Diyabetimben.com olarak 2013 yılından bu yana tip-1 diyabetli hayatlarımızı baştan aşağı değiştirecek yapay pankreas projelerini takip ediyoruz. Özellikle Dr Eda Cengiz’i ve Yale Üniversitesi’ndeki yapay pankreas çalışmalarını da yakından takip etmekteyiz.
Bildiğiniz üzere 27 Mayıs’ta Koç Üniversitesi Hastanesi’nde bir organizasyon gerçekleştirdik. Bu organizasyonda Eda Cengiz bize tip-1 diyabetle ilgili içerisinde olduğu ve bildiği tüm projeleri aktardı. Bunlardan biri de yapay pankreastı. Bu etkinlikten sonra birçok basın ve yayın organında yapay pankreas yarın çıkacakmış ve hemen Türkiye’ye gelecekmiş gibi enteresan haberler çıkmaya başladı. Özellikle birkaç günkü haber beni baya şaşırtmıştı. Sosyal medya hesaplarımızda da bu konuda yorumlar yapmıştım. Haber yapay pankreası anlatıyor ama haberin görselinde Dexcom (Sürekli glükoz ölçüm monitörü) var 🙂
Bu sebeple de size A’dan Z’ye yapay pankreası anlatmaya ve görsellerini paylaşmaya çalışacağım.
Yapay Pankreas Nedir?
- Yapay pankreas çalışmaları Dünya’da birkaç ülke ve merkezde yapılıyor. Bunlardan biri Yale Üniversitesi, biri Boston Üniversitesi vs.
- Yapay pankreas ameliyatla takılmıyor. İnsülin pompası setini takar gibi takılabilecek bir teknoloji olarak hayatımıza girecek.
- Yani yapay pankreas bir organ değil. Pankreası taklit edebilecek bir cihaz olarak tasarlanıyor.
- Diyabetli olmayan bireylerin pankreasından insülin salgılanırken aynı zamanda glükagon da salgılanarak kan şekerimizin dengede kalması sağlanıyor. Hayallerdeki pankreas hem insülin hem glükagon hem de sürekli kan şekeri ölçümü yapabilecek bir cihaz formatı. Ancak glükagonlu yapay pankreas yapmak çok kolay olmadığı için öncelikli olarak hem insülin salgılayacak hem de sürekli kan şekeri ölçümü yapabilecek bir cihaz olarak hayatımıza girecek.
- İçerisindeki insülinin ise bizlerin şuanda kullandığı insülinler olmaması hedefleniyor. Hızlı etkili insülinler yerine ultra-hızlı etkili insülinler yapılmakta. Çünkü diyabetli olmayan bireylerin salgıladığı insülinler de ultrasının da ultra hızlı etkili insülin olduğu için şu andaki insülinlerin hızı kan şekeri regülasyonuna yetişemiyor.
- İlk önce çıkacak yapay pankreaslar kablolu formatta çıkacak. Sensörü, insülin gönderen pompası ve görüntüleme cihazı ile birlikte bir üçlü olacak.
- Biz yemek yerken insülin salınımı otomatik olarak salınmaya başlayacak. Şekerimiz düştüğünde insülin gönderimini kesecek ve uyarı verecek bir sistem olması planlanıyor.
Yapay Pankreası Mükemmeleştirme Yolunda Çalışmalar
- Yeni ve daha gelişmiş CGMs’lerle desteklemek (dual sistem).
- Bant insülin sistemlerine göre yapay pankreası revize etmek.
- Uzaktan kontrol mekanizmaları oluşturmak.
- Ultra hızlı insülinler ile tamamen otomatik sistem oluşturmak.
- Yapay pankreasın kişinin özelliklerine göre ayarlanmasını sağlamak.
- Küçük çocukların aktivitelerine göre sistemler yapmak.
- Profesyonel sporcular için geliştirilen sistemleri oluşturmak.
- Kadınlara özel sistemler yapmak. Özellikle aylık periyotlar ve hamilelik süreçleri için.
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
test
Furkan Bekçi sanki çok zor bir şeymiş gibi bu zamana kadar yapılmaması ilginç
diyabetimben.com Keşke bir şeyi tamir etmek kadar kolay olsa Furkan Bey. Yapılan çalışmaları yakından takip etseniz bu işin zorluğunu anlardınız galiba. sevgiler,
Hilal Aydin Elidemir Büyük bir umutla gelişmeleri bekliyoruz
gulsenin_annesi Yazıyının tamamını okudum @diyabetimben zaten unuversite de tapılan konuşmayıda izlemiştim Eda hanımın konuşmasını yapay pankreasla ilgili ama ögrenmek istediğim sey ne zaman olucak bizler nasıl bilgilendirilecegiz doktorumyz tarafındanmı ve maliyeti şu ana kadar yapay pankreas takılan kişilrte nasıl ulasıldı ve kullanıcı yorumları
diyabetimben @gulsenin_annesi Merhaba, Toplantıda da hatırlarsanız Eda Hanım maliyet verememişti. Ya da kesin şu tarihte çıkar ve süreç şöyle olur diye bir bilgi de aktaramamıştı. Bireysel olarak ben bilgi alır almaz diyabetimben.com aracılığıyla duyuracağım. Yabancı diliniz varsa myglu ya da diabetesmine sitelerinde araştırmaya katılanların yorumlarını okuyabilirsiniz. Ya da diyabetimben.com’da çevirdiğimiz yazıları okuyabilirsiniz. Sevgiler
gulsenin_annesi Teşekkür ederim @diyabetimben umarım hersey güzel olur diyabet bir hastalık degil biliyorum ama yınede minik prensesimi boyle gormek beni çok üzüyor o cok mutlu hayatla barısık inş genç bir kız oldugundada boyle pazitif olur hastalıgına karşı