. Mutlu olurdum güzel yorumları duydukça. Bugün de çok konuşuldu 🙂
Ara öğün alamadım ama harika olduğuna dair yorumlar aldım 🙂 Herkese afiyetler olmuş olsun.
Prof Dr Oğuzhan Deyneli’nin, Basketbolcu Alper Saruhan’ın, Diyabet Hemşiresi Eda Hanım’ın sunumları ise bir harikaydı. Yıllardır tanıyorum kendilerini. Oğuzhan Bey’in ve Alper Bey’in enerjileri bitmiyor. Bu enerjileri de salondaki herkese eminim ki yansıdı. Koşulsuz katkıları ise oldukça önemli.
90’larda Diyabet Yazısı’nı hatırlıyor musunuz?
Ben de birkaç slaytlık bir sunum yaptım. 2013 yılında Eda Hanım geldiğinde açılış konuşmam Öyküm’ün 90’larda Diyabet başlıklı yazdığı yazıydı. Eda Hanım tekrar bizlerle birlikteyken Öyküm’ü anmadan olmazdı. Umarım bir yerlerden hissetmiştir.
Bu organizasyon önerisini ilk verdiğimde tereddütsüz kabul eden sahiplenen Prof Dr Şükrü Hatun’a ve Prof Dr Oğuzhan Deyneli’ye teşekkürler.
Harika sunumuyla, hitabetiyle ve tip-1 diyabette tüm gelişmeleri bi solukta bize anlatan Dr Eda Cengiz’e nasıl teşekkür ederiz bilmiyorum ama varlığı yetiyor. Harika bir kadın. Harika bir bilim insanı.
Basketbolcu Alper Saruhan ise tip-1 diyabetiyle her bireye motivasyon sağlıyor. Enerji veriyor. Bizler için gerektiğinde Sugarman oluyor 🙂 Bizi kurtarırsa Sugarman kurtarır 🙂
Bu arada Alper Saruhan’ın bebeği oldu. Uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz 🙂
Eşref’e, Kastamonu’dan gelip desteğini veren Emine Taşdöğen’e iyiki varsınız diyorum 🙂 Sağolsunlar tüm gün oradan oraya koşturdular.
Ve özellikle yağmurlu bir İstanbul gününde hem İstanbul’dan hem de farklı illerden gelen herkesin ayaklarına sağlık.
Çoğunuzla tanıştım, konuştuk, sohbet ettik ama konuşamadıklarımız, tanışamadıklarımıza varsa kusura bakmasın lütfen.
Kalabalık bir organizasyon olduğu için yetişmekte zorlandım 🙁
Sunumumu ‘Güzel günler göreceğiz.’ diyerek bitirdim. İnanın güzel ve güneşli günler göreceğiz. Eda Hanım hiçbir zaman kesin olmayan bir bilgiyi bizimle paylaşmadı. Her araştırma çalışmasının 6 fazdan oluştuğunu ve her fazın da ayrı bir önemi olduğunu, umutla başlayan bir çalışmanın herhangi bir fazında sorun çıkarsa araştımaların çöpe gidebileceğini bahsettiği için 4 ya da 5. faza gelmeden çok da ümitlenilmemesi gerektiğini de vurguladı.
İşte o güzel ve güneşli günlere kadar kan şekerlerinize iyi bakın 🙂
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
test
Peki yapay pankreas vücudumuzdaki pankreas gibi uzun dönem çalışabiliyormu? Yani insülin üüreten beta hücreleri kendi pankreasımız gibi çalışıyormu olacak yoksa beta hücreleri ne bilim bi kaç yılda bir enjektemi edilecek? Sorular anlamsız olabilir ama bilgim olmadığı için soruyorum. Etkinliğe katılmayı çok istememe rağmen katılamadım işler yüzünden.
Yapay pankreas nedir? Yani ameliyatla mi takilicak? Benim 8 yasinda kizim tip1 yaklasik 3 senedir bu dertteyiz. Birde Afrezza hakkinda daha scik bilgi verirmisiniz. Tsk ederim.
Bahriye Elver Güzel haberleriniz için teşekkür ederim.
Bilal Çoban Esra hanim dunku konferans ne zaman yayınlayacaksiniz dört gözle bekliyorum
Esra Avcı Daha dün oldu. 1 haftaya belki. Sevgiler
Güllü Şahiner Fayda Çok tesekkurler Esra hanim.anladigim kadariyla bu yenilikler bize koç üniversitesi araciligiyla gelecek ilk inşallah.?
Işıl Karaca Türkiyeye gelmesi 4 yılı bulur o zaman frown ifade simgesi
Yasemin Ince Esra hanım herşey için telekkürler ?
Muharrem Hünerli 2020 ye kadar kaportaya zarar vermezsek sorunu çözmüş olacağız ?
Işıl Karaca Kontrollere gidip insulini düzenli kullanmaya rağmen komplikasyon oluşması riski nedir
Yasa Serap Emeğinize sağlık, teşekkür ederiz bilgilendirme için
Bilal Çoban Allahim size uzun ömür versin bizleri cok mutlu ettin haberlerinle iyiki varsınız
Büşra Karabaş Ne zmn denenecek peki ?
Melek Şimşek İyi ki sizin bu sayfanizı gördüm sizi böylece taniyip takip etmek fırsati buldum çok çok sagolun
Miraç Erbaş Esmer Esra Hanim, harika bi haber bu teşekkürler..
Funda Erçelik Inşallah Türkiyeye de yakın zamanda gelir
Selma Güneş Alpuğan Allah razı olsun. İnşallah en kısa zamanda gelir
Yasemin Tunçok Sevindirici çok güzel haber hadi hayırlısı kuzucuklarımızın gençliğine yetişecek inş
Nurdan Sana Çok güzel bir toplantıydı, öncelikle size ve emeği geçen herkese teşekkürler… Herşey düşünülmüştü, ara öğün vs :))Konuşmacılar tek kelimeyle harikaydı, tüm katılımcılara tekrar çok teşekkürler… Doyamadık dinlemeye… Sevgiler….
Kutbettin Kurtay İnşallah artık kalıcı bir çare bulurlar
Didar Doğan Engüzel Sizleri seviyoruz ve her gelişmeyi yakından takip ediyoruz bu gün Koç Üniversitesinde olmayı çok isterdim iyiki varsınız
Fatma Ünay Koç İyiki varsınız esra hanim?.
Saliha Özkul Tiryaki Allahım inşallah en kısa zamanda bu dediğiniz gerçekleşir????
Nurcan Aktürk Cok guzeldi eda hanimin konusmasi suanda 12cocukta gozlemlediklerinden bahsetti cok umutlandim takildigim tek nokta fiyat ve turkiyeye gelme zamani
ESRA AVCI tanisma firsati bulduguma cok sevindim konusmanizin en basinda oykum hanimi anmaniz beni cok duygulandirdi hayatimizda iyki varsiniz heycanla guzel gunlerin gelmesi dilegiyle
Nihal Akçin Emiral Muhteşem bir konferansti, emeği geçen herkese teşekkür ederim
Neslihan Ozenir Ozger Esra hanım sağolun
Ebru Bekçi İnşallah en kısa zamanda gerçekleşir çocuklarımız iğneyle yaşamaktan kurtulur allahın izniyle
Meral Kavaz Evcimen Tek kelimeyle harika bir konferanstı.. Birbirinden değerli katılımcıların yaptığı konuşmalar oldukça doyurucuydu.. İnşallah yavrularımız iğneye önümüzdeki yıllarda veda edecekler.. İlk defa çok ümitlendim .. İkramlar çok ıyıydi .. ??. Esra Avcı size ve emeği geçen herkese çok teşekkürler .. ???
Sevim Sakin Aktas Almanyaya 2020de gelecek
Işıl Karaca Bu yapay pankreas in insulin pompasindan ne gibi bir farkı var ve komplikasyon oluşumuna engel oluyor mu
Akyol Miray Inşallah ,, bian önce gelsi nde bizde kurtulalım
TC Taylan Dört gözle bekliyruz bu tip1 den kurtulmak icin.
Hatice Dikmen Altun Zahmetsiz ve kökten tedavi yollarina biran önce kavuşulur umarim, yeni gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz.
Ilhan Nalbant Benim kizim bir yildir diyabet arastriyorum okuyorum boyle haberlere cok seviniyorum fakat baskalariyda yani dahaeski tip 1 lerle paylastigimda bunlar yalan dolan uyutma cevabini aliyorum iste biz sukadar zamdir bu hikayelerle avunduk diyorlar ben teknolojiye guveniyorum fakat neden buis bu kadar uzun olabilir insulin yanlis bilmiyorsam 1916 li yillarda bulunur aradan 100 yil gecer hala ne uzun etkili bir insulin ne hastaligin tedevisi bulunur guzel seyler dusunmek istiyorum birilerinin cebine para giricek diye insanlari insuline mahkum etmeyin o insanlarinda hayelleri var doktorlara bilim adamlarina sesleniyorum lutfen ne yapacaksaniz biraz hizlandrin icrat gormek istiyor insanlar saygilar ilhan
DiyabetimBen-İzmir Ilhan Nalbant Bey Merhaba, 2002 yılında tip-1 diyabetle tanıştım. Sizler bu konuda daha şanslısınız. Bizler yıllardır çoğu haberlerle büyüdük. Ancak ben eminim ki birkaç seneye güzel şeylerle tanışacağız. İlaç firması oyunları olabilir mi konusunu dün de konuştuk ama dünyanın çoğu yerinde bilim insanları bu konuyla uğraşıyor. Gecelerini gündüzlerine katıyorlar. Umutsuz olmayalım. Sevgiler, esra
Lütfi Merdoğlu Muhteşem özellikle çocuklar için süper bir gelişme günleri iple çekeceğiz.
Şermin Küçük Hepinize cok cook tesekkur ederiz?
Nevin Bayrak Muhteşem bir haber benim için geç olabilir. Ama çocuklarımız için umut verici yeterki olsun
Yaşar Yasin Sarıçiçek İnşallah rabbim cocuklarimizin dualarini kabul etsin en kisa zamanda gerceklesir insallah
Meliha Döner Türker Esra hanım merhaba, mardine geldiğinizde oğlum aybarsla tanışmıştınız o zaman 6 yaşındaydı. Şimdi 8.5. Aybars 3 yıl sonra diyabet olmayacaksın, iyileşeceksin dediğimde, sevinçten duygulanıp ağladı, hepimizi ağlattı. frown ifade simgesi Bize bugünleri gösteren Allaha şükürler olsun. Ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
Esra Avcı Meliha Hanım Merhaba, Hatırlamaz mıyım. Umarım hep beraber güzel günler göreceğiz. Sevgiler
Ilknur Bal Ben diyabetliler için bu kadar uğraşıldığını bilmiyordum. Çalışmalarınızı gördükçe duydukça gözlerim yaşardı. Allah hepinizden razı olsun. İnşallah bu gelişmeler bir an önce biz diyabetlileri kurtarır?
selam aleyküm tüm diyabetli dostlar Allahtan dualarınızı eksik etmeyin derdi veren Allah şifasınıda veri yeterki ALlah sizden razı olsun
[…] Tip-1 Diyabet Tedavisinde Yeni Gelişmeler: Yapay Pankreas ve Kök Hücre Tedavisi ‘ne Ne Kadar Ya… […]
MERHABA ESRA HANIM SİZİN DAHA ÖNCEKİ SAYFALARA BI GÖZ ATTIM ORA YAPAY PANKREAS İLE İLGİ 2017 DE TAMAMLANACAK YAZILIYOR ANCAK ŞİMMDİ 2018-2019 DİYORLAR. BEN HALADA İNANMIYORUM BU İŞTE BİR İŞ VAR NEDEN YAKLAŞTIKCA UZAKLAŞTIRIYOLAR.
Eylem Hanım Merhaba,
İnsan sağlığı olunca ve sorunsuz bir sistem olmasının da önemli olması sebebiyle 1-2 sene ötelenmesi çok normal. Bence bu işte bi iş aramayın. Konuyu bilen biri olarak takipteyim.
sevgiler,
iyi günler hocam varmı ameliyat bir faliyet varmı bu konuda ben 42 yaşındayım tıp 1 dediler ve o günden beri insulin kullanıyorum 2 kızım tip 1 dendi aynı insülün kullanıyor birisi 17 diğeri 12 yaşında bilgi verirseniz sevinirim
27MAYIS KONFERANSIN VİDEOSU NEZAMAN YAYINLANIYOR? TEŞEKKÜRLER
Maalesef video daha elimize ulaşmadı.
sevgiler,
Her sene bir tedavi yöntemi çıkıyor veya açıklanıyor , hiçbirinde gelişme yok veya var ama Türkiye için yok . Hani çok gelişmiş bir ülkeydik hani ekonomimiz çok iyiydi Hani nerede bu palavralar. Türkiyede kaç milyon diyabet hastası var , bu kadar yaygınlaşmış bir hastalık için niye kimse kılını kıpırdatmıyor kimse bir şey yapmıyor yapan bir kaç kişi dışında kimse niye desteklemiyor hala anlamış değilim . Evet gelişmiş bir ülkeyiz hemde çook.
Ataberk Merhaba,
Burası Türkiye diyeceğim ama çok standart bir cümle olacak 🙂 Ülkemizden çok şey beklemiyor olmak gerekiyor. Bu coğrafya böyle maalesef.
sevgiler
ne zaman ne bulunduysa ve deneme aşaması varsa hep ileri tarih veriliyor bulunmuyor olmuyorsa insanlara ümit vermeyin artık bulduklarınızı hep beraber uygulama hükümet yardımı falan isteyelim ne bileyim bi uygulama olsun artık hep geçiştiriyosunuz doktorlar artık çalışır mısınız yapı n olsun artık bi çare şu hastalığa yaptık yapıyoruz oldu deniyoruz abi ne artık hadi lütfen bulun bi çare
Merhabalar ben 12 yaşımdan sonra tip bir tiyabetle tanıştım tam 8 sene oldu hiç bir gelişme bir tedavi bulunmadı şimdi ise yaş 20 hatiyatımdan endişeliyim bu yapay pankreas Ameliyat ilemi gerçekleşiyor? Yoksa farklı bir şeymi?peki Kök hücre veya yapay pankreas nakli gerçekleştiğinde bu vücutta enejektemi ediliyor? Yani uzun süre yapay pankreas ünsilin üretipte kana geçebilecekmi eğer geçsede eskisi gibi olacakmıyız yani kanşekerimiz dengede duracakmı? Bu kök hücreler uzun sürelimi yoksa enjsiyonlumu? Bilgi verseniz seviniriz önemle rica olunur.Allah tazı olsun…
Merhaba,
Yapay pankreas şu an için cilt altına yerleşmeyecek. Dışarıdan yönetilecek bir insülin pompası olacak.
Kök hücre ise bazı operasyonlarla yapılıyor. Yapay pankreasla alakalı bir konu değil. Kök hücre nakli dönem dönem yapılmak zorunda. Ama kısa aralıklarla değil.
sevgiler