Bakliyat İçeren Yemeklerin Karbonhidrat Miktarları

KH SayımıBakliyat İçeren Yemeklerin Karbonhidrat Miktarları

Bakliyat İçeren Yemeklerin Karbonhidrat Miktarları

Sizlere bir dilim ekmek yemezsek onun yerine ne yerizi az çok anlatmaya çalıştım. Yine ekmeği referans alarak, karbonhidrat değişimleri konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

Yenilecek yemeğin karbonhidrat miktarını doğru hesaplarsak doğru insülin dozunu yaparız. Unutmamız gereken en önemli nokta 1 dilim ekmek = 25 gr (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrattır.

 

4 – 5 çorba kaşığı bulgur pilavı =  2 dilim ekmek = 30 gr karbonhidrat içerir.

6 – 7 çorba kaşığı nohutlu bulgur pilavı = 3,5 dilim ekmek = 52 gr  karbonhidrat içerir.

5 – 6 çorba kaşığı kısır= 2 dilim ekmek = 30 gr  karbonhidrat içerir.

4 – 5 çorba kaşığı domatesli pirinç pilavı = 2 dilim ekmek = 30 gr karbonhidrat içerir.

4 – 5 çorba kaşığı şehriyeli pirinç pilavı = 2 dilim ekmek = 30 gr karbonhidrat içerir.

6 – 7 çorba kaşığı iç pilav = 2 dilim ekmek = 30 gr  karbonhidrat içerir.

1 tabak pirinçli zeytinyağlı ıspanak = 3 / 2 dilim ekmek = 10 gr  karbonhidrat içerir.

1 / 2 su bardağı haşlanmış barbunya = 1 dilim ekmek = 15 gr  karbonhidrat içerir.

1 / 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye = 1 dilim ekmek = 15 gr  karbonhidrat içerir.

1 / 2 su bardağı haşlanmış nohut = 1 dilim ekmek = 15 gr  karbonhidrat içerir.

6 – 7 çorba kaşığı domatesli ya da sade makarna = 2 dilim ekmek = 30 gr  karbonhidrat içerir.

2 adet zeytinyağlı sarma = 1 dilim ekmek = 15 gr karbonhidrat içerir.

2 küçük boy zeytinyağlı dolma = 2 dilim ekmek = 30 gr  karbonhidrat içerir.

Glisemik indeks konusunda sizlere anlatmaya çalışmıştım. Beyaz ekmek kan şekerini kepek, çavdar ya da tam buğday ekmeklerinde daha hızlı yükseltir. Bu listedeki ekmek türünü siz belirleyebilirsiniz. Ama kepek, çavdar ya da tam buğday ekmeklerinin bizler için daha uygun olduğunu unutmayalım.

Bu arada jeoloji mühendisi olduğum için istiflenmiş bakliyat görselini tercih ettim. Jeolojide üst üste istiflenmiş yer yüzeyi tabakaları bizler için önemlidir çünkü 🙂 🙂 .

 

* Blogtaki yiyeceklerin karbonhidrat oranları Doç. Diyetisyen Emel Özer’in kitabından alınmaktadır.

9 YORUMLAR

  1. Esra Hanım merhaba,

    Yine bir soruyla karşınızdayım 🙂 Doğrudan yazınızla ilişkili olmayabilir de aklımdaki soruyu buraya oturtabildim en iyi. Merak ettiğim şey şu; zeytinyağlı yemekler yapılırken (barbunya, taze fasulye vb.) içine bir miktar (iki küp şeker örneğin) şeker atılır ya hani, bunun kan şekeri üzerindeki etkisi nasıl olur sizce? Bahsettiğim miktar bir tencere içindi. Bir porsiyona etkisinin az olmasını ümit ediyorum ama emin olamıyorum.

    Sorumun kaynağı Selim’in iş yerinde çıkan bazı ana yemeklerden kaçarken sığındığı salata büfesinin kan şekerine etkisini anlamaya çalışmamız. Size de bir danışalım dedik.

    Benzer şekilde bazı çorbalara kıvam arttırıcı olarak un koyuluyor. Bunun etkisi ne kadar olur sizce? Bir yazınızda mercimek çorbasının karbonhidrat değerini vermiştiniz ama içine un konulduğundan o miktar ne kadar değişiyor acaba?

    Son olarak belki alakasız olacak ama tavuğun paneye, una bulanıp kızartılması neticesinde kazandığı karbonhidrat değeri hakkında ne söyleyebiliriz?

    Çok teşekkür ederim şimdiden 🙂

    • Ajda Hanım Merhaba,

      1 küp şeker 4 gr karbonhidrat içeriyor. 1 tencereye 2 adet atılması ve o tencereden 6 porsiyon yemek servis edilirse 1 servise düşen kh miktarı baya düşük olacaktır. 1 servis tabağında 5 gr kh ı geçen bir besin varsa ya da besinlerin toplam kh değerleri 5 gr kh’ı geçiyorsa o zaman insülin devreye sokulmalı.

      Bence Selim Bey kendini bu kadar kısıtlamasın. Gerçekleştiremediğimiz buluşmamızı gerçekleştirebilirsek yüz yüze daha detaylı anlatırım size yemek konularını.

      Mercimek çorbası gibi çorbaların içine katılan un miktarları da hesaplanarak kh miktarları veriliyor. Yani bu çorbalar unsuz çorbalar değil. Ama ben evde yaparsam elimin maharetinden dolayı un filan koymam kıvamı tutturmak için 🙂 .

      Bence bizim için en önemli detay panelenen ya da una bulanan kızartmalar. Mesela beyaz unun 3 silme kaşığı ya da 20 gr tartı ağırlığı 15 gr KH içerir. Bu miktardan yola çıkarak eğer 15 balık kızartacaksak her balıktan gelen KH miktarı 1 gr kh olacaktır. Yenilecek miktara göre alınan besinin KH miktarı böylece hesaplanabilir.

      Et, balık ya da tavuğu tek başına yediğimizde kan şekerimize etkisi pek olmamakta zaten. Ama 100 gr’a kadar tehlike yok. 100 gr’dan sonra kan şekerimizin yükselme zamanında değişiklik yapıyor bildiğimiz gibi. Diyetisyenler ve doktorlar et, balık ya da tavuk yiyin ve insülin yapmanıza gerek yok derler. Ama panelenince insülin yapılması gerektiğini vurgulamak adına bu detayı bizim de vurgulamamız lazım.

      sevgiler

  2. Teşekkür ederim Esra Hanım,
    Selim’in kan şekerinde öğle yemeğinden sonra bazen anlamlandıramadığımız yükselmeler olabiliyor da acaba sebebi salata büfesindeki yiyeceklerin içindeki şekerler ya da çorbalardaki unlar olabilir mi diye şüphelenmiştik. Değilse ne acaba? Bir dahaki sefere Selim’in yediklerini yazar öyle sorarız size 🙂

    Karbonhidrat olarak miktarı az olduğundan pek etkisi yok şekerlerin ama glisemik indeksleri yüksek olduğundan belki kan şekerindeki artışa sebep oluyorlardır diye düşünüyorum. Ama siz öyle hiç düşünmüyosunuz sanırım? 🙂

    • Ajda Hanım,

      Diyabette beslenme derken sadece KH Sayımından bahsetmek hiçbir zaman doğru olmaz. Glisemik indeks ile iç içe bir beslenme şekli olmalı.

      Ama bir tencere yemekte 2 küp şeker bence çok düşünülecek bir detay değil. Elbette KH miktarı az ama glisemik indeksi de yüksek.

      Eğer insülinsiz bu tarz, yani içerisinde 2 adet küp şekerli zeytinyağlı yenirse bu 2 küp şekerin tabaktaki ufacık şekeri az da olsa kan şekerini yükseltir. Ama insülin yapılarak alınan bir yemek olacaksa tenceredeki 2 küp şekerin tabaktaki etkisi önemli bir sorun teşkil etmeyecektir.

      Mesela ben eğer KH almayacaksam ve sadece az et, salata ve light cola içeceksem insülin yapmıyorum. Ama eğer sadece içerisinde küp şeker olan bir yeşilfasulye yiyeceksem ve yanında hiçbir KH almayacaksam işte o zaman o küp şekeri düşünür ve ek 1 ünite insülin yaparım 🙂 .

      sevgiler

  3. Şimdi daha iyi anlaştık. 🙂
    Yine de bulamadık Selim’in şekerinin yükselmesinin suçlusu kim. O da bir başka sorunun konusu olsun diyor, teşekkürlerini sunarak huzurunuzdan çekiliyorum.
    Hoşça kalın 🙂

  4. çok geç oldu biliyorum ama kendi deneyimimi aktarmak isterim.Marketlerde satılan şişe içersindeki nar ekşisi glikoz şurubu içeriyor .Hazır salatalarda yani salad bar dediğimiz yerlerdeki salatalarda bunu kullanıyolar buda kan şekerimizi yükseltiyor maalesef.(gerçek doğal nar ekşisinin böyle bir etkisi yok )

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: