İlgi İçin Diyabetli Taklidi Yapılır Mı? ” Munchausen Sendromu “

T1D Hakkında Her Şeyİlgi İçin Diyabetli Taklidi Yapılır Mı? " Munchausen Sendromu "

İlgi İçin Diyabetli Taklidi Yapılır Mı? ” Munchausen Sendromu ”

Bireyin çevresinden ve/veya sağlık görevlilerinden ilgi görebilmek için kendini sürekli hasta etmesi veya bunun için uğraşması konusunu 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu‘nda öğrenmiştik. Video kayıtlarından ilkinde bahsetmiştik bu konuyu.

Bilim dünyası ise buna bir ad vermiş. ” Munchausen (MOON-chow-zun) Sendromu ”

Bu Sendromun Adı Neden Munchausen?

Karl Fredrich von Munchausen 18. yüzyılda yaşamış bir Alman Baronu ve Rus Ordusu’nda paralı süvariydi.

Rus-Osmanlı savaşında dönüşte arkadaşlarına, komşularına kahramanlıklarıyla ilgili öyküler anlatmaya başladı.

Öyküleri o kadar abartıldı ve yayıldı ki, sonunda yalan olduğu ortaya çıkınca yalan söylemesi ile ünlendi. Bu nedenle yalan hastalık öyküleri anlatanları tanımlayan sendroma ismi verildi.

Munchausen Sendromu Olabilecek Konulara Sosyal Medyadan Örnekler

Bazen sosyal medyada da denk geliyoruz. Bir yakını ya da kendisi tip-1 diyabetli olmasa da internet dünyasında okuduklarıyla sosyal medya gruplarında yorum yapıp, konunun odağı olabiliyorlar.

Ya da kişi tip-1 diyabetli ve sık sık, hipoglisemi ya da hiperglisemilerle hastane yatışları oldukça sık oluyor. Kişi özellikle insülin pompası kullanıcısı ise pompa geçmişine bakılarak kan şekerinin dengeli gidememe sebepleri görülebiliyor.

Bazen de sanki diyabetli biriyle evlenecekmiş gibi kadın ya da erkek kişisi ailesinin diyabetli kişiyle evlenmesini istemediğini söyleyerek ilginin tam da odağı oluyor. Herkes yorum üstüne yorum yapıyor. Diyabetin hiçbir şeye engel olmadığını, isterlerse ailelerle görüşülebileceği yurdumuzun iyi insanları tarafından öneriliyor. Sonra yardım ve destek isteyen kişi sosyal medyada yok oluyor 🙂

Bir de bazı anneler, babalar ya da diyabetli bireyler ortamlarda ya da sosyal medyada diyabetin tüm çilesini çektiklerini, sürekli ayrımcılığa maruz kaldıklarını, diyabet yönetimini bir türlü sağlayamadıklarını vs vs anlatıyorlar. Ama bu anlatışlar hiç bitmiyor.

Son olarak pankreasını aldıranlar ve diyabetli olanlar da söz konusu. Ki bu çılgınca bir örnek olay.

Ama benim unutamadığım en büyük olay bir erkek kişisinin diyabetli olmasa bile sağlık raporu alıp, üstüne insülin pompası da alıp Türkiye’de bir sağlık kliniğinde diyabetli gibi takibinin yapılması. Ve kişi sürekli ama sürekli takipte olduğu kliniğe gidiyor. Sürekli hastane yatışları söz konusu.

Bir Yandan Vekaleten Munchausen Sendromu da Var

Bu sendromu yaşayan kişi kendisinde değil bakmakla yükümlü olduğu çocukta hastalık semptomlarını oluşturur. Sendrom genellikle genç annelerde görülmektedir.

Sorumluluğundaki “hasta” kişi için elinden geleni yapan ve hatta ani müdahalelerle onları kurtaran birer kahraman olarak çevrelerinden olumlu tepki görmek bu kişileri beslemektedir.

Örneğin tip-1 diyabetli bireye bakan bir anne, bir baba ya da bir bakıcı çocuğunu sürekli hipoglisemi ya da hiperglisemiye sokabiliyor. Ya da kan şekeri regülasyonunu iyi sağlayamıyor. Çocukta ya da bireyde herhangi bir rahatsızlık yoksa da kişiyi herhangi bir hastalığı varmış gibi semptomların oluşmasına sebep olunabiliyor.

Neden Oluyor?

Munchausen Sendromu’nun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu sendroma sahip olan kişilerin ciddi bir hastalık yaşamış olabileceği, duygusal ya da fiziksel istismara uğramış olabileceği söyleniyor.

Örnek Bir Vaka

32 yaşında kadın hasta kontrol edilemeyen şeker hastalığı nedeniyle hastaneye yatırılır. Hastanede yattığı sürece insülin gereksinimini saptamak için gösterilen tüm çabalara karşın serum glukoz düzeyi düzenlenemez. Yatışın 4. gününde hasta bilinmeyen bir sorunu olabileceğini ve bunun saptanması için daha ileri tanıya yönelik testlere gereksinim olduðunu söyler. Doktoru bunu kabul etmez. Ertesi sabah hemşire hastayı yatağında komada bulur. Yapılan incelemede ciddi hipoglisemi saptanır. Acil değerlendirme sırasında bir tıp öðrencisi kullanılmış bir şırınga ve reguler insülin şişesi bulur. Hasta düzelip gizli insülinin bulunduğu söylendiğinde oldukça öfkelenir ve tıbbi önerilere karşın hastaneyi terkeder.

Yararlanılan Kaynaklar
http://www.ttb.org.tr/STED/sted0901/yapay.pdf
https://onedio.com/haber/ilgi-gormek-icin-olumu-bile-goze-aldiran-hastalik

 

2 YORUMLAR

  1. Nimet Barna Munchausen proxy sendromu na değindiğiniz için çok teşekkür ederim Esra hanım. Malesef bu tür kişilerle endokrin klinikleri nde çok karşılaşıyoruz.

    diyabetimben.com Nimet Hanım Merhaba, Konuyu anladıktan sonra ne kadar çok örnek olabileceğini düşünüp durdum. Siz sağlık profesyonellerine kolaylıklar diliyorum. Selamlar, sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: