Diyabet ve Kas Krampları
Bi ara sadece geceleri yatarken özellikle ayak bileğim ve dizimin olduğu arka bölgede yani yağlı bölgede kramp oluşuyordu. Bugün Facebook’ta üye olduğum yabancı bir grupta bu konuyla ilgili bir yazı görünce bir kısmını sizlerle paylaşmak istedim.
Bu durumu yaşayanlar için güzel bir bilgi kaynağı olmuş olur.
Kramplar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Ancak genellikle gece boyunca bireyleri uyandırabilecek boyutta olmaktadır. Kramplar herhangi bir kası etkileyebilir ama genellikle baldır, ön ve arka uyluk, ayak ve kollarda ortaya çıkabilir.
Yüksek veya düşük kan şekerine sahip diyabetli bireylerde bu yükseklik ve düşüklük kas spazmalarına katkıda bulunmaktadır.
Kramp Nedenleri
Glikoz ve Elektrolitler: Kaslarımızda uygun kasılma ve gevşeme için glukoz gibi bir yakıt kaynağı ve hücre zarları içinden akan elektrolitin dengeli bir değişimi (örneğin, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum) gereklidir.
Kan şekeri düşük olduğunda, kaslar yakıt için gerekli olan glükoza ihtiyaç duyar. Kan şekeri yüksek olduğunda ise vücut idrar yoluyla aşırı glikozu atar, dehidratasyon ile elektrolit tükenir. Ve işte kan şekerindeki bu dengesizlikler sebebi ile biz tip-1 diyabetlilerde kas krampları oluşmaktadır.
Kas krampları aynı zamanda hem tip-1 diyabetli bireyler hem de troid rahatsızlığı olan bireylerde de görülebilir. Haşimato troidim olduğu için troid hastalığımın da bu krampları tetikleyebileceğini bilmek iyi oldu.
Kas Kramplarını Önlemek İçin Birkaç Öneri
- Kan şekerini düzenli tutmak en önemlisi,
- Yatmadan önce birkaç dakika sürebilecek egzersiz ve ılık bir duş yapmak,
- Süt, brokoli, muz, sardalya ve somon gibi kalsiyum, potasyum ve magnezyum zengini besinler tüketmek,
- Yoga yapmak
Ortalama 1-2 yıldır muz yemiyorum. Muz yerken bu tarz bir sıkıntım yoktu. Muz alırken her ne kadar yerli muzu tercih etsem de yerli muz da bile bazu sıkıntılar olduğu için tüketmek istemiyorum.
Yararlanılan kaynak: http://www.informationaboutdiabetes.com/lifestyle/lifestyle/diabetes-and-muscle-cramps-cause-prevention-relief
Esra hanım affreza hakkında bilgi bekliyorum gercekten sizden baska yardım alacagım kimse yok ettafımda. Bu ilaç amerikada üretilmis be piyasaya 2015de sürülecekmiş. Türkiyeye gelmeai ne kadar sürer ya da fiyatı nasıl olur. Sgk kapsamına girermi acaba. Hep ingilizce yazılar cıkıyor googlede ama ceviremiyorum. Bu cok önemli bi gelisme gercekten bi gündemw getirseniz iyi olur. Tesekkürler
Esra Selam ,
Yerli muzda ne gibi sıkıntılar oluyor merak ettim , özel değilse paylaşır mısın?
Asena Merhaba,
Ziraat Mühendisi bir takipçimizden gelen bir bilgi. Kurtlanmamaları için üzerine sıkılan zehirleri olduğu gibi içerisinde saklayan bir meyve muz. Bu sebeple hem yerli hem de ithal muzda aynı sıkıntı sözkonusu.
sevgiler,
Potasyum fazlalığı kalbe zararlı diye biliyorum ( 2 den fazla muz Tavsiye etmedim dr ..