Betül Hanım Hamilelik İçin Soruyor

DM ve HamilelikBetül Hanım Hamilelik İçin Soruyor

Ben hamilelikle ilgili birkaç soru sormak, bu platformdaki arkadaşlardan faydalı bir bilgi paylaşımı yapmak istemiştim. Genele sorumu yöneltip bilgi/fikir almak istiyordum.

Ben 6 yıldır diyabetim. 25 yaşındayım. Şu ana kadar en yüksek HbA1c 7 çıkmıştır. Bebek düşünüyoruz ve bunun için kontrole gittim ve 6.8 çıktı ortalamam. Dr.’um dahada düşürmek adına beni diyete başlattı.

Kaçamak yapmadığım müddetce şekerim harika. 80-90-100 arası gidiyor hep açlıkta toklukda. Ama kaçamak yaparsam 237 bile gördüm. Dikkat etmeye çalışıyorum ve mecburum. Canınızdan bir can dünyaya getirmek isteyince mecbur kalınıyormuş :),

İnsülin pompası önerildi ben de sizden gördüğüm için cesaret edebileceğimi söyledim. Ve biraz zaman verdi dr’um kesin karar vermem için. Aydın’da oturuyorum ve merak ediyorum, diğer diyabet annelerimiz var mı acaba bu şehirde? Bana önerebilecekleri hastane ya da doktor var mıdır acaba. Ya da diyabetli annelerden duyabileceğim en ufak bir fikire bile ihtiyacım var.

Ben Aydın Özel Medline Hastanesi’nde endokrin doktoru Banu Hanımla yürütüyorum şuan tedavimi. Ve kadın doğum doktorumda Olcay Hanım. Fikir, öneri, bilgi, destek… Her şeye ihitiyacım var ve affınıza sığınarak da bunu bir başlık altında irdeleyebilir miyiz diye merak ediyorum..

Betül

 

 

23 YORUMLAR

  1. Betül Hanım merhaba,

    Ben Ankara’ da yaşıyorum. Gebeliğin 22. haftasında gestasyonel diyabet çıktı. 780 ölçüm ile hastaneye yatırıldım. Gebelik süresince günde 4 kere insülin kullandım. Gestasyonel olduğu için pompaya ihtiyaç duyulmadı o dönemde. Fakat doğum sonrası Tip 1 olarak kaldı.

    insülin ile çok güzel ve rahat idare edebilmiştim. Tabi bu benim kişisel tecrübem. Herkes için geçerli olmayabilir. Max. da dikkat etmeniz gerekiyor çünkü en küçük bir kaçamakta 350 leri görebiliyorsunuz. Malum hormonlar 😉

    Herşeyin gönlünüzce olmasını diliyorum.

    Sevgiler,

    • Gamze hanım.. Ben niyeyse çok tedirginim. Çünkü kaçamak yapıyorum canım çok çekiyor malesef ya. Çok yazı okumaya çalışıyorum diyabette hamilelikle ilgili ve hepde olumsuz şeyler kalıyo aklımda ya. Bide acaba siz normal doğum mu yaptınız sezaryan mı?
      Bikaç yerde diyabetlilerde sezaryan yapılıyor diye okudum çok şaşırdım. Elbet nırmale müsait deilse vücut benek anlayabilirim ama yinede şaşırıyorum sezaryana. Çünkü geç iyileşmez mi sezaryan olunursaa?

      • Betül hnm tekrardan merhaba,

        Hiç tedirgin olmayın. İnanıyorum ki herşey yolunda gidecek. İyi düşünelim iyi oysun öyle değil mi 😀 Çok şükür çok çok sağlıklı bir bebeğim oldu.. Ama azami de dikkat ettim. Buna mecburuz. bebeğimize karşı sorumluluğumuz çok büyük. Her gebe bayanı kendi durumu içerisinde değerlendirmek gerekiyor mutluka. Doğum yaptığım hastanede yenidoğan ünitesi sorumlu hemşiresi diyabetli olduğu halde normal doğum yapmış. Fakat benim durumum biraz farklı olduğu için hem psikolojik hem de fiziksel olarak yıprandığımdan dolayı doktorum ile ortak karar alarak normal doğum fikrinden sezeryan a yöneldik. nacizane fikrim o ki şimdiden bunu dert etmeyin kendinize. Zamana bırakın hekiminiz ile birlikte hamileliğinizin gidişatına göre en doğru kararı verirsiniz. önemli olan doğru hekim bence. bu konuda seçiminize dikkat edin. ben 2 gün hastanede yattım doğum sonrası. 3. gün evimdeydim ve ayaktaydım.. hiç yatmadım. Mükemmel bir doktorum vardı.

        Sevgilerle,

    • Mert Bey,
      Bunca sağlıklı olarak bebek sahibi olabilme yorumu arasında yorumunuzu görmek beni çok güldürdü. 🙂
      Ama dediklerinize kısmen de olsa katılıyorum. Tabii ki anneye babaya bebeği için bir şeylere katlanmak zor gelmez ama diyabetin nedenlerinden biri de genlerken bebek sahibi olmak beni de korkutuyor.

  2. HbA1c seviyen gayet iyi ben 11 yıldır diyabetliyim 2 yaşında bir oğlum var 7.8 ile hamile kaldım ilk 5 ay gece uykularimda hep Hipoglisemilerim oldu bulantı yüzünden yemek yiyemiyordum bilincimi kaybediyordum hastanede yattım. Ve diyabetli gebelerin çocukları iri doğar dediler öyle bişeyde olmadı. Ama gebelikte her kontrolde fetal ekoya girmeni tavsiye ederim. Ben hep girdiğim halde bilemediler ve oğlumun kalbinde açıklık vardı. Diyabetli annelerin bebeklerinde kalp sorunu olmasi normalmis. Ve erken doğum riski fazla oluyor. Ben 3 hafta erken doğum yaptım ve sezaryen yaptım ve oğlum kalbi durarak dogdu kalp masajı yapıldı ama 1 yasindan sonra hicbir sorunu kalmadı dikkat et. Ayrıca diyetini yap ama aserdigin yiyeceği tadimlik olarak ye sorun olmaz. Gebe olunca biraz tolerans gösteriliyor. Ayrıca doktorunu iyi seç ozellikle doğum esnası için. Benim doğumuma öğretim üyesi Prof dr girmişti.

  3. Ayşe Yaman Betul hanim mrblar bende aydinda yasiyorum adnan menderes hastanesinde endokrinoloji uzmani mustafa unubolu onerebilirim gercekten alaninda iyi bir doktor

    Tansu Omay ben de aydinda yasiorum Ayşe Hanima katiliyorum universite de endokrin ekibi cok iyi

    ÖzNur Alagöz Bende denizli deyim hamilelik düşünüyorum çok iyi endokrin doktorum var ama diyabet konusunda da iyi bi kadın doğum doktoru bulamadım

    Ali Gamze Balcı ÖzNur Alagöz hanim bende denizlinin ilcesinde ikamet ediyorum ankaradan geldim denizlide kendime bir dr ekibi kuramadim henüz denizlideki endokrin dr. Kim bilgilendirirseniz sevinirim.

    ÖzNur Alagöz Denizli cerrahi hastanesi endokrin doktoru semin Melahat fenkci

    Diyabetim Ben Herkese Merhaba, Yorumlarınızı diyabetimben.com’daki ilgili yazının altına kopyalayacağım ama Betül Hanım sizlere oradan cevap verir. Yazıyı ve yorumları siteden takip edebilirseniz sevinirim. sevgiler, esra

    Gamze Günaydın Şahin HbA1c seviyen gayet iyi ben 11 yıldır diyabetliyim 2 yaşında bir oğlum var 7.8 ile hamile kaldım ilk 5 ay gece uykularimda hep Hipoglisemilerim oldu bulantı yüzünden yemek yiyemiyordum bilincimi kaybediyordum hastanede yattım. Ve diyabetli gebelerin çocukları iri doğar dediler öyle bişeyde olmadı. Ama gebelikte her kontrolde fetal ekoya girmeni tavsiye ederim. Ben hep girdiğim halde bilemediler ve oğlumun kalbinde açıklık vardı. Diyabetli annelerin bebeklerinde kalp sorunu olmasi normalmis. Ve erken doğum riski fazla oluyor. Ben 3 hafta erken doğum yaptım ve sezaryen yaptım ve oğlum kalbi durarak dogdu kalp masajı yapıldı ama 1 yasindan sonra hicbir sorunu kalmadı dikkat et. Ayrıca diyetini yap ama aserdigin yiyeceği tadimlik olarak ye sorun olmaz. Gebe olunca biraz tolerans gösteriliyor. Ayrıca doktorunu iyi seç ozellikle doğum esnası için. Benim doğumuma öğretim üyesi Prof dr girmişti.

  4. Gamze Günaydın Şahin; peki sezaryan sonrası iyileşmeniz nasıl oldu? Yani yaralarımız bile geç iyileşirken sezaryan korkutuyor beni. Fetal ekoyu aklımda tutacağım. Teşekkür ederim.

    Ayşe Yaman
    Tansu Omay ; öneriniz için teşekkür ederim. Değerlendireceğim muhakkak. 3 ay kadar diyetim var zaten. Bu süre zarfında güvenebileceğim bir dr bulurum inşallah.
    Ben Aydın’a geleli henüz 4 ay oldu o yüzden doktor bilgim hiç yok malesef. Teşekkür ederim ilginize.

  5. Esra hanım Mert beye yaptığım yorumu düZeltmişsiniz. Kusura bakmayın bian çok ironik buldum ve öyle bir yorum yapmıştım. Saygı duymak lazım herkesin düşüncesine 😉 biz bayanlar naif duygulara sahip varlıklarız, o sebepten sanırım üzücü buldum bi an hepsi o.

    • Merhaba Betül Hanım,

      Arka planda bazı dengeleri kurmam gerekiyor 🙂 Ufak bir ayar yaptım.

      Bu arada doğruyu söylemem gerekirse Mert Bey ile aynı fikirdeyim 🙂 Ben tip-1 diyabetli bir kadın olarak bu kadar zahmete girmem 🙂 Ancak işte tam da bu noktada hayattan beklentiler ve mutluluklar devreye giriyor. Görecelilik.

      Umarım sizin için sıkıntısız bir süreç olur.

      sevgiler

  6. Betül hanım genelde diyabetli hastalarda doğum esnasında açılma olmadığı için sezaryenden başka çare olmuyor tabiki sonrasında çok iyi bir bakım gerekli. İçi dikiş dışı yapıştırma yapıyorlar düğüm olan ucta hafif açılma olmuştu bende nemli tulbent koyarak geçti ağrı sertlik filan oluyo tabiki ama rahat geçti eşim ve annem cok yardımcı oldu tek başına olmuyo lohusalik bitene kadar ölçümlerin iyi giderse çabuk iyileşiyo korkulacak bişey yok.

  7. Birde şunu söylemek istiyorum; hamile olmadan çok önce kan verdim ve genetik testi yaptırdım adını hatırlamıyorum. Bu testte diyabetin çocuğa geçip gecmeyecegine bakıldı ve diyabetli anneden zor diyabetli babadan çabuk geçtiğini söylediler.
    İlk gebeligimde HbA1c 12 idi bu yüzden sakat olma riskinin 9 kat fazla olduğunu söylediler ve kürtaj olmak zorunda kaldım HbA1c yi düşürüp tekrar hamile kaldım ve sağlıklı bir oglum var şimdi.

    • Gamze hanım, benim annemde tip1 di mesela. Ben yaşlarda diyabet teşhisi konmuş. 19lu yaşlar.. Ama çok kötü bir bilinçsizlik sonucu 2 bebek 1 de düşük 3 bebeğe hamile kalmış. Ben tam bir diyabetli bebeği olarak doğmuşum mesela. 5 kg 🙂 Diyabetin anneden bebeğe geçmediğini hep bende duydum okudum falan. Ama bende 19 yaşından beri diyabetim. Nasıl yorumlanacak bilmem ama Allah biliyor artık neler olacağını. İçimi ferah tutmaya çalışıyorum.
      Bu arada Allah bağışlasın oğlunuzu. : )

  8. Betül Hanım merhaba ,
    Ben 2006 yılından bu yana tip 1 diyabetim. 3 Yaşında bir kızım var. Evet çok zorlu bir dönem sizi bekliyor ama imkansız değil . Istemek bu konuda gerçekten çok önemli. Bence Çekilen bir sıkıntı varsa da hepsine değdiğini düşünüyorum. İzmir de Yaşadığım için size doktor konusunda yardımcı olamayacağım ancak doktorunuzun dediği gibi pompa dışında bir alternatif yok zaten. Çok memnun kaldığım için ben hala pompa kullanmaya devam ediyorum. Ayrıca pompa kullanmaya başladığınızda bir de karbonhidrat sayımını biliyorsanız arada Sırada kaçamak yapmanızda hiçbir sakınca yok. ( Tabii doktor kontrolünde ) normal dogum diyabetlilere önerilmiyor. Biliyorsunuz ki dogumu beklerken gecen o uzun sûreler ve doğumda gösterilen performans bizim için oldukça zor. Uzun saatler aç kalmamız doğacak bebeğin kan şekerini de etkileyecek vs derken kar zarar hesabıyla sezeryan olmak en doğrusu bence de . Bende sezeryan ile dogum yaptım ve iyileşme süresi de öyle düşünüldüğü gibi zor olmuyor. Herşey sizin kan şekerinizi ne kadar kontrol altında tuttuğunuz ile doğru orantılı. Umarım sağlıklı kontrollü bir hamilelik yaşarsınız.

  9. Canan hanım merhaba..
    Ne bileyim normal doğum yapabilseydik keşke. Hadi ameliyat dikiş şu bu anne katlanırda ben okuduğum makalelerde normal doğum bebekleri ve annelerinin çok daha iyi olduğunu okuyorum hep. Tabii keyfii sezaryan seçenler var doğumlarda onlar ayrı. Bizler pek keyfii olamıcaz anladığım kadarıyla ama umut bu ya belki herşey harika gider kendi adıma 🙂
    Sezaryan tecrübesi atlatan sizlerde zor değil diyorsunuz, e rahat etsin içim artık 🙂 teşekkür ederim ilginiZe.

  10. Amin teşekkür ederim Betül hanım. Sende iri dogmussun bak buradan pay biç. Anneden geçmez diye birşey yok tabi bu benim genetik testimde çıktı benden zor geçirmiş. Mesela banada hamileyken pompa onermedi doktorum çünkü Hipoglisemi çok olur diye risk olmasın istedi. Kendini diyete uyucam diye kasma rahat ol.. içini ferah tut herşey olacağına varır. . 😉

  11. Merhaba Betül Hanım
    Ben 21 yıllık tıp 1 diyabetliyim ve aydınlıyım. 2010 yılında üniversite hastanesinde Endokrin doktoru Mustafa ÜNÜBOL takibinde insülin pompam takıldı. Aynı yıl Kars’a atandım, hala burdayım. Tatile gittiğimde tahlillerimi yaptırıp Mustafa bey değerlendiriyordu. Bi ara Tokat’a atandı şimdi Yr Doç olarak geri dönmüş. Ben çok memnundum kendisinden gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. eniyihekim diye bi site var orda da hep olumlu yorumlarını gördüm.
    Yine üniversite hastanesinde Kadın Doğum doktoru Emre ZAFER var kendim hiç muayene olmadım ama onunla ilgili de tıp 1 diyabetli bi arkadaşımızın yorumunu gördüm memnuniyetini belirtmişti bana güven verdi.
    Şu an 4 aylık hamileyim inşallah doğum için haziranın ilk haftası Aydın’a gelmeyi planlıyorum. Yukarıda bahsettiğim iki doktor takibinde kontrollerimi ve doğumu gerçekleştirmek istiyorum. Daha önce doğum yapmadım ama geçirdiğim hamilelik süreciyle ilgili bişeyler söyleyebilirim. Ben 6.3 HbA1c ile hamile kaldım bir buçuk ay içinde 5.1e düştü. Bu düşüş bulantılar ve gece hipoglisemileriyle oldu. Burda hava çok erken kararıyor özellikle kış aylarında. İşten çıktıktan sonra eve gidene kadar Yatsı ezanı okunuyor. Hava kararıncada yemeği erken yeme ihtiyacı hissediyor insan. Son zamanlarda gece 3te uyanıp ölçüm yapıyorum genelde 100 civarında oluyor bi ara öğün daha yapıp uyuyorum. Son HbA1c 5.4tü inşallah bu civarda devam ettirebilirim. Hep düşük gitmedi tabi şekerlerim nadir de olsa yükseldiği oldu ama çok şükür ikili testte düşük risk çıktı haftalık gelişimi normal bir şekilde ilerliyor. Arada grip de atlattım doktor ilaç vermedi onu da dinlenerek ıhlamur tarçın zencefil karışık kaynatıp çayını tüketerek geçirdik çok şükür. Karsta pompa kullanan tek diyabetli benim ve ilgili bi doktor yok malesef. Onun için kendi doktorum olmaya çalışıyorum karbonhidrat sayımı yaparak insülinlerimi ayarlıyorum. Canımıza can katan Rabbim inşallah ikimizide muhafaza ederek sağlıklı bir şekilde bebeklerimizi kucağımıza almayı nasip eder.
    Nasip olursa Aydın’a geldiğimde isterseniz yüz yüzede görüşebiliriz.

  12. Emire Nur, ben çok mutlu oldum güzel yorumunuzu okuyunca. Dualarınızada can-ı gönülden amin diyorum. Önerdiğiniz dr isimlerini not ediyorum. Şuan ha1c düşürmek için diyet dönemindeyim. 3 ay kadar süre var bu sürede dr deneyimi sağlıycam kendime 🙂
    Hamilelik tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkür ederim. İnşallah dahada sorunsuz şekilde süreç devam eder. Ortalamanız hamilelikle düşmüş. Şaşırdım. Demekki bulantılardan yiyemeyince insan o hale geliyor. Benim bugün dr kontrolüm vardı. 15 gündür şekerim takip ediyor not alıyorduk. Dr sonuçlarımı görünce gündüz insülinümü kesti. Sadece gece yapmamı istedi. 2-2-2-4 idi ama şuan sadece gece 3 oldu. Bakalım hayırlısı artık. Ayrıca insülin pompası kullanmanızdan ötürü soracaklarım olacak. Memnun musunuz? Dr bana önerdi ama iyi düşün diye her defasında söylüyor. Sanırım istiyorum. Herkes kolay diyor. Dr’um bile önerdiğine göre var bi hikmet diyorum. Kendimi geçtim bebek için iyi olcaksa yine kullanırım yani.
    Bende sizinle görüşmeyi isterim muhakkak. Kendi adıma çok sevinirim. size mail adresimide vereyim, irtibatta kalınması adına. ygtezcan@hotmail.com

    • Teşekkür ederim 🙂 İnsülin pompasından memnunum ben doktor tavsiyesi ile pompanın varlığından haberdar oldum bilseydim çok haha öncesinde kullanmaya başlamak isterdim. Ben pompayı vücudumuz insülin üretiyormuş gibi düşünüyorum yavaş yavaş sürekli insülin alıyoruz yemekler içinde karbonhidrat sayımı yöntemi ile canımızın istediği yiyeceği yiyebiliyoruz. Elbette sorularınıza bildiğim yaşadıklarım kadarıyla yardımcı olurum. Mail attım umarım ulaşmıştır.
      Kendinize iyi bakın.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: