Tip-1 Diyabete Nasıl Bakıyoruz? Neleri Yanlış Yapıyoruz?
Diyabetle ilgili o kadar fazla Facebook ve Instagram sayfaları açılıyor ki! Kimileri oldukça dikkatli ve özenli paylaşım yaparken kimilerinde ise her şey hemen hemen hatalı vs.
Bazen bu cümleyi nasıl kurmuşlar, tip-1 diyabet odağındaki sohbet nereye gitmiş diye de içimden geçiriyorum. Tam bir iki cümle yazacağım vazgeçiyorum.
Ama şunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Kendiniz ya da ailenizden biri tip-1 diyabetliyse hangi durumda ne yapacağınızı bir doktor, bir diyetisyen ya da bir hemşire kadar bilmeniz gerekiyor. Şeker yükselince ya da düşünce ne yapmalı, kendi içinde konulara nasıl yaklaşmalı vs vs. Çok iyi düşünüyor ve çözüm üretiyor olmak gerekiyor.
Genelde konular şöyle oluyor.
Bir tip-1 diyabetli güya bilmem ne suyunu, bilmem ne otunu kaynatıp ya da bilmem ne karışımını içmiş. Ve hooop. Tip-1 diyabet sonlanmış ya da normaldeki insülin dozlarından daha az insülin yapmaya başlamış.
Maalesef ülkemizi bırakın tüm dünyada bu tarz eğilimler oldukça fazla.
Bana tip-1 diyabet teşhisi 2002 yılında koyulmuştu.
Kaç kez inanamasam da saf kekik suyunu her sabah zoraki içtim. Ya da ‘esrar’ iyi geliyor diye esrar teklif edenler oldu. Ya da birçok bitki karışımları. Hatta yaban mersini bile yedirmeye çalışanlar oldu. Ki yaban mersini yedikten sonra fırlayan şekerim de cabası 🙂
Daha neler yok ki; himalaya tuzu, ahududu, çörek otu…
Çörek otu maalesef herkesin diline pelesenk olmuş. Annem de ara sıra şu meşhur tam tahıllı poğaçaları yaparken; ‘Çörek otunu fazladan koyayım ki şekerin düşsün’ der. Çörek otu=karbonhidrat demek. Karbonhidrat girerse vücuda şekere dönüşüyor. Nasıl oluyor da şekeri düşürüyor?
Her zaman diyiyoruz. Tip-1 diyabette maalesef şimdilik tek tedavi yöntemi insülin. Diyabet Tedavisinde Kullanılan Bitkisel Ürünler ve Gıda Destekleri yazımızda da tip-1 diyabet tedavisindeki desteklerden bahsetmiştik. Ancak bu yazıda bile insülinin bırakılmadan bu takviyelerin kullanılması gerektiği yüksek sesle söyleniyor. Ki biliyorsunuz, ben krom takviyesi ile kan şekerimin gidişatına da bakarak insülin düzeylerimi azalttım. Ama tamamıyla insülini bırakmadım.
Lütfen ama lütfen. Bu tarz şeylere inanmayın. İnandıkça insanın psikolojisi bozulmuyor değil. Ama şu ‘esrar’ konusunda yapılan birkaç araştırma yazısını da sizinle kısa sürede paylaşmak istiyorum. Zira kan şekerini düşürdüğüyle ilgili bilimsel çalışmalar var.
Bir de tip-1 diyabetlileri anlayamıyorum. Teşhis konulmuş, günde 2’li, 3’lü, 4’lü ya da tekli dozda insülin yapması gerekiyor. Ancak korktuğu için insülinsiz yaşıyor. Doktoruna ve diyetisyene gitmişse diyetisyeninin dediği şekilde yaşıyor. Spor yapıyor ama ortada insülin yok. İnanın büyük risk. Ya kan şekeri yüksek giderse. Ya aniden fırlarsa ve ketaosidoza girilirseyi düşünen olmuyor.
Bazı bireyler de insüline başlıyor. Bir kopma anında insülin yapmayı bırakıyor. Ve bu çok normalmiş gibi sosyal medyadaki bazı gruplarda yazıyor; ‘Canım çok sıkıldı, bıktım artık insülin yapmaktan. Artık insülin yapmayacağım.’ diyor. Ya da; ‘Bugün şekerimi ölçmeyeceğim’ diyenler oluyor. Galiba halen tip-1 diyabetin farkında değiller. İnsülin yapılmazsa ne olacağını düşünemiyorlar. Ya da ölçüm yapmazlarsa tip-1 diyabetteki en önemli rehberi olan gözlerini kaybedeceklerini bilemiyorlar. Bu tarz durum bildirimlerinin altına yorum yapan diğer tip-1 diyabetlilerin yorumları ise daha komik. Bakış açıları o kadar garip ki.
Ben sosyal medyada bizden daha fazla olan ve bizden daha genç bireyleri düşünüyorum tam da bu noktada. Düşünsenize. Birisi isyan modunda; insülin yapmayacağını ve kan şekerini ölçmeyeceğini söylüyor, başka birileri de tip-1 diyabetin ve tedavi sürecinin önemini vurguluyor. İyiyi de kötüyü de maalesef daha tip-1 diyabetli bilinci oturmayan bireyler de deniyor. Bu sebepledir ki yazdığımız yazı ve yaptığımız yorumlarda inanın çoook ama çook dikkatli olmak gerekli.
Bir de ‘bazı’ anne ve babalar var. Tip-1 diyabetli çocuklarına iyilik yapmak isterken zarar veriyorlar. Yemekten önce az insülin yapıp, yemeğini yedirip, kan şekeri çok yükselmesin diye de koşturan ya da merdiven indirip çıkaran. Yavrular ömürleri boyunca her yemekten sonra koşmaya hazır olacaklar 🙂
Ya da diğer kardeşten özveri beklenir. Tip-1 diyabetli kardeş yanında hiçbir şey yenmez. Canı ister yoksa. Bu durum okul çağında olan çocukların sosyal hayatında da sorundur. Çocuk ‘apayrı’ büyür ‘diğerlerinden’. Kardeşinden bile. Anne ve babasından bile.
Ya da tip-1 diyabetli çocuğu çikolata ve/veya benzeri bir şey yedi diye anne güzel bir dayak atar. Odaya kapatır çocuğunu.
Şeker yükselmesi anında “Kaç ünite insülin yapmalıyım?” sorusunun yanıtını bekleyenler, yediği karbonhidrata göre kaç ünite insülin yapmam gerekir önerisi bekleyenler.
Daha o kadar sayacak şey var ki. Peki anne ve babalar ya da tip-1 diyabetli bireylere doğru dozda insülin yapmayı neden denemiyorlar? Neden öğrenmiyorlar? Ya da karbonhidrat sayım yöntemini neden hayatlarının merkezine almıyorlar?
Tip-1 diyabete bakış açısı öyle 1-2 kez doktora gitmekle A’dan Z’ye öğrenilmiyor. Sürekli gelişen ve değişen bir hastalık. Algımızın açık ve gelişmeye de meyilli olmamız gerekiyor.
Bu arada eminim bu yazıyı okuduktan sonra sizlerin de aklına gelecekler olacak. Gelenleri yorum yaparsınız zaten 🙂 (Görsel kaynak: psdgraphics.com)
1995 ten bu yana TİP 1 DM’yim. Kullanmadığım bitki kürü kalmadı. Esrar konusunda herhangi bir deneyimim yok. Denemeyi de düşünmüyorum.:) Hatta daha bir kaç gün önce “mengusu” markalı bir karışım daha aldım. İyileşmek konusunda bir ümidim yok ancak olası komplikasyonlar noktasında belki geciktirici etkiye sahip olabilir diye düşünüyorum. Çikolata yemek ve sonrasında biraz spor konusunda maalesef aynı fikirde değilim. Bende zaman zaman kaçamaklar yaptığımda tempolu bir yürüyüşle insüline olan ihtiyacımı azaltmaya çalışıyorum. Bir çok diyabetlinin de aynı yolu tercih ettiğini düşünüyorum. Son tahlilde insülin yaşamaya devam etmemiz için şart; fakat destekleyici yöntemleri es geçmemek gerektiği kanaatindeyim. Baki selam…
Suat Bey Merhaba,
Kaçamak yapsanız da yapmasanızda tek çıkar yolunuz spor yapmak olmamalı. Tip-1 diyabetlilere o zaman insülin değil, spor yap derlerdi doktorlar. Önemli olan nokta şu. Yediğimize karşılık gelen insülini yapmamız lazım ki, yapacağımız spor bizim sağlımıza sağlık katsın.
Yoksa kaçamak yapıp sadece spor ile kan şekerini düzeltmeye çalışmak maalesef akıl alır gibi bir şey değil.
sevgiler
Diyabet eşittir insülin.İnsülin olmadan olmaz.Ben yavruma o kadar ter dökerek anlattığım bilgilerin bir kaç insan tarafından silinip atılmasından korkuyorum.Neymiş bugün insülin yapmayacağım şeker ölçmeyeceğim.Kızıma kötü örnek teşkil edilmesinden endişeliyim.Lütfen daha bilinçli olalım.
selam,ben de 2002 yılından berı tip1 dıyabetım.ılk yıllar dıkkatettıkten sonra kendımı salmaya baslamıstım.strıplerımın tarıhlerı gecıyordu olcmedıgım ıcın hıç dusunun yanı:)tabı hba1c 11lerde falan gezıyordum.o bıara “kendını salıverme” dedıgımız olay cogu kısıde olmustur dıye dusunuyorum.sonra tabı hersey duzene gırdı.ve suan strıplerım yetmıyor olçum ıcın.sevgıler…
selen hanım,
ben şu an kendini salma evresinden o düzene girmeye çalışma evresindeyim. verebileceğiniz bir sabır tavsiyesi varsa sevinirim.
tarihi geçen birkaç kutu strip bende de bulundu zira. hba1c 11den 9a düştü çok şükür ama onu da düzeltmeye çalışıyorum şu sıra ama gerçekten zorlanıyorum bu sefer de yaşadığım hipolardan.
geçen gün 48e düşen şekerimi iki bardak meyve suyu içerek yükselttim ve bir saat içinde tekrar 59a düştü. doktora gittiğimde bunun için yaptığı şey ara öğünlerimi arttırmak oldu. bizleri bizden başka kimsenin anlayacağını düşünmüyorum artık.
esra hanım,
böyle dengesizlikler olunca da yazıda bahsettiğiniz ‘isyan’ moduna geçip;”yeter dikkat etmeyeceğim edince daha kötü oluyorum” deyip bırakıyorum her şeyi ve ölçüm de yapmıyorum. maalesef arada sosyal medyada da bu tür isyan içerikli paylaşımda bulunabiliyorum. ama çok haklısınız çocuklar için özellikle kötü örnek teşkil edebilir bu tarz durumlar. o yüzden bundan sonra bu tarz paylaşımlarda bulunmayacağım. sevgiler.
Mevlam yardimcimiz olsun sabirli hareket edeceksiniz metanetli olacaksiniz ilaclarinizi ve diyetinizi duzenli takip edeceksiniz
Esra Hanım merhaba;
İnsülinsiz bir spordan bahsetmiyoruım elbette. Örneğin kahvaltıda karbonhidrat sayımı yaparak insülin yaptınız ve güne başladınız. Gün ortasına doğru şekeriniz harika gidiyor ve o da ne? Bir arkadaşınız nişanlandığı için tüm ekibe baklava ikram etmeye başladı. Normalde hayır diyebilirsiniz ve hatta hayır demelisiniz ama baklava harika görünüyor. Dayanamadınız ve bir tane aldınız tadı harika ve bir tane daha. Ama dayanamadınız bir tane daha yediniz. Şekeriniz dakikalar içinde uçmaya başladı. İşte tam da bu noktada yapılacak bir spordan /yürüyüşten bahsediyorum. Yukarıdaki yazıda da ifade aynen şöyle: “Bir de ‘bazı’ anne ve babalar var. Tip-1 diyabetli çocuklarına iyilik yapmak isterken zarar veriyorlar. Yemekten önce az insülin yapıp, yemeğini yedirip, kan şekeri çok yükselmesin diye de koşturan ya da merdiven indirip çıkaran.”………………..Yada tam bu durumu ifade eden bir örnek vereyim. Çünkü bunu sıklıkla bende yapıyorum. Yiyeceğim yemek, 16 ünite novorapid flexpen gerektiriyor ama ben yemekten sonra yürüyeceğim için 16 yerine 10 ünite yapıyorum…Bunu pek çok diyabetlinin yaptığını düşünüyorum. İnşallah anlatabilmişimdir…Baki selam…
Suat Bey,
Bahsettiğim ve benim yazdığım “Bir de ‘bazı’ anne ve babalar var. Tip-1 diyabetli çocuklarına iyilik yapmak isterken zarar veriyorlar. Yemekten önce az insülin yapıp, yemeğini yedirip, kan şekeri çok yükselmesin diye de koşturan ya da merdiven indirip çıkaran.”… cümlesinde demek istenen şudur ki; 16 yerine 10 ünite yapıp yemekten sonra koşturmak ve merdiven çıkmak bir eziyet. Ya da eziyet bile değilse belli bir süre sonra eziyet olacak. Ve ne olursa olsun insülinin yapması gereken işi spora bağlamak gibi bir durum oluşacak. Bu durum yanlış.
Herkes yapıyor diye de bu doğru değil. Olamaz da. Yanlışı doğru kabul ediyoruz maalesef. Birok diyabetli yapıyorsa da yanlış yapıyorlar.
Bir de şu baklava örneğinizdeki durumda ben yemiyorum. Ya da 1 dilim yiyip bırakıyorum. Ye ve insülin yap modeli ve/veya spor yap modeli pek de doğru değil. Şekeriniz sizin dediğiniz gibi uçmaya başladığında kan şekerinizin düşmesi için bir de koştur koştur spor yapmak manasız. Spor hayatımızda insülinin yapması gereken görevin bir kısmını yaptırmak için bulunmamalı.
Amacım sizi ikna etmek değil. Hayat ve kararlar sizin. Ve özgürlük alanı size ait 🙂
sevgiler
Esra Hanım merhaba;
Bildiğim kadarıyla pompa kullanıyorsunuz fakat kalem kullandığınızı ve saat 13.00 da uygun dozda insülin yaparak öğle yemeğinizi yediğinizi varsayalım. Saat 15’te sözünü ettiğim baklavadan 2 dilim yediğinizi ve şekerinizin yükseldiğini varsayarak devam edelim. Bir sonraki insülin saatinize 2-2,5 saat zaman var. Kanınızdaki şeker oranı yüksek ve ekstra insülin almanız uygun değil. Bu durumda şekerinizi regüle etmek için başvuracağınız yol nedir? Ben 18 yıllık bir dm’li olarak tempolu bir yürüyüşten başka yol bilmiyorum…
Sporla ilgili kodlamanıza aynıyla katılıyorum. Fakat temelde bir DM’linin yegane amacı 2 insülin saati arasında şekerini dengede tutmaktan başkası değildir. Zira hastalığımızın doğası gereği bir gün önceden yaptığınız pozitif bir uygulama bir sonraki gün şekerinizin dengede kalacağının garantisini vermiyor. Her yeni gün bizler için şekerimizi dengede tutmaya çalıştığımız yeni bir macera…Bu nedenle spor, yürüyüş yada şekerimin düşmesini sağlayacak herhangi bir aktivite her an başucumda bulunmalı diye düşünüyorum.
Baki selam…
Suat Bey Merhaba,
Soru-cevap şeklinde konuşmaya devam ediyoruz 🙂
Pompa kullanıcısıyım.
Normalde ana yemek sonrası tokluk kan şekerinin ortalama 2 saat sonra yükseldiği anda baklava ya da herhangi bir glisemik indeksi yüksek bir besin yenmemesi lazım. Öncelikle temelde yanlış olanı vurgulamak gerek.
Ama eğer birey bunu çok sık yapıyorsa bu alışkanlığı oluşturan sebepleri özellikle diyetisyeni ile çözmesi lazım. Mesela bu durumda ana öğünde kişi hayvansal protein almamış ve 2 saat sonra tatlı krizine girmiş olabilir.
Sık yapmıyorsa da hem kalem hem de pompa kullanıcıları yedikleri ek besinin karbonhidrat miktarı 15 gramı geçiyorsa o zaman ek doz insülin yapmak zorunda. Diyeceksiniz ki öğlen yemeğindeki insülin ile bu insülin çakışacak. Ve hipoglisemi riski olacak. Küçük bir risk olsa da olabilir. Ama yedikten sonra kan şekeri yükselmesin diye yapılan sporda alınan riskten elbette daha az riskli.
Bu sebeple tek çözüm tempolu yürümek değil. Ancak tekrar özellikle belirtiyorum; sporun amacı biz tip-1 diyabetliler için kan şekerini düşürmek değil ve olmamalı da.
Ayrıca spor yapmadan önce kan şekerine bakılmalı. 250 mg/dL üzerindeyse kan şekeri ve spor yapılırsa tip-1 diyabetli birey ketaosidoza girebilir.
sevgiler
kızım zeynep hastanaden çıktığında 22 gün yattı , geçmiş olsuna ellerinde çikolatayla anlayın artık . şeker hastasını şekere hasta olarak görenler ve sonrasında zeytin yaprağindan tutunda , çok meşhur bir aktarcının kavonozunu 1000 tl ye ve 16 gün sonra tip 1 diye bir şey kalmayacağına yemin etmesine kadar varan cehalet yada süistimal .
Merhaba,
Ben 2005 yılından beri öncesinde hiç tanımadığım hiçbir yakınımda olmayan tip1 diyabetim. tip1 diyabet olduğumu öğrendiğimde kabullenme sürecim doktorum ve diyabet hemşiresinin yardımıyla hiç uzun sürmedi. “neden böyle oldu” “neden ben” gibi sorgulamalara girmedim çünkü bana bir faydası gerçekten yok bir şekilde oldu ve diyabet ile tanıştım. benim kabullenme sürecim kolay olmasına rağmen bunu anneme kabullendirmek oldukça zor oldu. sürekli bize bir şekilde farklı birşey söyler umudu ile farklı doktorlara gittik tabiiki aldığımız cevap her seferinde aynı olunca annemde durumuu kabullendi. Diyabet olduğumda henüz evleneli 2 ay olmuştu ve eşimde benimle birlikte diyabet ile tanıştı ve bana desteğini hiç esirgemedi. özellikle hipolarımda benim çekilmez sinirli tavırlarımda “senin şekerinmi düştü” tepkisi ile koşup meyve suyu, kesme şeker getirmeleri çok şirin oluyor 🙂
Nerede olursam olayım insülin yapmaktan çekinmiyorum çünkü bu benim ihtiyacım ve bununla yaşamak zorundayım. Ama yakınlarında özellikle tip1 diyabetli olmayan kimse tip1 diyabetin ne olduğunu bilmiyor. Diyabetli olduğumu söylediğimde birçok kişi hemen bir acıma duygusu ile “yazık çok gençsin”, “aaa o kadar yüksek mi insülin oluyorsun”,”bizim bir tanıdıkta vardı bilmem ne suyu kaynattı çok iyi geldi” gibi tepkiler veriyorlar. Türkiyede sorsan herkes doktor ama kimsenin bizim kadar bilgisi yok. her seferinde çevremdeki insanlara başlıyorum diyabetin ne olduğunu anlatmaya evet bazen çok sıkıcı oluyor. Çok ilginç ama bazı doktorlarının bile tip1 diyabetle ilgili çok fazla bir bilgileri yok 🙁 Evet mutlaka bazı bitkilerin tip2 diyabet üzerinde etkisi olabilir ama ben Tip 1 diyabet için hiç bir bitkinin olmayan hücrelerimi canlandıracağına inanmayanlardanım. Sonuçta basit olarak düşününce vücudumuzun üretemediği hormon olan insulini dışarıdan alıyoruz. Keşke bunu bizim adımıza yapacak yapay pankreas gibi birşey biran önce bulunsa.
tuğçe hanım,
benimde hepimizde olduğu gibi benim tabirimle sapıtma zamanlarım oluyor. bu zamanlar bazen 1 ay bazen 3 ay sürebiliyor maalesef. bu zamanlarda hemen doktoruma gidip kendimi şikayet ediyorum bir güzel şakayla karışık azar işitince silkelenip kendime geliyorum 🙂 Artık yaşımda ilerledikçe dikkat etmezsem ileride doğabilecek komplikasyonları düşündükçe kendimi frenlemem konusunda motive oluyorum. Bu zamanlarda yediklerimi ve dozlarımı yazıp doktorumla paylaşmanın çok faydası oluyor tavsiye ederim. Bence bizi iyi anlayacak ve sürekli iletişimde olabileceğimiz sürekli doktorlarımızın olması çok önemli. Benim doktorlarım Meral Mert ve yeni doktorum Gökhan Özışık bu konuda süperler istanbulda iseniz tavsiye ederim.
Fazla yiyip şekeri yükselttikten sonra sporla düşürmek çok doğru gelmedi sonuçta şekeriniz yüksekse de spor yapmak çok sağlıklı değil ama planlı spor yapılacaksa dozların kesinlikle ayarlanması gerekli tabiiki.
çok uzun oldu kusura bakmayın. sonuç itibarıyla diyabeti sevmek zorunda değiliz elbette ama kendimiz için ona küsmek yerine barışıp beraber yürümeyi öğrenmek zorundayız.
Hepimize Sağlıklı günler dilerim
Bu arada söylemeyi unuttum bu blog için başta Esra hanım size ve emeği geçen herkese tekrar kocaman teşekkürler. Ellerinize sağlık çok faydalı ve yalnız olmadığını bilmek motive edici.
Merhaba 🙂
daha 10 dakika önce gördüğüm bir haber var!
http://www.yerelgundem.com/haberler/598840/diyabet_seker_hastaligi.html adresinde tip-1 Diyabetin 10-14 yaşlar arasında görüleceği yazıyor… yazıyı hazırlayan arkadaşın hiç şeker olmadığı açık.
saygılar…
Esra Hanım merhaba;
Şimdiye kadar bir iki nokta dışında hem fikir olamasak da, bir DM’li ile konuşmak/yazışmak güzel oldu. Uzun zamandır etrafımda bir DM’li yoktu. Bunun için teşekkür ederim. Bir DM’liyi ancak bir başka DM’li anlar. Uzun ve orta vade de anlaşacağımız başka konular olacağı ümidindeyim.
Siteye emek verdiğiniz ve ortak bir yoksunluğu paylaşan insanları bir araya getirdiğiniz için teşekkür ederim…Açılış sayfam olduğunuzu da bilmenizi isterim. “70-110 arasında AKŞ-TKŞ’leri olan DM’liler olmamız dileği ile…”Baki selam…
linkteki yazıyı ben de okudum. 10-14 yaş arası diyor, ne diyeyim bilemedim…
En cok can acıtan ise bir diyabetli annesi olarak insanların sizi suclaması hatta bir doktor bile oğlumun diyabetli olduğunu duyunca “aaa kötü beslemişsin o zaman çocuğu” dedi… Ve gercekten diyabetli olmadan önce cok dikkat eden hazor ürün vermeyen elinden geldiğince dığal beslemeye calısan biri olarak cok sacma buluyorum bu yorumları… Cocuk sıkıntıdan şeker hastası oldu diyenler bile oldu… İnsanların tip 1 diyabet hakkında fikir sahibi olmadıkları bir gercek… O yüzden bu kadar cok bilgi kirliliği var.. Ama inşallah ben oğlum için elimden gelenin fazlasını yapıcam önce diyabeti anlaması ve doğru yönetme becerisi kazanması benim için çok önemli… Suan cok küçük kendimi onun pankreası gibi hissediyorum.. Ama inşallah güzel günler görecek😊
Maalesef bu tip durumlarla bende çok karşılaşmışımdır…bir de demezlermi bas sen iğneyi paso bas bir de bizi dinlesen 😡 ne cahilce 😡 sonra başlarım ben anlatmaya ama anlamazlar 🙊🙊🙋🙋
Saragrgc Yoğurt limonu tavsiye edenlerden bıktık mesela 😬😬
diyabetimben @saragrgc Bu öneri efsane statüsünde 😂😂😂
Typeoneswimmer Ve tip bir diyabeti iyilestiren meshur ameliyatiar var, zayiflama hikayeleri, baharatlari. Herkesi inandiriyorlar bu hikayelere 😐
diyabetimben @typeoneswimmer Ve maalesef herkes inanıyor 😬
agunesorm Kekik suyu 😂
diyabetimben @agunesorm Fenadır tadı 😬😬😬
htckrktk83 Tarcinli yogurt efsanesi😒
diyabetimben @htckrktk83 Bunun da yeri ayrı 😂😂😂
glsm_gulsumm Allah’tan ümit kesilmez.Ama insanların tip-1 ve tip-2 iyi öğrenmeleri gerekiyor.hepsi yeteri kadar bilgisizlikten kaynaklaniyor
yaseminnnnn_mehmet Zeytin yapragi suyu. Daha olgunlasmamis aci zeytin. Acı biber. yoğurt limon karışımı. Bilmem ne agacinin kökünun suyu. Daha neler neler nelerrrrrrr Allah akıl fikir versin bide inatla yap yap deyip duruyorlar yapsan geçer bilmem kimin kaçmış mış ta bunları yapmış geçmiş miş 😲😲😲😲😲 BIKTIKKKKK kör cahillerden
Saragrgc Birde tavsiyelerini yapmadığımız kişilerin bizi küçümseyen lafları ve davranışları var tabi ona hiç takılmıyoruz artık😂😂😂
yaseminnnnn_mehmet 😁😁😁 aynen evet bide o var
saragrgc @diyabetimben aynen biz bilmiyoruz yazık bize oluyor 😂😂😂
diyabetimben @saragrgc Hahahaha 😂 En doğruyu kendileri biliyor di mi 😂😂😂
_zeynep_aykan_ fazla şeker yiyince şekeirmiz olur diyenlerden aaaaa bu yaşta şeker mi olur diyenlerden bıktım medela
diyabetimben @_zeynep_aykan_ Hiç sormayın. Sürekli şeker yemekle diyabetin ortaya çıktığı halen düşünülüyor 😬
ahmetminare Limonlu yoğurt bileşeni ve haşlanmış bamya suyu şurubu sabah aç karına bir de yatmadan hemen önce bir hafta süreyle tüketilecek. Doktor reçetesi gibi anlatırlar mubarek. Birde nolur yani denersen ne kaybedersin ki diye de eklerler cümlelernin sonuna 😅
typeoneswimmer Ve hayir oyle degil dedigin anda ‘yok yok oyle deme sen dene beli mi olur’ diyorlar. Cok sinir oluyorum 😂
gamzepozcelik Verilen önerileri reddedince ya adamı hastalıktan kurtaracam kurtulmak istemiyor edasıyla tavırlar 😂
gamzepozcelik Yoğurt limonu tek geçerim 😋
saragrgcDenedim bir ay işe yaramadı diyorum bazen kurtulamadığım kişilere😂😂🤦🏼♀️🤦🏼♀️
balkangulfiyezeytin yaprağını kaynat aç olarak bir ayda insülini bırakırsın dediler
Adem Sağlam Ben bu yazınızı da beğendim 😊 özellikle “esrar deneyin diyenler oldu” kısmına çok güldüm.
Bu tür dolandırıcı ve umut tacirlerine zaman zaman ağır konuştum. Herkes tip1 diyabette ilk zamanlarda sudan çıkmış balık gibi oluyor. Bilgisizlik bu durumlara düşürüyor.
Umut tacirleri de fırsatı kaçırmıyor. “Ben biliyorum” dememeli araştırmalı öğrenmeliyiz.
Diyabetim.com bize hep ışık oldun, teşekkürler 👏👏👏
Esra Avcı Teşekkürler Adem Bey.
İnsanın kandırılması o kadar kolay ki! Bir kez de değil. Tekrar tekrar kandırılabiliyoruz.
Işık olmaya devam etmeye çalışacağız 😊 Teşekkürler.
Elif Geven Elimde tlf hep okuyorum. Gurupta paylaşılanları sizin yazılarınızı yada aklıma takılanları araştırıyorum. Çevremdekilerde bana hep tlf da okuya okuya bitiremedin diyorlar. Geçen Öyküm solak festivaline dahi katıldım. Oğlum gibi çoçuklar ve aileleriyle tanıştık herkesde pomba vardı. Biz daha yolun başındayız 4.5aylık tanıyız. Çok öğreneceğimiz var iyiki varsınız bilgilendirmeler için tşk ederim.
esrarın iyi geldiğini ben de duymuştum, tip 2 diyabet için geçerli olabilir belki ama tip 1 diyabette işe yaramıyor. kesin bilgi. şekeri ayarlamak için denemeyin.
Herkese merhaba 2 yıldır buralardayım sadece okudum şimdi ilk defa yazıyorum.25 yaşımdayım 2 yıldır tip1 diyabetliyim evet biraz geç yakalandım fakat tip2 değil tip1 diyabetliyim. Yoğurt limon ıvır zıvır bitkisi suyunu tarçını alkolü esrarı hepsini denedim. Deneyimlerimi paylaşayim sizlerle. Yabancı dillerdeki literatürleri de sık sık okuyorum. Öncelikle şekeri sadece İnsülin düşürmüyor. Fakat şimdilik en güvenli yol İnsülin. Uzun süreli İnsülin yapmadım.550 şekerle iki nefes esrar içtim dehşet bir hipoglisemi yaşadım. Esrar şekeri çok kötü düşüruyor ve dengede tutmak imkansız ne hissettiğimi anlayamadığım için 15 küp şeker üstüne bir ramazan pidesi ile acayip yemek yedim bir saat sonra kendime gelince yine 520. Alkol de düşürüyor. Bir iki bardak sek içki kesinlikle hipoglisemi yaşatıyor hele aç karnına kesinlikle içilmemeli ve ikiside çok tehlikeli çünkü ne hissettiğinizi anlamakta zorlanıyorsunuz. Yoğurt tarçın ıvır zıvır otları kesinlikle düşürmüyor bende. Ama şuna kesinlikle inanıyorum şeker hastalığının kesin tedavisi olmalı. Ama şimdilik ya saklanıyor yada bulunamadı henüz 🙂 en güvenli yol spor diyet İnsülin bu üçünü yapın yeterli gibi diğerleri tehlikeli ve saçma
Benimde kızım 3 yaşında komayla hastaneye kaldırıldı ve bizde aynı dertten muzdaribiz onu dene bunu ye bilinçsiz insanların garip yorumları beni benden aliyo
bende 30 yaşındayım devlet memuruyum 5 yıldır tip-1 diyabetim var. 4 kez insülin vuruyorum günde. 3 aylık şeker 6.0 ı geçmiyor.
fitness yapmak istiyorum ama şekerim düşer diye çok korkuyorum.
17 yıldır şeker hastasıyım. bu hastalığın çözümü kendi durumunu bilmekten geçtiğine inanıyorum. buda günde en az 2 kere şekeri ölçmekle oluyor. ayrıca kesinlikle azda olsa egzersiz yapmak lazım. haraketsiz bir hayatı sevmeyen bir hastalık. küçük ağırlıklarla antreman yaparsanız inanın olumlu manada kendinizde çok değişiklikler gö
receksiniz.