Deniz, İnsülin Pompası

Tip-1'imDeniz, İnsülin Pompası

Yazlık, Deniz, Kum, İnsülin Pompası, Kan Şekeri, Reçel

Yine yazlıktayız. Geçen sene olduğu gibi bu sene de vişne reçeli yaptık 🙂 Geçen seneden tecrübeliyiz. Annem yine döktürdü.

Deniz,İnsülin Pompası
Deniz,İnsülin Pompası

Bu sebeple 2014 yılının ilk diyabetik vişne reçelinin tarifini sizlerle paylaşıyorum 🙂 Şu diyabetik lafı çok komik geliyor. Ama yine de söylüyorum.

4 kilo vişne, 75 gramlık 3 kutu toz Sükraloz içeren tatlandırıcıyı (Fransa’dan gelirken aldıklarımız işe yaradı 🙂 ) çekirdeklerini çıkardığımız vişnelerin üzerine döküyoruz. Akşamdan sabaha öyle bekliyorlar. Sabah da büyük bir tencereye döküp kaynatıyoruz. Bir ara da 2-3 damla limon suy ekliyoruz. Şekerle yapılan reçeli kaynatırken oluşan köpükleri almak önemli. Yoksa reçel kısa sürede bozuluyor. Ama tatlandırıcı ile yapılan reçelde bu köpük oluşumu ya da ağdalanma olmuyor. Kaynama işlemi bitince kavanozlara doldurup güneşte yine akşama kadar bekletiyoruz. Mümkünse kavanozlarına kapağını kapamadan temiz tülbent ile hava alacak şekilde kapatmak daha iyi olmakta.

Bu arada tadlarına baktım. Harika 🙂 Bu reçeli yerken de meyvenin karbonhidratını sayar gibi sayıp ara öğünlerde tüketebiliyorum.

Öğlene doğru bir de denize gittik. İnsülin pompamı ve kablosunu bu sefer güneşte tutmamaya özen gösterdim. Bir de bugüne kadar hiç yapmadığım, pompa seti ambalajından çıkan, denize ya da banyoya girerken setin üzerini kapatmak için kullanılan kapağı taktım 🙂 Açıklaması biraz uzun oldu ama pompa kullanıcıları anlamıştır.

Sizlere fotoğrafları ile de anlatacağım için daha anlaşılır olacak.

Deniz,İnsülin Pompası
Deniz,İnsülin Pompası

Pompa normalde yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi vücudumuza takılıyor. Ben bu sefer göbek deliğimin dört parmak sağına takmıştım. Derimin üzerinde kalan kısımlardan biri yapışkanlı biri de o yapışkanlı kısmın üzerindeki klipsli kısım.

 

Banyo ya da denize girerken klipsini çevirip çıkarıyoruz. Çok pratik.

İnsülin pompa seti paketinden çıkan minik aparat. O aparatı yine döndürerek yapışkanlı kısımın üzerine yerleştiriyoruz. Amacımız suyun da etkisi ile derimize takılı bu kısma suyun kaçmasını ya da partikül girmesini engellemek.

Bu aparatı takınca da farklı bir görüntü oluşuyor. Sonra bu kontrollü halimle denize girdim 🙂 Denizden sonra da güneşlendim. Pompa ve kablosu güneşe gelmesin diye de çaba gösterdim. Bu arada denizde 40 dakika kaldım. Yüzdük Eşref ile. Pompadan bu gibi durumlarda maksimum 2 saat ayrı kalınabiliyor. Eve geldim. Şekerim ölçtüm. 258 mg/dL 🙂 Ve ben ne zaman denize girsem aynı durum. Bir yerde bir sorun var ama nerede? Pompayı güneşten koruyorum. Pompadan çok fazla ayrı kalmıyorum. Buluruz bir şekilde sorunu.

Bugün kafamız daha rahat. İş, güç, stres yok 🙂 Tek stres diyabetimben.com’un söz verdimiz şekilde yeni yüzüyle bugüne yetişememesi. Ama sorunu giderdik. Galiba yarın sabaha hazır olacak 🙂

Hepinize keyifli ve kan şekerinin benimki gibi yüksek gitmediği bir hafta sonu diliyorum 🙂

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

24 YORUMLAR

    • Pınar Hanım Merhaba,

      Bende kolay kolay çıkmıyor. Esra’nın kolay çıkıyorsa denize girmeden kenarlarına şeffaf bant takmayı deneyin.

      Sevgiler

  1. Esra hanim iyi tatiller öncelikle ve bişey diyeceğim pompayi güneşlenirken bende koruyorum ama baş kısmı (vücutta yapışık olan) ve azcık kablosu güneş görüyor bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum , iyi gunler 🙂

    • Şeyma Hanım Merhaba,

      Teşekkürler.

      Ben de güneşlenirken ara ara vücuda yapışık olan kısmın güneşe maruz kaldığını gördüm ama muhtemelen sorun da buradan kaynaklı. Güneşe maruz bırakmamak lazım.

      sevgiler,

  2. Esra hanım merhaba
    Aynı sorun bizdede var:( Defnoş ne zaman havuza girse kan şekeri yükseliyor. Aslında suda bu kadar çok hareket edince kan şekerinin düşmesini bekleyen ben ekranda gördüğüm rakamlarla şoktayım.
    Sorunu bizde çözemedik.
    Sevgiler ve iyi tatiller

    • Hacer Hanım Merhaba,

      Aslına insülin kalemi kullananlarda bizim yaşadığımız sorunun pek olmaması gerekiyor. Fikrim şu yönde; insülin yapılan yerde hareket fazla oluyor. Hareketten dolayı da insülin hızlıca emiliyor. İnsülin kalmadığı için de kan şekeri yükselişe geçiyor olabilir. Ne dersiniz? Bu olablir mi?

      sevgiler,

  3. Esracım cok tesekkürler inanırmısın o cıkan aparatın neden oldugunu bilmiyorduum bu bilgiyi ögrenmek cok iyi oldu..Sadece terlemekten dolayı cok sık pompanın üzerinde nem oluyor onuda firmayı aradım ter icin ürettkleri bir ürün varmıs sipariş etmeyi düşünüyorum ..Bilgilerin herzaman doyurucu cok cok tesekkürler

    • Gözde Hanım Merhaba,

      Maalesef forma temsilcileri eğitimleri eksik verdikleri için neyin ne işe yaradığını birbirimizden öğreniyoruz.

      sevgiler,

  4. Mrb arkadaşlar bende yeni pompa kullanıcısıyım pompa hakkında bilgi verirlerken denize girince yadaspor yapınca pompanızı çıkarırsanız yaklaşık bir saatte bir şekerini kontrol et eger yükseklik varsa pompanı tak düzeltme bolusu gönder tekrar cıkar yüzmeye devam et dedi.bu şekilde istediğin kadar ayrı kalabilirsin dedi. Hiç denemedim ama…??

    • Elif Hanım Merhaba,

      Harekeli bir saat geçirilecekse, spor ya da deniz gibi, pompadan maksimum 2 saat ayrı kalabiliyoruz. Şekeri kontrol ettiğimizde yüksek ise insülini yapıp tekrar pompadan ayrılıp yaptığımız aktiviteye dönmeden önce de şekerimizin kaç çıktığına daha dikkat etmemiz lazım. Yüksek ise, yani 250 ve üzeri ise, hareket yapmamamız lazım. Aksi durumda şekeriniz daha da yükselir.

      Size eğitim verene kişi pompa kullanıcı olmadığı satış yapan çalışan olduğu için aslında pek de doğru bir bilgi vermemiş. Pompadan 1 gün içerisinde maksimum 3 saat ayrı kalabilirsiniz. Bu da aktiviteniz çok yoğun olacaksa.

      sevgiler,

  5. Öncelikle iyi tatiller 🙂
    Nacizane tecrübemizi önermek istiyorum; 1. Pompayı ayırınca insülin kalemi saklama kutusuna koyduk (hayat çok değerli kulübünden gelen) her ne kadar jel direkt temas etmesede Pompanın arka tarafını yasladik jel tarafına.
    Kumsalda her yer sıcak çünki.
    2. Özellikle kum üzerinde kaldıktan sonraki artışı önlemek için; bu andan sonra hortum içindeki insülini set-rezervuar menüsü ile boşalttık.
    Mutluluklar 😉

  6. Merhabalar ben size birsey sormak istiyorum oglum denize girip ciktiginda vucuda takili kusmina kum doluyor ve tipsyi cikardiktan sonra pompayi takmakta sikinti tasiyoruz firmaylada gorustum koruyucu bir malzeme olmadigini soylediler siz bu tarz seyler yadiyormusunuz yada nasil onlemler aliyorsunuz

  7. Esra hanım merhaba,
    Deniz, kum güneş ayrılmaz üçlü ile tatil, iyi tatiller olsun.
    Bir de hep tarif hep tarif.
    Biz İskenderun’luyuz şöyle içli köfte, böyle reçel yaparız, şu annenizin reçelinin tadına bir defa da biz bakalım da, acaba nasıl olmuş diye yorum atsak.
    Hııı.

    • Hatice Hanım,

      Bunu düşünmem lazım. Bir tip-1 diyabetliden istenmeyecekleri talep ediyorsunuz 🙂

      Hayır benim onlar. Vermem size 🙂

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: