Tip-1 diyabet ‘bir hastalık değil, başlı başına bir yaşam şekli‘. Bu tasvir dilimize pelesenk olmuş.
Ancak kendi dilimle ve herkesin anlayabileceği şekilde tip-1 diyabeti sizlere tekrar anlatayım;
Yediğimiz her şey vücudumuzda enerjiye dönüşür. Yani göz kırpmak, kolunuzu bir yerden bir yere götürmek, adım atmak ve hatta nefes almak için enerjiye ihtiyaç vardır. Karbonhidratlar yani şekerler vücudumuz için en önemli enerji kaynaklarındandır.
Vücudumuza şekere dönüşebilecek bir besin girdiğinde, şekere dönüşen maddeler kanımızın içerisinde koştururlar. Amaçları bizim tüm organlarımızı, en önemlisi beynimizi ve o anda nerede enerjiye ihtiyaç varsa oraya gerekli şekeri götürmektir. Yani şeker hücreye/organa gider, kapısından girer ve onun çalışmasını sıkıntısız bir şekilde sağlar. Ancak bu sistemin çalışması yani kanımızdaki şekerlerin hücrelere girerek enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için hücrelerin şeker kapılarını açan insülin denen anahtara ihtiyaç duyar. Bu anahtar görevini doğru yaptıkça tüm sistem doğru çalışmaya devam eder.
Şeker hastalarında ama özellikle tip-1 diyabetli bireylerde işte bu insülin yoktur. Eeeee insülin olmayınca hücreye hiçbir şekilde şeker giremez. İnsülin olmayınca da iş başa düşmektedir.
Ancak hepimizin bildiği gibi tip-1 diyabet bağışıklık sistemimizi çökertir ve yeni yeni hastalıklarla daha doğrusu komplikasyonlarla baş başa kalırız. Bloğumuzda birçok komplikasyonu işledik. Aşağıdaki listede blogta işlediğimiz komplikasyonların renkleri pembe olacak. üzerine tıklayınca ilgili komplikasyonun detaylarını okuyabileceksiniz.
Ayrıca Diyabet ve Komplikasyonları kategorimizden tüm detayları takip edebilirsiniz.
Bunlar;
- Retinopati (Göz Komplikasyonları),
- Nöropati (Sinir Hasarı),
- Nefropati (Böbrek Hastalığı),
- Ayak Komplikasyonları,
- Cilt Komplikasyonları,
- Kalp Hastalıkları,
- Yüksek Tansiyon,
- Ketoasidoz,
- İmpotans (Cinsel Güçsüzlük),
- Ruh Sağlığı,
- İşitme Kaybı,
- Ağız Sağlığı,
- Gastroparezi,
- HHNS (Hiperosmolar Hiperglisemik Nonketotik Sendromu),
- PAD (Periferik Arter Hastalığı),
- İnme,
- Stres,
Peki biz blogta tip-1 diyabetle ilgili tecrübelerimizi anlatarak diğer bireylere rehber olmaya çalışırken komplikasyonlarımız hakkında neden rehber olmuyoruz?
Lütfen tip-1 diyabetli olup yukarıda bahsedilen ve/veya Çölyak hastalığı olan akranlarımız bize tip-1 diyabetle beraber yaşadıkları komplikasyonlar hakkında yazı yazarsa sevinirim. Zira tip-1 diyabetteki rehberliğimiz kadarıyla da komplikasyonlar da oldukça önemli.
esra@diyabetimben.com mail adresime lütfen komplikasyonları olan arkadaşlarımız e-mail göndersin. Biz de blogta yayına alacağız.
Yukarıda listelenen komplikasyonların dışında Çölyak ve/veya Haşimato Tiroidi olan akranlarımız ya da akranlarımızın aileleri lütfen yaşadıklarını rehberlik etme adına yazıp maillesin.
Kaçtığımız gerçekler, görünce okumak istemediğim gerçekler.
İnanın yazıya gözümün ucuyla baktın ve allah deyip kapattım.
Çocuklarımız çok küçük, Cem şu anda Ergen hiç bir şey yapmak istemiyor. Ne ölcüm ne iğne ben sürekli peşinden koşuyorum. Kaçak bir sürü şey . Yazılan komplikasyonlar ya bizim de başımıza gelirse. CEM uyuduktan sonra ayklarına bakıyorum masaj yapıyorum çok üzülüyorum Esra hanım çok üzülüyorum.
Neslihan Hanım Merhaba,
Kaçmamak lazım. Gözümüzün önünde olsun bunlar ama olmaması için de çabalayalım. Neyseki çocuklarımız büyüdükleri için büyüme dolayısıyla organları da yenileniyor. Biz yetişkinlerdeki gibi olmuyor.
Üzülmeyin. Canınızı sıkmayın. Ama korunmak için de elinizden geleni yapın. İsterseniz Cem’i köşeye sıkıştırıp biraz mıncıralım. Belki sonra düzelir 🙂
sevgiler
[…] halen Tip-1 Diyabet ve Getirdiği Diğer Hastalıklar başlıklı yazımızda bahsettiğm üzere tip-1 diyabetle beraber gelen hastalıkları ve […]
Merhaba Esra hanım , BUGÜN OĞLUMUN AYAĞIN BAŞPARMAĞININ ALT YANLARIN KIZARIKLIKLAR GÖRDÜM SERÇE PARMAĞINDADA VAR ÇOK TEDİRGİNİMM ACABA AYAK KOMPLİKASYONUMU ..AYRICA BİRHAFTADIRDA ÖZELLİKLE YÜRÜRKEN AYAĞINDA AĞRI OLDUNU SÖYLÜYORDU..NE YAPMALIYIM SİZCE HAFİF KAŞINDIĞINI SÖYLÜYOR .DAHA ÇOK KÜÇÜK ÇOK ERKEN DEĞİLMİ.
[…] halen Tip-1 Diyabet ve Getirdiği Diğer Hastalıklar başlıklı yazımızda bahsettiğm üzere tip-1 diyabetle beraber gelen hastalıkları ve […]