Tip-1’im Ben / Ankara’dan Gamze Hanım

Sizden GelenlerTip-1'im Ben / Ankara'dan Gamze Hanım

Gestasyonel diyabetle hamileliğimin 22. haftasında  2013 yılı Aralık ayında karşılaştım.

Gebeliğimin 3. haftasında yapılan genel ölçümde herhangi bir sorun çıkmamıştı. Hatta kendimi garantiye almak için gidip bir de endokrinologa tetkiklerimi kontrol ettirip ikinci kez tetkik yaptırdım. Bir sorun yoktu sonuçlarımda.

25. haftada rutin şeker yüklemesi  yapılacaktı. Herşey çok güzeldi. 167 cm boy ve 54 kiloydum hamile kaldığım dönemde. Kilo olarak bir sıkıntı da yoktu. Gebeliğin 20. haftası itibariyle müthiş su ihtiyacı belirdi günde 5 lt.den fazla su tüketir olmuştum. Günler böyle geçerken 22. hafta geldi çattı.

Sağ böbreğimdeki müthiş ağrı, kusma ve ishalle hastaneye kaldırıldım. Kontrollerde böbrek genişlemesi olduğu söylendi. Hastaneye yatırdı doktorum. Fakat bu arada pet şişe elimden düşmüyordu . Doktoruma söylüyorum çok su içiyorum diye ama tabi
kimsenin aklının ucundan bile geçmiyor gestasyonel diyabet. Hastaneden taburcu oldum. Eve döndük. Halsizlik, su içme isteği ( elimde pet şişe ile geziyorum hala evin içinde), 6-7 kilo kaybı, kaval kemiklerimde müthiş bir ağrı ve acı. Yürüyemiyordum.

Wc ye giderken koridorda dinlenmek için oturuyor, suyumu içip  wc ye giriyor, çıkışta da aynı rutini tekrarlıyordum. Uyku haricinde gözlerimi kapattığım zaman kendimi başka bir ortamda başka insanların arasında buluyordum. Gözümü açtığımda yine evimde odamda ailemle oluyordum.

Evdeki 3. gecemde yataktan çırpınarak kalktım. Nefes alamıyordum ya da kesik kesik sık nefes alıyordum. Eşim hastaneye kaldırdı tekrardan. Ve yine bir şey bulunamadı. Tam acilden çıkış yapacakken eşim çok su içtiğimi şeker ölçümü yapılmasını istediğini    belirtti.  Cihaz ölçüm yapmadı. Kan alıp lab. a gönderdiler. Sonuç 780 çıktı. 300′ lere düşünce servise kaldırdılar. Yattığım hastanede endokrinolog olmadığından gastro uzmanı ve onun başka bir hastanede çalışmakta olan erdokrinolog eşi takip etti beni. 10 gün kadar yattım. daha sonra endokrinolog olan başka bir hastaneye geçtim. Doktorum gebe olduğum için işin uzmanı senin insülin dozlarına ince ayar 🙂 yapacak dedi.

Çok şükür benim de, bebeğimin de hayati riski ortadan kalkmıştı. günde 4 kere insülin kullandım. Doğumdan sonra geçecekti. Tüm doktorlarım heyecanla doğumu bekledi .

İlk ay ölçümlerim gayet güzeldi fakat daha sonra 300 leri görmeye başladık. Soluğu doktorumun yanında aldım. Yapılan tetkikler ve hastalık hikayemi de göz önünde bulundurarak tip 1 teşhisi kondu. Kabullenmek zor oldu çünkü ben bir tatlıkoliktim 🙁

Ama şuan alıştım. Doktorum süreci iyi kontrol ettiğimi ve bu işi öğrendiğimi söylüyor.

10 YORUMLAR

  1. Gamze Hanım merhaba,

    Hikayemiz sizinle çok benziyor! Benim de aynı şekilde gebelikte ortaya çıktı hastalığım. 22.haftaydı sanırım. 22-28 hafta arası sürekli yattım ancak sonuna kadar dayanamadım maalesef..Ve 28. haftada 1 kg olarak doğdu oğlum..2 aylık küvöz sürecinden sonra çok şükür sağlıklı olarak eve dönmüştük..şu anda 5 yaşında 🙂 hamilelik bana hem tip 1 diyabeti hem de oğlumu kazandırdı..doktorum bana bunun bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu ve bağışıklığımın da hamilelikte dibe vurması yüzünden bu dönemde ortaya çıktığını söyledi..

    sevgiyle kalın…

    • Damla Hanım Merhaba,

      Öncelikle çok geçmiş olsun. Allah evladınızla birlikte sağlıklı uzun bir ömür geçirmeyi nasip etsin. Çok şükür bebeğim 38. haftaya kadar dayandı. Tabi ben de çalışamadım. Kalan süreyi evimde geçirdim. Sezeryan ile dünyaya geldi Yağız. 3318 kg dı.İri Bir bebek olmaması Hepimizi çok sevindirdi. Şuan 9,5 aylık bebeğim. Sizi tanıdığıma çok sevindim. Keşke kimsede vuku bulmasa bu hastalık ama yalnız değilmişim. Daha da güçlü hissediyorum artık kendimi. Paylaşımınız güç ve cesaret verdi bana. Yüreğinize sağlık.

      Sevgilerimle,

  2. esra hanım, ahmet maranki beyaz tvde her hafata tip1,2 diyabete çözüm oldugunu felan söylüyor. normal birisi söylese pek inanmam ama marankide doğru sağlık kürlerinin oldugunu biliyorum, bunu deneyen felan varmıdır? bilginiz varmı? 20 küsür kişiyi iğneden kurtardığını söylüyor.

  3. Damla Hanım Merhaba,

    Öncelikle çok geçmiş olsun. Allah evladınızla birlikte sağlıklı uzun bir ömür geçirmeyi nasip etsin. Çok şükür bebeğim 38. haftaya kadar dayandı. Tabi ben de çalışamadım. Kalan süreyi evimde geçirdim. Sezeryan ile dünyaya geldi Yağız. 3318 kg dı.İri Bir bebek olmaması Hepimizi çok sevindirdi. Şuan 9,5 aylık bebeğim. Sizi tanıdığıma çok sevindim. Keşke kimsede vuku bulmasa bu hastalık ama yalnız değilmişim. Daha da güçlü hissediyorum artık kendimi. Paylaşımınız güç ve cesaret verdi bana. Yüreğinize sağlık.

    Sevgilerimle,

  4. Gamze Hanım, ben de aynı şekilde sizi tanıdığıma çok memnun oldum! istediğiniz zaman tecrübelerimi paylaşabilirim..minik Yağız ve size güzel günler dilerim..

    Yusuf Bey merhaba, Dr.Maranki nin reçetelerini hiç bilmiyorum ama iğneden kurtardığım kişiler oldu derken tip 2 diyabetlilerden bahsediyordur. Zaten tip 2 diyabette kontrollü ve sıkı bir diyetle insülinden kurtulmak yüzde yüz mümkün…ama tip 1 için maalesef…

  5. Bu saatte çok sinir oldum.pompaya başlayalı yaklaşık 2 ay oldu tam şekerimi kontrol edemiyorum.cumartesi 350 bu sabahta 450 ile uyandım insülin vurarak düşürmeye çalıştım bütün gün şimdi baktım 394 çıktı.23 sene bitti tip 1 olalı çok komaya girdim doktorlarım sabah çıkmaz dediler benim için ama son 10 Yıldır çok Şekerim yükselmedi hep kontrol ettim. AMa cumadan beri kontrol edemiyorum hep yüksek hep yüksek. Ama şimdi neden yüksek olduğunu çözdüm sizinle de paylaşayım.cuma günü kendi pompamı kullanmaya başladım.bonusları standart yapıyordum zaten ama bazalları unutmuşum girmeyi şimdiye kadar da aklımın ucundan geçmedi.iki gündür vücuduma eziyet ettim.şimdi aldım yanıma su şişesini su içiyorum insülnde vurdum kalemle düşmesini bekliyorum tabiki bazallar ayarlandı yarın sabah Şekerim inşallah iyi çıkacak.

    • Didem Hanım Merhaba,

      Umarım şu an her şey yolundadır. İnsülin pompasında bazallar oldukça önemli. Farketmiş olmanıza şükrediyorum.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: