Dexcom G4 Platinium CGMs Tecrübeleri
Birçok sitede bu cihaz hakkında oldukça olumlu yazı okumuştum. Ancak kullanmaya başladıktan sonra gördüm ki yazılanlar az bile. Dexcom gerçekten müthiş bir iş başarmış. Sistemi kısaca şöyle tarif edebilirim :
- Cihaz; sensör, verici ve İpod benzeri bir alıcıdan oluşuyor. Sensör her 5 dakikada bir ölçüm yapıyor. Sensör denilen şey 1.5 cm uzunluğunda ve saç kılı inceliğinde platin. Karın bölgesi, kalça üstü yada kolun üst arka kısmına yerleştiriliyor. Çocuklarda kola yerleştirilmesi önerilmiyor. Ancak Dila diğer yerleri istemediği için mecburen kolun üst arka kısmına yerleştiriyoruz ve sonuçları çok iyi. Sensörü tutan yapışkan bant oldukça sağlam ve sensörü 1 hafta yerinde tutuyor. Bu 1 haftalık süre Dexcom’un verdiği süre ve bu sürenin sonunda değiştirilmesi gerekiyor . ( ancak yaptığım araştırmada sensörün rahatlıkla 2 -3 hafta kadar çalışabildiğini öğrendim. Bizde her sensörü 2 şer haftalık süreler boyunca kullandık ve hiçbir sorun olmadı. Ancak ikinci hafta sönsörü ilave bir bantla desteklemek gerekiyor )
- Sensörün üzerine bir verici yerleştiriliyor. Bu verici yarıçapı 6 m lik bir alanda (arada duvar olmamak şartıyla ) alıcıya bilgi gönderebiliyor. Sensör ve verici sudan etkilenmiyor. Yani sensör üzerinizdeyken banyo yapıp denize girebilirsiniz. İçindeki pilin ömrü 1 yıl. Bu süre sonunda yeni bir verici almanız gerekiyor. (Pil değişimi mümkün değil )
- Cihazı kalibre etmek için her 12 saatte bir parmaktan ölçüm cihazı ile kan şekerini ölçüp bu değeri giriyorsunuz. Biz bu kalibrasyon zamanını sabah ve akşam yemek önecesi olarak ayarladık. Böylece hem insulin için gerekli gerçek kan şekeri değerini ölçmüş oluyoruz, hem de cihazın sonucunu parmak izinden alınan değer ile karşılaştırma yapma imkanı sağlamış oluyoruz. Sonuçlar gerçekten çok iyi. Genellikle aynı seviyelerde çıkıyor. Bazen sapma miktarı %10 lara kadar çıkabiliyor ancak bu kabul edilebilir bir sınır aralığı içinde kabul ediliyor. Aşağıda bu sabah yaptığım son ölçüm değerinin fotoğrafını koydum.
- Alıcıda o anki değeriniz ile son 24 saatilik değerlerinizi grafik olarak görebiliyorsunuz. Ancak o anda okuduğunuz değer aslında 5-10 dakika önceki değeriniz. Çünkü bu sistem aslında doğrudan parmak delmedeki gibi kandaki şekeri ölçmüyor. Bunun yerine vücut sıvısındaki değeri kullanarak özel bir algoritma sayesinde bunu kan şekeri değerine çeviriyor. Bu ise 5-10 dakikalık bir gecikme demek. Yani o an gördüğünüz değer aslında 5-10 dakika önceki değeriniz. Ancak bu çok hızlı düşüş yada yükselişler haricinde çok önemli değil.
- Cihaza eşik ve alarm sınır değerlerini giriyorsunuz. Örneğin hipogilisemi için 80 mg/dl erken uyarı alarmı. Yada hiperglisemi için 240 mg/dl seviye alarmı. Ayrıca isterseniz hızlı yükseliş veya düşüşler içinde alarm seviyelerini belirleyebiliyorsunuz. Sesli yada titreşimli uyarma özelliği var. Yine 55mg/dl gibi değiştiremeyeceğiniz mutlak hipo alarmı mevcut. Gece yatarken alarm sesi sizi uyandıracak seviyede.
- Alıcı ekranında kan şekerinizin değerini okurken aynı zamanda onun gidiş yönünüde görebiliyorsunuz. Yani yatay stabil bir durum mu, yoksa hafif yükselme yada düşme mi var yada çok hızlı düşme yada yükselme mi var. Bunu kan şekeri değerinin yanında yatay ok, yada 45 derece eğimli ok (aşağı/yukarı) yada dikey ok (aşağı/yukarı) olarak görebiliyorsunuz. Bana göre bu gidişatı gösterme özelliği cihazın sağladığı en önemli avantaj. Çünkü örneğin 120 mg/dl değerinin spora başlamadan önce aşağı yada yukarı doğru seyrini bilmek (hemde hangi hızda değiştiğini görerek) müthiş bir bilgi. Böylece duruma göre ilave karbonhidrat alıp almama konusunda karar verebiliyorsunuz.
- Alıcıya ayrıca yaptığınız insulin değerlerini, aldığınız karbonhidrat miktarlarını, spor süresi ve seviyesini yada o günkü sağlık durum bilginizide girebiliyorsunuz. Bu bilgiler Dexcom Studio adlı bir yazılıma transfer ediliyor. Yazılım gerçekten müthiş. Yazılımdan alınabilecek birkaç rapor örneğini ekte gönderdim. Tüm durumunuzu net bir şekilde görüp buna göre insulin ve karbonhidrat ayarlamalarını yapabilirsiniz. Ayrıca haftalık yada aylık bazda bir önceki süre ile karşılaştırma yapma imkanı var. Böylece genel gidişatınızda görmek mümkün.
Bir güne ait muhtelif rapor örnekleri :
Umarım Dexcom çok kısa sürede Türkiye’ye gelir ve diyabetliler bu cihazın sağladığı faydalardan yararlanmış olur. Hiç umudum olmasa da bu cihazın SGK ödemesine alınması en büyük dileğim. Çünkü cihaz fiyatının yanı sıra sönsörleri de çok ucuz değil. (Akın Bey Dexcom’ın Türkiye’ye geldiğini bilmediği için bu şekilde bitirmiş.)
Akın Erol
Erhan Çiçek Nedn hic bir makina bir birini tutmaz onu anlamiyorum
Diyabetim Ben Birisi parmaktan kan ile, biri de deri altı sıvısı ile ölçüm yapıyor. Değerler arasında çok büyük bir fark da bulunmamakta dikkatinizi çektiyse. sevgiler, esra
Erhan Çiçek Yok ben bunlar icin tek demedim parmaktan olcenler de tutmuyor
Ersen Kına bu dexcom cihazını biraz anlatırmısınız ne işe yarar nerden alabiliriz. günlük şekeri mi gösteriyor.
Ersen Kına Diyabetim Ben
Diyabetim Ben http://www.diyabetimben.com/category/cgms/ linkindeki yazıları okursanız size rehberlik edecektir. sevgiler, esra
Dilek Cızık Berber Diyabetim Ben Esra hanim beuefendi yazisinda 1 yil sonunda pil degisimi mumkun olmadigi icin yeni cihaz almak gerektigi gibi birsey yazmis. Sizinde cihazla ilgili yazinizi okumustum ama bu tip bir yorumunuzu hatirlamiyorum. Bilginiz varsa kisa bir aciklama yazabilirmisiniz. 1 yil sonunda pil degisimi mumkun olmadigi icin cihazi ayni fiyata yenidenmi almak gerekiyor acaba yoksa ben yanlismi anlamisim.
Özlem Yanar ?
Diyabetim Ben Dilek Cızık Berber Hanım Merhaba, Yılda 1 kez pili değişemeyen transmitter maliyeti yaklaşık 700 dolar. Sevgiler
Dilek Cızık Berber Tesekkur ederim
Fatih Aktas Nereden edinebiliriz ve fiyatı hakkında bilgi paylaşabilir misiniz
Diyabetim Ben Fatih Bey Merhaba, http://www.diyabetimben.com/category/cgms/ linkindeki yazılar size rehber olacaktır. sevgiler, esra
5-10 dakikalik gecikmeler cok fazla. benim sekerim oynak hiper yada hipo durumunda 10 dakikalik gecikmeli olcumlerde degerlr cok farkli cikabilir.