Medtronic 640G ve 670G Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yapay pankreas projeleri, Medtronic 670G hibrid-kapalı devre insülin pompası, magazinel adıyla ilk yapay pankreasın FDA onayını almasıyla gittikçe hızlandı.
Omnipod‘un ana firması Insulet, iLet ve Bigfoot yapay pankreas projeleri, projelerinde ne durumda olduklarından ve neyi hedeflediklerinden bahsediyor. Bu projeleri Türkçe’ye çevirip sizlerle kısa sürede paylaşacağız.
Medtronic’in 640G olarak lanse ettiği insülin pompasının lansmanı çoğu ülkede 630G olarak da yapıldı. Yapay pankreasa giril insülin pompa modeliydi.
Ama FDA onayı hiç beklenmedik şekilde gelince Medtronic 670G yapay pankreası 2017 yılı bahar ayında Amerika’da satmaya başlayacak. Tahminimizce Türkiye’de Medtronic’in ofisi olması sebebiyle de 2 yıla kadar Türkiye’ye gelir.
630G & 640G ile 670G arasındaki farkları da size aktarmaya çalışalım.
- 630G & 640G ile 670G su geçirmiyor.
- 630G & 640G ile 670G pinpon topunun yarı büyüklüğünde bir sensör ile çalışıyor. Her sensör sadece 7 gün kullanılabiliyor.
- 630G & 640G’de Enlite-2 yani G2 link CGMs kullanılırken, 670G’de Enlite-4 yani G4 link CGMs kullanılması hedefleniyor. Yani Medtronic sensörünü değişen teknolojiye adapte ederek geliştiriyor.
- Enlite-2 ve Enlite-3 sensörleri cilt altı sıvısının şekerini ölçüp pompaya verileri gönderiyor. Ve pompa ne yapıp/yapmayacağına bu şekilde karar veriyor. Cilt altı sıvısının şekeri ise halen 15-20 dakika gecikmeli ölçülüyor.
- 630G & 640G’de hipoglisemiye yaklaştıkça bazal gönderimi otomatik olarak ve max 2 saat süreli kesiliyor. Kan şekeri normale gelince de bazal gönderimi otomatik olarak tekrar başlıyor. 670G’de de hipoglisemi anlarında aynı mekanizmayla ilerleniyor. Ama ek olarak hiperglisemi anları için çözüm geliyor. Hiperglisemide düzeltme insülini otomatik olarak gönderiliyor. Amaç hem hipoglisemi hem de hiperglisemi esnasında yapılması gerekeni otomatik olarak yaptırmak.
- Bu arada her iki sistemde insülin durdurma ve insülin gönderme fonksiyonlarının çalışması için taban ve tavan kan şekeri değerleri sisteme giriliyor.
- Her iki Medtronic sisteminden (630G & 640G ile 670G) hangisini kullanırsanız kullanın karbonhidrat sayım yöntemi yapmaya yani yemekten önce insülin göndermeye devam edeceğiz. Neden? Şu anki insülinlerin hızı yemekten dolayı yükselen kan şekerinin hızına yetişemiyor. 90-120 dakika arasında max etkiyi ancak gösteriyor, Bunu çözmek için de şu anda Murat 131 hızında olan insülinleri Mercedes hızına ulaştırmak.
- İnsülinler ultra hızlı etkili insülin olunca da yapay pankreas tam otomatize olacak. Yani artık karbonhidrat saymıyor olacağız.
- Tüm yapay pankreaslar 630G & 640G ile 670G boyutunda olup olmayacağı da ayrı bir konu. Tam otomatize yapay pankreas sistemlerinin boyutunun pinpon topunun yarı büyüklüğünde olması hedefleniyor.
Maliyet Tahminleri
640G Türkiye’de 12.960 TL’ye (KDV dahil tutar.), G2 Link (Sensör) ise 1.475 TL (KDV dahil tutar.) satılmaya başlandı. Bu sistemi kullanabilmek için de set ve rezervuar maliyetleri de var. Standart insülin pompası set ve rezervuarlarından bahsediyoruz.
Medtronic Amerika 630G ya da 640G kullananlara 250 Dolar’a yani 670 TL gibi bir farkla değişim yaptırmayı planlıyor. 670G’de bizim görüşümüze göre 14-15 bin TL gibi bir maliyetle satılır gibi. Bu tamamıyla bizim tahiminimiz.
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
Okuma Önerileri
Yapay Pankreas Hakkında Tüm Detaylar
Yapay Pankreas İle İlgili Yeni Çalışmalar-Bölüm1
Test
Gül Demirbacak Fırsatbul Bir kısmını da olsa sgk karsılıyacakmı çok pahalı şu durumda coğu insanı aşar😟
Esra Avcı Gül Hanım Merhaba, SGK’ya mutlaka başvurulur ama strip ve glükometre ödemelerinde ciddi kısıtlamalar gelirken bu tarz teknolojileri ödemelerini hayal olarak görüyorum. Sevgiler
Gül Demirbacak Fırsatbul Bende öyle tahmin etmistim
Nurcan Aktürk Esra hanim acaba turkiyeyede gelince 640 g kullananlar bi fark klasigi nda değişim yapabilecek mi bununla ilgili bi bilginiz varmi
Esra Avcı Nurcan Hanım Merhaba, Yazıda Amerika’yı örnek verdik. Umarım Medtronic TR’de benzer bir çözüm üretir. Net bir bilgim maalesef yok. Sevgiler
Nurcan Aktürk Tesekkurler
Merhaba Esra hanım en son UPEK 2016 toplantısında medtronic firması ile bu süreci konuştuğumuzda 670g için program güncellemesi şeklinde 640gyi yükseltme yapabileceklerine dair gelişmelerin gündemde olduğunu ilettiler. Ayrıca şu an yapılan yapay pankreas çalışması 14 yaş ve üzeri için FDA onayı mevcut olduğundan dolayı daha küçük yaş gruplarında ayrı bir çalışma açısından programlama gündemde olduğunu Eda Cengiz hanımdan öğrenmiş bulunmaktayım 12 yaş ve üzeri şu an itibari ile daha uygun bir populasyin olarak ön görülmekte yeni çalışma ise 7-12 yaş arası gibi başarılı bir yazılımla onay almaya çalışıyor şeklinde bilgi paylaşımları oldu bilginize sunarım.
Gülin Hanım Merhaba,
Facebook’ta Eda Hanım ile fotoğrafınızı görmüştüm 🙂
Bahsettiğiniz gibi yaş konusunda da eminim değişiklikler olacaktır. Bizler de hep birlikte heyecanla bekliyoruz.
Bilgilendirmeniz içinse ayrıca çok teşekkürler.
sevgiler,
Cok faydali bir yazi olmus elinize saglik esra hanm
Selam Esra hanım gelişmeler olması güzel fakat anlamadığım eğer hala kablolu pompompayı üzerimizde taşıyıp hala karbonhidrat sayacaksak zaten şuanda pompa kullananlar aynısını yapıyor yapay pankreasın nesi yapay
Burak Bey Merhaba,
Aslında yazıda ne değişiklikler olduğunu teker teker yazmıştık. Şu andaki standart insülin pompaları aşağıda saydıklarımızı otomatik olarak yapmıyor.
Hipoglisemi ve hiperglisemilerde sistemin otomatik müdahalesi en önemli nokta. Özellikle gece boyunca kan şekeri regülasyonu da harika sağlanıyor.
Sistemin tam otomatize olmadığını da vurgulamıştık. Ultra hızlı etkili insülinlerle bu da hayatımıza girecek elbette.
Sevgiler
Ultra hızlı ünsilin ler çıkınca işimize daha çok yarıyacak yapay pankreas
670g setleri suan kullandigimiz insulin pompasi setleri ile aynimi birde devlet seti ayriysa karsilarmi sizce birde turkiyeye ne zaman gelir tahminen bilgilendirmebiz icin tesekkir ederim