Bugün 14 Mart. Türkiye’de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü bugün.
Bizlerin hayatından doktorlarımızın, diyetisyenlerimizin ve hemşirelerimizin yeri ve önemi oldukça büyük.
Kısaca Wikipedia’dan aldığım bilgiyi sizlerle paylaşacağım:
“14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.”
Tip-1 diyabetimle 2002 yılında beraber tanıştığımız Niğde SGK’da halen görev yapan Dr Oğuz Demirtaş‘a, bir ara tip-1 diyabetli hayatıma giren ve beslenme sistemimi A’dan Z’ye değiştiren eski doktorum Prof Dr Nilgün Güvener Demirağ‘a, rutinde gittiğim ve sadece tip-1 diyabetimle değil çok boyutlu düşünerek, farklı yollar deneyerek bana her zaman, zaman ayıran doktorum Ataşehir Memorial Hastanesi’nden Doç Dr Gökhan Özışık‘a, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve tip-1 diyabette beslenme konusunda ne zaman başım sıkışsa bana özveri ile yardımcı olan Diyabet Diyetisyeni Nesil Gören Atalay‘a tip-1 diyabetli hayatıma verdikleri tüm destek için teşekkür ederim.
Benim için her zaman özel biri. 2006 yılından bu yana başka doktorlara gitsem de her yardım istediğimde yine benim doktorum olan ve kendisine büyük bir bağlılıkla bağlı olduğum, güvendiğim Marmara Üniversitesi’den Doç Dr Oğuzhan Deyneli‘ye en içten teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Ve ayrıca Amerika Yale Üniversitesi’nden Doç Dr Eda Cengiz‘e de ne zaman destek istesem bana Skype’tan zaman ayırıp görüştüğü için ve 26 Ekim’de Türkiye’ye gelerek bize önemli bilgiler verdiği için teşekkür ederim. Eda Hanım ufkumu çok ama çok açtı. Ve bizimle olmaya da devam ediyor.
Bugün onların günü. Bugün tıp alanında çalışan uzmanların günü. Bazen ya da sıklıkla zor koşullarda çalışan ama bu zor koşullara rağmen görevlerini yapmaya çalışan tıp uzmanlarının günü.
Hayatımda olan/olmayan tüm doktorlarımın ve diyetisyenlerimin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlarım. Sizler de kutlamak isterseniz doktor, diyetisyen ya da hemşirenizin ismini yazabilirsiniz 🙂
2005 yılından bu yana takiplerimi yapan Beyin sinir cerrahisi Prof Dr İlhan Elmacı ve Marmara Üniversitesinden emekli olan Prof Dr Sema Akalın ve 2011 yılından bu yana sıkı takipe alan en iyi şekilde tedavimi planlayan güven duydugum Marmara Üniversitesinden Doc Dr Oguzhan Deyneli Hocama ve bana emegi gecen bütün Hocalarıma teşekkür ederim. Tıpla ugraşan bütün doktorların 14 mart tıp bayramlarını en icten dileklerimle kutlarım.
Avrupa’da AVİCENNA bizde İBNİ SİNA
Felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, müzik ve özellikle tıp, gibi bilgi ve becerinin muhtelif alanlarında seçkinleşmiş olan bilim insanı.
İbni Sînâ (980-1037)
Aristotalesin tezini çürüten kişi, 11. yy. kendi eli ile yazdığı
El-Kânûn fî’t-Tıb (Tıp Kanunu) adlı eseri 16. yüzyıla kadar Avrupada 18.yy. sonlarına kadar da Doğu ülkelerinde okutulmuştur ve kullanılmıştır.
(kısa bilgi olsun istedim)