Ev Yapımı Yapay Pankreas Yapmaya Başlıyoruz

Haberler&GelişmelerEv Yapımı Yapay Pankreas Yapmaya Başlıyoruz

Ev Yapımı Yapay Pankreas Yapmaya Başlıyoruz

Hepimizin tek dileği tip-1 diyabetin son bulması. Tip-1 diyabet son bulana kadar da diyabet teknolojilerinin hayatımızı daha konforlu hale getirmesini isteriz.

Son dönemlerde tip-1 diyabetli hayatlarımızda daha fazla kullanmaya başladığımız CGMs (Sürekli glikoz ölçüm sistemleri), FGM (anlık glikoz ölçüm sistemi), insülin pompaları ve yapay pankreas gibi çalışan yarı otomatize sistemler.

Özellikle yurt dışında kendileri ya da çocukları tip-1 diyabetli olan aileler FDA ve bilim dünyasının çalışmalarını beklemektense tip-1 diyabeti bilen ve yaşayan bireyler olarak kendi teknolojilerini ve çözümlerini kendileri çözmeye başladılar. Bunlardan biri uzaktan takip sistemleri bir diğeri de ev yapımı yapay pankreas.

Ve sloganları #WEARENOTWAITING (#BEKLEMİYORUZ) 

Ev yapımı yapay pankreası yıllardır güvenle kullanan o kadar çok kişi var ki!

Hatırlarsanız biz Dexcom’ı Nightscout uygulaması ile birleştirip kan şekeri verilerinin Dünya’nın neresinde olursak olalım takip edilmesini başardık. Bunu kurmak için de http://www.nightscout.info/ sitesindeki adımları teker teker attık. Dexcom’ı Nightscout’a Bağlamak ve Uzaktan Takip Fırsatı başlıklı yazımızdan neler yaptığımızı okuyabilirsiniz. Dexcom kullanıcısı iseniz ve özellikle tip-1 diyabetli bir çocuğunuz varsa Nightscout’ı mutlaka kurmalısınız.

Şimdiki hedefimiz ise ev yapımı yapay pankreası yapmak. Bunu birkaç aydır düşünüyorduk. Ama biraz ertelemek zorunda kaldık. Çünkü bu tek başımızda yapabileceğimiz bir teknoloji değil. Abim yıllardır Tübitak Mam ve şu an Airties’ta yazılım konusunda uzmanlaştı. Abim tip-1 diyabeti bilen ve yazılımsal anlamda profesyonel destek verebilecek biri olduğu için ev yapımı yapay pankreası eminim ki kısa sürede tamamlarız.

Ev yapımı yapay pankreas için web siteleri

Ev yapımı yapay pankreas için neler gerekiyor?

  • Medtronic insülin pompası
  • Dexcom
  • Medtronic carelink (Carelink anten olarak kullanılıyor. Veriyi alıp ulaştırmak için. Uyumlu farklı anten önerileri de var.) ve
  • Raspberry pi box

Medtronic insülin pompasının da her modeli maalesef olmuyor. Uygun modeller;

  • 512/712; 515/715
  • 522/722; 523/723 modellerinin 2.4A veya alt versiyonları
  • 554 modelinin ise 2.6A veya alt versiyonları

İnsülim pompa modelinizin uyumlu olup olmadığına ise pompa üzerindeki ESC tuşuna basıp alt ok ile aşağı doğru gittiğinizde versiyon adını görebilirsiniz.

Biz yaparken gerekli adımları yazacağız. Sizlere şu an için nasıl yapılacağı hakkında bu sebeple bilgi veremiyoruz.

Aşağıda ev yapımı yapay pankreas ile ilgili birkaç görsel paylaşıyoruz ama günümüzdeki formları daha az cihaz ve daha küçük yapılar halini aldı. Hatta abimin iddiasına göre SIM kart boyutuna bile getirebileceği 🙂 🙂

Özellikle aşağıdaki 4. görseli yani üzerine şeker değeri 134 yazan ekranda gördüğünüz gibi aşağıdaki grafiksel yeşilimsi dalgalanma şekerin genel seyrini, üstteki mavi dalgalanma ise ev yapımı yapay pankreasın insülin müdahalelerini gösteriyor. Yani sistem kendini otomatize hale getirmiş.

what-an-openaps-looks-like-by-danamlewis1-300x300 chris-hannemann-diabetes homemade-artificial-pancreas1 homemade-artificial-pancreas homemade-artificial-pancreas2 homemade-artificial-pancreas3

Görsel kaynaklar: raspberrypi.org, healthline.com ve Instagram

 

11 YORUMLAR

  1. Çalışmanız için tebrik ediyorum. Ben de henüz yeni tanı konulmuş bir Tip 1 Diyabetli babasıyım. Ayrıca Raspberry Pi ve Arduino ile projeler geliştirmekteyim. Ben de bu çalışmalarımı diyabet konusuna yönlendirerek ne gibi çalışmalar yapabilirim diye düşünmekteydim. Sizin bu projenizle karşılaştırmam bu açıdan beni sevindirdi.

    • Volkan Bey Merhaba,

      Özellikle Amerika’da bu konuda ciddi çalışmalar var. Kar amacı güdmeden yapılıyor bu çalışmalar. Açık kaynak kodlu olduğu için de herkes kendine göre uyarlıyor. Bence bu kaynakları kullanmakta fayda var.

      Yol aldıkça tecrübelerinizi de paylaşabilirseniz harika olur 🙂

      Hepimize kolay gelsin 🙂

      sevgiler,

  2. Pınar Altaş Avcı Esra hanım bunu yaparken elinizdeki insülin pompası ve dexcomdan olmayın aman:)))

    diyabetimben.com Pınar Hanım Merhaba, Yok yok. Onlara bir şey olmaz 🙂 Sadece onların seri numalarını sisteme tanımlıyoruz. Üzerlerinde fiziken bir şey yapmıyoruz. Olursa da ne yapalım 🙂 Tip-1 diyabet uğruna gitti deriz 🙂 sevgiler, esra

  3. Volkan Aktaş Önümdeki en büyük engel henüz elimizde insülin pompasının olmaması. Ayrıca projenizde katkı sağlayabileceğim bir husus olursa memnuniyetle yardımcı olabilirim.

    diyabetimben.com Çok naziksiniz. Teşekkürler. Biz bir yapalım. Başarılı olursak teknik ekipmanlar konusunda belki destek oluruz size 🙂 sevgiler, esra

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: