Ekim 2014 tarihinde ßAir Bio-Yapay Pankreas ile Sonunda Tip-1 Diyabet Tedavi Edilebilecek başlıklı yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Bu haber ile de ilk kez tip-1 diyabetli bir bireyin üzerinden yapılan çalışmadan bahsedeceğiz. Yani insan testlerine geçildi.
21 Ekim 2014 tarihinde “Beta-O2 firmasının geliştirdiği ßAir Bio-Yapay pankreas sistemi” ilk kez güvenirlik/etkili olma test çalışması amaçlı olarak İsveç Uppsala Üniversitesi hastanesinde tip 1 diyabetli bir kişiye başarı ile takıldı. Nakil süresi 1 saatten daha kısa sürdü ve bu kişi 4 günlük izleme-kontrol amaçlı olarak hastanede tutulduktan sonra taburcu edildi.
ßAir Bio-Yapay pankreas sistemi, Uppsala Üniversite hastanesinde araştırma kritelerine uygun toplam 7 kişiye daha bu ünite takılacak ve bu kişiler 6 aylık bir süre boyunca izlenecekler. ßAir takılan kişiler her ay düzenli olarak hastaneye giderek gerekli kontrollerini yaptırmak zorunda. Altınca ayın sonunda ßAir üniteleri geri çıkarılacak ve sonrasındaki 6 aylık süre boyunca izlenmeye devam edilecek. Bu çalışma toplamda 2 yıllık bir zaman dilimini kapsıyor ve projenin amacı ßAir bio-yapay pankreas sisteminin etkisi ve güvenirliğini test etmek. Bu pilot çalışması için JDRF organizasyonu 1 milyon dolarlık kaynak sağladı.
Beta-O2’s ßAir Bio-Yapay pankreas sistemi yakın dönemde tip 1 diyabet tedavisi için umut vadeden bir çalışma.
ßAir yapay pankreas sistemi aslında vücutta pankreasta bulunan ve hormon üreten beta hücrelerini içeren Langerhans adacıklarına sahip bir bio-reaktör. Bu bio-reaktördeki hücre adacıkları, pankreasın endokrin kısmının çalışmasının yerine geçmek üzere tasarlandı. Bu hücreler kan dolaşımındaki glükoz seviyesini algılayacak ve ihtiyaca göre insulin yada glügakon üreterek glükoz seviyesini dengede tutacak.
Hücreler bioreaktör içerisinde çalışabilmeleri ve yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilmeleri için özel bir hidrojel yapı içine yerleştiriliyor. Bu yapı aynı zamanda hücreleri bağışıklık sisteminin saldırısından koruyor. Bu koruma şekli normal adacık nakli yapılan tip 1 diyabetlileri, yaşamları boyu sürecek bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanma zorunluğundan kurtarıyor.
ßAir ; 68 mm çapında, 2 cm kalınlığında olan bağışıklık sistemine karşı koruma sağlayan bir ünite ile bu üniteye bağlı 2 adet port’tan oluşuyor. Portlar deri altına yerleştiriliyor ve diyabetli kişinin günde bir kere üniteye oksijen enjeksiyonu yapması için kullanılıyor.
Prosedür
ßAir yapay pankreas sistemi bir saaten daha kısa süren bir operasyon ile vücuda yerleştiriliyor. Birkaç günlük zorunlu izleme için hastanede kalınmasından sonra hasta taburcu ediliyor.
Oksijen sağlayıcı cihaz
Oksijen sağlayıcı cihaz, bio-reaktör içindeki Langerhans adacıklarının faaliyetlerini etkili olarak sürdürebilmesi için gereken düzenli oksijen ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor. Langerhans adacıkları vücudun en fazla oksijen tüketen bölgelerinden biri. Oksijen beta hücrelerinin yaşaması ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için vazgeçilmez bir element. Bu işlem ßAir’in oksijen kontrol sisteminin otomatik olarak oksijen miktarını ölçmesi ve gereken oksijen miktarını hesaplaması sayesinde gerçekleştiriliyor. Aktif oksijen injeksiyonu 2 dakikalık bir süre alıyor.
ßAir yapay pankreas sistemi İsrailli biomedical firması “Beta 02 Technologies” tarafından geliştiriliyor. Firma “encapsulation” denilen ve bağışıklık sistemine karşı koruma sağlayan teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu sistem, insülin pompası ile sürekli glükoz ölçümü yapan CGM ihtiva eden yapay pankreastan tamamıyla farklı bir prensibe sahip.
Beta-O2 yönetim kurulu başkanı Dr. Dan Gelvan yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Bio-yapay pankreas sistemi araştırmalarında karşımıza çıkan birçok engelin aşılması gerekiyor. Öncelikle nakilden sonra vücudun reddetmeyeceği bir yapı oluşturmak. Bu sayede nakil yapılan kişinin hayatı boyunca bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanmasına gerek kalmayacak. Ayrıca hücreler için gerektiği her an yeterli miktarda insülin üretebileceği, ihtiyaç duydukları bol oksijen ihtiyacının karşılandığı ve rahat çalışabilecekleri bir yaşam ortamı sunmak. Normal bir pankreasta 1 milyon adacık olduğu tahmin ediliyor. Ancak gerekli işlevsellik için 400.000 adedi yeterli. Biz bu adacıkların uzun süreli olarak rahat yaşayabilecekleri ve fonksiyonlarını gerektiği şekilde yerine getirebilecekleri bir ortamı oluşturduğumuzu düşünüyoruz”
Dr. Gelvan 2013 yılında yapılan ilk insan çalışmasından büyük deneyim edindiklerini belirtti. Bu çalışmada nakil yapılan kişinin, nakil süresi boyunca bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanmadığını, ancak gerekli miktar olan 400.000 adacık hücresi yerine protokol gereği 160.000 adacık hücre nakli yapıldığından dışarıdan insulin injeksiyonundan tamamıyla kurtulmadığını, buna mukabil insulin ihtiyacının önemli ölçüde azaldığını söyledi. En son başlanılan bu çalışmada aktif oksijen injeksiyonu uygulamasıyla birlikte artık insulin ihtiyacının tamamıyla ortadan kalkmasını umduklarını belirtti.
Faz 1 Güvenirlik/etkili olma çalışması
- 2 yıl sürecek bu çalışma için toplam 8 kişiye insane ait Langerhans adacıkları içeren ßAir sistemi takılacak ve güvenirlik/etkili olma yönünden incelenecek.
- Bu çalışma İsveç Uppsala Üniversite hastanesi tarafından yürütülüyor
- Çalışmanın başındaki kişi Uppsala Üniversitesi Tıp Bilimleri ve Tıbbi Hücre Biyolojisi Bölümleri başkanı Dr. Per-Ola Carlsson
- Ekim 2014’te ilk tip diyabetliye ßAir sistemi nakli gerçekleştirildi. 4 günlük izleme sonrası kişi taburcu edildi. Çalışmaya katılan kişiler 6 ay boyunca her ay düzenli olarak kontrol edilecek. 6. Ayın sonunda bu sistem geri alınarak ikinci bir 6 aylık izleme daha yapılacak.
Kaynaklar :
http://beta-o2.com/the-insulin-bioreactor-sair/
http://beta-o2.com/wp-content/uploads/2014/10/FPI-Sweden-Study-release-Oct-21-2014-final-English-2.pdf
Evet anladığım kadarıyla bu sistem, diğer bildiğimiz yapar pankreas sisteminden çok daha farklı..ve çalışma prensibi çok daha doğala yakın..paylaşım için çok teşekkürler Esra Hanım..Sizler olmasaydınız bu bilgileri nereden alabilirdik bilemiyorum..
Aynen Damla Hanım. Biraz daha farklı.
Aslında kök hücre için de buna benzer çalışmalar yapılıyor. Bağışıklık sisteminin saldırmasını önlemek için kapsül içerisine kök hücrelerin yerleştirilmesi gibi. Bakalım. Umarım bu çalışmalar hayata en kısa sürede geçer.
sevgiler,
Derya Tetikkurt Bu harika bir gelişme çok sevindim
Meryem Oban çocuklar için geçerli güzel bir haber hadi hayırlısı
Fatih Akgün umarım işe yarıyodur hadi hayırlısı
anladığım kadarıyla güzel bişey olacak bu tip 1 diyabetliler için peki türkiye ye ne zaman gelir acaba bir bilginiz var mı acaba esra hanım
Özge Hanım Merhaba,
Daha insan çalışmalarında olan ilaç ya da cihazlar minimumda 5-6 yıl içinde piyasaya çıkar.
Sevgiler
valla ben günde 1 iğneye bile rağzıyım o derece yani 🙂
HADİ HAYIRLISI..UMUTLUYUM … İNŞALLAH DAHA YAKIN ZAMANDA PİYASAYA ÇIKAR..SAYGILARIMLA
Yazıda 2yıl deniliyor???
Yusuf Bey Merhaba,
Cümle şu şekilde: 2 yıl sürecek bu çalışma için toplam 8 kişiye insane ait Langerhans adacıkları içeren ßAir sistemi takılacak ve güvenirlik/etkili olma yönünden incelenecek.
2 yıl sonunda insan üzerindeki ilk aşama bitecek ve 8 kişi üzerindeki çalışma sonlanacak. Ancak ADA daha fazla denek ve çalışma bekler.
sevgiler
hayırlısı olur inşallah
çok umutlandırıcı bir haber…
çok sevindirici bir haber bu.. umarım en kısa zamanda hayata geçer.. bazen moralim çok bozuk olduğunda bile bu gibi haberleri açıp tekrar tekrar okuyorum, kendimi iyi hissediyorum.. teşekkürler esra hanım..
teyzemin oğlu tam 35 yıllık diyabetli benim oğlumda bu haberi okuyunca onunda tecrübelerinden faydalanmak için bi hevesle aradım dedği şey ben ilk hastalandığımdada 5 yıl sonra cözüm gelecek dendi 35 yıl oldu hala 5 yıl sonra deniliyor yapılan sadece teknolojiyle daha rahat bi yaşam tarzı sunmak bu ilaç firmaları bu rantlar oldukça asla bişey olmaz
Katılıyorum özellikle dudak uçuklatan cirolar, Sürekli hastalığın artması ile birlikte genişleyen pazar ve ilaca bağımlı hasta grubu oldukça cazip görünüyor. Tedavinin bulunması bulan kişi ve firmaya büyük yarar sağlayacağı gibi pazardaki diğer firmalar açınsan büyük sıkıntı doğuracaktır. tüm bu soru işaretleri ister istemez acaba tedavide biraz ağır davranılıp insülin pazarından maksimum kar veririmliliği sağlanmaya çalışılıyor mu? algısı yaratılıyor nitekim geçmişten günümüze sürekli tedaviye yaklaşıldı yakında buluyoruz 5 yıla bitecek 10 yıla bitecek denmiş sanki dayanın az kaldı diyerek bi algı yönetimi yapılmış gibi. Neyse tabi bunlar benim komplo teorilerimden ibaret 🙂 umarım yakın zamanda kalıcı bi tedavi bulunur ama yaklaşık 1 yıllık tip1 diyabet hastası olarak artık açıkçası umudumu yavaşça kaybetmeye başladığımı söyleyebilirim. Neyse yine de moralimizi yüksek tutmakta fayda var. İnanıyorum ki inşallah nihai bir tedaviye ulaşılacak ve hepimiz bu dertten kurtulacağız.
Esra Hanım merhabalar, bu haberi gördünüz mü? paylaşmak istedim..sevgiler…
http://sozcu.com.tr/2015/saglik/yapay-pankreas-takildi-720258/
Damla Hanım Merhaba,
Teşekkürler. Bu haber gördüm ama Türk basını doğru çevirmemiş geldi. Asıl kaynaktan çevirerek yayınlayacağım bu haberi.
sevgiler
esra hanım merhabalar
bu yapay pankreas vucudun içerisinemi takılacak acaba?
birde bu yapay pankreasın boyutu bu kadar kücük ama bu kadar işlemi nasıl yapabiliyor cok değişik?
https://www.youtube.com/watch?v=02WiAfRIEyA
eda hanımn bahsettiği kol saati gibi bir şeymi buradaki yapay pankreas? yoksa ayrı ayrı çalışmalarmı?
en önemli sorumda bunu kullanmamız için kaç sene beklememiz gerek tahmininizce :))
cevaplarınız ıbekliyorum teşekkürler
Esra Hanım sanırım facebook yorumlarında vardı bu haber ile ilgili, genelde yurtdışında yaşayanlar yazmış, “benim de yeğenime takıldı geçenlerde” vb. Bu şekilde bir iki yorum gördüm. Neden bu gelişmeler duyurulmuyor acaba? Sonuçta kişiler üzerinde uygulanıyorsa deneme süreci başarıya ulaşmıştır öyle değil mi?
sevgiler..