Üniversite Sınavına Girecek Tip-1 Diyabetliler
Aslında daha önce Üniversite Sınavına Girecek Tip-1 Diyabetliler için (Şeker Hastalığı) yazmam lazımdı ama dün Sn Hatice Kalyoncu’dan gelen e-mail ile geç kaldığımın farkına vardım.
Yüksek Öğretime Geçiş sınavı olan YGS bu yıl 23 Mart 2014 tarihinde yapılacak. Başvuru tarihi 15 Ocak’ta yani 3 gün önce bitti.
YGS 160 dakika sürüyor. Aslında çok uzun bir zaman değil.
Tip-1 diyabet devlet gözünde bir engel gibi kabul edilse de bence bir engel değil. Altı üst hormon salgılamıyor vücut 🙂 Ancak ÖSYM’nin sınav başvuru sayfasında da tip-1 diyabet ‘engel’ olarak görünüyor.
Sınava başvuru yaparken ÖSYM’nin başvuru ekranında ‘Engelli Sınıfında Girmek İstiyorum’ kısmını işaretlemek lazım. Bunu işaretleyince hemen yanında ‘insülinini yanında bulundurabilir’ diye bir kısım var. Onu da işaretlemek lazım. Bu işlemleri başvuru aşamasında yaparasınız sınava gireceğiniz okulda engelliler için hazırlanmış sınıfta sınava girebilirsiniz. Yanınızda ara öğününüzü, kan şekeri ölçüm cihazınızı, insülininizi ya da insülin pompanızı vb tip-1 diyabetinizle ilgili araçları alabilirsiniz. Sınav esnasında tuvalete bile gidebiliyorsunuz.
Eğer ‘Engelli Sınıfında Girmek İstiyorum’ kısmını işaretlemediyseniz geç kalmadan bulunduğunuz ildeki ÖSYM bürosuna gidiyorsunuz. Gitmeden önce tip-1 diyabet raporunuzu ve doktorunuzdan bir reçete almanız lazım. Bu reçetede örneğin; Esra Avcı şu kadar yıldır tip-1 diyabetlidir. Sınav esnasında yanında insülin pompası, kan şekeri ölçüm cihazı, ara ya da ana öğünü olmalıdır gibi sınav esnasında neye ihtiyacınız olacaksa reçete ettiriyorsunuz. Sonrasında ÖSYM bürosuna giderek yetkili kişiyle görüşüp bir dilekçe yazıyorsunuz. Sınav başvurusu yaparken ‘Engelli Sınıfında Girmek İstiyorum’ kısmını işaretlemeniz gerektiğini bilmediğinizi ve engelli sınıfında girmek istediğinizi belirtiyorsunuz. Ve bu reçeteye ek olarak doktordan aldığınız reçeteyi ve raporunuzun kopyasını ekleyin. Ve hatta ÖSYM bürosuna teslim ettiğiniz tüm evrakların onaylı kopyasını alın derim. Ne olur ne olmaz.
Ancak eğer engel sınıfında engelli bireylerle beraber girmek hoşunuza gitmiyorsa sınav başvurunuzda ‘Engelli Sınıfında Girmek İstiyorum’ kısmını işaretlemeyin. ‘Diğer herkesle’ beraber sınava girersiniz. Ve psikolojiniz daha rahat etmiş olur. Zaten sınav 160 dakika. Sınava girerken son bir kan şekeri ölçümü yapmak bile yeterli olabilir. Ben olsam yani böyle engelli sınıfında girmemek gibi bir tercihim olsaydı dediğim şekilde son bir kan şekeri ölçümü yapar ve sınava öyle girerdim.
Sınava gireceğiniz sınıfta her masanın üzerinde şeffaf bir kalem kutusu içerisinde 2 adet kurşun kalem, 1’er adet silgi, kalem tıraş ve peçete ile birkaç adet cam şeker konuluyor. Sınava girerken şeffaf pet şişede ve marka bandı olmadan su getirebiliyorsunuz.
Umarım bu bilgiler sınava girecek olan tip-1 diyabetli arkadaşlarım ve aileleri için yeterli olur.
Herkese sınavlarında başarılar dilerim 🙂
Esra Hanım Merhaba,
Ben geçen yıl 4 kez engelli sınıfında ÜDS; KPDS, YDS sınavlarına girdim. Tip-1 diyabetli kesinlikle engelli sınıfında girmeli. 3-5 kişilik sınıfta giriyorsunuz, engelli sınıfı olduğu bile belli değil. Zira sınıftaki diğerleri ya hamile ya da diyabetli oluyor. Görme, işitme engelliler 1 kişi olarak ayrı sınıfta giriyor.
Niçin engelli sınıfında girmeliyiz? Çünkü tuvalete gitme ihtiyacımız geldiğinde i diyabetli olarak gelebilir, WC ye gitme hakkımız var. Normal sınıfta girersek WC ye gitme hakkımız yok. Ayrıca insülin pompası kullananlar kesinlikle engelli sınıfında girmeli, aksi halde insülin pompasıyla binaya alınmıyorlar. Ben 19 yıllık akademisyen olarak görevli olarak da giriyorum sınavlara (geçen yıl Doçentlikte İngilizce puanımı yükseltmek için girmiştim). ÖSYM ilk katı kuralları koyduğu sınavda görevliydim ve “engelli görevli” diye bir kavram olmadığı için binaya pompamla girerken polis beni durdurdu. “Görevli de olsanız hiçbir elektronik cihazla giremezsiniz” dediler. “Bu benim pankreasım, sen bir organını bırakarak bir yere gidebilir misin? Bundan 20 dakikadan fazla ayrı duramam” dediysem de görevli olduğum binaya girmemi engellediler. Maalesef ÖSYM kuralları belirlerken herşeyi hesaplamıyorlar. Kalp pili, işitme cihazı, insülin pompası olan görevliler bile binaya alınamaz, böyle bir şey olabilir mi??? Polisle 15 dakika tartıştım! En sonunda bina sorumlusu bir akademisyen aşağıya bindi ve benim durumu bildiği için “bunun durumu özel” diyerek beni içeri aldı, ama 15 dk lık bir sinir harbi yaşamıştım. Çok sinirlendim, o gün ÖSYM ye uzun bir e-mail yazdım ama cevap yazmadılar bile!
Bu görevli olarak kötü bir anımdı. Ama öğrenci olarak sınava girecekseniz bir sorun yaşamıyorsunuz. Yalnız şehrinizdeki ÖSYM bürosuna evrakları teslim edince iş bitmiyor. Büre iki kez evraklarımı ÖSYM ye göndermeyi ihmal etti. ÖSYM den bana “heyet raporunuzu şu tarihe kadar bize yollayınız” diye SMS gönderdi. Heyet raporunuzu postayla/kargoyla Ankara ÖSYM merkezine de gönderin.
Başarılar dilerim.
Esra hanım
Her şey için tekrar çok teşekkür ederim.
Saygı ve sevgilerimle
Bu önemli hatırlatma ve tecrübelerin paylaşımı için teşekkürler, sorunsuz sınav için bunlara dikkat etmek önemli.
teşekkürler 🙂 bende öyle yaptım sınavda stres en tepelerde olmaması dileklerimle arkadaşlar 😉
”Tip-1 diyabet devlet gözünde bir engel gibi kabul edilse de bence bir engel değil. Altı üst hormon salgılamıyor vücut” ve ”YGS 160 dakika sürüyor. Aslında çok uzun bir zaman değil.” cümleleri beni rahatsız etti. 11 senedir şeker hastasıyım şekerim yüksekken odaklanamıyorum ve olduğum yerdede oturamıyorum düşükken neler olduğundan hiç bahsetmiyorum bile… 160 dakika uzun bir zaman değil demişsiniz ben 160 dakikada şekerimin hem düşüp hem yükseldiğinide gördüm lütfen olayı bi hormona bağlayıp oldu bittiye getirmeyin bir şeker düşüklüğü yaşadığımda en az 10 dk benim için çöpe gider… şeker hastası değilsiniz ve etkilerinin kişiden kişiye değişebileceğini bilmiyorsunuz, yorum yapmayın…
Çağatay Bey Merhaba,
Yaşınızı bilmiyorum ama özellikle iş hayatına atıldığında çopu tip-1 diyabetli birey engelli sıfatıyla anılıyor. Ve çocuk tip-1 diyabetliler ve yakınlarının bunu duymaktan mutlu olmadığıyla başlayıp iş hayatına kadar devam eden bir süreç. Tip-1 diyabet elbette bir engel. Ancak her şeyi yapabiliyorsak bir engel olarak görülmemesi gerekiyor.
Diyabetimben.com’u ne kadar takip ediyorsunuz bilmiyorum ama ben dahil çoğu kişi tip-1 diyabetin ismen bir rahatsızlık olduğu ancak kişiden kişiye değişen bir yaşam şekli olduğuna özellikle söylüyoruz. Örneğin ben 80 mg/dL kan şekeriyle hipoglisemi belirtileri göstermezken bir başkası gösterebilir.
Ama şunu bilmenizi ve bu mottada olmanızı öneririm; tip-1 diyabeti iyi yönetmediğimiz sürece sistemin zorladığı sınav süreçleri bize oldukça zor gelir. Ya da tip-1 diyabeti önümüzde bir engel olarak görürüz. Engel olarak görmememiz için de tip-1 diyabeti çok iyi yönetmemiz ve koşullarımıza göre eğip, bükmemiz lazım.
Bu vesile ile de sınavınızda başarılar dilerim.
Sevgiler
”Tip-1 diyabet devlet gözünde bir engel gibi kabul edilse de bence bir engel değil. Altı üst hormon salgılamıyor vücut” ve ”YGS 160 dakika sürüyor. Aslında çok uzun bir zaman değil.” bu yorum beni de çok rahatsız etti böyle insanlarında çocukları olsun itiyorum kızımın sekeri yarım saatte düşüp yarım saatte yuksekselebiliyor 160 dakika kısaymış çok komik
bu mart ayında ben de ygsye girdim ve belki birilerinin işine yarar diye bildiklerimi anlatmak istiyorum
öncelikle engelli olarak girmek istediğinizi belirtirseniz sınav bölgenizdeki tüm engellilerle birlikte aynı okulda giriyorsunuz gözetmenlerin bir çoğu rehber öğretmen oluyor esra hanımın da belirttiği gibi bir gözetmen eşliğinde wcye gidebiliyorsunuz
ama benim düşüncem bunlar önemli sınavlar ve bu günlerde diyabet bir kenara bırakılabilir sınava girmeden önce bir ölçüm yapmak belki de hiç yapmamak iyi olabilir bu tarz sınavlarda motivasyon önemli birşey ve bir de kafanızı diyabetle doldurmanızı tavssiye etmem
hipoglisemi belirtileri baş gösterdiğinde ösymnin verdiği şekerler kullanılabilir
ayrıca stres yapmamak da önemli bir faktör hem sınavın selameti hem de diyabetin gidişatı açısından sakin olmak ve sınav öncesi çalışmalarınızı en iyi şekilde önünüzdeki optiğe aktarmaya çalışın
[…] Üniversite Sınavına Girecek Tip-1 Diyabetliler İçin başlıklı yazımızda da tüm detaylardan bahsetmiştik. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Tip-1 Diyabetli Çocukların Merkezi Sınavlardaki Durumları İle İlgili Diyabetli Çocuklar Derneği’nin Önerilerini Kabul Etti başlıklı yazımızda da yakın zamanda merkezi sınavlarda tip-1 diyabetli öğrencilere sağlanacak esnekliklerden bahsetmiştik. […]
bende diyabet hastasıyım ve engelli sınıfında giricem orda paketli ek gıda getirebilir diyo paketli derken nasıl yani meyvesuyu gibi falan mı ?
Merhaba Nezahat,
Bilgiğim kadarıyla içi görünmeyen paketli ürünler sınava alınmıyor.
Tecrübeli ve bilgisi olan birileri varsa da yorum yazabilir. Çünkü mersk ettim. Örneğin meyve suyu marketten alındığı gibi ve hiç açılmamış. İçi görünmüyor diye almazlar mı? Yoksa biz mi gereksiz detayları düşünüyoruz 🙂 Açılmamışsa alırlar mı? Ki almaları lazım.
Sevgiler
ESRA HANIM ÖRNEĞİN İÇERİ SU DAHİ SOKACAĞINIZ ZAMAN SUYUN DIŞINDAKİ AMBALAJIN SÖKÜLMESİ GEREKİYOR
HEM AYRICA ONUN BİR MEYVE SUYU OLDUĞUNU KİM BİLEBİLİR Kİ PEK TABİ İÇİNDE KOPYA OLABİLİR VE TİP-1 DİYABETLİ WCDE KOPYA ÇEKEBİLİR
HEM ISRARLA BUNU VURGULUYORUM AMA BU SINAVLAR İÇERİYE YİYECEK MEYVE SUYU VS. SOKULACAK KADAR ÖNLEMLER ALINACAK DERECEDE UZUN DEĞİL
BAKIN HAFTAYA BEN DE GİRİYORUM VE TİP-1 DİYABETİMLE İLGİLİ HERHANGİ BİR BİLDİRİMDE BULUNMADIM SINAVA GİRİNCE GİDER GÖZETMENE SÖYLERİM BUDUR
Mert Bey Merhaba,
Bilgi için teşekkürler.
Ama tekrar vurgulamak gerekirse sınav süresi sizin için sorun teşkil etmeyebilir ama özellikle çocuklar için bu süreler oldukça önemli. Bireysel tecrübeleriniz herkes için aynı olmadığı için bu konuda birbirimize anlayış gösteriyor olmamız lazım.
sevgiler,
ESRA HANIM BEN BUGÜNE KADAR KPSS VE ÜNİVERSİTE SINAVLARINA NORMAL KATEGORİDE GİRDİM YANİ ENGELLİ OLDUĞUMU -ÖSYM YE GÖRE :)- HİÇ BELİRTMEMİŞTİM. FAKAT ŞUAN DA İNSÜLİN POMPASINA GEÇME AŞAMASINDAYIM VE GEÇEN GÜN ALDIĞIM EĞİTİMDE DİYABET HEMŞİRESİ POMPADAN GÜNDE BİR SAAT AYRI KALABİLECEĞİMİ SÖYLEDİ. BU DURUMDA SİZCE NE YAPMALIYIM. İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİRİSİ OLARAK FİKRİNİZ VE TAVSİYENİZ NEDİR? POMPADAN AYRI KALMA SÜRESİNİ BİRAZ UZATMAK DA SIKINTI OLUR MU ÇÜNKÜ BENİM TERCİHİM NORMAL KATEGORİ DE GİRMEK SINAVA…
Arif Merhaba,
Ben yerinizde olsaydım insülin pompamı çıkarıp girerim. Yoksa o engelli psikolojisi motivasyonu ve odaklanmayı düşürüyor.
1 saat ayrı kalmada sorun yok. 2. saate kadar da olabilir ama biraz şeker yükselir. Bende sıkıntı olmaz diyorsanız deneyin 🙂
Sevgiler
Merhabalar : Ben 28 yıllik Tip 1 yaklasik 6 yildan beri Insulin pompasi kullanan diabetli bir öğretmenim. 11 Haziran 2017 Pazar günü saat 10.00 da yapilacak olan LYS 1 sınavında salon başkani olarak görev aldım .Fakat sınav bina sorumlusu hayati önem taşiyan tibbi bir cihaz olan insulin pompasini mekanik bir cihaz olarak tanımlayarak görevimi iptal etti , insulin kullanir raporum olmasina rağmen . Ösym nin güvenlik adı altinda kaygı derecesi yüksek bir ortam olmasindan herhangi ustelemede bulunmak istemedim . Bundan sonra hicbir osym sinavinda gorev verilse dahi protesto amaçli gitmeyeceğim , bunun harici herhangi bir yaptırimda bulunabilir miyim acaba.