İnsülin Pompasıyla Güvenli Bir Hayat İçin 12 Öneri

İnsülin Pompasıİnsülin Pompasıyla Güvenli Bir Hayat İçin 12 Öneri

İnsülin Pompasıyla Güvenli Bir Hayat İçin 12 Öneri

İnsülin pompası hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Ancak her ne kadar bu kolaylaştırmayı sağlasa da teknolojik bir cihaz olması sebebiyle oluşabilecek tüm negatif ihtimaller için de dikkatli olmak lazım.

Ben okumadım ama yurt dışında yaşayan ve insülin pompası kullanan birinin oluşan teknik aksaklık sebebiyle hayatı son bulmuş. Aslında bu çok düşük bir ihtimal.  Ama hiç olmayacak gibi de davranmamak lazım.

Insulin Nation adında bir siteyi takip ediyorum. Orada tip-1 diyabetliler tarafından sorulan sorular ve uzmanlar tarafından verilen cevaplar beni bilgilendirdiği kadar eminim sizleri de bilgilendirecek.

Soru: İnsülin pompasıyla daha kontrollü bir tip-1 diyabetli hayat için neler önerirsiniz?

Cevap:

  1. Pil bitimine yakın pil değişimini mutlaka yapın. İnsülin pompaları genel olarak 3A pille çalışır. Energizer ya da Duracell markaları özellikle önerilir.
  2. Pompa gövdesinde ve kılıfında herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir sorun varsa insülin pompası firmanız ile iletişime geçerek durumu bildirin.
  3. İnfüzyon setini her 72 saatte bir yani 3 günde bir değiştirin.
  4. Hava kabarcığı, tahriş veya kanama olup olmadığını kontrol etmek için pompa rezervuar ve hortumuyla birlikte infüzyon setini yapıştırdığınız bölgeyi kontrol edin.
  5. Pompaya kayıtlı olan bazal, IDF, KH/İnsülin oranlarınızı ara ara kontrol edip bir yere not edin. Doğru olduğundan emin olmak için kayıtlarınızı değerlendirin.
  6. Eğer yeni bir pompaya geçmişseniz eski pompanızdaki verilerinizle yeni pompadaki verilerinizin doğruluğundan emin olun.
  7. Pompanızda teknik bir problem olması ihtimaline karşılık evinizde mutlaka kısa ve uzun etkili insülin kalemleri olsun. İnsülin pompası kullanmadan önce kalem kullandığınız döneme ait kısa ve uzun etkili dozlarınızı da kayıt edin ki pompanızın bozulma durumunda insülin kalemiyle süreci kontrol altına alabilsiniz. Bu arada ben hiç hatırlamıyorum desem yeridir 🙂
  8. İnsülin pompasında sistem arızası olma olasılığına karşı geçerli pompa ayarlarınızın yazılı kaydını mutlaka tutun.
  9. Acil bir durumda ne yapılması gerekeceği ve acil tıbbi iletişim numaralarını kolay erişilebilecek bir yerde tutun ve bu yeri aile üyelerinize bildirin.
  10. Kan şekerinizi ölçtünüz ve anormal derecede yüksek çıktı. Bu durumda kan şekerinizi düzeltmek için IDF (insülin duyarlılık faktörü) oranınıza göre insülin pompanızdan ek doz insülin gönderin. Bir-iki saat içinde tekrar kan şekerinizi kontrol edin. Yine yüksek çıkarsa, insülin pompanızın setini değiştirin ve insülin kalemiyle ek doz yapın. Müdahalenizin işe yarayıp yaramadığını görmek için kan şekerinizi yakından takip.
  11. Yüksek kan şekeri düzeyleri için kanda veya idrarda keton testi yapabilmek adına keton şeritler satın alabilirsiniz.
  12. Eğer sürekli glikoz monitörü yani CGMs kullanıyorsanız aşırı kan şekeri dalgalanmalarına hızlıca müdahalede bulunmak ve tip-1 diyabetinizi daha iyi yönetmek için CGMs uyarı ve seslerini duyabileceğiniz şekilde ayarlayın.

Teknoloji harika bir araçtır ama bazen bizi başarısız sonuçlarla karşı karşıya bırakabilir. Riski oldukça az olmakla birlikte bizi yaşam ve ölüm arasındaki ince çizgide tutabilir. Bu sebeple teknolojiye güvenirken kontrolü de elden bırakmamak gerekmekte.

9 YORUMLAR

  1. Sibel Koç Pompadaki catlaklarin ne gibi zararları var acaba benimkinde bir çok catlak var bildirmedim hic

    diyabetimben.com Çatlak olan yere göre değişebilir Sibel Hanım. İnsülin konulan rezervuar kısmında ise insülinin korunması etkilenir. Pil kısmında ise pilin temas sorunu olabilir vs. sevgiler, esra

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: