Mutfakta çalışmalarım devam ediyor.
Bu sefer yoğurtla harikalar yaratmaya çalışıyorum. İki farklı tatlı yaptım ve her ikisi de muhteşem oldu diyebilirim. Eşref çok meyveli tatlıları sevmiyor. Bunu da sevmedi. Ama bu hafta içerisinde paylaşacağım kakaolu tatlıyı çoook sevdi 🙂
- Süzme yoğurt (3 tepeleme yemek kaşığı)
- Süt (Yarım bardak)
- Tarçın
- Ham vanilya (1 adet)
- Ceviz (5-6 adet)
- Yaş Ahududu (12 adet)
- Yaş Yaban Mersini (12 adet)
- Chia Tohumu* (1 yemek kaşığı): Büyük marketlerde ve genelde Macro Center Marketleri’nde satılıyor. Lif oranı oldukça yüksek. Ve içerisine girdiği tatlıyı hafiften jöle kıvamına getiriyor. Özellikle sabahlar 1 çay bardağı sütün içerisine 1 silme yemek kaşığı koyduğunuzda açlık hissiniz gidiyor diyebilirim 🙂
- Pekmez (Her bir kavanoz için ortalama 1 silme tatlı kaşığı pekmez gitti.)
Süzme yoğurdu süt ile daha akışkan bir hale getirdim. Normal yoğurt da kullanabilirdim ama yoğurt tadı çok baskın olunca tatlının tadı değişiyor maalesef. Bu karışımın içerisine ise Kapalıçarşı’dan aldığım ham vanilya çubuklarında bir adedini ekledim. Ham vanilyayı ilk kez kullanıyorum tatlılarda. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıyorsunuz ve ve bir tatlı kaşığı yardımıyla ortasında özü alıyorsunuz. Havyar gibi bir görüntüsü var Bu vanilya özütü, bir çimdik tarçın, 1 yemek kaşığı chia tohumu ve 1 tatlı kaşığı pekmez ile birlikte karışımı harmanlıyorsunuz.
Kavanozların dibine rondodan geçirdiğimiz cevizden attım. Üzere bir kat yukarıda hazırladığım yoğurtlu karışımı koydum. Üzerine yaş ahududu ve bir çay kaşığı pekmez. Onun da üzerine yine yoğurtlu karışım ve son olarak yaban mersini. Üzerine 1 çay kaşığı kadar yine pekmez gezdirdim.
Bugüne kadar en iyi yaptığım yoğurtlu tatlı idi 🙂
İki orta boy kavanoz çıktı. Ve her bir kavanozun karbonhidrat değeri ortalama 15 gram oldu.
Bu arada sizler de istediğiniz meyveleri kullanabilirsiniz.
Unutmayın, tip-1 diyabette daha sağlıklı beslenmek ve besin tercihleri yapmak zor değil.
Deneyen herkese afiyet olsun 🙂
Chia Tohumu*
Chia tohumlarının 8 faydası
- Kalorisi az, besin değeri yüksek
Chia tohumları, Maya ve Aztekler için en önemli besinlerden biriydi ve bu eski insanlara, tarım yapmaları ve bir uygarlık kurmaları için gereken enerjiyi sağladı. 28 gramlık chia tohumunda 11 gr lif, 4 gr protein, 9 gr yağ, %18 RDA kalsiyum, %30 RDA manganez, %30 RDA magnezyum ve %27 RDA fosfor bulunuyor. Aynızamanda chia tohumları organik olarak yetişiyor ve doğal olarak glütensizler.
- Lif açısından zengin
Chia tohumlarının besin değerlerine baktığınızda, yaklaşık 12 gr’lık karbonhidrat içerdiği göreceksiniz. Fakat bunun 11 gramı lif, geri kalan bir 1 gramı da karbonhidrat bazlıdır. Lif, kan şekerini düşürmede ve sindirimi kolaylaştırmada etkilidir. Ayrıca midede şişerek doygunluk hissiyatı yaratır, böylece daha az yemeyi sağlar. Bununla birlikte lif, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin korunmasına da yardımcı olur. Chia tohumlarının ağırlığının %40’ı liften kaynaklandığı için, doğal lifin en iyi kaynaklarından biridir.
- Proteini yüksek
Ağırlığı baz alındığında, chia tohumlarının %14’ü proteinden oluşur ve amino asit açısından da zengindir. Yüksek miktarda protein alımı iştahı azaltır. Aynı zamanda takıntılı bir biçimde yemek yeme isteğini ve gece geç saatlerde yeme arzusunu da %60 oranında azalttığı kanıtlanmıştır.
- Kilo vermeye yardımcı
Birçok sağlık uzmanı, chia tohumlarının kilo vermeye yardımcı olduğu görüşünde. Çünkü içerdiği lifler yüksek miktarda su emerek midede şişiyor, dolayısıyla tokluk hissini artırarak gıda emilimini yavaşlatıyorlar. Ancak yapılan 2 araştırma, chia tohumlarının kiloda hiç bir değişiklik yapmadığı gösteriyor: fazla kilolu 90 kişiye 12 hafta boyunca 12 gramlık chia tohumu verildi ve vücutlarında herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Diğer bir araştırmada da, 62 sağlıklı kadınla 10 hafta boyunca deney yapıldı. Kilolarında herhangi bir değişiklik yaşanmasa da, kanlarındaki omega 3 yağ asitlerin artış oldu. Egzersiz ve sağlıklı bir yaşam tarzı, chia tohumu ve diğer sağlıklı gıdalarla birleştirildiği, kilo vermeye etkili olacaktır.
- Omega-3 kaynağı
Tıpkı keten tohumu gibi, chia tohumları da omega-3 yağ asitleri açısından fazlasıyla zengin. Ancak chianın daha ziyade bitki temelli alfa linoleik asit (ALA) olduğunu unutmamak lazım çünkü ALA’nın faydalı olabilmesi için, EPA ve DHA gibi temel yağ asitlerine dönüşmesi gerekir. Chia tohumları ALA seviyesini yükseltse de, normal beyin fonksiyonları için vücudun EPA ve DHA’ya ihtiyacı vardır. Bu yüzden yağlı balıklar ve kalamar gibi hayvan temelli besinler omega-3 açısından daha iyidir.
- Daha düşük diyabet ve kalp hastalıkları riski
Birçok araştırma, chia tohumlarının diyabet ve kalp rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcı olduğu yönünde, fakat bunlar yine de kesin bulgular olarak değerlendirilmiyor. Hayvanlarla yapılan araştırmalar, trigliseridlerde düşüş, iyi kolestrolde ya da HDL seviyelerinde artış ve göbek çevresindeki yağlanma, iltihaplanma ve insülin direncinde de bir azalma gözlendiğini söylerken, başka bir araştırma da hiç bir fark yaratılmadığını ileri sürüyor.
- Kemiklere yararlı besin maddeleri
Tohumlar protein, magnezyum ve fosfor gibi kemiklere faydalı olan temel besin maddeleri içerir. Bu yüzden, laktoz hassasiyeti olanlar ya da süt ürünleri tüketemeyenler için iyi bir alternatif oluştururlar.
- Beslenme alışkanlığınıza kolayca eklenebilir
Sağlık için vazgeçilmez olmasa da, chia tohumları yine de önemli bir besin. Çok keskin bir tada sahip olmadıkları için, istediğiniz yiyecek ya da içeceğe kolayca ekleyebilirsiniz. Keten tohumunun aksine chia tohumlarını öğütmeye gerek olmadığından, hamur işlerinize, sebze-meyve sularına, lapalara, kahvaltılık gevreklere, yoğurda, salataya ve sebze yemeklerine ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda sosları koyulaştırmada ve bazı tariflerde yumurtanın yerine de kullanılmaktadır.
Chia’nın 8 faydası için yararlanılan kaynak: http://aysetolgaiyiyasam.com/yazi/chia-tohumunun-faydalari/
test