Fırında Peynirli Pazı

KH SayımıFırında Peynirli Pazı

IMG_5631 (2)Merhaba,

Bu hafta kışın en güzel sebzelerinden biri ile çok hafif bir tarif paylaşacağım.

Fırında peynirli pazı 🙂 Pazıyı yediremediğiniz eşleriniz ve çocuklarınız için de iyi bir alternatif olacaktır.

Zaten bence içinde peynir olan her şey masadaki diğer rakiplerinin 1-0 önündedir 🙂

 

 

Malzemeler;

  • 1 demet pazı
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 1 domates rendesi (ben konserve yaptığım kahvaltılık sostan kullandım)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber
  • 200 gr peynir
  • 1 yumurta

Öncelikle sirkeli suda bekletip, temizlediğimiz pazıları mümkünse elimizle bıçak değdirmeden parçalıyoruz. Tencereye zeytinyağı ve soğanı alıp, bir süre kavuruyoruz. Ardından domatesleri ve pazıyı ekleyip bir süre kavuruyoruz. Tencereyi ocaktan alıp, ezilmiş peynirleri, yumurtayı ve karabiberi karıştırıyoruz. Karışımı ısıya dayanıklı bir fırın kabına döküp, 150 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriyoruz. Misafirlerinize ara sıcak olarak sunacaksanız üzerine kaşar rendeleyip, 7-8 dakika daha pişirebilirsiniz. Ama bu aramızda kalsın, Nesil Hanım’a söylemeyelim 🙂

Esra’nın Notu: 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 200 gram peyniri düşündüğünüzde eğer peynir de yağlı ise pompa kullanıcıların 3 saate yaymaları gerekebilir. Ayrıca peynirden gelecek proteini de alacağımız protein miktarını düşünerek unutmamak lazım. Ki bir de sebze yemeklerini 4 tepeleme yemek kaşığı olarak 6 gr KH saymayı biliyoruz artık.

Mutlu haftasonları,

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

8 YORUMLAR

    • Yasemin Hanım Merhaba,

      Sebzeler de sayılıyor. Lif oranları da önemli. Ama sebze yemeklerinde mutlak sayılıyor.

      Ama ben saymıyorum 🙂

      sevgiler

  1. cevabınız için çok teşekkürler.benim oğlum 5 yaşında tip 1.bir de merak ettiğim şu;itirafı diyabet köşesinde anadolu kavağında gezerken bir yerde çilekli tarttan 3,4 çatal aldım demiştiniz ,isteseydiniz normal bir porsiyon yiyebilir miydiniz karbonhidrat sayımıyla.yani büyüyünce hiç normal 1 porsiyon tatlı yiyebilecek mi bu çocuk sizce

  2. arkadaşlar merhaba
    sebze yemeklerini çocuklarda saymıyoruz hipoglisemi riski açısından
    ergenlikle birlikte sebzenin karbonhidratını sayıyoruz dolu dolu 4 yemek kaşığı 6 gr karb
    salata olarak tere,roka,marulu karbonhidrat olarak saymamalısınız (kocaman bir göbek marul yemelisiniz ki karbonhidrat içerebilsin )
    pazı ıspanak gibi yeşil yapraklıları diğer sebzeler gibi düşünmeyin
    ilk aşamada yemekde olsa saymayabilirsiniz. (tabi tepeleme koca bir tabak yemediyseniz:)) yani porsiyon ölçüsü önemli 🙂

    Esra hanım iyi değinmiş…peynir karbonhidrat içermiyor diye sınırsız tüketemiyorsunuz…günlük almanız gereken karbonhidrat değeriniz kadar yağ ve protein oranlarınız da var.Bu yüzden diyetisyeninizin önerdiği ölçüde peynirinizi yani et grubunuzu ayarlamalısınız.

    yasemin hanım karbonhidrat insülin oranını belirlemeden tatlı yediğinizde kan şekerinizde ani dalgalanmalar olabilir.Önce karbonhidrat sayımının 3.aşamasına geçilmeli böylece ayrıntılı olarak (1. ve 2. aşamada) bir çok besin ögesi ve besini tanıyıp kan şekerine etkisi öğrenilmiş olacaksınız…Böylece karbonhidrat insülin oranına göre isterse bir porsiyon tatlıyı rahatlıkla tüketebilir ve bunun karşılığında ne kadar insülin vermeniz gerektiğini hesaplayabilirsiniz..
    Ezgi hanımla daha karb sayımının 1.aşamasındayız 🙂 ondan biraz daha zamanımız var 1 porsiyon tatlı için 😉

    sevgiler

  3. aaa ben Ezgi hanım için dediniz diye düşündüm çilekli tartı 🙂
    Esra Hanımla karbonhidrat sayımında ikinci aşamayı tamamlamak üzereyiz (ama Esra hanım bildiğim kadarıyla şekerli şeyleri çok sevmiyor)
    çok az bir süre sonra şekerli her besini sayarak yiyebilir ve kan şekerlerinde hiç bir sıkıntı oluşmaz 😉
    eşleşme yapmamıza az kaldı :))

  4. Merhaba cevabınız için çok teşekkür ederim. İçimi çok rahatlatınız. Oğlumun diyabeti su an balayı safhasında bu dönem bitince size gelip tüm bu uygulamaları öğrenmek isterim Teşekkürler

    • Yasemin Hanım Merhaba,

      Nesil Hanım’ın dediği gibi ben tatlı, paketli ürünler ve beyaz unlu gıdaları yemeyi istemiyorum. Sevmiyorum.

      Canım biraz istediğinde ise genelde ya 1-2 çatal alıyorum. Miktar az olduğu için ek doz insülin yapmıyorum. Ama canım 1 porsiyon sütlü ye da şerbetli tatlı yemek isterse de günün en uygun saatinde, doğru kh/insülin miktarı ve glisemik yükü de düşünerek yiyebiliyorum.

      Burada asıl önemli olan nokta çocuğunuzun hayatı boyunca 1 porsiyon tatlı yiyip yiyemeceği tereddütünün sizde oluşması. Oluşmasına gerek yok. Nesil Hanım gibi işinde uzman biriyle çalıştığınız sürece her besini nasıl tüketeceğinizi çok iyi öğreniyorsunuz.

      Ama unutmayın. Karbonhidrat saysak da, yediğimiz her neyse ona göre insülin yapsak da yine de bir elimiz yağda bir elimiz balda gibi yaşayamıyoruz.

      Sebze konusuna gelince; biz yetişkinler dolu dolu 4 yemek kaşığı sebzeyi 6 gr KH saymalıyız. Ama ben onu saymıyorum. Ben sayarsam kan şekerim bence düşüyor. Çünkü ona göre insülinimi yapmak durumundayım. Ama çocuklarda sebzeler KH dan sayılmıyor. Bunu bu arada ben de yeni öğrendim 🙂

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: