‘İnsülin İğnesi Bitti’ Demek İçin Çok Erken

Haberler&Gelişmeler'İnsülin İğnesi Bitti' Demek İçin Çok Erken

24160230Bilim adamları pankreas adacık nakliyle gündeme gelen çözüm ile ilgili uyardı, “İnsülin iğnesi tarih oluyor demek için çok erken. Çünkü bu ameliyatlar henüz tam başarıya ulaşmış değil.”

Antalya’da düzenlenen 50’inci Diyabet Kongresi’nde bulunan, Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, tip 1 diyabetin hala tam olarak tedavisinin bulunmadığını ve bu yüzden bu ameliyatları “insülin iğnesi tarih oluyor” şeklinde açıklamak için erken olduğunu belirtti.

“ADACIK NAKLİ EN ZOR OLANLARINDAN BİRİ”

Türk Diyabet Cemiyeti Onursal Başkanı ve Türkiye’de diyabet denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Bağrıaçık, hürriyet.com.tr’ye özel şu açıklamalarda bulundu, “Diyabet tedavisi için iki türlü transplantasyon vardır. Birincisi adacık nakli, ikincisi ise pankreas nakli. Adacık nakilleri dünyada 10 ile 15 bin kadar hastaya yapıldı. Ancak ilk 5 yılda sadece yüzde 50 ile 55 arasında iyileşme gösterildi. Geçen senelerde ise bu iyileşme oranının düştüğü gözlendi. Adacık ameliyatı bunlar içinde en zor olan mekanizmalardan biridir. Karın içine konan küçük adacıkların hem çevre hücreler tarafından harap edilmesinin korunması hem de vücudunun bağışıklık sisteminin reaksiyonu önlenmeli.”

Birincisi adacık nakli, ikincisi ise pankreas nakli. Adacık nakilleri dünyada 10 ile 15 bin kadar hastaya yapıldı. Ancak ilk 5 yılda sadece yüzde 50 ile 55 arasında iyileşme gösterildi. Geçen senelerde ise bu iyileşme oranının düştüğü gözlendi. Adacık ameliyatı bunlar içinde en zor olan mekanizmalardan biridir. Karın içine konan küçük adacıkların hem çevre hücreler tarafından harap edilmesinin korunması hem de vücudunun bağışıklık sisteminin reaksiyonu önlenmeli.”

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ REAKSİYON VERİYOR

Adacık naklinde vücuda tek seferde en az 25 bin adacık hücresi nakledilmek zorunda. Ancak bunun sonucunda vücut yabancı bir maddeyle karşılaşmış olarak algıladığı için bağışıklık sistemi bu hücrelere karşı savaş açıyor. Bu savaşı sonlandırmak için ise hastalara bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar veriliyor. Sıkıntı da tam olarak burada başlıyor. Prof. Dr. Bağrıaçık bu durumu şöyle açıklıyor, “Bu transplante edilen adacık hücrelerinin korunabilmesi için mikrokafesler içinde vücuda yerleştirilmeli. Karaciğer veya bağırsak mezanterleri üzerine implante ediliyor. Hastada sürekli immün sistem reaksiyon gösterdiği için bağışıklık reaksiyonunu önleyen ilaçlar veriyoruz. Bağışıklık zayıfladığı için de vücut diğer tüm hastalıklara karşı savunmasız kalıyor. Bu hastalıkların en başında da hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları geliyor.”

Adacık transplantasyonunun bu nedenle az sayıda yapıldığını belirten Prof. Bağrıaçık, “Bizde de 3 ile 5 senedir hayvanlar üzerinde denenmektedir. İnsanlarda da uygulama yapan bir iki sağlık kurumu mevcut. Fakat başarılı sonuca henüz ulaşamadı.” dedi. (Kaynak: hurriyet.com.tr)

Esra’nın Notu

Aslında hepimiz biliyoruz ki her haberde habercilerin de dikkatli olması gerekiyor. İnsülin Tarih Oluyor haberimizde de okuduğumuz gibi sanki her şey bitmiş ve sona gelinmiş gibi bir algı oluşturuluyor.

Bu tarz haberleri okurken sanki kısa sürede çözüm bulunacakmış gibi beklenilmemeli. Bence asıl sevinilmesi gereken konu Türkiye’de de bu tarz sıkı çalışan ve tip-1 diyabeti yok etmek için çaba sarf eden doktorlarımız var.

Ya da dünyanın herhangi bir yerinde bu konuyla ilgili bir çözüm bulunursa ülkemizde de uygulayabilecek bir merkez olduğunu bilmek güzel.

Ümidinizi yitirmeyin. Canınız sıkılmasın. Sadece bu tarz haberleri okurken daha sakin olalım.

11 YORUMLAR

  1. Sayın Bağrıaçık’ ın da belirttiği gibi hücrelerin mikrokafesler içine yerleştirilmesi gerektiği düşüncesi bana da mantıklı geliyor. Bence bu hücrelere saldırıyı engelleyecek mikrokafes implantlarda olacak gibi. Bu konuda Tejal DESAİ isminde bir bilimladını var. İngiltrede Hint asıllı bilimkadının çalışmaları bu mantıkta devam ediyor ama daha yaygın bir uygulamasına dair bir bilgiye ulaşamadım…yine bu tür gelişmelerden ve inşallah kesin bir çözümden hep birlikte en kısa sürede haberdar oluruz. Şifalar bulunur da kutlamalar yaparız…::))

    • Ulaş Bey Merhaba,

      Tejai Desai’nin çalışmaları da dediğiniz gibi bu mantıkta. Bir ara incelemiştim çalışmalarını.

      Ben bu haberden sonra Türkiye’de de bir şeyler yapıldığına dair inancımın arttığı için mutluyum 🙂

      sevgiler

      • esra hanım merhaba, http://www.faustmanlab.org/ bu kadının gelişmelerinden ümitliyidm ben bi ara cok haberlere cıktı simdi pek yok. sitede neler analtılıyor cevirebilicek birisi varmıdır acaba? bi para falan toplanıyordu ilacını bulacaktı umarım başarılı olur 🙁 artık ümitlenmek yoruyor insanı ve ister istemez korkuyorum ya caresi bulunana kadar başka bir organım hasar görürse diye. diyalize falan bağlanırım allah korusun cok endiseleniyorum şekerim yüksek gittikce hele 🙁

  2. Esra Hanım merhaba,
    Evet Esra Hanım çalışmalar var hadi vakalım hayırlısı…İnşallah en kısa sürede kesin bir çözüm çıkar uygulanmaya başlanırfa küçüğünden büyüğüne herkes kurtulur mutlu olur.
    Bir de şunu gördüm herkes ayrı kollardan birşeyler yapıyor işte adacık nakli, yapay pankreas, işte tejai Desai nin çalışmaları…artık en azından biri uygulanabilir hsle gelip genel kabul görse de daha ragat ve konforlu bir yaşam başlasa…
    İyi akşamlar selamlar görüşmek üzere…

  3. Bugün yemek yemek için gittiğim yerdede bana ‘ aa zaten bunun tedavisi bulunmuş galiba’ dendi bende gayet serin kanlılıkla yok yaa daha bulumamıştır o hep çıkıyor onlar dedim 😀 umudu minimumda tutarak umutlanmak en güzeli bi gün çıkacak evet ama o gün biraz uzakta 🙂

  4. Şeker hastalarına umut verecek bir aşı bulunmuştu. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu aşının kullanımını onayladı. Aşı kısa süre sonra piyasaya çıkacak. Aşıyı tip2 şeker hastaları kullanabilecek.

    0

    inShare

    Her yıl yüzbinlerce kişinin ölümüne ya da sakat kalmasına yol açan şeker hastalığı için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı bir aşı, diyet ve egzersizle tip 2 diyabet hastalığı için bir umut oldu.

    24 MİLYON ŞEKER HASTASI

    FDA geçtiğimiz günlerde GlaxoSmithKline ilaç firmasının piyasaya süreceği “Tanzeum” adlı bir aşıyı onayladı. Bu aşı uzmanların belirleyeceği bir diyet ve düzenli sporla tip 2 diyabet hastalığını tedavi edecek. Günümüz koşullarında ve beslenme düzeninde her yıl bir çok kişinin ölmesine ya da hastalığa bağlı ortaya çıkan sakatlanmalara sebebiyet veren ve halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen hastalık bu aşıyla birçok kişinin kabusu olmaktan çıkacak. Sadece Amerika genelinde 24 milyon kayıtlı şeker hastası olduğu düşünüldüğünde bu aşı, çok önemli bir rol oynayacak.

    ŞEKERİ KONTROL EDECEK

    İlaç Değerlendirme Ofisi Direktörü Curtis Rosenbraugh yaptığı açıklamada Tanzeum’un tip 2 diabet hastalığıyla yaşayan milyonlarca Amerikalı için yeni bir tedavi yöntemi olduğunu ve aşının tek başına kullanılabileceği gibi, hastaların halihazırda uyguladıkları tedavilere ek olarak da uygulanabileceğini ve kandaki şeker düzeyini sürekli olarak düzgün bir seviyede tuttuğunu belirtti.

  5. Esra hanım selam,
    ben artık hiç bir şeyi okumuyorum. Böyle bir haber çıktığın da herkez telefona sarılıp bizi arıyor. hadi caresi bulundu bak kurtuldunuz, söylemiştik en kısa zamanda caresi bulunacak diye.
    Sonuç hep sıfır. Hep umutlanıyoruz, sonrasında çöküyoruz. Kimse düşünmüyor ufacık yaştan beri bu ilet hastalıkla uğraşan evlatlarımızın durumunu.
    O kadar büyük bir para dönüyor ki bu suyu kesmezler .
    Sizi çok sevgiyle öpüyorum Sağlıkla kalın.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: