Öğleden Sonra Yapılan Fiziksel Aktivitenin, Gece Süresince ve Ertesi Gün Hipoglisemi Etkisi
Diabetes Care dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ‘öğleden sonra orta- şiddetli fiziksel aktivite’ (*MVPA ) yapılmasının tip-1 diyabeti olan ergenlerde gece ve ertesi gün hipoglisemi riskini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Lowa şehrindeki Lova Iowa Üniversitesi’nde görev yapan MD Kristen M. Metcalf ve arkadaşları tip-1 diyabetli ve yaşları 14-20 yaş arasında olan 19 katılımcı (yüzde 53’ü kadın ) üzerinde MVPA ile hipoglisemi arasındaki akut zamansal detayı değerlendirildi . Araştırmacılar MVPA’nın önemini anlamak için gece ve ertesi gün hipoglisemi olasılığını tahmin etmekte; cinsiyet , yüzdesel olarak vücut yağı, MVPA arındırılmış yapılan fiziksel aktivite ve eşzamanlı lojistik regresyon modelleri kullanılmıştır .
Araştırmacılar katılımcıların çalışmaya katılabilmeleri için ortalama uygunluk ve yağlanma oranlarını tesbit etti ve çoğunluğunun (% 63.2’sinin) ulusal ABD kılavuzuna göre MVPA süresi günde 60 dakika olan grup oluşturulmış olundu.
MVPA oranları dikkate alınarak MVPA’sı 60 dakika olan tip-1 diyabetli bireylerin, önceki gün öğleden sonra MVPA süresi 30 dakika olan tip-1 diyabetli bireylere göre hipoglisemi yaşama riskinin (p = 0,017 yüzde 95 güven aralığı, 1,05-1,63) yüzde 31 daha fazla olduğunu gösterdi.
“Sağlıklı bir davranış olarak fiziksel aktiviteyi teşvik ederken fiziksel aktivite yaparken tip-1 diyabetlilerin hipoglisemi yaşamamaları için eğitilmeleri ve ne yapmaları gerektiği mutlaka anlatılmalıdır.”
*MVPA: Öğleden sonra orta- şiddetli fiziksel aktivite demektir.
(Kaynak: http://medicalxpress.com/, Görsel kaynak: nimostylo.blogspot.com)
Ben mecburen yürüyüş bantı ve yer egzersizlerini akşam yapmak zorunda kalıyorum çünkü çalışan bir kadın ve bir anne olarak başka vaktim yok..:(
Ben bu konuyu bizzat Çağla da yaşıyorum . Gerçekten de birkaç kere düşük kan şekeri vakamız oldu . Nedenini anlamaya çalışırken bunu yakaladık . Hareketli bir zamandan sonra daha dikkatli olmaya gayret ediyoruz .
Sevgiler,