Gestasyonel Diyabet Hakkında

DM ve HamilelikGestasyonel Diyabet Hakkında

Gestasyonel Diyabet Hakkında

Gebelik dönemi şeker hastalığı nedir?

Şeker hastalığı, normalde olduğu gibi, vücudun kanda bulunan glikozu etkin bir şekilde enerji üretmede kullanamaması sonucu ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Bunun nedeni, vücudun yeterince insülin hormonu yapmaması ya da insülinin gerektiği gibi iş görmemesidir. İnsülin kanda bulunan glikozu kan hücrelerine taşımakta ve glikoz buralarda vücudun enerji ihtiyacını karşılamada kullanılmaktadır. Hamilelik dönemi şeker hastalığı, hamilelik sırasında meydana gelir ve genelde bebek doğduktan sonra kaybolur. Hamilelik dönemi şeker hastalığı,hamile kadınların %3-8 kadarında hamileliğin 24 ila 28inci haftaları arasında ortaya çıkmaktadır.

Hamilelik dönemi şeker hastalığı nasıl teşhis edilir?

Çoğu kadınlarda teşhis, özel bazı kan testleri ile yapılmaktadır. Glikoz Ölçüm Testi (Glucose Challenge Test (GCT)), glikoz şurubu içildikten bir saat sonra glikoz ölçümü yapmak amacıyla kan alınan bir tarama testidir. Bu testin sonucunun anormal çıkması halinde, Oral Glikoz ToleransTesti (Oral Glucose Tolerance Test (OGTT))yapılmaktadır. Oral Glikoz Tolerans Testi için şurup içilmeden önce ve içildikten iki saat sonra bir kan örneği alınmaktadır.Genel olarak bu testler, kadının hamileliğinin 24-28inci haftalarında yapılır. Ancak hamilelik dönemi şeker hastalığı bakımından çok fazla riski olan kadınlarda daha erken de yapılabilir.

Hamilelik dönemi şeker hastalığına neden olan şey nedir?

Hamilelik sırasında plasenta, bebeğin büyüyüp gelişmesine yardım eden hormonları üretir. Bu hormonlar ayrıca, anneye ait insülinin hareketini engeller. Buna insülin direnci denir. Bu insülin direnci nedeniyle hamilelik sırasındaki insülin ihtiyacı, normal zamana göre 2 veya 3 kat daha fazladır. Eğer vücut bu kadar insülini üretemez ise, hamilelik dönemi şeker hastalığı ortaya çıkar. Hamilelik sona erdikten ve insülin gereksinimi normale döndükten sonra, şeker hastalığı genel olarak kaybolur. (Kaynak: http://www.diabetesaustralia.com.au)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: