Eren’in gece 22.00 de 100-150 arası uyuduğu gecelerin sabahında dahi %90 230 ve üzeri çıkıyor KŞ’i. Seviniyorum. Neden? Bu gece de büyümüş diyorum…
Büyüme hormonunun insüline baskın gelip geceleri Eren’i büyüttüğünü bu arada insülinin görevini yapamadığını sanıyordum!
“Büyüme hormonu, tek başına büyümeyi az miktarda artırırken insülin ile birlikte önemli miktarda büyümeyi sağlar.” gibi cümlelerle şu an kararsızım…
CHO (KH) sayımında, insülin dozlarında sıkıntı yokken gece ve sabah hatta kuşluk Kan Şekeri değerlerinin yüksek çıkmasına sevinmeli miyim? Üzülmeli miyim?
Nette baktığım birkç sayfadan dolayı değişik sorular oluştu. Mesela büyüme hormonunun (GH) salgılanmasının azalmasına sebeplerden biri ” kan glikozu artışı” . Eğer büyümeden dolayı KŞ yükseliyorsa, yüksek KŞ varken büyüme hormonu salgılanması azalacaktır.Bizim çocuk nasıl büyüyor? Gecede kısa bir süremi (1 saat) büyüyor?
CEVABI BİLDİĞİM YOK. Lütfen yanlış anlamayın.
Bu Büyüme/İnsülin/KŞ konularında sade halk dilinde aydınlanmak istiyorum. Yardımlarınıza ihtiyacım var.
mutluluklar 🙂
Not: KŞ=Kan şekeri, CHO ya KH=Karbonhidrat demektir.
(Görsel kaynak: tiphastaligi.com)
Merhaba,aynı dertten bende şikayetçiyim oğlum 9 yaşında gece yatarken kş normal oluyor 20 gr KH alıyor ama gece 3’teki ve sabah şekerleri çoğunlukla yüksek çıkıyor.gece lantusunu 1 ünite daha artırdım ama bir değişiklik olmadı,bende büyüme hormanını sorumlu tutuyordum,şimdi böyle olunca bişeyler ters mi gidiyor acaba?Ne yapmalıyım bilemedim.Teşekkürler
İlker Bey Merhaba,
Güzel bir soru sormuşsunuz. Ve teşekkür ederim ki kafamdaki sorulara soru kattınız 🙂
Yabancı kaynaklara baktığımda büyüme hormonu arttıkça vücudun insüline olan duyarlılığı azalır ve dolayısıyla kan şekeri tip-1 diyabetli çocuklarda eğer insülin dozları ile süreç doğru bir şekilde desteklenmezse yükselişe geçer. Ki bu da aslında çalışması gereken büyüme hormonunun çalıştığının bize güzel bir göstergesidir.
Ancak biz zaten dışarıdan insülin gönderimi yapıyoruz. İnsülini vücudun salgı stiline yakın deri altına gönderiyoruz ki vücud çok aptallaşmasın. Bence dışarıdan gönderdiğimiz bu insülin vücudun salgıladığı büyüme hormonu ile etkileşim içerisinde oluyor ki tip-1 diyabetli çocuklarımız da diğer akranları gibi büyümeye devam ediyor.
Galiba yazının başlığı yüksek kan şekerine sevinme noktasında yanlış olmuş. Önemli olan yapılan ya da normal bireylerde insülin ve büyüme hormonunun maksimum seviyedeki koordinasyonu ile ilgilidir.
Umarım kendi düşüncemi anlatabilmişimdir ama inanın kör topal yazdım bu yorumu. Ama çocuk endokrin konusunda ihtisas yapmış Eda Hoca’ya da sordum 🙂
sevgiler
İlker Bey merhaba,
Büyüme hormonunun insülinle daha etkili olduğu yolunda bugüne kadar bir yayın okumadım. eğer böyle bir şey varsa okumamış olmak benim eksikliğim. Ancak şunu biliyorum, A1c değerleri çok yüksek seyreden çocuklarda büyüme geriliği oluyor. Ancak burda bahsettiğim sizdeki gibi sabah 230 değil, örneğin sürekli dikkatsizce 350 lerde gezen ve 1 civarı A1c si olan çocuk ve gençler burada söz konusu. Çünkü onlar ne yerse yesin, insülin yetersizliği nedeniyle aslında o besinleri yemiyolar. Yediklerini aynen idrarla geri atıyolar. Aslolan kan şekeri regülasyonunu mümkün olduğunca sağlamak olmalı ancak hormon düzeylerindeki değişimler kimi zaman elimizde olmadan bu regülasyonu bozabiliyor.
Merhaba Esra hanım alternatif tip hakkında neler düşünüyorsunuz biz kullanıp kullanmamakta kararsız kalıyoruz faydasından çok
Zararı olurmu diye kullanan aileler varmi acaba faydasını gören izmirde alternatif tipla uğrasan bir doktorla görüştük oğlumun diyabetiyle ilgili farklı seyler söyledi bitkilerden olusan bir reçete verdi eczanede hazırlatiliyor ama kullanmaya cesaret edemedik böyle bir kliniğe giden varmi Yada bitkilerden fayda gören
Oğuz bey benim kızım 10 yaşında, diyabetinin 3. senesinde.Bizim gitmediğimiz hekimler, doktorlar, lokman hekimler kalmadı.Ankara, adana, konya nerde ne duyduysak koştuk.Çok bitkiler kullandık.Çaresizlik insana herşey yaptırıyor işte:((((. sonuç ne oldu derseniz koskocaman bir hiç.Kızıma verdiğimiz ümitler,zorlamalar hepsi boşunaymış.Evim resmen akrarcı olmuştu.Ben asla tavsiye etmem.Çocuğa eziyetten başka hiç bir şey değil.Ben dua ediyorumki çocuğuma yan etki yapmadı o verdiğim bitkiler.Harcadığım paralaramı yanayım,çocuğuma çektirdiğim işkenceleremi?
Herkese Merhaba,
Elçin Hanım ın sorduğun alternatif tıp konusunu ana sayfada tartışmamıza açtım.
Tüm yorumlarınızı oraya yaparsanız sevinirim.
sevgiler
Benim oğluma 2 ay önce tip1 teşhisi kondu kendisi 6 yaşında.Tıp fakültesinde yatarken dekanlıktan öğrenciler için satılan bir kitap almıştım.Bu kitaptan bir paragrafı aynen aktarıyorum.”ergenlik döneminde çok miktarda büyüme hormonu salgılanır ve bu da insülin ihtiyacını arttırır.Büyüme hormonu dah çok gece salgılanır ve bu nedenle ilk gençlil döneminde uyku öncesi insülin ihtiyacı artar.Büyüme hormonunun kan şekerini yükseltici etkis 3-5 saat sonra başlar.Bu ilk gençlik çağında sabah kan şekerlerinin yüksek olmasından sorumludur ve bu özellikle HbA1c si yüksek çocuklarda daha belirgindir.Büyüme hormonu keton üretimini de arttırdığından adolesan döneminde ketoasidoz riski yükselir.Diyabetli ergenler kan şekeri yüksekliği nedeniyle büyümeleri olumsuz etkilenmiş olmalarına rağmenyüksek büyüme hormonu düzeyine sahiptirler.” Siz yine de değerlerini normal aralıklarda tutmaya çalışın derim.
Herkese Merhaba,
Dr Eda Cengiz bir aksilik olmazsa Ekim ayında İstanbul’da bizlerle olacak. Ki uzmanlık alanı Çocuk Endokrinolojisi. Bu konuyu ona sordum ancak çok karmaşık bir konu olması sebebiyle Ekim ayında geldiğimde sizlere detaylı olarak anlatırım dedi.
Eda Hanım ile mailleşmemiz sonrası çıkan birkaç detayı sizlerle paylaşmak istedim.
‘ Sabah kan sekeri yuksekliginin bir cok nedeni olabilir. Cocuklarda ve ergenlerde buyume hormonunun etkisi var. Bir diger neden reaktif kan sekeri yukselmesi ki erken saatte olan dusuk kan sekerine tepki olarak gelisiyor. Bizim arastirmalarimizda buldugumuz baska bir neden de vucuttaki insulin deposunun ki bu depo yemek icin alinan bolus dozlarin arta kalan, biriken etkileri ile olusuyor, sabah erken saatlerde vucutta kalmamasi. Sabah kan sekeri daha once gelisen dusuk kan sekerine bagli olmadigi surece mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Ozellikle cocuklarda sabah yuksek kan sekeri onlarin vucutlarinin yuksek sekere bazen saatlerce maruz kaldiginin isareti olabilir. Biz bu nedenle bu yaslarda cok daha yogun insulin dozu ayarlamasi yapiyoruz.
Sperling in arastirmalari var bu konuda. IGF1 uzerinden etkisi ile ilgili gosterdi. Buyume hormonu esasen IGF1 uzerinden buyumeyi ilerletir ve insulin az kan sekeri yuksek oldugu zaman IGF1 seviyesi duser. Daha birbirini etkileyen cok mekanizma var.’
Ben Sperling’in araştırmalarını okuyup sizlere daha detaylı yazmaya çalışacağım ama bence en doğru bilgileri Eda Hanım’dan alacağız.
Bu arada yorum yapan arkadaşlarımıza teşekkür ederim ama birçoğumuz maalesef konuyu yanlış anlamış. Sabaha kan şekeri yüksekliklerinin büyüme hormonu ile olan ilişkisinden bahsetmiyor İlker Bey bu yazısında. Büyüme hormonu ve insülin ilişkisi ile beraber tip-1 diyabetli çocukların büyüme durumlarının denklemini tartışıyoruz. Çünkü büyüme hormonu, kan şekeri ve dolayısıyla insülin dengesi noktasında inanılmaz bir denklem var ve çok karışık.
sevgiler
[…] Bey’in http://www.diyabetimben.com/2013/07/16/sabah-ksleri-yuksek-cikiyor-seviniyorum/ linkindeki yazısına istinaden Sayın Dr Eda Cengiz’e sorular […]