15 Temmuz Sonrası Diyabetlilerin Askerlik Muafiyet İşlemleri Nasıl Oldu?

Diyabetli Hakları15 Temmuz Sonrası Diyabetlilerin Askerlik Muafiyet İşlemleri Nasıl Oldu?

15 Temmuz Sonrası Diyabetlilerin Askerlik Muafiyet İşlemleri Nasıl Oldu?

Birkaç gündür diyabetimben.com’da bu konuyu birkaç kişiyle çok yazıştık. 15 Temmuz sonrasında askeri hastanelerin tabiri caizse ‘sivil hastane’ formatına dönüşmesi diyabetli bireyler gibi kronik yaşam şekilleri olan bireylerin de askerlikten muaf işlemlerinin nasıl yapılacağı yönünde akıllarda soru işareti oluşturuyordu.

Tomar61ts adındaki takipçimiz dün tecrübe ettiği bu konuyu bizlerle paylaştı. Biz de sizlerle paylaşıyoruz.

“Askeriyeye gittim ve beni önce aile hekimine aile hekimide dahiliyeye sevketti. Ordan tekrar askeriyeye gittim ve beni devlet hastanesi dahiliye bölümüne sevkettiler elimde kapalı bi zarf ile. Kararı devlet hastanesi verecek galiba şimdilik durum bu.”

“Doktora gittim ve tahlil istedi. Ben de 1 hafta önce aynı doktordan tahlilim olduğunu kendisine söyledim. O tahlillleri çıkarttı. Bu arada tahlillerimde açlık şekerim 220 ve HbA1c değerim ise 8.5 idi.

İlk önce askeriyenin karar kısmına ne yazacağını bilemedi. O ara eline TSK Sağlık Yönetmenliği’ni aldı ve maddeyi aramaya başladı. Anladım ki bulamıyor. Kendisine 40. maddeye bakmasını söyledim 🙂  O da 40. maddeyi açtı. Sonra hangi kısıma girdiğimi anlamaya çalıştı. Yine ben yönlendirdim doktoru. ‘Madde 40/B/2 bizi kapsıyor dedim.’ Bana bakıp güldü bu arada 🙂 ‘Tam açık değil.’ dedi ama ‘Uysan uysan bu maddeye uyuyorsun.’ dedi. Sonra tırstı galiba başka bi doktor çağırdı. Hiç başına gelmediği belliydi. O doktor da; ‘Sen bişey belirtme, kurula yolla.’ dedi.

Sonra bana; ‘Delikanlı sen şimdi çık, ben seni çağırırım tekrar.’ dedi ve 10 dakika sonra çağrıldım. Kağıdı aldı altına; Madde 40 B/2 ye göre askere elverişli değildir notunu yazıp beni kurula yolladı. Ben de kurula gittim. Çıkmadan yetiştim, kurul toplanmıştı. Bana bikaç soru sordu; ‘Komaya girdin mi? Tip-1 misin? Ailende var mı? vs.’ Sonra o doktorun da bi not düştüğünü gördüm kağıda. Aynı maddeyi yazıp askere elverişli değildir notunu girdiğini gördüm.

Sonra 1.5.2017 tarihinde raporunu alıp askeriyeye götürmem için oraya geleceğimi söyledi ve yolladı. Şimdilik durum bu arkadaşlar gayet kolay bitiyo gibi 🙂

Devlet hastanesi olunca işler yoğun oluyor galiba. Her rapora bi gün verdiler. ‘Daha erkene çekemez miyiz?’ diye sordum hatta. Ama daha erken olmaz dedi. Bilemiyorum.

Daha insani evet ama anladığım kadarıyla işlemi bilmiyorlar ve biraz çekiniyorlar muafiyet vermeye. Tamamen benim yönlendirmelerimle oldu desem yalan olmaz sanırım.”

Diyabetli hakları ve askerlik gibi konular hakkında bilgi almak için Diyabetli Hakları Kategorisi‘ne tıklamanızı öneririz.

56 YORUMLAR

    • Emre Bey Selam,

      Eski yönetmelikte diyabet ile ilgili maddeler açık açık yazılmıştı. Yeni yönetmeliği okuduğumda direkt yazılmaması ilginç geldi.

      Ama örnek olayları referans göstererek konuya rehber olunabilir.

      Sevgiler

  1. aynı işlemleri bende yaptım ama heyetteki karar, ‘1 yıl süre ile erteleme’ oldu..1 sene sonra aynı işlemler tekrarlanıp kesin karar o zaman verilecekmiş.

  2. Konuyla ilgili herhangi bir gelişme var mı acaba? Yeni üniversite mezunu ve tip1 diyabetli olarak 15-20 gün içerisinde aynı işlemlere ben de Ankara’da başlayacağım. Ben de yaşayacağım süreçleri dilerseniz buraya aktarabilirim.

  3. Merhabalar,
    En son gelişmeler ışığında kendi durumumu yazmam iyi olacak sanırsam.
    Askerlik şubesine gittim. Tip 1 Diyabet olduğumu belirttiğim gibi aile hekimine sevk ettiler. Aile hekimi sistemden raporlarımı görüp askeri hastaneye sevki uygundur notu yazdı, “Tip 1 Diyabet olduğumu belirterek.” Askeri hastanelerin sivilleştiği konusunda yeterli bilgisi yoktu sanırsam. Evraklarla beraber tekrar şubeye gittim. En yakın devlet hastanesine sevk ettiler. İlk gittiğim yer baş hekimlik oldu. Sistemden raporlarımı çıktı alarak dahiliye sevk etti. Hemen dahiliyeye gittim. Raporları görünce direk Tip 1 DM’dir diye not düştü. (Ki niye bunları yapıyoruz diye sordu. Tip 1 DM olup olmadığı belirlemek için dedim. Neden peki? Askerliğe elverişli değildir diye rapor almak için dedim. Ah Tip 1 DM’ler askerlik yapmıyor mu diye yardımcı hemşiresine sordu). Neyse, sonrasında tekrar baş hekimliğe gittim. Karar yazılmamış dediler. Dahiliye tekrar gittim. Yeterli bilgi ve tecrübesi olmadığı için doktor baş hekimliğe danıştı. Bu sefer tahliller verdi; 24’lik idrar, kan tahlilleri ve 24’lik idrarı teslim ederken küçük kap idrar tahlili. Sonrasında kurula sevki uygundur notu yazdı. Ben de evrakı baş hekimliğe teslim ettim. Kurula girmek için gün bekledim. Kurul günü baş hekimlik aradı ve Nöfroloji, Göz ve Nörolojiye de girmem gerektiğini söyledi. Bunlar kurula girebilmem için doktor sayısını tamamlamak için yapıldı. İlgili doktorlara çıktım ve gerekli tahliller yapıldı. Şunu söylemekte yarar var; sivil doktorlar bu konuda ne yazık ki yeterli tecrübeye sahip değil. Bütün bu işlemlerden sonra kurula girdim. Tek sordukları “ne zaman çıktı?” oldu. 12 yıldır Tip 1 DM hastayım dedim. Tamamdır, 20 gün içinde sizi arayacağız, o zaman gelip karar raporunu alabilirsiniz dediler. Kurula giren sayısı fazla olduğu için sizi aramalarını bekliyorsunuz. Yoksa ertesi gün içinde karar veriliyor zaten. Neyse beklemeye başladım. 2 hafta oldu aradım baş hekimliği ne oldu diye. Sizi arayacağız deyip kapattılar. 3. hafta askerlik şubesi aradı. 2 gün içinde raporu getirmezseniz tekrar polise bilgilendirme geçeceğiz ve idari ceza işlemi başlatılacak dedi. Soluğu baş hekimlikte aldım. Şubenin aradığını söyleyince en alt sıralarda olan karar raporumu çıkardılar ve 3 adet fotoğraf istediler. Fotoğrafları hazırlayıp verdim. Karar raporunda tanı kısmında “Tip 1 Diabetes Mellitus (4’lü insülin kullanımı mevcut)” ve karar kısmında “Madde 40-B, F2; Barışta askerliğe elverişli değildir. Savaşta sefer görev emri alır.” şeklinde yazması gerekiyor yoksa askerlik şubesi tekrar hastaneye yollar bilginize. Evrakları şubeye teslim ettim. Şube askerlik durum belgesiyle haydi sana güle güle dedi. Not olarak şunu belirtmem gerekiyor, kesinleşmiş idari ceza yoksa bütün cezaları siliyorlar. Kesinleşmiş idari cezalar için vergi dairesine gidilmesi gerekiyor. İtiraz günü geçmemişse ceza iptal oluyor. İtiraz geçmişse iptali için mahkemeye başvuru yapılıyor veya iptal yolu yoksa ceza ödeniyor sanırsam. Yeterli bilgi sahibi değilim.

    Tüm T1DM’lere kolay gelsin. Askeri hastanelerdeki zorluklar yok artık. Ama devlet hastanesinde bekleme ve bekletilme süreleri sıkıntılı. Zamanla durum düzeltilir sanırsam.

    • Ferdi Bey Merhaba,

      Bilgi paylaşımı için teşekkür ederim. Gayet bilgilendirici ve rehber edici bir paylaşım olmuş.

      Yarın tecrübenizi ana sayfamızda paylaşıyor olacağız.

      sevgiler,

      • kardeşim komutanına söyle seni hastaneye sevk etsinler.diyabet hastaları askerlik yapamazlar neden muayenende belirtmedin.türk silahlı kuvvetleri hastalık ve zararlılar listesi madde 40-b/2 komplikasyon yapmamış kontrol altına alınabilen diyabetus melitus

    • Ali Bey Merhaba,

      Eski yönetmelikte ayrım vardı. Ama bu yönetmelikte ayrım yok. Hatta diyabet dahi geçmiyor yeni yönetmelikte. Eskiden de tip-2 diyabetliler de gitmiyordu askere. Bunu baz alırsak tip-2 diyabetliler de muaf olabilir diyebiliriz.

      sevgiler

      • Merhaba.

        Tip 1 olarak ben 2008 de rapor almistim. 1 yildir da kardesim tip 2. Onun icin sormustum.

        Yariyil tatilinde kardesim rapor almaya calisacak. Bakalim ne gibi zorluklar yasacagiz 🙂

        Konu ile pek ilgili degil ama, kendisi suan ogretmen ve tecili mayis 2017 de bitiyor. Kuruma bildirmeden veya islem yapmadan askerlik tecilini bozdurup rapor almasinda problem yoktur degil mi? Ogretmenlerde izin olmadigi icin yariyil tatilinde yapalim dedik. Yaz tatiline tecili denk gelmiyor.

      • Esra Hanım İstanbul dan yazıyorum.Tip 1 im. Yönetmeliğe göre 2 senedir erteleme alıyorum. 3 kere vermeme hakkımız var diyorlar muafiyeti. Bu nasıl insani davranış olabilir, 3. kerede verebiliriz denildi,hangi hastane bu konuda daha insani yaklaşır,bilgi verebilir misiniz?

        • Ertuğrul Bey Merhaba,

          Sizinle benzer durumu yaşayan o kadar kişi var ki! Bu konuda maalesef, özellikle 15 Temmuz sonrası değilen yönetmelikler sebebiyle hastane yönlendirmesi yapamayacağım.

          Devlet hastanelerinde artık daha kolay olacağı için erteleme süreniz bittiyse yeniden başvurun diyebilirim.

          Sevgiler

  4. Arkadaşlar Hayırlı günler dilerim…Bende 3 yıldır tip 1 diyabetim ( raporumda mevcut) ve 4 şubatta son yoklamam ben sorularımı maddeleştirerek sorayım ANKARA dan alacagım muaf işlemini bu arada bilgilendirmeler için şimdiden tesekkür ederim….
    1. ilk askeri subeye giderken herhangi bir rapor yada evrak götürmeye gerek var mı?
    2.Hastahaneye sevk edildikten sonra hastahanede yatırılma işlemi okudugum kadarıyla yok gibi görünüyor dogrumudur.
    3.ortalama ne kadar sürede alabilirim.
    4.Ankarada hangi hastahaneye sevk ediliyor…

  5. Arkadaşlar Hayırlı Günler Dilerim. Aklıma takılan bir kaç soru var cevap verirseniz cok sevinirim. Tip 1 diyabetliyim engelli raporumda mevcut askeri subeye giderken herhangi bir evrak götürmeye gerek var mı? ve hastahanede yatma işlemi var mı? ve ankarada hangi hastahaneye sevk ediyorlar saygılarımla…

  6. TSK Yönetmeliğinde ilgili maddenin tamamı aşağıdaki şöyle;
    MADDE 40
    A) 1. Tekrarlayan tetkikler sonucunda geçici olduğu ispatlanmış diabetes mellitusa bağlı
    olmayan geçici hiperglisemiler, glikozüriler, mellitüriler (Fakülte ve yüksekokullarda askeri öğrenci
    olmaya engel teşkil etmez.)
    2. Önemli şikayete sebep olmayan, kontrol edilebilen ve kişinin görev yapmasına engel
    teşkil etmeyen hafif derecedeki hipoglisemiler.
    3. Glukoz tolerans bozukluğu veya bozulmuş açlık glukozu olanlar (aşikar diabeti olmadan).
    AÇIKLAMA: Sekonder tipde glikozürilerde (hipertiroidi, hiperpitüitarizm, tireotoksikozis,
    gastrektomi, gastroenterostomi ve benzeri) glikozüriye neden olan hastalığa göre işlem yapılır.
    4. Komplikasyon yapmamış, kontrol altında tutulabilen primer hiperürisemiler.
    B) 1. Önemli şikayete neden olan endokrin veya immün sistem hastalıklarına bağlı
    hipoglisemiler.
    2. Komplikasyon yapmamış ve kontrol altına alınabilen diabetes mellitus.
    C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalık ve arızaların tedavi ve nekahet
    halleri.
    D) 1. Önemli şikayete neden olan ve kontrol edilemeyen hipoglisemik sendromlar.
    2. Herhangi bir organda komplikasyon yapmış diabetes mellitus.

    Yönetmelikte değerlendirme A ve B olarak sınıflandırılıyor. A elverişli, B elverişsizdir. B kısmında şeker hastalığının durumuna göre 1 yıl erteme veya direk elverişsiz veriliyor. Sürekli insülin kullanımı veya ilaç kullanımı erteleme durumu için önemli bir ayrım noktasıdır.

    Yönetmelik içinde ayrım yok. Ama benim sürekli (4’li) insülin kullanım halleri tanı kısmında belirtildi. Bu yüzden erteleme değil de elverişsiz kararı verildi. Tip 2 diyabetler için 1 yıl erteleme verme ihtimalleri yüksek. 2. kontrollerde elverişsiz verebilirler.

    • Bilgilendirme için tesekkür ederim bana tip 1 teşhisi konuldu 4 lü insülün ile başladım daha sonra diyetlerle birlikte 2 farklı ilaç ve aksamları 18 ünite lantus kullanıyorum ve ben ayriyeten epilepsi ilaçı kullanıyorum aşırı şeker yükselmelerinde kriz geçirebiliyorum.tek sormam gereken askeri subeye giderken evrak götürülüyor mu ve ankarada hangi hastahaneye sevk ediyorlar ve hastahaneye yatış veriliyor mu aday memur oldugum için izin almam gerekiyor duruma göre bilgilendirmeler için tekrardan tesekkur ederim…

  7. Askerlik şubesine evrak götürmeye gerek yok. Orada size doldurmanız için evrak veriyorlar. Standart er, erbaş veya yedek subay için bilgi toplama belgesi doldurtuyorlar. Oraya sağlık durumunuzu yazıyorsunuz. Şubedeki görevliler standart işleyişe göre sizi ilk olarak aile hekimine sevk ediyorlar. Aile hekimi ilgili rahatsızlığı belirterek askeri hastaneye sevki uygundur notu yazıyor. Aile hekiminden sonra şubeye tekrar geliyorsunuz. Şube de sizi devlet hastanesine sevk ediyor.

    Şubedeki görevliler de şeker hastalığının elverişsiz raporu almaya yeterli olduğunu bildiği için TSK sağlık yönetmeliğine uygun şekilde sağlık raporunu getirmenizi istiyorlar. Mevcut raporlarınız hastanedeki kontrollerde işleri hızlandırmaya yarar.

  8. Arkadaşlar ben zaten TİP-2 hastasıyım ve aynı yönetmelik bizim içinde geçerli. ayrım yok kesin ve net. Zaten ilgili yönetmeliğin muf olanlar kısmındaki cümle “Komplikasyon yapmamış ve kontrol altına alınabilen diabetes mellitus.” olarak geçiyor. yani kısacası şeker hastası olan kimse komplikasyon olsun veya olmasın muaftır demek istiyor. erteleme kararları zaten saçmalıktan öte bişey değil 🙂 şeker hastası düzelmez zaten 1 sene sonra. şeker hastası iseniz meraklanmayın muaf olursunuz. kalın sağlıcakla…

  9. Arkadaşlar Hayırlı Günler Dilerim. Bir çok yazı okudum kimi arkadaşlar hastahanede bi kaç gün yatırıyorlar diyor kimisi sadece tahlil için gidiliyor deniyor şimdi yatılıyor mu yatılmıyor mu aklıma takıldı ilgileriniz için tesekkür ederim…

    • Soner Bey Merhaba,

      Kesin bir şey maalesef söylenemiyor. Yatan da var yatmayan da. Herkes değişen yönetmeliklerle farklı tecrübeler yaşayabiliyor. Ama genel olarak şu an için yatış olmadığı yönde.

      sevgiler

  10. Arkadaşlar Merhaba dün askeriyeye muayene evrağımı almaya gittim beni aile hekimine yolladılar. Aile doktoromuz bana herhangi bir hastalığınız varmı ? diye sordu..

    Ailemde annem ve 2 ablam şeker hastası ve bende de son 4 yıldır şeker hastalığının belirtileri var hastaneleri pek sevmediğinden dolayı kontrole hiç gitmedim.. Herneyse bunun üzerine Ailemi hekimi beni devlet hastanesine yolladı. Pazartesi günü hastaneye gidip muayene olacağım.. Sizce süreç nasıl olacak ? Yani Şeker hastası belirtilerini taşıyan her birey şeker hastası olabilir ?

    ve bir de bende takıntılık veya paranoyaklık var bu askerlikte benim için bir problem yaratır mı ?

    • Malikensar Merhaba,

      Diyabet belirtilerini gösteren herkes elbette test sonuçlarında sorun olmazsa diyabetli olamaz. Ailenizde diyabetli bireyler olabilir ama sizde de olacak gibi bir durum da olamaz.

      Diyabet teşhisi alırsanız askerlikten muaf olursunuz. Ama alamazsanız da takıntı vs konusu askerlikten muafiyet fırsatı size tanımaz.

      sevgiler

  11. Arkadaşlar muaf belgemi aldım 23.01.2017 tarihi ile korkulacak hiç birşey yok hastahanede yatma işlemide yok sadece açlık ve tokluk kanı verdim o kadar çıkan sonuçlara göre muaf,erteleme yada el verişlidir raporu alıyorsunuz.
    saygılarımla… ( ben ankaradan aldım ikamet ettiginiz yere göre belirledikleri hastahanelere yönlendiriliyorsunuz…)

  12. 14Aralık 2016 tarihinde birlikten ayrılmıştım.E-devlette askerlik düşmeş gibi duruyor.Kati Raporun onaylanması ne kadar sürüyor.Yurtdışına gideceğim havaalanında kontrol esasında engel teşkil eder mi ?
    Not: 41gün gibi askerlik yaptım.Sivilde aldıgınız raporlar ,askeriyede geçmiyor(şeker+ Fıttık L5 S1 Kök lezyonu ileri derecede).Yani asker olmadan önce işlemlerinizi yaptırın yoksa allah halinize acısın.
    Askerlikten muaf bile olsanız yakın bi zamanda hastane problem yaşarsınız.ilaç yazdırmaya veya muayene olmaya gittiğinizde sevk belgesi sorarlarsa şaşırmayın.

  13. Merhaba, önceki yorumlarda bahsetmiştim. Kardeşimin rapor alma sürecinde birlikteydik. Ben de 2008 yılında muaf raporu almıştım. Kardeşim de 1 yıl önce tip 2 teşhisi konmuştu. Detaylı bir şekilde anlatmaya çalışayım. Ayrıca kardeşim öğretmen. Rapor alma sürecinde MEB ilgisiz 🙂 MEB sadece sonuca bakıyor. Muafiyet raporu alırsanız göreve devam, sağlam alırsanız sizi askere gönderiyor. Rapor alma sürecinde herhangi bir izin yok. O yüzden yarıyıl tatile denk getirdik.

    Normalde kardeşimin tecili 30 Mayıs 2017′ de bitiyor. Askerlik şubesinden ilk olarak tecili bozdurduk. 5 iş günü süreniz var dedi. Askerlik şubesi önce aile hekimine sevk etti. Aile hekimine diyabet olduğunu söyledik ve kardeşimi hastaneye sevk etti. Tekrar şubeye gittik. Normalde bulunduğumuz ilçedeki devlet hastanesi rapor verebilir. Ama şuan vermiyormuş. Şubenin dediği bu şekilde 🙂 Bizi başka bir ilçedeki devlet hastanesine sevk etti.

    Önce hastanenin sağlık kuruluna gidiyoruz. Zaten şubenin verdiği belgelerde herşey yazıyor. İşlemleri başlatıp ilgili doktora sevk ediyor. Sadece diyabet için gittiğimiz için kardeşimi dahiliye doktoruna sevk etti. Asıl problem burada başlıyor. Hastanenin doktoru dahil hiç kimse sizden daha fazla şey bilmiyor 🙂 Bu arada biz 23.01.2017 pazartesi günü hastanedeydik. Gittiğimizde sağlık kurulunun dahiliye doktoru yerinde yoktu. Sekreterine sorduk. Pek bizi dinlemedi. Her ne kadar muafiyet raporu almak için geldik, yoklama eriyiz dediysek de bize yanlış testler vermiş. Bize bu sekreter işte bunları bunları yaptırın dedi. İstediği şeyler, biyokimya, hemogram, elisa, ultrason ve idrar. Ultrason ile elisa testini anlamadık. Elisa testi hiv, hebatit filan testi. Diyabet ile bağlantı kuramasak da bilmediğimiz birşey vardır diye biz bu testleri 2 günde yaptırdık. Çarşamba günü testleri bitirdikten sonra doktora durumu anlattık. Tabi bizim yaptığımız testler şu uzman çavus astsubay vs olmak isteyenler testiymiş. Onların kalabalığı vardı zaten. Biz boşuna ultrason, elisa vs yaptırdık. Kan testinde zaten kardeşimin açlık kan şekeri 160 çıkmıştı. Doktor, diyabetsin zaten belli ama h1abc sonucunu kurula sunmak için yaptırmamız lazım dedi. Tamam dedik ve gün içinde kan verdik. Ertesi gün yani 26.1.2017 perşembe günü sonuçlarla birlikte tekrar doktorun yanına gittik. Tamam dedi. Kararı yazdı. 40-B F2 maddesini ve askere elverişli değildir yazıp kurula gönderdi. Öğleden sonra da kurul vardı. Kuruldan da zaten aynı karar çıktı. Ertesi gün gel ön raporu al dedi. Raporun aslını biz ilgili kurumlara göndereceğiz dediler. Ertesi gün de ön raporu aldım. Raporda 40-B f2 askerliğe elverişli değildir şeklinde karar yazıyor. Bunu askerlik şubesine götürdük. Şube de askerlik durum belgesini güncelledi. Onay Bekleme – Askerliğe elverişli değildir şeklinde belge verdi. Hastane raporun aslını gönderir, biz de Onay bekleme yazısını kaldırırız dedi.

    Sağlıcakla kalın 🙂
    Sonuç olarak oldukça basit ve kolay. Ama her hastanenin uygulama sürecleri farklı olabilir. Burda en önemli faktör doktorun kendisi. Şansımıza anlayışlı ve bilgili bir doktor denk geldi. Bizde tek yanlışlık, sekreterin bizi yoklama eri değilde sözleşmeli uzmançavus vs olmak istediğimizi sanıp yani dinlemeden yanlış testler vermiş. Aslında bir yandan da iyi oldu. Ultrason da herşeye baktılar. Böbreklere vs. 🙂 Toplam sürecimiz 2 hafta bile sürmedi.

  14. Merhaba iyi günler ben yaklaşık 3 senedir tip-1 tip-2 karar veremedikleri için ne olduğunu bilmediğim bi şeker hastasıyım yaşım 23 iki defa yoğun bakımda yattım o zamanlardaki gülhane askeri tıp akademisnde şimdiki eğitim araştırmada gözümü 2 gün sonra açtığım oldu yani raporları gösterdiğim bütün doktorlar direkten dönmüşsün dedi. Ama şu aralar daha iyi sonuçlar çıkıyor tabi ailemi yanıma aldım bu yüzden bu kadar iyi çıkıyor eminim bunun için evlenme kararı aldım ama sıkıntı şu sonuçlar iyi çıkıyor ya askere alırlarsa ve ben yine 730 larla hastaneye düşersem. Yine o yoğum bakım seslerinden çok korkuyorum sizce ne olur sonuç

  15. Arkadaşlar bende bundan bir yıl önce şeker hastası oldum . Ve bu Kasım da askerlik tecilimi bozdurdum şube de diyabet hastasıyım dedim ve beni Alanya devlet hastanesi dahiliye bölümüne sevk ettiler . Sevk kagidimla hastaneye geldim dahiliye doktoru önce tahlil istedi ve ne zaman şeker hastası olduğumu sordu bende 1 yıl öncesinde dedim ilk 4 ay insülin kullanmıştım şimdi sabah ve akşam aç karnına diamicron kullanıyorum dedim . Tahlil sonuclarimda aç karnına 140 tok karnına da 270 çıktı şekerim. Sevk kağıdına askere elverişli değildir yazdı ve heyete sevk etti. Üçüncü gün heyette ki doktorlara imza artırdım orda ki dahiliyeci de elverişli değildir yazdı ve bana sağlık kuruluna çıkacağım söylendi ve 1 hafta sonra kurulâ çıktım ve kurulda doktorun kararına uygundur 40. Maddeden dolayı askerliğe elverişli değildir raporu verdiler . Ancak elime raporu hemen vermediler bı kağıt verdiler ve onu askerlik şubesine götürdüm sisteme hemen islediler. Asıl rapor 6 ay sonra ev adresine gönderilecektir dediler. Mebbiste onay bekleniyor askerliğe elverişli değildir yazıyor umarım faydalı olmuştur arkadaşlar sağlıklı günler hepinize

  16. Merhabalar , benimde 2009 yılında diabetes insipidus teşhisi konuldu, kullandığım sürekli ilacım var, minirinden desmovital’e geçtik,lise mezunuyum,4 şubat 2018de tecil hakkım bitti ve 9 şubatta polis çevirmesinde bakaya aldım, 15 gün içersinde başvur dediler, muayene olsam ordan askeri hastaneye sevk edersem bu rahatsızlığımdan muaf olurmuyum, 41-d olarak hastalığın adı arızalar listesinde geçiyor,annem kanser hastası,annemin tedavisi içinde sürekli yanıbaşında olmam gerekiyor, tek evladıyım, başına gelen varsa cevaplarınızı bekliyorum

  17. Mrhb ben 2009dan beridir tip1diyabetliyim askeri yoklama kağıdım geldi daha muayene olmadım Askere gitmek istiyorum,muhaf tutulmak istemiyorum kan değerlerim gayet normal örneğin Ha1c 7.8 veya 8,3 dediğim gib engel bir durumumuz yok ilaçlarımızı kullanıp rahat birşekilde askerlik yapabiliriz…lütfen!! Yardımcı olurmusunuz….

  18. Esra hanım deneyimi güncel şekilde paylaşıyorum uygun görülür ise paylaşırsıniz merak edenler için
    Şeker hastalığı askerlik muafiyeti 2018 prosedür güncel
    Merhaba arkadaşlar bundan 4 ay evvel şeker hastalığım olduğunu fark ettim ve tecilim bitti. Kısa araştırma dan sonra şeker hastaları askere alınmıyor. Bunun için tedavileri mi raporları mi tam emin olduktan sonra şubeye başvuru yaptım. Şunun altını çizeyim, artık tip 1-2 ayrımı yok askerlik te. Şeker hastası olduğunuzu belirtiyorsunuz. Yeni tasarı çok rahat 2 gün olmadan işlemleri mi hallettim.. Şeker hastalığı olduğumu şubede belirttim ve sevki mi istedim hastaneye.. Beni aile hekimine gönderdi ordan da devlet hastanesine gitmem gerektiğini söyledi. İstanbul da olduğum için hastane işlemleri çok rahat oluyor. Başka yerler de nasıl bilemiyorum. 2 gün geçmedi hatta diyebilirim. Bir kac ay öncesinden raporlarınız var ise tahlil felan da gerekmiyor.. Sizi hemen dahiliye dahiliye den sağlık kuruluna gönderiyor sağlık kurulu sizi endokrinoloji ye gönderiyor tanı konması için
    Orda sorar ailede var mı kim taniyi koydu gibi sorular. Daha sonra rapora tsk 40b2 maddesine uygundur. Sağlık kuruluna teslim ediyorsunuz.. Az bekletip boy kilo alıyorlar ve öğleden sonra heyete gireceğinizi söylüyorlar. Benim gittiğim devlet hastanesi her gün heyet var. Heyetê çıktık sorular soruldu ne zaman başladı. Ailede varmı gibi sorular sonra dışarı çıkartıp bekletti ler bir dakika kadar sonra içeri alıp sonucu açıklıyorlar. Askere elverişli değildir. Tarih veriyorlar bir kac gün ön raporu şubeye teslim etmek için sonra günü geldimi raporu sağlık kurulundan alıp şubeye teslim ediyorsunuz. Bu kadar. Şimdiki sistem çok iyi ve hızlı işliyor. Hastane farkı da olabilir.. Yanlız tahliller felan bir kac ay ise bir de aynı hastane den tedavi oluyor iseniz işiniz daha kolay İşlem 1 gün bile sürmez belki ikinci gün heyete çıkarsınız

  19. Merhabalar hepinize geçmiş olsun benim okulum yeni bitti 3 hafta önce tip2 hastası olduğumu öğrendim insulin tedavisine başladım 3 hafta önce annem ve babamda şeker hastalığı var ben yakın zamanda tecilimi bozdursam elimdeki raporla ve tahlillerle heye çıksam bana elverişli değildir raporu verirler mi yoksa 3 haftalık hastasın diye sıkıntı çıkarırlar mı ona göre hayatımı bir çizgiye sokmak istiyorum cevaplarınız bana çok yardımcı olacaktır teşekkür ederim

  20. Yha bende de tıp 1 diyabet var.gidip bu işleri halletmem için 4 yıllık üniversite okuyorum onun bitmesini bekliyorum.aslında bitmeden de gitsem bu işleri halletsem olur mu?

  21. merhaba bende şeker hastasıyım,

    2017 ekim de hastaneye gittim 1 sene erteleme verdiler şu an hasta diye tecilli gözüküyor. Bedelli askerlikle ilgili başvuru yapsam acaba beni 21 gün eğitime alırlar mı yoksa almazlar mı bilgisi olan arkadaş var mıdır?

    • Enes Bey Merhaba,

      Tip-1 diyabetliler hiçbir koşulda askere alınmıyor. Bedelliye başvuru yaparak boş yere paranızı harcamayın derim. Erteleme vermişlerse diğer gittiğinizde tamamıyla muaf olursunuz diye düşünüyorum.

      sevgiler,

  22. Herkese merhabalar,

    Gündemimizde yoğun bir şekilde konu olmuş olan bedelli askerliğin de yasalaşması sebebiyle askerlik işlemleri için oldukça yoğun günler beklenmektedir.
    Ancak şeker hastalığı sebebiyle muaf olunması konusunda nasıl bir yol izlenilmeli ? Yaklaşık 3 yıldır tip-1 diyabet hastasıyım, ancak yüksek lisans eğitimim dolayısıyla 2019 yılına kadar da tecilim bulunuyor.
    Daha önceki tecil zamanı diyabet hastalığım bulunmuyordu ve aile hekimime muayene olmuştum. Tecilimi bozdurduğum zaman tekrardan muayene yapmadan direk olarak askere mi alırlar yoksa yeniden bir muayene mi gerçekleşecektir ? Tecil bozdurma işlemlerini hangi sıra ile yapmam gerekiyor, diyabet olduğuma dair elimde rapor yok ancak e-devlet üzerinden kullandığım ilaç listesinde konulan tanı bölümünde diyabet metillus şeklinde bir açıklama ve yaptırmış olduğum AKŞ ve HBA1C test sonuçlarım var elimde.
    Önerilerinizi bekliyorum selamlar…

    • Yiğit Bey Selam,

      Tecilinizi bozdurduğunuzda elbette sizi askere direkt almazlar. Tip-1 diyabetli olduğunuza dair dokümanlarınızla birlikte tecilinizi bozdurmaya gittiğinizde bu durumunuzu da bildirin. Diyabetliler için olan sürece zaten girersiniz.

      sevgiler

  23. Bugün işlemlerimi gerçekleştirmek için şubeye giderek tecilimi bozdurmak istediğimi bildirdim ancak diyabet hastası olduğumu ve muafiyetten yararlanmak istediğimi söyledim, ancak şubedeki memurların süreçle ilgili bilgisi sınırlı olduğu için tecilimi bozdurarak Kasım celbi için işlemlerimi başlattı. Kasım ayı için işlemleri başlattığı için Eylül ayında gelerek muayene olmam için hastaneye sevk edeceklerini söylediler. Bilmiyorum süreçle ilgili ben mi yanlış bir şey yaptım ancak 1-2 günde halledilebilecek bir prosedür yok şuan için. Mayıs ayında bu işlemi gerçekleştiren arkadaşın işlemlerini nasıl 2-3 günde tamamlandı acaba ?

  24. Ben de tip1 diyabet hastasıyım. Ama günde iki defa ve sabah 14 akşam 10 iğne yapıyorum. Bunun derecesi falan var mıdır? İlk başta sabah 24 akşam 16 şeklinde başlamıştım

  25. Merhabalar Bozulmuş Glukoz Tolerans Testi yaptıracağım. Askerlikten muafiyet durumu için değerin kaç ve üzeri çıkması lazım teşekkürler.

  26. Bende tip bir diyabet hastasıyım ve doğduğumdan beri tek hayalim asker olmak ve bunun için birçok spor yaptım yapamaz dedikleri birçok sporu yaptım şuan 16 yaşındayım nundan önce,1 sene halter,yüzme,koşu gibi sporları yaptım şuanda da kick boks yapıyorum 2 sene ülkemi temsil ediyorum ve başlamadan önce herkes bana yapamazsın dediler ben onlara inat yaptım şimdi de nerede yazarsa yazsın ASKER OLACAĞIM buraya yazdım o kadar şehitlerimin intikamı kan kokusu için yanıp tutuşuyorum elbet bir gün İNTİKAM yolunda savaşacağım…

  27. Merhaba arkadaşlar mart 2021 de tıp 2 şeker hastasiyim devlet hastanesi heyet tarafından askerlikten muaf tutuldum rapor u askerlik şubesine verdim ve sistemden baktım askerlikten muaf bilgisi girilmiş ancak 09 mart 2021 tarihi itibarı ile baktığımda yükümlü 04.06.2021 tarihine kadar askerlikle bir ilişkisi yok bilgisi yer alıyor konu hakkında bilgisi olan varmı yada aynı sorun ile karşılaşan varmı veyapta bu durum da benim ne yapmam gerekiyor konu hakkında bilgilendirirmisiniz.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: