2016 Tüketici Elektroniği Fuarı’ndan (CES) / Geleceğin Diyabet Teknolojileri Bölüm-1 başlıklı yazımızda Geleceğin Diyabet Teknolojileri’nin ikisinden bahsetmiştik.
Bu bölümde de gıda alerjisi ve gluten duyarlılığı olan bireyler için düşünülen bir ürünle, nöropati tanısı için kullanılabilecek bir teknolojiden bahsedeceğiz.
Gıda Alerjisi ve Gluten Algılayıcı Teknolojisi ‘Nima‘
6SensorLabs şirketinin bir ürünü olan Nima, masaya sabitlenebilen ya da yanımızda taşıyabileceğimiz, üçgen ve siyah renkli bir sensör. Ürünün üzerine harici olarak takılabilen bir tüp bulunmakta. Yenilecek yemekten küçük bir miktar besini tüpün içerisine koyarak test edebileceksiniz. Sonuç ise cihazın üzerinde ortaya çıkan gülen ya da somurtan surattan anlaşılabilmekte. Aynı zamanda bluetooth ile akıllı telefondaki uygulamaya da bilgi akışı sağlanabilmekte.
Başlangıç kitinin fiyatı 199 dolar. Bu kitin içinde; üç kapsül ya da başlangıç kiti bulunmakta. + 12 adet daha kapsül alınırsa maliyeti 247 dolar olmakta. Her bir kapsülün fiyatı ise 4 dolar olarak belirlenmiş.
Nima için şimdilik ön sipariş alınıyor. Ürünün bir yıl sonra satışa çıkarılması planlanmakta.
Nima hakkında daha fazla bilgi için https://nimasensor.com resmi internet sitesini inceleyebilirsiniz.
Diyabetik Nöropati İçin ‘Quell‘
Massachusetts şirketi NeuroMetrix’in ürettiği ve FDA’den ilk onayı aldığı giyilebilir teknoloji Quell diuyabetik nöropatisi olan bireylerin ağrılarını azaltmak için tasarlanmış.
Dizin altına klasik tansiyon ölçen aletlerin bandı gibi sarılabilen ve sarıldıktan 15 dakika içerisinde diyabetik nöropati ağrılarını azaltan bir cihaz. Herhangi bir ilaç vb içermiyor. Sadece diyabetik nöropatisi ve vücudunda siyatik gibi ağrıları olan bireylerin bu ürünün yaydığı sinyallerle sinirlerdeki ağrılarının azaltılmasını sağlıyor.
https://www.quellrelief.com resmi internet sitesinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Maliyetleri içinse https://store.quellrelief.com linkindeki satış mağazasından bilgi alabilirsiniz.
Tip-1 diyabetin daha iyi yönetilmesine dair teknolojiler geliştirilmeye çalışılırken, aynı zamanda tip-1 diyabetle birlikte ortaya çıkması kuvetle muhteleme çölyak ve diyabetik nöropati gibi komplikasyonların yönetimi için de çalışılıyor.
Enteresan giyilebilir teknolojilerle karşı karşıya kalacağımız günler çok uzak değil 🙂
Test
Merhaba,
Diaybet, colyak hastaligida mi olusturuyor Esra hanim?
Tesekkurler
Mert Bey Merhaba,
Diyabetli bireylerde çölyak görülme sıklığı daha fazla. İki hastalık da otoimmün olduğu için tetiklenmekte.
Sevgiler