Dün gece Mine Hanım ile yaptığımız yatay set değişiminden sonra ilk defa tek başıma set değişimini yaptım.
Bu arada normalde sizlerin de bildiği üzere pompanın set değişimi 3 günde 1 kez olur. Ben 4. güne çıkardım yatay set ile. Denemek istedim. Kan şekerlerim zaten tatilde olduğumuz için normal. Sette de sorun çıkmadı.
Dün gece yatay seti çıkarttıktan sonra ucunda ufacık ta olsa bir kıvrılma var mı diye baktım ama ‘kıvrılma yok’ 🙂
Dikey set kullananlarda oluyor mu bilmiyorum ama benim aklım 3 gün boyunca her tuvalete, banyoya gittiğimde ya da her kıyafet değişimimde setimde olurdu. Acaba ucu kıvrıl dı mı? Acaba bir sıkıntı var mı setin ucun diye. Ya da kan şekeri yüksek gittiğinde ve bir türlü düşmediğinde setin ucu kıvrılmıştır diye koştur koştur seti değiştirir ve set değişiminden sonra setin ucu kıvrılmamışsa; ‘bu set de boşa gitti.’ diye hayıflanırdım.
Ana yatay set bence dikey sete göre bu endişeleri bence minimize ediyor. Hatta yok ediyor 🙂 Ben bundan sonra artık yatay set takacağım. Ve o şekilde sipariş edeceğim.
Dün gece seti ilk defa kendi başıma değiştirmenin verdiği heyecan ile yine de değiştirdim. Zorlanmadım. Sol bel bölgesine taktım. Aslında tek başıma da takardım ama heyecandan Eşref’in de desteğini aldım 🙂
Söz konusu yatay set olunca ve acaba doğru mu taktım endişesi de olunca 2 saat sonra bir kan şekerime de baktım. Her şey yolunda. Ki ben normalde dikey set taktıktan 2 saat sonra acaba seti doğru mu taktım, bir sorun var mı diye kan şekeri kontrolümü yapmıyorum 🙂 Bu da bir itiraf olsun. İnsan deneyim kazandıkça bu tarz kontrol mekanizmalarını devre dışı bırakıyor.
Bu vesile ile dikey set kullanıp kıvrılma problemi yaşayan arkadaşlarımın yatay set takmalarını öneririm. Ama dediğim gibi bu sadece tip-1 diyabetli olarak bir önerim. Yine de doktorunuza ve Medtronic yetkililerine sizin için yatay set uygun mu değil mi diye de sormakta yarar var.
Fatma’cım, bu arada sen de nasıl gidiyor yatay set? Arayamadım seni. Kusura bakma.
Şu an bu yazıyı Nevali Hotel’in 3. katından yazıyorum. Camın köşesinde hem Urfa’ya bakıyorum hem de sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum.
1-2 saat Urfa’dan Dilek Atik’in önerdiği İsot, pul biber ve biber salçasını alıp ve birkaç yer görüp ayrılacağız. İstikamet Mardin 🙂 Dilek daha İstanbul’dan dönmediği için Mardin’de görüşemeyeceğiz ama Mardin’de olup ta bizimle görüşmek isteyen olursa bana lütfen telefonunu e-mail ile göndersin. Mailim: esra@diyabetimben.com
yatay set ne kadar
ablacım dün aksam bende tek basıma yatay set degişimi yaptım yıne hemen hemen aynı seylerı yasadık galıba akşam seti takarken heyecandan ellerim titredi cok fazla ve 1. denememde yapışkan plasterini vucuduma degilde yapışkanları birbirine yapıstırdım:) yani setim heba oldu bende 4 gun once mehmet bey ile taktıgımız seti cıkarttıgımda özellikle ucuna baktım bı hasar varmı dıye ama slikon igne dümdüz ve muhtesemdi özlemişim onu o şekilde görmeyi:) tabi 2. denememde daha sakindim ben ön göbek bölgeme taktıgım için yardım almadım ama biraz arkalara takmaya basladıgımda yapışkan kısımları için yardım almam gerekebilir vee taktım 2 saat sonra tokluk şekerım 145 idi yani başardım ben bundan sonra yatay set kullanıcam ve sunuda farkettim dikey seti takarken çok azda olsa bi acı hissederdim bunda hiç hissetmedim aslında ilk önce o 13mm iğnesi baya korkutmustu beni şimdilik hersey yolunda umarım böyle devam eder şuda var bana diyabet hemşirem yatay set sende kullanılmaz demişti ama firma kullanılabılır dedi inşallah yatay setimle mutlu mesut yaşarız benim gibi sık kıvrılma yasayanlarada öneririm kesinlikle esra ablacım her zamankı gıbı bıze bana rehber oldun o gun senınle konusmasaydım belkıde bu kadar kolay olmazdı cesaretlendırdın benı tesekkur ederim iyi tatiller:)
Nusaybin midyat arasi beyaz su war gitmenizi tawsiye ederim…mardin merkezde de dayrulzafaran kilisesi…
Merhaba 🙂
Öncelikle iyi tatiller ve mutluluklar diliyorum,
birkaç sorum olacak ; set ucunun uzunluğu sadece 13mm mi? çocuklar için farklılık varmı?
Pazartesi (2 eylül) hastaneye yatacağız inşallah, sizin tecrübenizde şuan itibariyle set değişimleri arasında zorluk farkı varmı?
Uç neden kıvrılır? sizde fazla kıvrılırken hiç kıvrılmayan arkadaşlar varmı?
mutluluklar 🙂
İlker Bey Merhaba,
Sadece 13 mm setin iğne ucu yok elbette. Daha büyüğü olduğunu biliyorum ama daha kısası var mı bilmiyorum.
Dikey setin ucu tecrübelerime göre;
1- Kıyafet değişiminde kıyafetin sete takılmasından,
2- Setin takıldığı bölgenin hareketli olmasından,
3- Setin takıldığı bölgenin (özellikle bel ve popo kısmı için) çok fazla basınca maruz kalmasından (sandalye, koltuk gibi yerlere oturduğumda setin başına bir şey gelebileceğini hissediyorum.)
4- Ya da set zaten dikey ve yağlı bir bölgeye dik açıyla zımbalıyoruz. Ve derimiz de direnç uyguluyor olabilir.
Dikey setin kıvrılma istatistiklerine bakarsak blogta ve Facebook sayfalarında gördüğüm kadarıyla kıvrılma konusu önemli. Bence bu sorun 4-6 mm set ucuna sahip setlerle de çözülebilir. Bu benim kendi fikrim. Enjeksiyon yöntemlerini anlatırken vücudun yağ tabakası ve deri kalınlığının aslında standartta 4 mm iğne ucuna uygun olduğu söylendiği için bu fikri öne atıyorum. Set ucu büyüdükçe de kıvrılma olasılığı artıyor.
Bence yatay set az biraz meşakatli ama alışınca oldukça kolay oluyor. 2. set değişiminde çok kolay yaptım. Bence dikey sete göre de içim daha rahat ve kendimi daha güvenli hissediyorum.
Sevgiler