İnsülin Enjeksiyonu ve İnsülin Pompası Set Değişiminde Rotasyon

İnsülin Enjeksiyon Rehberiİnsülin Enjeksiyonu ve İnsülin Pompası Set Değişiminde Rotasyon

İnsülin Enjeksiyonu ve İnsülin Pompası Set Değişiminde Rotasyon

Bloğumuzu kurduğumuz günden bu yana diyabetliler (şeker hastalığı) için insülin enjeksiyonu  ya da insülin pompası set değişiminde bölge değişiminin öneminde çok bahsediyoruz. İnanın bu detay tahmininizden oldukça önemli.

Ara ara öğrenilmiş bu bilgileri gözden geçirmek ya da tip-1 diyabetle yeni tanışanlara da konunun önemini aktarmak adına bu tarz teknik bilgileri paylaşmak lazım.

İnsülinimizi sürekli göbeğe, baldıra ya da kola yaptığımızda belli bir süre sonra artık yapılan insülinin etkinliği azalmakta. Aynı bölgede aynı yere enjeksiyon yapmak da insülinin etkisini etkilemektedir.

Ve sürekli aynı ve/veya birbirine yakın bölgelere yapılan insülin enjeksiyonları ya da insülin pompasının setinin takılması lipohipertrofiye sebep olacaktır. Lipohipertrofi insülin enjeksiyonu yapan birçok hastada enjeksiyon bölgelerinin deri altı dokusunda uzun dönemde ortaya çıkan kalınlaşmış, ‘lastiksi’ lezyonlardır.  Böylece uzun süre aynı bölge kullanılınca o bölgelerde deri düğüm düğüm bir görünüme kavuşur. Yani ipliği nasıl düğümlüyorsak aynı görüntüden bahsediyorum.

Ancak maalesef öyle ya da böyle sebeplerle hem çocuklarımız, hem ergenlerimiz hem de yetişkin bireyler sadece bir bölgeyi kullanıyorlar. Sonra da neden kan şekeri düşmüyor diye sorular oluşmaya başlıyor. Sürekli aynı bölgeyi kullanırsanız bu durum yani belli bir süre kan şekeri yüksekliğini yaşıyor olacaksınız. Çocuğunuz tip-1 diyabetli ise lütfen bölge değişimi yapmak için alıştırmaya çalışın. Ya da yetişkin iseniz çıkarın insülin kaleminizi ve sosyal kaygılarınız olmadan insülini istediğiniz yere yapın.

Ben kalem kullanırken dışarıdaysam ya göbek ya da koldan yapardım. Ve inanın etrafımdaki kimse umrumda olmazdı. Bu tarz kaygılarınız varsa bunlardan kendinizi arındırmaya çalışın.

Enjeksiyon yaparken aynı bölge içerisinde ve her enjeksiyon ya da insülin pompası setlerinin takılacağı yerin arasında en az 1 cm mesafe olmalıdır. Aynı bölge içerisinde farklı modellerle yer değişimi yapabilirsiniz. Bu modeller hayatımızı biraz daha kolaylaştırıyor.

Örneğin; Zig Zag Yer Değiştirme Modeli, Kavisli Yer Değiştirme Modeli, Yatay Yer Değiştirme Modeli ve Çapraz Yer Değiştirme Modeli.

Bu modelleri insülin enjeksiyonu ya da insülin pompası setinin takılacağı her bölgede uygulayabilirsiniz. Ama unutmayın. Her her arasında min 1 cm mesafe olmalı.

İnsülin yaparken; kollarımızın dış kısımları yani yağlı kısımlar, baldırımızın ön tarafı ve dışa dönük olan kısmı (bacak aralarımızı kullanmıyoruz.), göbek deliğinden 4 parmak sağ,sol,yukarı ve aşağı ölçtükten sonra kenar kısımlar, popo ya da belimizin yağlı kısımları (yani pantolon kemer bölgesi civarı.) kullanabiliyoruz. Detaylı olarak aşağıdaki resimden de görebilirsiniz.

Ayrıca zayıf bir bireyseniz 4 mm’lik iğne ucunu kullanmanızı ve kesinlikle deriyi bükmeden enjeksiyon yapmanız önemlidir. Kilo durumunuza göre iğne uçlarının boyutlarına karar verebilirsiniz.

Bu durum insülin pompa kullanıcıları için de geçerlidir. Dikey set ya da yatay setlerde kilo durumunuza göre iğne ucunun uzunluğunu belirleyebiliyorsunuz.

Lütfen tüm bu detayları alarak insülin enjeksiyonunuzu ya da insülin pompası set değişiminizi yapın. Gereksiz kan şekeri yüksekliği yaşatmayın kendinize. Ya da insülin yapabildiğiniz bölgeler düğüm düğüm ve/veya içinde yumru varmış gibi olmasın.

5 YORUMLAR

  1. esra hanim sizi ne kadar tessekur etsem yetmez ..hele bazi arkadaslar cekinerek injection yapiyorlar …tekrar ettiniz …kimse aldirmadan injection numuz yapalim lutfen …cekinmeyelim ..once biz sonra onlar ..ok

    • Harika Pınar Hanım ama Esra insülin pompasına geçmişti değil mi? Galiba ergenlik döneminden dolayı bazı sıkıntılar var galiba.

      Sevgiler

  2. Merhaba Esra hanım
    Kolumdaki oluşan iğne sonrası yumru şişkinlik için nasıl bir tedavi uygulamalıyım? Ve ne kadar zaman sonra eski haline dönüşür?
    Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: