Kan Şekeri Yüksekken Keton Çıkmaması Olabilir Mi?
Düzce Diyabetli Çocuklar Derneği Facebook Sayfası‘nı takip ediyorum. Sizlerin de takip etmenizi öneririm.
Sayfayı Prof Dr İlknur Arslanoğlu yönetmekte. İlknur Hanım, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Yaklaşık iki yıldır kendisini tanıyorum. Her paylaşımı ve özveri ile gerçekleştirdiği her organizasyonu gönülden destekliyorum.
İlknur Hanım’ın da izni ile Düzce Diyabetli Çocuklar Derneği Facebook Sayfası‘nda paylaştığı birkaç önemli bildirimi sizlerle paylaşmak istedim.
Bir arkadaşımızın sorusu : Hocam çocuğumun şekeri bi süredir yüksek gidiyor. Akşam tokluğu 380 di. 2 ünite araya girdik. Şimdi de 405 çıktı. Bi rahatsızlığı da yok. İğnesi de yeni. Keton ölçümü yaptık, keton çıkmadı. Neden böyle oluyor olabilir? Ne önerirsiniz? Bu seviyelerde gidip keton çıkmaması normal midir?
Yanıtım : Keton çıkmaması tuhaf değil,kanda ketonu baskılayacak kadar insülin varsa keton çıkmaz. Enfeksiyon dönemlerinde insülinin etkinliği azaldığı için şeker daha düşükken bile keton çıkabilir. Yükseklik yediği karbonhidrata insülinin yetmemesindendir. Çocuk büyüdükçe, kışın hareket azaldıkça,sonbaharda okulların başlamasıyla yediği karbonhidratların gerektirdiği insülin miktarı artar. Açlıklar yüksekse “bazal” yani açken gereken minimum insülin miktarı da artmış demektir. Açlıklar yüksekse uzun etkiliyi, tokluklar yüksekse hızlı etkiliyi arttırın. Gerekiyorsa ikisini de. Artışları % 10 luk oranlarla yapın ve yeni bir artış yapmadan önce üç-dört gün geçmesini bekleyin.Hızlı etkili ayarı için karbonhidrat sayımı uygulamıyorsanız yavaş yavaş buna geçebiliriz. Bir de sabah, öğle ve akşam toklukları paralel gitmiyorsa her biri için ayrı karar verin. Örneğin bazen sabah toklukları düşmeye,akşam toklukları yükselmeye başlar. O zaman sabahın hızlı etkilisini azaltıp akşamınkini arttırmak gerekir.
Prof Dr İlknur Arslanoğlu
test
keton ölçümünü evde yapmak mümkün mü
Mert Bey Merhaba,
Evde yapılabiliyor. Keton ölçüm çubuklarını eczanelerden satın alabilirsiniz.
sevgiler,
cevap için teşekkürler ancak bir iki şey daha aklıma takıldı
keton olup olmaması hangi durumlarda bakılması gereken bir şeydir
varsa ne yapılmalıdır ciddi bir sorun mudur biraz bilgilendirirsiniz ya da ilgili bir link paylaşırsınız öğrenmek isterim
iyi günler
Mert Bey Merhaba,
Site içi arama kısmı var. Ana sayfada sağ üst kısma doğru büyütece tıkladığınızda arama yapabilirsiniz. Bu aklınızda bulunsun.
Keton ölçüm çubuklarıyla ilgili link: http://www.diyabetimben.com/idrarda-ve-kanda-keton-olcumu-nasil-yapilir/
Keton kan şekeri yüksekken oluşur. Yüksek şekeri zaten insülin yaparak düşürmemiz lazım. Aynı zamanda olası keton oluşumunu da idrar yoluyla atmak için bol su içmek gerek.
http://www.diyabetimben.com/diyabetik-ketoasidoz-dka-nedir/
http://www.diyabetimben.com/kan-ketonu-olcumu-neden-onemlidir/ gibi linkler de size yardımcı olabilir.
sevgiler,
Ben 8 yaşındayım ve 3 yıldır şeker hastasıyım
Ben çok zorluklar geçirdim şimdi hastane değim benim bügün üçüncü günüm
Yarın allah nasip ederse yarın hastaneden çıkcam
Benimde kaçırdığım da oldu
Ama dayanamıyorum