‘Kök Hücre’ – Ürdünlü Araştırmacılar’dan Tip-1 Diyabetin Tedavisi İçin Umut Verici Çalışma

Haberler&Gelişmeler'Kök Hücre' - Ürdünlü Araştırmacılar'dan Tip-1 Diyabetin Tedavisi İçin Umut Verici Çalışma

Amman/Ürdün’de bu tarz bir çalışmanın olduğunu duymak beni oldukça şaşırttı. Bu çalışma hem de faz-2 aşamasında. Yani ilk faz ve çalışmalar olumlu sonuçlanmış. Ve yine baş rolde ‘kök hücre’ var 🙂

Amman/Ürdünlü Araştırmacılar pankreasın içine hastanın kendi kök hücrelerini nakil ederek ve canlı insülin üreten hücreleri korumak için bağışıklık sistemini modüle ederek diyabeti farklı bir yönetemle tedavi edebilecek belirttiler. Her zaman da söylediğim gibi bence tip-1 diyabete kök hücre ile çözüm getirilecek 🙂

Bu çalışmada tip-1 diyabetli bireyin kendi kanından alınan kök hücrelerin özel popülasyonlarını kullanmaktalar. Bu farklılaştırılan kök hücreler özel prosedürler ve yöntemler kullanılarak (manyetik bir çalışma ile) hazırlanıyor ve farklılaştırılıyormuş. Hücreler daha sonra insülin üretebilmeleri için pankreasa implante edilmiş. Bu araştırma çalışması prosedürünün bir başka bileşeni olan bağışıklık sisteminin insülin üreten hücrelere yaptığı saldırı da bu çalışmanın bir bacağı ve tüm çalışmayla birlikte bu saldırı da engellenmeye çalışılıyor.

Al-Zoubi
Dr. Adeeb Al-Zoubi

Çalışmada yine önemli isimler var.  Bunlardan biri projenin lideri ve Dr Adeeb Al-Zoubi (Al-Zouni aynı zamanda özel bir şirketin CEO’su. Ve bu şirket yerel insülin üretmekte.). Al-Zoubi 18 yıl önce Chicago’daki Illinois Üniversitesi’nde, otoimmünitede önemli bir bilim adamı Profesör Bellur PRABHAKAR gözetiminde, doktorasını yaparken bağışıklık sisitemi, kök hücre ve diyabet konusunda önemli çalışmalar yapmış.

Al-Zoubi’nin açıklamasına göre; “Çalışmanın düzgün desteklendiği takdirde böyle bir teknolojinin uygulanması tip-1 diyabet için potansiyel bir tedavi ya da tip-1 diyabet için bile bir çare olabilecektir” diyor.

Arabistan Kök Hücre
Arabistan Kök Hücre

Arabistan Kök Hücre Merkezi’nde geliştirilen ve Illinois, El-Halidi Üniversitesi Tıp Merkezi ve Ürdün Kraliyet Sağlık Hizmetleri ile işbirliği içinde olan proje ve bu prosedür; mikro-kılcal damarlar içine saflaştırılmış kök hücreleri implant bir kateter vasıtasıyla gönderebilirken pankreasın insülin üretimini de sağlamakta. Ve bu işlemin yapılabilmesi için herhangi bir anestezi ve cerrahi müdahale de gerekmeyecek.

Birkaç hafta önce faz-2 çalışmalarına başladıklarını, faz-2 çalışmasının da 3 ila 5 yıl süresince devam edeceğini belirtirken çalışmanın sonucunu heyecanla ve merakla beklediklerini belirtti.

Tip-1 diyabetle ilgili küçük bir gelişme olsa dahi hızla Haberler kategorimizde sizlerle paylaşıyorum. Ancak hemen yarın olacakmış gibi tip-1 diyabetli hayatımıza devam ediyor olmamız lazım. Tip-1 diyabet araştırmalarında bazen faz-4 aşamasına gelinmiş olsa dahi oluşabilecek küçük bir aksaklık tüm çalışmaların çöpe gitmesine sebep olabiliyor. Bu sebeple de bu çalışma faz-2 aşamasına geçerek umut verici olsa da tüm fazlar bitmeden umut bağlamamak lazım.

Yardımcı kaynak: http://asweetlife.org/feature/jordanian-researchers-working

7 YORUMLAR

  1. Özlem Akyıldız Yüksel Umarım vardır böyle birşey bekliyoruz

    Refika Çalışkan Inşallah

    Levent Birfazla Gülen Güzel olur hepimiz için . Acaba typ 2 içinde gecerli olurmu

    Bedriye Çakıl Allahim n olur bu gelisme butun hastalara umut olsun gerceklesin rabbim

    Mustafa Diyaliz Inşallah allah ın izniyle

    Fatma Gedik Hadi inşallah

    Ali Haydar Sonal Umut yarında saklı.Umut ediyoruz,bekliyoruz.

    Ayşe Umut Gazelci Umut ediyoruz ve sabirla bekliyoruz

    Hicran Kapıcı · Inşallah umudumuz olur

    Meryem Merien · İnşallah

    Esma Demirbaş Aktan Yillardir duyuyoruz tip1 diyabet için bisey yapildigi ama bize ulasan bisey yok çalismalarda kaliyo hep o kadar diybetli hasta varken

    Nurcan Surer İnşallah

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: