Eda Hanım, Eşref ve ben sohbet etmiştik hatırlarsanız. O videoyu da blogta yayınlamıştık. Ve yine hatırlarsanız karbonhidrat sayım yöntemi için bir uygulama geliştirilmeye çalışıldığından bahsetmişti. Yani bir tabak birkaç çeşit yemeğiniz var ve o tabağın fotoğrafını çektiğinizde size hangi besinde ne kadar karbonhidrat var, glisemik indeksi ne kadardır gibi verileri telefon ekranında görebilecektik.
Ve hatta en büyük hayalimin gözlük gibi bir şey taktığımda ve tabağıma baktığımda bana en doğru hali ile tabağımın karbonhidrat, yağ, şif, glisemik indeks gibi değerlerini ve hatta ne kadar insülin yapmam gerektiğini söylesindi.
Bu hayali gerçekleştirebilmek için çalışmalar devam ediyor. Sizlerle haberin detaylarını aşağıda paylaşıyorum. Yakın gelecekte bu tarz hayatımızı kolaylaştırabilecek uygulamaların günlük hayatımızda olacağından artık daha eminim 🙂
Yemeğiniz çok lezzetli görünüyor ve fotoğrafını çekmeye karar verdiniz. Bu tarz fotoğraflar çoğunlukla Instagramgibi sosyal medya sitelerinde paylaşmak için çekilir. Peki aynı görüntü tabağınızdaki yemekte kaç kalori olduğunu size söyleyebilir mi?
Apple’ın Siri uygulamasının yapıldığı SRI International’da, araştırmacılar bu fikri gerçekleştirmeye çalışıyor.
Dror Oren, teknoloji sitesi Gigaom’a, uygulamayı anlattı. ‘’Aplikasyon gönderilen fotoğrafları bulut teknolojisinde analiz ederek, yemeğin ne olduğunu ve kaç kalori olduğunu hesaplayabilecek. Uygulama; yemeğin yapımında kullanılan sıvı ve katı yağların miktarını tam olarak belirleyemediğinden, kalori hesabını tahmini yapabilecek. Ancak, yakın tahminler bile insanların sağlıklı beslenmeleri için son derece faydalı olacak”.
Aplikasyon, görsel verileri kullanarak geliştirilecek ve yemek görsellerini önceki fotoğraflar ile eşleştirerek daha doğru kalori hesapları yapabilecek.
Oren: ‘’Eğer insanlar yemeği tanıyabiliyorsa, uygulama da tanıyabilir’’.
Bu teknoloji şu anda Ceres kod adıyla geliştirilmekte. Sri International, bu fikri gerçeğe dönüştürebilecek ortaklar arıyor. (Yardımcı kaynak: tekdozdijital.com)
Esra hanim, ben goruntu isleme (image processing) de calistim. Bu tarz uygulamalar dogru calisamayacak cunku gorunmuyen yuzeyleri analiz edemeyecek. Sadece en ustte gorunen kismin analizini yapabilecektir. Beklentiniz buyuk olmasin.
Saygilarimla,
Tuğrul Bey Merhaba,
Jeoloji Mühendisliği’nde ben de yapmıştım. Zor bir çalışma.
Beklentim nedense büyük. Hayata geçerse ve en doğru sonucu verirse şahane olur 🙂
sevgiler
Ne mükemmel bir şey olurdu gerçekten!