Arkadaşlar Merhaba,
2015-Mayıs döneminde askerliğe sevk işlemlerim için askerlik şubesine gitmeden önce buradan şeker hastalığı ve askerlik hakkında bazı bilgiler edinmiştim.
Sınıflandırma işlemleri için askerlik şubesine gittiğimde şeker hastası olduğumu ve askeri hastaneye sevkimi istediğimi belirttim. Askerlik şubesi tarafından direk askeri hastaneye sevkim olamayacağı ilk önce toplam sağlığı merkezi ya da aile hekimliğinden askeri hastaneye sevk almam gerektiği belirtildi. 3 yıldır şeker hastası olmam ve kullandığım ilaçlara bakarak toplum sağlığı merkezi beni askeri hastaneye sevk etti ve askeri şubeden verilen evrakın üzerine Endokrinoloji servisinde tedavisi uygun görülmüştür diye bir ibare yazarak askerlik şubesine geri gönderdi. Askerlik şubesi ise ikametgah adresime en yakın asker hastanesinde endokrinoloji servisi yok diyerek Haydarpaşa GATA sevkimi yaptı. GATA’ya gittim. Lakin hiçbir işlem yapılmadı. Zira elime yeni bir sevk verip en yakın asker hastanesinde endokrinoloji servisi yoksa dahiliye var oraya yatacaksın deyip en yakın asker hastanesine sevkimi yaptılar.
Asker hastanesinde üç gün yattım. Lantus 60 ünite, Apidra 3×40 olmak üzere günde 180 ünite insülin alıyordum ve 1000 Glifor günde iki kez.
Öncelikle hastaneye yattığım ilk gün idrar ve 6 kere olmak üzere koldan kan verdim. Koldan kan vermeye ikinci günde devam edildi. Aynı zamanda koldan kan vermekle birlikte parmaktan kan ölçümü yapılmaya devam edildi. Dahiliye doktoru tarafından kullandığım insülin değerleri düşürüldü. Bana yapılan açıklama koldan alınan kan örnekleri şeker hastası olduğunu kanıtlamak, parmaktan alınan ise insülinin ne kadar kullanacağı belirlemek olduğunu söylediler.
Gel gelelim bu durum 3 gün boyunca devam etti. İnsülün ve glifor kullanmama rağmen şeker seviyem askeri hastanede 350’nin altına inmedi. 3. gün sonunda sağlık kuruluna çıkardılar ve barışta askerlik yapamaz, seferberlikte asker olabililir deyip 40/b/2 uyarınca askerlik yapmamaz dediler.
Bana yapılan açıklama şekerin yüksek (%HbA1C 12.9) ve göz kılcal damarlarına yansımaya başlamış ayrıca üre ve kreatin seviyende yüksek sayılır ki bu da böbrek sorunu çıkarır ve kandaki yağlanma oranın da olması gereken değerden çok ( sonuçlarda Trigliserit 1704 yazıyordu) yüksek üstüne bir de geçmişte pankreatit geçirmişsin deyip, askerlik yapamaz dediler.
Askerlik kutsal bir görev olmakla birlikte, sağlık daha öncelikli gelmeli diye düşünüyorum. Zira şeker hastalığını saklayarak askere gitmek ilerede daha büyük sağlık sorunları getirebilir diye düşünüyorum. Şeker hastalığı ilerlemesini önleyecek ve daha ileri sağlık sorunlarına yakalanmadan yaşayabilmek tamamıyla kendi elimizde diye düşünüyorum.
Ahmet V.
şeker hastalığını saklayıp askerliğe gitmek mümkün gibi görünmüyor, insülinler iğne uçları saklayabileceginiz bir yer, onları enjekte edeceğiniz uygun ortam, şekeriniz düşünce ne yapacaksınız gibi sorular takılıyor insanın aklına 🙂 sağlık daha önemli tabiiki. 3 gün yatırmaları deilde koldan kan almaları sıkıntı. cok ağrır 6 kez bir günde hemde 🙁 alınan yerden bir daha alacaklar o dahada beter. seneye tecil ettireceğim üniversite okuyorum diye. daha sonra gideceğim ben
Bende bir deneyimimi paylaşmak isterim..
Şeker Hastaları / Diyabet Hastaları Askerlik Yaparmı ?
Merhaba arkadaşlar,
Uzun zamanlardır stresi yaşadıgım ve önesindede çok araştırdıgım konu hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Şeker Hastaları (Tip1) askerlik yaparmı ?
Askeri hastanenin yapacagı muane sonucunda gitmiyorsunuz tabiki değerleriniz istenilen gibi cıkarsa muaf alıyorsunuz. Şimdi size aşama aşama yaşadıgım süreci anlatacagım. İlk olarak bu işlemlere başlamanız için tecil’inizin olmaması ve askere gidis sürecinizin başlaması gerekiyor.
Askerlik şubesine gittinizde, Size 1 Adet form verıyorlar o formda “Askerlik Şubesi Tarafından Hastane Sevkimi istiyorum” diyeceksınız. Sonrasında sizi uzun bir sürec bekliyor eger calısıyorsanız 1 veya 2 hafta izin kullanın çünkü benim işlemlerim yaklasık 11 gün sürdü.
Askerlik Şubesine gitmeden önce ;
1 adet En son mezun oldugunuz okulun diploması
5 adet nufus cüzdani fotokopisi
14 adet fotoraf
1 adet şeker hastası olduguna dahil rapor kopyası ve orjinali
Bu evraklar ile askerlik şubesi sizi en yakın hastaneye sevk ediyor. Eger gittiniz o askeri hastane donanımlı ise sizi muaneye alıyor benim gittigimde yoktu ve bu yuzden baska bir hastaneye sevk ettiler ( Gümüş Suyu ).
Hastane süreci en uzun ve sıkıntılı aşama ben ilk gittigimde dahiliye bölümüne sevk etti. Dahiliye bölümündeki albay 3 gun boyunca igneleri yapmayıp her sabah gelip Aclık ve Tokluk kanı vermemi istedi.
Burada size tavsiyem sabah en gec 8:30da orada olun laboratuar acıldıgı gibide hemen şeker hastası oldugunuzu söyleyin eger bekle derlersede numara isteyin yoksa ac karnına cok beklersiniz…
3 gün boyunca kan verdıkten sonra evrak süreciniz başlıyor. Oradaki çalışanlar sizleri yönlendiriyorlar oraya git buraya git diye. Kesinlikle sormaktan cekinmeyin hemşireler yogunluktan cevap vermekte zorlanır ama siz yinede sorun
Sonuclarınızı aldıktan sonra dahiliye sizi evraklarınızı yazıcak ve kurula gönderecek. Bu arada kurul haftada 3 gun vardır Ptesi, Çarşamba , Cuma günleridir. 6 Kişilik kurula girdiginizde sizi karsılarına alıp raporunuzu okurlar ve şu kadar saat sonra sonucu alıcaksın derler.
Muafınızı aldıktan sonra askerlik subesine tekrar gidip evrakınızı bırakıyorsunuz ve artık askerlik ile bir baglantınız kalmıyor. Buarada merak edilen şey ben muaf olabilirmiyim ? Şeker degerleriniz istenilen gibi cıkarsa muaf alırsınız tahminimce (Bu kesin bir bilgi degildir ) örn:
Açlık : 200
Tokluk : 400
Eger sizinde sormak istediginiz bir konu olursa bu sürecten edindigim deneyimden faydalanarak bilgi verebilirim.
Önemle söyleyeyim bu süreci kafanıza takmayın saolsun askeri subedekiler olsun hastanedekiler olsun iyi davranıyorlar ve yardımcı oluyorlar. Sorularınız için … adresine mail atabilirsiniz.
İyi Günler.
Açlık ve tokluk değerlerinizin 3 gün boyunca çok yüksek çıkması gerektiğini söylemişsiniz. Ben de yaklaşık 9 yıldır TİP1 hastasıyım. Ancak bu durum çok tehlikeli değil mi? Ben 400 normal günümde görürsem hastaneye yatarım muhtemelen. 3 gün dahi olsa kan şekeri 200-400 arasında giderse oluşabilecek komplikasyonlardan orda kim sorumlu olacak? Zira 3 günde bile bu kadar yüksek değerler keton oluşumunu sağlar diye düşünüyorum. Başka çözümü yok mu bu işin? 9 yıllık devletten onaylı raporu olan, her 3 ayda bir düzenli olarak insülinini almış, hatta bu 9 yıl boyunca da insülin pompası kullanmış biri için bu kadar uğraşılması çok saçma. Bir de bu insülin pompası konusunda ne yapılıyor acaba? Çıkarıp mı gitmek zorundayız? Yoksa benden cihazın ayarlarını düşürmemi mi isteyecekler?