10 Maddede Diyabetlilerin SGK Geri Ödemesi’ndeki Hakları

T1D Hakkında Her Şey10 Maddede Diyabetlilerin SGK Geri Ödemesi'ndeki Hakları

10 Maddede Diyabetlilerin SGK Geri Ödemesi’ndeki Hakları

Tip-1 diyabetlilerin SGK geri ödemesine tabii olan ya da tabii olmayan ilaç ve teknolojileri var. Bu yazıda sizlere SGK geri ödemesi hakkında ürün ve teknoloji bazlı bilgi vermeye çalışacağız.

1.İnsülin, insülin kalemi iğne ucu, iPort ve GlucagenHypokit: Diyabetli olduğunuza dair sağlık raporunuz varsa bazı insülinleri (Örneğin Basaglar’a bir fark çıkıyor.), insülin kalemi iğne ucu ve GlucagenHypokit’i herhangi bir ücret ödemeden alabiliyorsunuz. Devletin eczaneler üzerinden aldığı muayene ücretini de ödemiyorsunuz.

Kasım 2017’de Lantus’tan bir fiyat farkı çıkıyordu. Ama Kasım’ın sonuna doğru firma fiyat farkını ortadan kaldırdı. Uzun Etkili İnsülin Lantus’u Alırken Fark Ödüyor Olacağız başlıklı yazıda Lantus’tan artık fark alındığını yazmıştık ama birkaç haftalık fark alınmasında sonra artık fark ödenmiyora döndü.

5 Aralık 2017’de ise Lantus’ta tekrar fiyat farkı çıktı 🙁

iportiPort ise insülini gönderme sistemidir. Bunu Medtronic satıyor. iPort Hakkında Her Şey linkinden tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

2’li ve 10’lu paketlerde satılıyor. 2’li paket 60 TL, 10’lu paket ise 250 TL. SGK geri ödemesi olmayan bir ürün.

 

insulins-resim1

2.Tatlandırıcılar, glükoz jeller/tabletler: Tip-1 diyabetli hayatlarımızda tatlandırıcılar ve hipoglisemi anları için glükoz jeller/tabletlerin önemli bir yeri var. Ancak SGK bu konuda herhangi bir geri ödeme bugüne kadar yapmadı.

glucotabs-resim1

3.Kan şekeri ölçüm çubukları yani stripler: Kan şekeri ölçüm çubukları yani stripler için ise fark ödüyorsunuz. Yeni yapılan değişiklik ile markası ne olursa olsun 50’lik 1 kutu strip için SGK 18 TL destek vermekte. Bir önceki SUT’da 16 TL destek veriliyordu. Yani her strip için 0,32 TL yerine 0,36 TL geri ödeme desteğine çıkıldı. Kullandığınız glükometrenin stribi 18 TL’den fazlaysa aradaki farkı siz ödüyorsunuz.

lancet-resim1

4.Kan şekeri ölçüm cihazları yani glükometreler: SGK kan şekeri ölçüm cihazları yani glükometreler için de bir geri ödeme desteği veriyordu. Eczanelerden ya hiç bir ücret ödemeden ya da küçük bir farkla glükometre alabiliyordunuz. Ve 2 yılda 1 değişim yapma hakkınız vardı. Ancak artık bu hak maalesef yok. SGK bu desteği uygulamadan kaldırdı.

glukometre-resim1

5. Striplerde 2. maddede küçük bir fiyat artışı olduğunu yazmıştık. 2 TL artışa bir artış denirse 🙂 Ama bu 2 TL’lik artış bakın nasıl sonuçlara sebep oldu?: SGK insülin kalemi iğne uçlarının geri ödemesini 2 TL düşürdü. Bu değişiklik şu an için bize değil, firmalara yansıdı. 3. maddede de belirttiğimiz gibi glükometre desteği de kalkmış oldu.

6.Kan şekeri ölçümünde parmak delme iğneleri yani lancetler: SGK lancet ödemelerini maalesef yapmıyor.

lancets-resim2

7.Sensörsüz insülin pompası: SGK sensörsüz insülin pompasında geri ödeme desteği veriyor. Markası ne olursa olsun sensörsüz insülin pompasının 2,890 ya da 3.560 TL’si SGK tarafından ödenirken kalan kısım olan 2.110-1.500 TL hasta tarafından ödeniyor. İnsülin pompası raporunda ‘hayati ödeme haizdir.’ gibi yazılması gereken önemli detayları yazmazsa geri ödeme tutarı 2,890 TL oluyor. Bu konuya dikkat etmek lazım. Markaya göre de insülin pompasının perakende fiyatı değişmekte. İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-2 başlıklı yazımızdan tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

insulin-pompalari-resim1

8.Sensörlü insülin pompası, set ve rezervuarları: Birkaç yıl öncesine kadar sensörlü insülin pompası, set ve rezervuarları 5. maddede olduğu gibi SGK tarafından geri ödeniyordu. Ancak 2014 yılından bu yana ödenmiyor. Sensörlü İnsülin Pompası Ödemesi Hakkında Önemli Duyuru / 30 Ağustos 2014 Resmi Gazete yazımızdan detaylarını görebilirsiniz.

sensorlu-pompa-resim1

9.İnsülin pompası set ve rezervuarı: SGK sensörsüz insülin pompasının set ve rezervuar geri ödemelerine destek veriyor. Sensörlü pompada ise vermiyor. 3 aylık toplam set ve rezervuar maliyeti 553,5 TL. SGK tarafından 300 TL’si geri ödenirken, 253,5 TL’si bizler tarafından ödenmekte. İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-2 başlıklı yazımızdan tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

sets-resim1

10.Sensör: SGK sensör geri ödemesine destek vermiyor. Yani Türkiye’de şu anda satılan Medtronic’in sensörleri ve Medsalus’un sattığı Dexcom SGK’dan geri ödeme desteği almıyor. Sensörlerin perakende satış fiyatı neyse kişinin kendi cebinden çıkıyor.

Ancak son aylarda kar amacı güdmeyen kurumlar SGK ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yapıyor. Umarız bu görüşmeler olumlu sonuçlanır.

medtronic-ve-dexcom-resim1

10 YORUMLAR

  1. Mehmet Karaköse muayene ücreti nasıl ödeme yapılmıyor bu konuda ayrıntılı bilgi alabilir miyim ben hep ödüyorum kesinti yapılıyor ne yapılması lazım

    Diyabetim Ben Mehmet Bey, Sadece sağlık raporunda yazılan ilaçları alıyorsanız muayene ücreti alınmıyor. Ama reçeteye farklı ilaçlar giriliyorsa kesinti oluyor. sevgiler,

    Mehmet Karaköse Diyabetim Ben teşekkürler takip edeyim

  2. Merhaba yukarıda 3. maddede “Kullandığınız glükometrenin stribi 18 TL’den fazlaysa aradaki farkı siz ödüyorsunuz.” olarak bir ifade geçiyor. Benim 1 kutu stribim 25 tl fakat hiç bir zaman fark vermedim.

    • Aykut Bey,

      Benim aldığım stribin kutu fiyatı da 45 TL. Ben de hiö fark ödemedim. Ama herkese ne sizin ne de benim kadar şanslı değil. Genelde herkes fark ödüyor.

      sevgiler,

      • Eczaneden eczaneye değişiyor. Bazı eczaneler yüklü alımı makul maliyetlerle yapınca satarkende fark almayabiliyor. Bu yüzden birkaç eczaneden fiyat almanızı öneririm

  3. Arkadaşlar eczaneden eczaneye degişiyor bende alıyorum raporlu aldıgımda eczanenin birinde 45 digerinde 25 bir diğerinde 17 degişiyo yani araştırın

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: